Rabeprazol Terapia conţine substanţa activă rabeprazol sodic. Acesta aparţine unui grup de medicamente denumite „inhibitori ai pompei de protoni” (IPP). Aceştia acţionează prin scăderea cantităţii de acid produsă de stomac.
Rabeprazol Terapia comprimate sunt utilizate pentru tratamentul următoarele afecţiuni:
„Boala de reflux gastroesofagian” (BRGE), care poate include senzaţia de arsură în capul pieptului (pirozis). BRGE apare atunci când acidul şi alimentele trec din stomac în esofag (tubul prin care trec alimentele)
Ulcere la nivelul stomacului sau părţii superioare a intestinului. Dacă aceste ulcere sunt infectate cu bacteria numită „Helicobacter pylori’ (H. Pylori)” vi se vor administra de asemenea antibiotice. Utilizarea Rabeprazol Terapia comprimate împreună cu antibiotice determină eradicarea infecţiei şi vindecarea ulcerului. De asemenea previne revenirea infecţiei şi a ulcerului.
Sindromul Zollinger-Ellison, în care stomacul produce prea mult acid.
sunteţi alergic la rabeprazol sodic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
sunteţi gravidă, sau credeţi că aţi putea fi gravidă alăptaţi.
Nu utilizaţi Rabeprazol Terapia dacă oricare din afirmaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să utilizaţi acest medicament Vezi de asemenea punctul Sarcina şi alăptarea.
Copii şi adolescenţi
Rabeprazol Terapia nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Rabeprazol Terapia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale:
dacă sunteţi alergic la alţi inhibitori ai pompei de protoni sau la „benzimidazoli substituiţi”
la unii pacienţi s-au observat probleme sanguine sau hepatice, dar acestea s-au ameliorat deseori la oprirea tratamentului cu Rabeprazol Terapia
dacă aveţi cancer de stomac
dacă aţi avut vreodată probleme de ficat.
dacă luaţi atazanavir pentru tratamentul infecţiei cu HIV.
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă oricare dintre situaţiile descrise mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament.
Dacă prezentaţi diaree severă (apoasă sau cu sânge), însoţită de simptome cum sunt febră, durere abdominală sau sensibilitate, opriţi administrarea de Rabeprazol Terapia şi adresaţi-vă imediat unui medic.
Administrarea unui inhibitor al pompei de protoni cum este Rabeprazol Terapia, în special pe o perioadă mai mare de un an, poate creşte uşor riscul fracturilor la nivelul şoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi osteoporoză sau dacă luaţi corticosteroizi (care pot creşte riscul de osteoporoză).
Rabeprazol Terapia împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripţie medicală, inclusiv medicamente din plante.
În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
Ketoconazol sau itraconazol – utilizate pentru tratamentul infecţiilor provocate de fungi. Rabeprazol Terapia poate scădea cantitatea acestui tip de medicament în sânge. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza.
Atazanavir- utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV. Rabeprazol Terapia poate scădea cantitatea acestui tip de medicament în sânge şi de aceea aceste medicamente nu trebuie administrate împreună.
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă oricare dintre situaţiile descrise mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Rabeprazol Terapia.
Sarcina şi alăptarea
Nu utilizaţi Rabeprazol Terapia dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.
Nu utilizaţi Rabeprazol Terapia dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii sau alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vă puteţi simţi somnolent în timp ce luaţi Rabeprazol Terapia. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi instrumente sau utilaje.
Rabeprazol Terapia conţine roşu Allura (E 129).
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Administrarea acestui medicament
Scoateţi comprimatul din blister numai când este momentul să vă luaţi medicamentul.
Înghiţiţi comprimatul întreg cu un pahar cu apă. Nu mestecaţi şi nu sfărâmaţi comprimatele.
Medicul dumneavoastră vă va spune câte comprimate trebuie să luaţi şi pentru cât timp. Acest lucru va depinde de starea dumneavoastră.
Dacă luaţi acest medicament de mult timp, medicul dumneavoastră va dori să vă monitorizeze.
Adulţi şi vârstnici
Pentru „boala de reflux gastro-esofagian”(BRGE)
Tratamentul simptomelor moderate până la severe (BRGE simptomatică)
Doza uzuală este de un comprimat de Rabeprazol Terapia 10 mg o dată pe zi, timp de până la 4 săptămâni.
Comprimatul se administrează dimineaţa, înainte de micul dejun.
Dacă starea dumneavoastră se normalizează după 4 săptămâni de tratament, este posibil ca medicul să vă spună să luaţi Rabeprazol Terapia 10 mg comprimate dacă şi când este necesar.
Tratamentul simptomelor mai severe (BRGE erozivă sau ulcerativă)
Doza uzuală este de un comprimat de Rabeprazol Terapia 20 mg o dată pe zi, timp de 4 până la 8 săptămâni.
Comprimatul se administrează dimineaţa, înainte de micul dejun.
Tratamentul simptomatic pe termen lung (tratamentul de întreţinere al BRGE)
Doza uzuală este de un comprimat de Rabeprazol Terapia 10 mg sau 20 mg o dată pe zi, atâta timp cât vă spune medicul dumneavoastră
Comprimatul se administrează dimineaţa înainte de micul dejun.
Medicul dumneavoastră va dori să vă consulte periodic pentru a verifica simptomele dumneavoastră şi dozele.
Pentru ulcere la nivelul stomacului (ulcere peptice)
Doza uzuală este de un comprimat de Rabeprazol Terapia 20 mg o dată pe zi, timp de 6 săptămâni.
Comprimatul se administrează dimineaţa înainte de micul dejun.
Dacă starea dumneavoastră nu se ameliorează, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să luaţi Rabeprazol Terapia timp de alte 6 săptămâni.
Pentru ulcere la nivelul intestinului (ulcere duodenale)
Doza uzuală este de un comprimat de Rabeprazol Terapia 20 mg o dată pe zi, timp de 4 săptămâni.
Comprimatul se administrează dimineaţa înainte de micul dejun.
Dacă starea dumneavoastră nu se ameliorează, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să luaţi Rabeprazol Terapia timp de alte 4 săptămâni.
Pentru ulcere provocate de infecţia cu H. pylori şi pentru a preveni reapariţia acestora
Doza uzuală este de un comprimat de Rabeprazol Terapia 20 mg de două ori pe zi, timp de şapte zile.
Medicul dumneavoastră vă va spune să luaţi antibiotice numite amoxicilină şi claritromicină. Pentru informaţii privind celelalte medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu H. pylori, vezi prospectele fiecărui medicament.
Sindromul Zollinger-Ellison, în care există un exces de acid produs în stomac
Doza uzuală este de trei comprimate de Rabeprazol Terapia 20 mg o dată pe zi, ca tratament iniţial.
Doza trebuie ulterior ajustată de către medicul dumneavoastră, în funcţie de răspunsul la tratament.
Dacă urmaţi tratament pe termen lung, va fi necesar să vă prezentaţi la medic la intervale regulate pentru a se verifica comprimatele care vi se administrează şi simptomele dumneavoastră.
Copii şi adolescenţi
Medicamentul nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi.
Pacienţi cu probleme ale ficatului
Trebuie să vă adresaţi medicului care va avea grijă deosebită la începutul tratamentului cu Rabeprazol Terapia şi în timp ce continuaţi să luaţi acest medicament.
Dacă luaţi mai mult Rabeprazol Terapia decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Rabeprazol Terapia decât trebuie, discutaţi cu medicul sau mergeţi imediat la spital. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.
Dacă uitaţi să luaţi Rabeprazol Terapia
Dacă uitaţi să luaţi o doză, faceţi acest lucru imediat ce vă aduceţi aminte. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru doza următoare, nu mai luaţi doza omisă şi continuaţi ca de obicei.
Dacă uitaţi să luaţi medicamentul timp de mai mult de 5 zile, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a continua să luaţi medicamentul.
Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Rabeprazol Terapia
Ameliorarea simptomelor va apărea de obicei înaintea vindecării complete a ulcerului. Este important să nu încetaţi să luaţi comprimatele până când nu vi se spune acest lucru de către medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse sunt de obicei uşoare şi se ameliorează fără a fi necesar să încetaţi să luaţi medicamentul.
Opriţi administrarea Rabeprazol Terapia şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă observaţi următoarele reacţii adverse – s-ar putea să aveţi nevoie de tratament medical urgent:
Reacţii alergice – semnele pot include umflarea bruscă a feţei, dificultăţi de respiraţie sau scăderea tensiunii arteriale, care poate provoca leşin sau colaps
Infecţii frecvente, cum sunt inflamarea gâtului sau creşterea temperaturii (febră), sau ulcere la nivelul gurii sau gâtului
Vânătăi sau sângerări care se produc cu uşurinţă.
Formarea unor vezicule severe pe piele sau durere sau ulcere la nivelul gurii şi gâtului (eritem polimorf, necroliză epidermică toxică (NET), sindrom Stevens-Johnson (SSJ).
Aceste reacţii adverse sunt foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane).
Alte reacţii adverse posibile:
Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)
Infecţii
Dificultăţi de somn
Durere de cap sau ameţeli
Tuse, secreţii nazale sau durere în gât (faringită)
Efecte la nivelul stomacului sau intestinului, cum sunt durere de stomac, diaree, vânturi (flatulenţă), senzaţie de vomă (greaţă), stare de rău (vărsături) sau constipaţie
Suferinţe sau dureri de spate
Stare de slăbiciune sau simptome asemănătoare celor din gripă.
Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 persoane)
Senzaţie de nervozitate sau somnolenţă
Infecţie la nivelul pieptului (bronşită)
Dureri la nivelul sinusurilor şi blocarea sinusurilor (sinuzită)
Uscăciune a gurii
Indigestie sau balonare
Erupţie sau înroşirea pielii
Durere la nivelul muşchilor, piciorului sau articulaţiilor
Infecţie a vezicii urinare (infecţie de tract urinar)
Durere toracică
Frisoane sau febră
Modificări ale funcţiilor ficatului (observate în analizele de sânge).
Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane)
Pierderea poftei de mâncare (anorexie)
Depresie
Hipersensibilitate (include reacţii alergice)
Tulburări vizuale
Inflamaţie la nivelul gurii (stomatită) sau tulburări ale gustului
Tulburări la nivelul stomacului sau durere de stomac
Probleme de ficat, incluzând îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter)
Erupţie cu mâncărimi ale pielii sau apariţia de vezicule (băşici) pe piele
Transpiraţie
Probleme de rinichi
Creştere în greutate
Modificări ale celulelor albe din sânge (evidenţiate prin analize de sânge) care pot duce la infecţii frecvente
Scăderea numărului de plachete sanguine, ceea ce duce la sângerare sau la apariţia de vânătăi, mai frecvente decât în mod normal.
Valori scăzute ale sodiului în sânge, ceea ce poate duce la oboseală şi confuzie, contracţii musculare, convulsii şi comă.
Pacienţii care au avut anterior probleme cu ficatul pot prezenta foarte rar encefalopatie (o boală a creierului).
Dacă vi se administrează rabeprazol timp de mai mult de trei luni, este posibil ca valorile magneziului în sânge să fie scăzute. Valorile scăzute ale magneziului se manifestă prin oboseală, contracţii musculare involuntare, dezorientare, ameţeli, creşterea ritmului inimii. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome, vă rugăm să-i spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Valorile scăzute ale magneziului pot duce, de asemenea, la scăderea valorilor de potasiu sau calciu în sânge. Medicul dumneavoastră poate decide să vă efectueze analize de sânge periodice pentru a monitoriza valorile dumneavoastră de magneziu.
Nu vă preocupaţi în legătură cu această listă de reacţii adverse. Este posibil să nu prezentaţi niciuna dintre acestea.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25 °C. A nu se păstra la frigider sau congela. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncaţi nici un medicament pe calea apei sau reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Rabeprazol Terapia 10 mg
Substanţa activă este rabeprazol sodic. Fiecare comprimat gastrorezistent conţine rabeprazol sodic 10 mg, echivalent cu rabeprazol 9,42 mg. Celelalte componente sunt:
Nucleu: Manitol, oxid de magneziu greu, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, hidroxipropilceluloză (L), stearat de magneziu
Strat intermediar: Etilceluloză (7 cps), oxid de magneziu uşor, hidroxipropilceluloză (L),
Filmul enteric: Hipromeloză ftalat, monogliceride diacetilate, talc, dioxid de titan (E171), oxid galben
de fer (E172)
Cerneală de inscripţionare: Shellac, roşu Allura AC (E 129), dioxid de titan (E 171), propilenglicol Ce conţine Rabeprazol Terapia 20 mg
Substanţa activă este rabeprazol sodic. Fiecare comprimat gastrorezistent conţine rabeprazol sodic 20 mg, echivalent cu rabeprazol 18,85 mg. Celelalte componente sunt:
Nucleu: Manitol, oxid de magneziu greu, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, hidroxipropilceluloză (L), stearat de magneziu
Strat intermediar: Etilceluloză (7 cps), oxid de magneziu uşor, hidroxipropilceluloză (L),
Filmul enteric: Hipromeloză ftalat, monogliceride diacetilate, talc, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172)
Cerneală de inscripţionare: Shellac, roşu Allura AC (E 129), dioxid de titan (E 171), propilenglicol
Cum arată Rabeprazol Terapia şi conţinutul ambalajului
Rabeprazol Terapia 10 mg comprimate gastrorezistente sunt circulare, biconvexe, de culoare galbenă,inscripţionate cu „R” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.
Rabeprazol Terapia 20 mg comprimate gastrorezistente sunt circulare, biconvexe, de culoare galbenă, inscripţionate cu „RA” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.
Rabeprazol Terapia este disponibil în cutii cu 7, 14, 28 comprimate gastrorezistente. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Terapia SA
Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca România
Fabricanţii
Terapia S.A.
Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca România
Ranbaxy Ireland Ltd.
Spafield, Cork Road, Cashel, Co. Tipperary Irlanda
Basics GmbH
Hemmelrather Weg 201, D-51377 Leverkusen Germania
Cemelog-BRS Ltd.
2040 Budaors, Vasut u. 13.
Ungaria
Acest prospect a fost revizuit în Septembrie 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel