PRENESSA 8 mg, comprimate

Substanță activa
perindopril de terţ-butilamină
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială
Producător
Krka, d.d., Novo mesto, TAD Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
Substanţa activă aparţine grupului de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA). Aceştia acţionează prin lărgirea vaselor de sânge, ceea ce uşurează activitatea inimii de a pompa sângele în organism.

Ce este Prenessa şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din Prenessa comprimate aparţine grupului de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA).

Comprimatele Prenessa sunt utilizate în:

–                tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială).

–                reducerea riscului de evenimente cardiace, cum este infarctul miocardic, la pacienţii cu angină pectorală stabilă (o afecţiune în care aportul de sânge spre inimă este redus sau blocat) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau o intervenţie chirurgicală de îmbunătăţire a aportului de sânge spre inimă prin lărgirea vaselor de sânge.

Înainte să luaţi Prenessa

Nu luaţi Prenessa

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril, la oricare dintre celelalte componente ale Prenessa sau la oricare alt inhibitor al ECA;

–                dacă aţi avut în trecut reacţii de hipersensibilitate (umflarea bruscă a buzelor şi feţei, gâtului, posibil a mâinilor sau picioarelor) sau senzaţie de sufocare sau răguşeală (cu edem angioneurotic) după utilizarea unui inhibitor al ECA;

–                dacă cineva din familia dumneavoastră a avut edem angioneurotic sau dacă dumneavoastră aţi avut edem angioneurotic în orice altă împrejurare;

–                în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Prenessa şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina”)

Aveţi grijă deosebită când luaţi Prenessa

Este posibil ca Prenessa să nu fie potrivit pentru dumneavoastră sau să fie necesar un control medical periodic. Prin urmare, înainte de a lua Prenessa informaţi medicul dumneavoastră:

–                 dacă vi s-a spus că muşchiul inimii dumneavoastră este mărit sau aveţi probleme cu valvele inimii dumneavoastră;

–                 dacă vi s-a spus că aveţi o îngustare a arterelor care aprovizionează rinichiul cu sânge (stenoza arterei renale);

–                 dacă aveţi diabet zaharat;

–                 dacă suferiţi de orice altă boală a rinichilor, ficatului sau inimii;

–                 dacă faceţi hemodializă sau aţi avut recent un transplant de rinichi;

–                 dacă aveţi o boală de colagen, cum este lupus eritematos sistemic sau sclerodermie;

–                 dacă urmaţi un regim alimentar cu restricţie de sare sau suferiţi de vărsături severe sau diaree sau dacă aţi utilizat medicamente care cresc cantitatea de urină (diuretice);

–                 dacă luaţi litiu, medicament utilizat în tratamentul maniei sau depresiei;

–                 dacă luaţi suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conţin potasiu.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Prenessa nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

În timpul tratamentului cu Prenessa

Dacă apare vreunul dintre următoarele simptome, trebuie să anunţaţi imediat medicul dumneavoastră:

–                 ameţeli după prima doză. Unele persoane reacţionează după prima doză sau la creşterea dozei prin ameţeli, slăbiciune, leşin şi stare de rău.

–                umflarea bruscă a buzelor şi a feţei, gâtului, posibil şi a mâinilor sau picioarelor, respiraţie şuierătoare sau răguşeală. Această afecţiune este numită edem angioneurotic. Acesta poate apare oricând în timpul tratamentului. Inhibitorii ECA determină o frecvenţă mai mare de apariţie a edemului angioneurotic la persoanele de culoare, decât la persoanele de altă rasă.

–                 febră, durere în gât sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale (acestea pot fi semne de infecţie datorate scăderii numărului de globule albe).

–                îngălbenirea pielii şi a albului ochiului (icter) care pot fi semne de tulburări hepatice.

–                tuse uscată, care persistă timp îndelungat. Tusea a fost raportată la utilizarea inhibitorilor ECA, dar poate fi şi un simptom al unei boli de căi respiratorii superioare.

La începutul tratamentului şi/sau în perioada în care se ajustează doza, poate fi necesară creşterea frecvenţei controalelor medicale. Nu trebuie să evitaţi aceste controale, chiar dacă vă simţiţi bine. Medicul dumneavoastră va stabili frecvenţa acestor controale medicale.

Pentru a preveni orice complicaţii posibile în timpul tratamentului cu Prenessa, trebuie să informaţi medicul că luaţi Prenessa comprimate:

–                 dacă urmează să fiţi supuşi unei anestezii şi/sau intervenţii chirurgicale (inclusiv la dentist);

–                 dacă urmează să faceţi un tratament de reducere a efectelor alergiei după înţepături de albine sau viespi (desensibilizare);

–                 dacă urmează să faceţi hemodializă sau afereza colesterolului LDL (îndepărtarea colesterolului din organism prin utilizarea aparatelor).

Acest medicament nu este recomandat de obicei în timpul primului trimestru de sarcină.

Utilizarea altor medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fară prescripţie medicală.

Nu luaţi medicamente eliberate fără prescripţie medicală fară să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Acest lucru este valabil în principal pentru:

–                 medicamente pentru tratarea răcelii, care conţin pseudoefedrină sau fenilefrină ca substanţe active;

–                medicamente pentru ameliorarea durerii, inclusiv acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în multe medicamente, utilizate pentru ameliorarea durerii şi scăderea febrei, ca şi pentru prevenirea coagulării sângelui);

–                medicamente care cresc cantitatea de urină (diuretice) şi produc acumulare de potasiu;

–                suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare, pentru a fi siguri că puteţi lua Prenessa în acelaşi timp:

–                 alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari şi/sau insuficienţei cardiace, inclusiv medicamente care cresc cantitatea de urină (diuretice);

–                medicamente pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii (procainamidă);

–                medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (insulină sau antidiabetice orale);

–                medicamente pentru tratamentul gutei (alopurinol);

–                medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS, de exemplu ibuprofen, diclofenac) incluzând acid acetilsalicilic, utilizat pentru ameliorarea durerii; scăderea febrei, ca şi pentru prevenirea coagulării sângelui);

–                medicamente antiinflamatoare (corticosteroizi sistemici);

–                medicamente pentru stoparea creşterii tumorilor (medicamente citotoxice);

–                medicamente pentru scăderea răspunsului imunitar al organismului (medicamente imunosupre soare);

–                medicamente cu acţiune stimulantă asupra unei anumite zone a sistemului nervos (cum sunt efedrina, noradrenalina sau adrenalina (simpatomimetice));

–                medicamente pentru tratamentul maniei sau depresiei (litiu);

–                medicamente pentru boli psihice, ca depresia, anxietatea, schizofrenia sau alte psihoze (antidepresive triciclice şi antipsihotice);

–                comprimate care conţin potasiu;

–                derivate injectabile de aur, pentru tratamentul artritei (aurotiomalat de sodiu).

Folosirea Prenessa cu alimente şi băuturi

Este recomandat ca Prenessa să fie administrată înaintea mesei pentru a reduce influenţa alimentelor asupra acţiunii medicamentului.

Administrarea Prenessa împreună cu alcool etilic poate provoca ameţeli sau stare confuzională. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a afla dacă, în timpul tratamentului, este permis consumul de alcool etilic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfatui să nu mai utilizaţi Prenessa înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Prenessa. Prenessa nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Prenessa nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Se recomandă să nu conduceţi autovehicule sau să folosiţi utilaje până când nu ştiţi cum vă afectează

Prenessa. La unii pacienţi pot să apară reacţii individuale, cum ar fi ameţeală sau oboseală, în special la începutul tratamentului sau la asocierea unui alt medicament antihipertensiv. Ca urmare, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale Prenessa

Comprimatele de Prenessa conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-1 întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Prenessa

Luaţi întotdeauna Prenessa exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza iniţială uzuală şi doza de întreţinere pentru tratamentul tensiunii arteriale mari este de 4 mg perindopril (un comprimat Prenessa 4 mg) o dată pe zi. Dacă este necesar, după o lună de tratament, doza se poate creşte la 8 mg perindopril (un comprimat Prenessa 8 mg sau 2 comprimate Prenessa 4 mg) o dată pe zi, care reprezintă şi doza maximă recomandată.

Doza iniţială uzuală în tratamentul bolii coronariene stabile este de 4 mg perindopril (un comprimat Prenessa 4 mg) o dată pe zi; dacă tratamentul este bine tolerat, după două săptămâni doza poate fi crescută la 8 mg perindopril (un comprimat Prenessa 8 mg sau 2 comprimate Prenessa 4 mg) o dată pe zi.

Luaţi comprimatul cu un pahar de apă, de preferat la aceeaşi oră, dimineaţa, înainte de micul dejun.

In timpul tratamentului, medicul dumneavoastră va ajusta doza în funcţie de răspunsul la tratament şi de necesităţile dumneavoastră.

Afecţiuni ale rinichilor

Medicul dumneavoastră poate prescrie o doză mai mică de medicament.

Afecţiuni ale ficatului

Nu este necesară ajustarea dozei.

Vârstnici

La vârstnici, doza depinde de funcţia renală.

Medicul va determina durata tratamentului în funcţie de starea dumneavoastră medicală.

Nu s-a stabilit eficacitatea şi siguranţa utilizării medicamentului la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Prin urmare, medicamentul nu este recomandat la copii şi adolescenţi.

Dacă aveţi impresia că efectul medicamentului este prea intens sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Prenessa

Dacă aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Semnul cel mai probabil de supradozaj este scăderea bruscă a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială). Alte simptome pot include bătăi rapide sau lente ale inimii (tahicardie sau bradicardie), senzaţie neplăcută de bătăi neregulate sau puternice ale inimii (palpitaţii), creşterea frecvenţei şi a profunzimii respiraţiei, ameţeli, anxietate şi/sau tuse.

Dacă tensiunea dumneavoastră arterială scade semnificativ, trebuie să vă întindeţi şi să ţineţi picioarele ridicate şi să utilizaţi pentru susţinerea capului doar o pernă mică.

Dacă uitaţi să luaţi Prenessa

Este important să luaţi medicamentul în fiecare zi.

Cu toate acestea, dacă uitaţi să luaţi o doză, administraţi doza următoare după orarul normal. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi mai multe doze, administraţi o doză când vă aduceţi aminte şi apoi reveniţi la modul de administrare prescris de medicul dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Prenessa

La întreruperea tratamentului, tensiunea dumneavoastră arterială poate creşte din nou şi aceasta poate influenţa riscul complicaţiilor hipertensive datorită tensiunii arteriale mari, în special la nivelul inimii, creierului şi rinichilor. Prin urmare, dacă vreţi să întrerupeţi tratamentul cu Prenessa, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Prenessa poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse au fost clasificate în funcţie de frecvenţa apariţiei astfel:

Foarte frecvente:

afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:

afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente:

afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare:

afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 

Frecvente

–                 Durere de cap, ameţeli, senzaţie de învârtire (vertij), amorţeli şi furnicături în mâini şi picioare (paraestezii),

–                 Tulburări ale vederii,

–                 Sunete, zumzete, zgomote, clicuri în urechi, etc. (tinitus),

–                 Scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) şi efectele determinate de aceasta,

–                 Tuse, scurtarea respiraţiei (dispnee),

–                 Senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături), durere abdominală, tulburări ale gustului (disgeuzie), indigestie (dispepsie), diaree şi constipaţie,

–                 Erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi (prurit),

–                 Crampe musculare,

–                 slăbiciune (astenie).

Mai puţin frecvente

–                tulburări ale dispoziţiei sau somnului,

–                 respiraţie şuierătoare (bronhospasm),

–                gură uscată,

–                 reacţie de hipersensibilitate cu umflarea bruscă a feţei, gâtului, buzelor, mucoaselor, limbii sau gâtului (cu răguşeală sau sufocare), eventual, de asemenea, umflarea mâinilor şi picioarelor, (angioedem), blânde (urticarie),

–                 scăderea funcţiei rinichilor,

–                 incapacitate de a obţine sau menţine erecţia penisului (impotenţă),

–                transpiraţie.

Foarte rare

–                 confuzie,

–                 ritm cardiac anormal (aritmie), dureri în piept (angină pectorală), infarct miocardic şi accident vascular cerebral, posibil datorită scăderii excesive a tensiunii arteriale la pacienţii cu risc crescut

 

–                 inflamaţia plămânilor, asociată cu acumularea unor celule sanguine (eozinofile) în ţesutul pulmonar (pneumonie cu eozinofile), inflamaţie a mucoasei nasului (rinită),

–                 inflamaţia pancreasului (pancreatită),

–                 inflamaţie a ficatului (hepatită),

–                 erupţii cutanate alergice ce apar ca pete de culoare roz-roşu (eritem polimorf),

–                 insuficienţă renală acută.

Cu frecvenţă necunoscută

–                 scăderea concentraţiei zahărului în sânge (hipoglicemie),

–                 inflamaţia vaselor de sânge, deseori asociată cu erupţii trecătoare pe piele (vasculită).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Prenessa

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu utilizaţi Prenessa după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine PRENESSA

Substanţa activă este perindopril de terţ-butilamină.

Fiecare comprimat conţine sare de perindopril terţ-butilamină 8 mg, echivalent cu perindopril 6,68 mg. Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (E 460), hidrogenocarbonat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu (E 572).

Cum arată PRENESSA şi conţinutul ambalajului

Comprimat rotund, uşor biconvex, de culoare albă, cu margini teşite, prevăzut cu o linie mediană pe o faţă.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Cutie cu blistere (PVC-PE-PVDC/Al) cu 7, 14, 28, 30, 50, 60, 90 sau 100 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Krka Polska Sp. z o.o. UI.Rownolegla 5, 02-235 Warszawa, Polonia

Fabricanţi

Krka, d.d., Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Krka Polska Sp. z o.o., UI Rownolegla 5, 02-235 Warszawa, Polonia

TAD Pharma GmbH

Heinz-Lohman-Str. 5, 27472 Cuxhaven, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”