QUAMATEL 20 mg, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Substanță activa
famotidina
Clasa ATC
A02BA
Format
pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Afecțiuni
sindrom Mendelson, ulcer gastric şi duodenal
Producător
Gedeon Richter România S.A.
Acțiune terapeutică
reduce cantitatea de acid secretată în stomac

Ce este Quamatel şi pentru ce se utilizează

Quamatel, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă, este un medicament din grupa numită antagonişti ai receptorilor H2. Principala sa acţiune este de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac.

Este indicat, atunci când administrarea pe cale orală nu este posibilă, în:

–               tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, refluxului gastro-esofagian şi altor stări hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);

–               prevenţia recidivelor simptomelor şi eroziunilor sau ulceraţiilor asociate cu boala de reflux gastro-esofagian;

–               profilaxia sindromului de aspiraţie în anestezia generală (sindrom Mendelson).

Înainte să utilizaţi Quamatel

Nu utilizaţi Quamatel

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la famotidină, la alte antihistaminice H2, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

Quamatel nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Quamatel

înainte de începerea tratamentului cu Quamatel, trebuie exclusă prezenţa unui cancer gastric.

Insuficienţa renală

Deoarece famotidina este excretată în principal pe cale renală, este necesară prudenţă la pacienţii cu insuficienţă renală severă şi reducerea corespunzătoare a dozelor (vezi pct. « Cum să utilizaţi Quamatel »)

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Interacţiuni de luat în considerare

Azatanavir: în cazul administrării concomitente cu famotidina apare riscul diminuării concentraţiei plasmatice de azatanavir.

Itraconazol, ketoconazol, posaconazol: în cazul administrării concomitente cu famotidina apare riscul diminuării absorbţiei acestora datorită creşterii pH-ului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu există suficiente date clinice pentru a evalua posibilitatea apariţiei unui efect malformativ sau toxic asupra fătului, atunci când famotidina este administrată în timpul sarcinii. De aceea, ca măsură de precauţie, este de preferat a nu se utiliza famotidina în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar, după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal.

Famotidina se excretă în laptele matern. De aceea, decizia de a se continua alăptarea sau de a se întrerupe administrarea de Quamatel trebuie să ţină cont de importanţa medicamentului pentru mamă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date disponibile cu privire la efectul Quamatel asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Quamatel

Utilizaţi întotdeauna Quamatel exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Quamatel, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă, este recomandat numai în cazuri severe, când administrarea pe cale orală nu este posibilă. Tratamentul injectabil cu Quamatel poate fi continuat până când devine posibilă instituirea terapiei pe cale orală.

Quamatel vi se va administra numai de către personal medical fie prin injectare lentă într-o venă (în cel puţin în 2 minute) fie prin picurare într-o venă (perfuzie intravenoasă) cu durata de 30 minute.

In general, doza recomandată este de 20 mg famotidină de două ori pe zi (la 12 ore). Nu se va administra o doză mai mare de 20 mg odată.

Sindromul Zollinger-Ellison

Doza iniţială este de 20 mg famotidină administrată intravenos, la 6 ore, dozele ulterioare depinzând de cantitatea de acid secretat şi de starea clinică a pacientului.

Profilaxia sindromului de aspiraţie în anestezia generală

Doza recomandată este de 20 mg famotidină intravenos, cu cel puţin 2 ore înainte de intervenţia chirurgicală.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Quamatel

Nu există experienţă privind supradozajul. Deoarece medicamentul vă este administrat de medic sau asistentă este puţin probabil să vi se administreze o doză prea mare.

Dacă uitaţi să utilizaţi Quamatel

Dacă credeţi că s-a omis o doză, spuneţi imediat medicului sau asistentei. Dacă nu s-a administrat o doză, nu trebuie administrată o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Quamatel

întreruperea tratamentului se poate face cu acordul medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Quamatel poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:

-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

-frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);

-mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 persoane);

-rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);

-foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);

-cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Reacţii adverse rare

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap, ameţeli. Tulburări ale sistemului digestiv: diaree, constipaţie.

Reacţii adverse foarte rare

Tulburări hematologice şi limfatice: agranulocitoză, scăderea numărului de celule albe din sânge,

scăderea numărului tuturor celulelor din sânge, scăderea numărului de trombocite din sânge

Tulburări ale sistemului imunitar: alergie.

Tulburări metabolice şi de nutriţie: pierderea poftei de mâncare.

Tulburări psihice: anxietate, confuzie, depresie, halucinaţii, agitaţie.

Tulburări cardiace: ritm cardiac încetinit sau neregulat (aritmie).

Tulburări respiratorii: bronhospasm.

Tulburări ale sistemului digestiv: disconfort abdominal, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii. Tulburări hepatobiliare: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter colestatic). Afecţiuni cutanate: acnee, căderea părului, angioedem, uscăciunea pielii, necroliză toxică epidermică, urticarie, mâncărime pe piele

Tulburări musculo-scheletice: articulaţii dureroase, crampe musculare.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului: la bărbaţi, a fost raportată mărirea sânilor, care de obicei

dispare după încetarea tratamentului.

Alte reacţii adverse: oboseală, febră uşoară.

Modificări ale testelor de laborator: valori anormale ale enzimelor hepatice La locul injectării poate apărea o iritaţie tranzitorie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Quamatel

Nu utilizaţi Quamatel după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Quamatel

–                Substanţa activă este famotidina. Fiecare flacon cu pulbere conţine famotidină 20 mg.

–               Celelalte componente sunt:

Pulbere – acid aspartic, manitol şi hidroxid de sodiu

Solvent pentru uz parenteral – clorură de sodiu, apă pentru preparate injectabile Cum arată Quamatel şi conţinutul ambalajului

Pulbere: se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă până la aproape albă Solvent: se prezintă sub formă de soluţie limpede şi incoloră

Este disponibil în:

Cutii cu 5 flacoane din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă şi 5 fiole din sticlă incoloră a câte 5 ml solvent pentru uz parenteral.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

GEDEON RICHTER ROMÂNIA SA.

Str. Cuza-Vodă nr. 99-105, Târgu Mureş, România

Producătorul

Gedeon Richter Plc.

H-1103 Budapest, Gyomroi ut 19-21, Ungaria

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie, 2009

Informaţii destinate medicilor şi personalului medical

In cazul administrării prin injecţie intravenoasă conţinutul flaconului trebuie reconstituit în 5 – 10 ml soluţie de clorură de sodiu 9 mg/ml (1-2 fiole cu solvent).

Dacă este administrat în perfuzie, conţinutul flaconului trebuie reconstituit şi diluat în 100 ml soluţie clorură de sodiu 9 mg/ml, glucoză 5% sau glucoză 20%.

Soluţiile trebuie preparate chiar înaintea administrării. Nu pot fi utilizate decât soluţiile limpezi, fără particule în suspensie. După reconstituire, soluţia este stabilă chimic şi fizic timp de 24 ore la temperatura camerei. Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, durata de păstrare în timpul utilizării şi condiţiile de păstrare înainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”