Otirelax conţine fenazonă – o substanţă utilizată pentru a reduce inflamaţia şi durerea şi lidocaină – un anestezic local.
Otirelax este utilizat ca adjuvant în tratamentul otalgiilor determinate de otitele medii, la pacienţii cu timpanul intact.
Nu utilizaţi Otirelax
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la fenazonă, clorhidrat de lidocaină, la compuşi pirazolici (metamizol, isopropilaminofenazonă, propilfenazonă) sau la oricare dintre celelalte componente ale Otirelax;
-dacă aveţi timpanul perforat în urma unui traumatism sau a unei infecţii.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Otirelax
Se recomandă ca înaintea administrării medicamentului, un medic specialist O.R.L. să verifice dacă timpanul dumneavoastră este intact.
Dacă apar manifestări la locul administrării sau orice alte semne de reacţie alergică, întrerupeţi tratamentul şi anunţaţi medicul.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă timpanul nu este perforat nu sunt de aşteptat interacţiuni cu alte medicamente.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
În absenţa unei fisuri a timpanului, trecerea în sânge a substanţelor active din Otirelax este puţin probabilă. De aceea, în cazul în care suspiciunea de perforaţie timpanică a fost înlăturată de către medic, acest medicament poate fi utilizat la gravide sau la mame care alăptează.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Otirelax nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Doza recomandată este de 4 picături Otirelax de 2 – 3 ori pe zi; acestea se aplică la nivelul conductului auditiv extern corespunzător urechii dureroase.
Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 10 zile. Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 2 – 3 zile.
Pentru a evita senzaţia neplăcută produsă de introducerea soluţiei reci în canalul auditiv, se recomandă aducerea flaconului la temperatura corpului înaintea administrării picăturilor.
Dacă utilizaţi Otirelax împreună cu un alte picături auriculare, păstraţi un interval de cel puţin 30 minute între administrări.
Mod de administrare:
-spălaţi-vă pe mâini înainte de administrarea picăturilor,
-asezaţi-vă pe o parte, cu urechea afectată în sus,
-trageţi uşor de lobul urechii (în sus şi în spate pentru adulţi, în jos şi în spate pentru copii), pentru a îndrepta conductul auditiv,
-strângeţi uşor flaconul şi lăsaţi să curgă în conductul auditiv 4 picături,
-menţineţi poziţia timp de aproximativ 5 minute.
Când administraţi picăturile, nu atingeţi cu dopul picurător urechile sau orice alte suprafeţe, pentru a evita contaminarea microbiană a medicamentului.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Otirelax
Nu utilizaţi o doză mai mare decât cea recomandată.
Dacă aţi înghiţit accidental Otirelax, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Otirelax
Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, utilizaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, administraţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Otirelax
Dacă întrerupeţi prea devreme tratamentul este posibil ca simptomele să persiste, până la vindecarea afecţiunii pentru care a fost indicat Otirelax.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Otirelax poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: |
care afectează mai mult de 1 pacient din 10 |
Frecvente: |
care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi |
Mai puţin frecvente: |
care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi |
Rare: |
care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi |
Foarte rare: |
afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi |
Cu frecvenţă necunoscută |
care nu poate fi estimată din datele disponibile |
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Rare: reacţii locale de tip alergic, iritaţii sau înroşire la nivelul conductului auditiv.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Otirelax după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Otirelax
-Substanţele active sunt fenazona şi clorhidratul de lidocaină. Un mililitru picături auriculare, soluţie conţine fenazonă 45,5 mg şi clorhidrat de lidocaină 11,4 mg.
Un mililitru picături auriculare, soluţie conţine 42 picături.
O picătură conţine fenazonă 1,08 mg şi clorhidrat de lidocaină 0,27 mg.
-Celelalte componente sunt: tiosulfat de sodiu, etanol 96%, apă purificată, hidroxid de sodiu soluţie 1 M (pentru ajustarea pH-ului), glicerol.
Cum arată Otirelax şi conţinutul ambalajului
Otirelax se prezintă sub formă de soluţie limpede fără particule, incoloră sau slab gălbuie.
Este disponibil în cutii cu un flacon din PEJD, prevăzut cu picurător din PEJD a 15 ml picături auriculare, soluţie.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
S.C. Rompharm Company S.R.L.
Str. Eroilor nr.1 A, Otopeni, Ilfov,
România
Acest prospect a fost aprobat în
Septembrie 2011
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel