OXIGEN MEDICINAL COMPRIMAT, gaz medicinal comprimat

Substanță activa
Oxigen medicinal comprimat
Clasa ATC
V03AN
Format
gaz medicinal comprimat
Afecțiuni
pneumonie, criză severă de astm bronşic, exacerbare acută a bronşitei cronice şi emfizemului, embolii pulmonare, sindrom de detresă respiratorie la copii şi nou-născuţi, slăbiciune la nivelul musculaturii cutiei toracice şi a altor grupe musculare scheletice, supradozaj cu medicamente care deprimă centrul respirator, ischemie tisulara locala, intoxicaţie cu monoxid de carbon, intoxicaţie cu cianuri, intoxicaţie cu diclormetan,boala de decompresiune, embolie gazoasă, gangrena gazoasă, ţesuturi moi determinate de radioterapii
Producător
Linde Gaz România S.R.L
Acțiune terapeutică
gaz medicinal

Compoziţie

Gaz comprimat conţinând oxigen medicinal minimum 99,5% v/v.

 

Grupă farmacoterapeutică: gaze medicinale

Indicaţii terapeutice/ Contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

–   Corectarea hipoxemiei determinate de insuficienţa respiratorie cu diverse etiologii (pneumonie, criză severă de astm bronşic, exacerbare acută a bronşitei cronice şi emfizemului, embolii pulmonare, sindrom de detresă respiratorie la copii şi nou-născuţi, slăbiciune la nivelul musculaturii cutiei toracice şi a altor grupe musculare scheletice, supradozaj cu medicamente care deprimă centrul respirator);

– Adjuvant în corectarea hipoxemiei din şoc sau din afecţiuni însoţite de scăderea capacităţii de transport a hemoglobinei (anemie severă);

– Adjuvant în faza iniţială a ischemiei tisulare locale;

– Intoxicaţia cu monoxid de carbon, cianuri, diclormetan; 

– Solvent pentru anestezice inhalatorii volatile sau gazoase.

În plus oxigenul hiperbar (presiune > 1 atm) este utilizat în

– boala de decompresiune (boala scafandrilor),

– embolia gazoasă,

– adjuvant în infecţiile severe cu anaerobi, în special cu clostridii (gangrena gazoasă),

– prevenirea şi ameliorarea leziunilor ţesuturilor moi determinate de radioterapi.

 

Contraindicaţii

– Retenţia acută de CO2

– Fumatul concomitent

– Afectarea plămânilor de către radicalii liberi de oxigen

 

Precauţii

Pe durata administrării terapiei cu oxigen medicinal este necesară monitorizarea continuă clinică şi a gazelor sanguine. 

 

În timpul administrării de oxigen în camere hiperbare, pentru a evita perturbarea funcţiilor plămânilor (hemoragii pulmonare, displazia bronhopulmonară) este obligatoriu un control regulat al presiunii parţiale a oxigenului în sângele arterial.

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

Nu se cunosc.

 

Atenţionări speciale

 

În mod special trebuie manifestată o atenţie în cazul administrării oxigenului la pacienţi cu adipozitate extremă, concentraţie de CO2 arterială cronică crescută (COPD) sau tulburări ale controlului respiraţiei la nivel nervos central şi care ventilează spontan, deoarece prin corectarea hipoxemiei în aceste situaţii există un risc crescut de instalare a hipoventilaţiei.

Oxigenul nu este inflamabil dar favorizează arderile şi de aceea nu sunt permise fumatul, existenţa flăcărilor deschise şi a surselor de aprindere în imediata apropiere. La contactul cu substanţele uşor

inflamabile există pericol de foc. Se vor lua toate măsurile de prevedere necesare ca atunci când se intră în contact cu elemente cum ar fi conducte, ventile şi armaturi, acestea sa nu aibă urme de ulei sau grăsime (de asemenea, creme). Toate substanţele care se aprind în mod normal în aer, în atmosfera de oxigen sunt mult mai uşor inflamabile, ard mai rapid şi degajă un flux termic mai intens.

 

Sarcina şi alăptarea

Studii epidemiologice conduse în mod adecvat nu au evidenţiat reacţii adverse oxigenului asupra sarcinii sau asupra sănătăţii fătului/nou-născutului.

Oxigenul medicinal poate fi utilizat în timpul sarcinii sub stricta supraveghere a medicului.

Oxigenul poate fi administrat la femei care alăptează.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Oxigenul medicinal nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Doze:

La pacienţii cu hipoxemie neînsoţită de retenţie de CO2 (de exemplu pneumonie, edem pulmonar, alveolită fibrozantă) oxigenul medicinal se poate administra în concentraţii mari (40-100%), dar numai pe perioade scurte de timp pentru a evita riscul de apariţie a hipoventilaţiei şi retenţiei de CO2.

La pacienţii cu criză severă de astm bronşic oxigenul medicinal se poate administra iniţial în concentraţii de 40-60% pe o perioadă scurtă, reducându-se apoi până la cea mai mică concentraţie necesară corectării hipoxemiei.

La pacienţii cu hipoxemie şi hipercapnie (de exemplu BPOC), oxigenul medicinal se administrează în concentraţie scăzută (24%-28%) pentru a evita creşterea suplimentară a retenţiei de CO2. şi acidoza respiratorie. 

Mod de administrare:

Prin aparatele de oxigen pentru anestezie.

Mască de oxigen

Sondă nazală şi

Sondă T la pacienţi intubaţi cu respiraţie spontană

Cameră hiperbară.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

Hipercapnia

La pacienţii cu funcţie respiratorie scăzută, terapia cu oxigen poate determina hipercapnie şi acidoză, care poate pune viaţa pacientului în pericol.

Toxicitatea pulmonară a oxigenului

Inhalarea de oxigen în concentraţie mare (80 – 100%) la presiune atmosferică mai mult de 12 ore poate determina leziuni progresive ale plămânilor. Stratul de celule alveolare şi celulele endoteliului capilar devin permeabile, creând un bogat edem lichidian cu proteine care pot forma ”membrane hialine”.

Frecvent apar traheobronşite de însoţire. Aceste modificări pot fi reversibile dacă concentraţia de oxigen este scăzută în stadiul iniţial, altfel ele pot să progreseze şi să determine moartea imediat sau tardiv, datorită fibrozei pulmonare.

Toxicitatea pulmonară a oxigenului poate fi rezultatul producţiei de radicali liberi sub influenţa oxigenului.

Toxicitate la nivel retinian

Concentraţiile crescute de oxigen pot să ducă la scăderea fluxului sangvin la nivelul retinei, putând determina retinopatie la nou-născuţi prematuri. Presiunea înaltă a oxigenului opreşte proliferarea vaselor de sânge ale retinei. Când pacientul primeşte din nou aer apare o proliferare intensă a vaselor de sânge la locul respectiv. Pot exista multe alte cauze de retinopatie a prematurului incluzînd hipoxemia. Monitorizarea atentă a terapiei cu oxigen la nou-născuţi este obligatorie.

 

Toxicitate la nivel SNC

Inhalarea oxigenului pur sub presiune de peste 2 atmosfere sau în concentraţie mare (75% – 100%) la presiune atmosferică, timp îndelungat poate duce la toxicitate nervoasă manifestată prin modificări ale dispoziţiei, greaţă, ameţeli, convulsii.

De obicei se produce restabilirea completă, dar convulsiile de acest fel pot duce la deces în cazul pacienţilor cu boala de decompresiune.

 

Supradozaj

În condiţiile utilizării conform recomandărilor, în concentraţii terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om. Totuşi inhalarea timp îndelungat de oxigen 75% poate determina greaţă, senzaţia de ameţeală, tuse cu dispnee şi convulsii. Pacientul respectiv trebuie să fie cât mai repede expus la aer proaspătşi instituit tratament simptomatic.

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după ,,Data expirării”.

A se păstra la temperaturi sub 50°C, în ambalajul original, în locuri bine ventilate.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Este interzis contactul cu uleiuri şi grăsimi.

A se păstra în ambalajul original.

Interzisă staţionarea în zone expuse publicului

Accesul persoanelor străine este interzis.

A nu se depozita substanţe combustibile de orice fel în apropierea cisternei criogenice.

Pericol de aprindere în contact cu substanţe inflamabile.

Fumatul şi focul deschis interzise.

Umplerea, întreţinerea şi repararea recipientului se fac numai de către producător.

 

 

Ambalaj

Butelii cu presiune de lucru de 150 bari a 10, 40, 50 litri

Butelii cu presiune de lucru de 200 bar a 2, 3, 5, 10, 20, 50 litri

 

Producător

Linde Gaz România S.R.L.,

Str. Avram Imbroane nr 9, Timişoara, România

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Linde Gaz România S.R.L.,

Str. Avram Imbroane nr 9, Timişoara, România

 

Data ultimei verificări a prospectului

Decembrie 2008

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”