Informaţii generale Înainte de a începe să utilizaţi Palandra, medicul dumneavoastră vă va adresa câteva întrebări cu privire la starea dumneavoastră de sănătate şi a rudelor apropiate. De asemenea, medicul vă va măsura tensiunea arterială şi, în funcţie de situaţia dumneavoastră personală, este posibil să vă efectueze şi alte teste. În acest prospect sunt descrise câteva situaţii în care dumneavoastră trebuie să întrerupeţi administrarea Palandra sau în care eficacitatea Palandra poate fi scăzută. În astfel de situaţii trebuie fie să nu aveţi contact sexual, fie să utilizaţi metode suplimentare de contracepţienehormonală, de exemplu să utilizaţi un prezervativ sau o altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece Palandra modifică variaţiile lunare ale temperaturii corpului şi ale mucusului cervical. Similar altor contraceptive hormonale, Palandra nu protejează împotriva infecţiei HIV (SIDA) sau altor boli cu transmitere sexuală.
Când nu trebuie să utilizaţi Palandra
Când trebuie să aveţi grijă deosebită la utilizarea Palandra
În unele situaţii trebuie să aveţi grijă deosebită în timp ce utilizaţi Palandra sau orice contraceptiv hormonal combinat şi poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă examineze periodic. Dacă oricare dintre următoarele condiţii sunt valabile în cazul dumneavoastră, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră, înainte de a începe să utilizaţi Palandra. De asemenea, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele afecţiuni apar sau se agravează în timp ce utilizaţi Palandra,:
Palandra şi tromboza
Tromboza venoasă
Utilizarea oricăror comprimate contraceptive combinate, incluzând Palandra, creşte riscul pacientei de a prezenta tromboză venoasă (formarea unui cheag de sânge în vase) comparativ cu o femeie care nu ia niciun comprimat contraceptiv.
Riscul trombozei venoase la utilizatoarele de comprimate contraceptive combinate creşte:
Şansele dumneavoastră de a avea un cheag de sânge sunt crescute în cazul în care luaţi aceste comprimate:
– Într-un an, din 100.000 de femei care nu iau comprimate contraceptive şi nu sunt însărcinate, aproximativ 5-10 pot avea un cheag de sânge.
– Într-un an, din 100.000 de femei care iau Yasmin, aproximativ 30-40 pot avea un cheag de sânge, numărul exact nu este cunoscut.
– Într-un an, din 100.000 de femei care sunt însărcinate, în jur de 60 pot avea un cheag de sânge.
Un cheag de sânge din vene poate ajunge la plămâni şi poate bloca vasele de sânge (denumită embolie pulmonară). Formarea de cheaguri de sânge în vene poate fi fatală în 1-2% din cazuri.
Nivelul de risc poate varia în funcţie de tipul de comprimate pe care le luaţi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră opţiunile disponibile.
Tromboza arterială
Utilizarea comprimatelor contraceptive combinate a fost corelată cu creşterea riscului de apariţie a trombozei arteriale (obstrucţia unei artere), de exemplu în vasele de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).
Riscul trombozei arteriale la utilizatoarele de comprimate contraceptive combinate creşte:
Opriţi administrarea Palandra şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de tromboză, cum sunt:
Palandra şi cancerul
Cancerul de sân s-a observat puţin mai frecvent la femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este provocat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie diagnosticate la femeile care utilizează comprimate contraceptive combinate, deoarece acestea sunt examinate mai frecvent de către medicul lor. Apariţia tumorilor de sân scade treptat după încetarea administrării contraceptivelor hormonale combinate. Este important să vă verificaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul (umflătură).
În cazuri rare, la femeile care utilizează comprimate contraceptive s-au raportat tumori hepatice benigne şi, mult mai rar, tumori hepatice maligne. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi o durere abdominală neobişnuit de severă.
Sângerarea între ciclurile menstruale
În timpul primelor luni în care utilizaţi Palandra, puteţi prezenta sângerări neaşteptate (sângerări în afara intervalului fără comprimate). Dacă această sângerare dureazămai mult de câteva luni sau dacă începe după câteva luni de tratament, medicul dumneavoastră trebuie să investigheze cauza.
Ce trebuie să faceţi dacă nu apare sângerarea în timpul intervalului în care nu luaţi comprimate
Dacă aţi luat toate comprimatele în mod corect, nu aţi avut vărsături sau diaree severă şi nu aţi luat niciun alt medicament, este foarte puţin probabil să rămâneţi gravidă.
Dacă nu apar2 sângerări succesive, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi următorul blister până nu sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă.
Palandra şi utilizarea altor medicamente
Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră, care vă prescrie Palandra, ce medicamente sau preparate pe bază de plante medicinale utilizaţi deja. De asemenea, spuneţi oricărui medic sau stomatolog care vă prescrie alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Palandra. Aceştia vă vor spune dacă aveţi nevoie de măsuri de precauţie suplimentare pentru contracepţie (de exemplu prezervative) şi, în cazul în care aveţi nevoie de acestea, pentru cât timp.
Palandra poate influenţa efectele altor medicamente, de exemplu
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Analize de laborator
Dacă aveţi nevoie de analize de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele unor analize.
Sarcină
Nu trebuie să utilizaţi Palandra dacă sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce utilizaţi Palandra trebuie să încetaţi imediat administrarea şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Alăptare
În general, utilizarea Palandra nu este recomandată femeilor care alăptează. Dacă doriţi să luaţi comprimatul contraceptiv în timp ce alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există informaţii care să sugereze faptul că utilizarea Palandra poate afecta conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Informaţii importante privind unele componente ale Etinilestradiol/Drospirenonă Bayer
Palandra conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Luaţi un comprimat Etinilestradiol/Drospirenonă Bayer în fiecare zi, cu puţină apă, dacă este necesar. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să le luaţi la aproximativ aceeaşi oră, în fiecare zi.
Blisterul conţine 21 comprimate. Lângă fiecare comprimat este imprimată ziua din săptămână în care trebuie luat. Dacă, de exemplu, începeţi Miercuri, luaţi comprimatul de lângă „MIE”. Urmaţi direcţia săgeţilor de pe blister până ce terminaţi de luat toate cele 21 de comprimate.
Apoi nu luaţi niciun comprimat timp de 7 zile. În timpul acestor 7 zile fără comprimate (denumite interval fără comprimate) trebuie să înceapă sângerarea. Această “sângerare de întrerupere” (cum este numită) începe, de obicei, în ziua a 2-a sau a 3-a a intervalului fără comprimate.
În a 8-a zi de la ultimul comprimat de Palandra administrat ( aceasta este după intervalul fără comprimate de 7 zile), începeţi următorul blister, chiar dacă sângerarea nu s-a oprit. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi următorul blister în aceeaşi zi a săptămânii în care aţi început săptămâna anterioară şi că sângerarea de întrerupere trebuie să apară în aceeaşi zi a săptămânii, în fiecare lună.
Dacă utilizaţi Palandra în acest mod, sunteţi, de asemenea, protejată împotriva sarcinii în timpul celor 7 zile în care nu luaţi comprimate.
Când puteţi începe primul blister
Citiţi secţiunea „Alăptare”.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Palandra
Nu există raportări privind efecte periculoase, grave, când se administrează prea multe comprimate de Palandra.
Dacă luaţi câteva comprimate deodată puteţi avea simptome de greaţă sau vărsături. Fetele tinere pot prezenta sângerări din vagin.
Dacă aţi luat prea multe comprimate de Palandra sau dacă descoperiţi că un copil le-a utilizat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.
Dacă uitaţi să luaţi Palandra
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Luaţi comprimatul omis imediat ce vă amintiţi, chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Ulterior, luaţi celelalte comprimate la ora obişnuită şi utilizaţi metode contraceptive suplimentare în următoarele 7 zile, de exemplu, un prezervativ. Dacă aţi avut contact sexual în în săptămâna dinaintea omiterii administrării comprimatului sau dacă aţi uitat să începeţi un nou blister după perioada de pauză, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini. În acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Luaţi comprimatul omis imediat ce vă amintiţi, chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Ulterior, luaţi celelalte comprimate la ora obişnuită. Protecţia contraceptivă nu este redusă şi nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.
Puteţi alege una din cele două posibilităţi:
1. Luaţi comprimatul omis imediat ce vă amintiţi, chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Continuaţi să luaţi celelalte comprimate la ora obişnuită. În loc să respectaţi intervalul fără comprimate, începeţi să administraţi următorul blister..
Cel mai probabil veţi prezentao sângerare de întrerupere înainte de sfârşitul celui de-al doilea blister, dar puteţi, de asemenea, să aveţi mici pete sau sângerări neregulate în timpul administrării comprimatelor din al doilea blister.
2. De asemenea, puteţi să întrerupeţi administrarea comprimatelor din blisterul respectiv şi să treceţi direct la intervalul fără comprimate de 7 zile (consemnând ziua în care aţi uitat să administraţicomprimatele). Dacă doriţi să începeţi un nou blister în ziua de de început fixată, intervalulfără comprimate trebuie să fie mai mic de 7 zile.
Dacă urmaţi una din aceste două recomandări, veţi rămâne protejată împotriva sarcinii.
Ce trebuie să faceţi în caz de vărsături sau diaree severă
Dacă prezentaţi vărsături într-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţele active din comprimat să nu fie absorbite complet de organismul dumneavoastră. Această situaţie este similară cu uitarea unui comprimat. După ce aţi prezentat vărsături sau diaree, trebuie să luaţi un alt comprimat dintr-un blister de rezervă, cât mai curând posibil. Dacă este posibil, luaţi comprimatul într-un interval de 12 ore de la ora obişnuită de administrare. Dacă acest lucru nu este posibil sau dacă au trecut 12 ore, trebuie să urmaţi recomandările prezentate la paragraful „Dacă uitaţi să luaţi Palandra”.
Întârzierea ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi
Deşi nu este recomandat, întârzierea ciclului menstrual (sângerării de întrerupere) este posibilă dacă fără a mai păstra perioada de pauză, treceţi direct la administrarea comprimatelor din următorul blister de Palandra, continuând până îl terminaţi. Puteţi prezentamici pete sau sângerări neregulate în timp ce utilizaţi al doilea blister. După perioada obişnuită de 7 zile de pauză, continuaţi cu următorul blister.
Puteţi să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a decide să vă întârziaţi ciclul menstrual.
Modificarea primei zile a ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi
Dacă luaţi comprimatele conform recomandărilor, atunci ciclul dumneavoastră menstrual (sângerarea de întrerupere) va începe în timpul săptămânii fără comprimate. Dacă trebuie să schimbaţi ziua respectivă, faceţi asta prin scurtarea numărului de zile libere – când nu luaţi comprimate – (dar niciodată creşterea!). De exemplu, dacă intervalul dumneavoastră fără comprimate începe Vineri şi dumneavoastră doriţi să începeţi Marţi (cu trei zile mai devreme), trebuie să începeţi un nou blister cu trei zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă vreţi să scurtaţi foarte mult această perioadă (3 zile sau mai puţin, de exemplu) este posibil să nu aveţi sângerări menstruale în această perioadă. Ulterior puteţi prezenta pete sau sângerări neregulate.
Dacă nu sunteţi sigură cum să procedaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
Dacă doriţi să încetaţi utilizarea Palandra
Puteţi înceta utilizarea Palandra oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări cu privire la alte metode eficace de control al naşterilor.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Palandra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Tulburări menstruale, sângerări intermenstruale, dureri la nivelul sânilor, durere de cap, stare depresivă, migrenă, greaţă, secreţii vaginale (leucoree) şi candidoză vaginală.
Modificări ale libidoului, tensiune arterială mare, tensiune arterială mică, vărsături, acnee, iritaţia tenului, mâncărime severă, vaginită, retenţie de lichide şi modificări ale greutăţii corporale.
Astm bronşic, secreţii ale sânului, afectarea auzului, blocarea unui vas de sânge printr-un cheag format în altă parte hipersensibilă a corpului, eritem nodos (caracterizat prin noduli dureroşi) sau eritem polimorf (caracterizat prin erupţii trecătoare pe piele cu tendinţă de înroşire sau leziuni).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa Palandra la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Data de expirare
Nu utilizaţi Palandra după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie după „A nu se utiliza după:” sau „EXP”.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Palandra
Fiecare comprimat filmat conţine drospirenonă 3 mg şi etinilestradiol 0,030 mg.
Cum arată Palandra şi conţinutul ambalajului
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Bayer Pharma AG
Müllerstrasse 178, D-13342 Berlin, Germania
Fabricantul
Bayer Pharma AG
Müllerstrasse 170-178, 13353 Berlin,
Germania
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Republica Slovacă: Palandra.
Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel