RECOXA 7,5 /15, comprimate, 7,5 mg

Substanță activa
meloxicam
Clasa ATC
M01AC
Format
comprimate
Afecțiuni
simptome al afecţiunilor reumatice, de exemplu osteoartrită, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilopoetică (boala Bechterev).
Producător
ZENTIVA k.s
Acțiune terapeutică
antiinflamator puternic care ameliorează durerea şi scade febra

Ce este Recoxa şi pentru ce se utilizează

Recoxa este un medicament cu un efect antiinflamator puternic care ameliorează durerea şi scade febra.

Aparţine aşa-numitului grup al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Recoxa este indicat pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor reumatice, de exemplu osteoartrită, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilopoetică (boala Bechterev).

Medicamentul este recomandat pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 15 ani.

Înainte să luaţi Recoxa

Nu luaţi Recoxa:

Recoxa nu trebuie utilizat de către pacienţii cu hipersensibilitate la meloxicam sau la celelalte componente ale medicamentului. Recoxa nu trebuie administrat pacienţilor la care, după un tratament anterior cu acid acetilsalicilic sau cu alte medicamente din clasa AINS, au survenit semne de astm bronşic, polipi nazali, angioedem sau (edem determinat de o reacţie alergică) sau urticarie. Medicamentul nu trebuie utilizat de către pacienţi cu ulcer gastric activ sau recurent, hemoragie gastrointestinală sau cu istoric de sângerare gastrointestinală în legătură cu tratamentul anterior cu AINS, insuficienţă hepatică severă, insuficienţă renală severă (pacienţi nedializaţi (nedializabili)), hemoragii ale tractului digestiv, hemoragii cerebrale sau alte afecţiuni hemoragice sau cu insuficienţă cardiacă severă necontrolată.

Produsul Recoxa nu trebuie utilizat de către copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani. Recoxa nu trebuie utilizat în timpul trimestrului al treilea de sarcină.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Recoxa

Administrarea concomitentă a medicamentului Recoxa cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene trebuie evitată.

în timpul tratamentului pot surveni hemoragii digestive, ulcere sau perforaţii, care se pot însoţi sau nu de semne de alarmă sau de o apariţie tranzitorie a simptomelor. Severitatea acestor afecţiuni este, în general, mai mare la pacienţii vârstnici.

Tratamentul cu Recoxa trebuie întrerupt dacă în timpul acestuia apar hemoragii gastrointestinale sau ulceraţii.

Recoxa trebuie administrat cu precauţie pacienţilor cu istoric de boli gastrointestinale (colite ulceroase, boala Crohn) deoarece starea lor poate fi agravată.

Medicamentele AINS pot determina alterarea funcţiei renale la pacienţii cu volum de sânge redus şi flux de sânge renal redus. De obicei (după întreruperea administrării acestor agenţi), funcţia renală afectată se recuperează complet, până la nivelul anterior tratamentului. În acest caz, pacienţii cu risc crescut sunt cei deshidrataţi, cu insuficienţă cardiacă congestivă, ciroză hepatică, afecţiuni renale şi pacienţii trataţi cu agenţi diuretici sau cei aflaţi în perioada de recuperare după intervenţii chirurgicale laborioase. La începutul tratamentului, diureza şi funcţia renală trebuie monitorizate cu atenţie la aceşti pacienţi. Pacienţii ce suferă de boli renale, aceia trataţi cu diuretice şi pacienţii cu volum de sânge redus şi flux de sânge prin rinichi limitat din diverse motive, pot utiliza Recoxa numai în cazul unei indicaţii extrem de clare.

Medicamente precum Recoxa se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Este necesară precauţie la pacienţii cu istoric de hipertensiune şi/sau insuficienţă cardiacă datorita raportării de retenţie de fluide şi edeme în timpul terapiei cu Recoxa.

Tratamentul cu Recoxa trebuie întrerupt la primele semne de erupţii cutanate, leziuni ale mucoasei, sau la orice alt semn de hipersensibilitate.

Similar majorităţii agenţilor din clasa AINS, au fost raportate ocazional alterări ale parametrilor funcţiei hepatice. In majoritatea cazurilor, aceste modificări au fost mici şi tranzitorii. Dacă modificarea este semnificativă sau persistentă, se poate întrerupe administrarea Recoxa şi se vor urmări în evoluţie testele hepatice cu valori anormale.

La pacienţii cu ciroză hepatică clinic stabilă nu este necesară ajustarea dozei. Totuşi, pacienţii cu ciroză hepatică pot utiliza Recoxa numai în cazul existenţei unei indicaţii clare.

Pacienţii slăbiţi sau cei cu constituţie astenică pot prezenta o toleranţă mai redusă a potenţialelor reacţii adverse şi trebuie urmăriţi cu atenţie.

Recoxa poate masca simptomele unor boli infecţioase concomitente.

In cazul unui efect terapeutic insuficient, doza zilnică recomandată nu trebuie crescută. Daca starea pacientului nu se îmbunătăţeşte dupa câteva zile de tratament, beneficiul tratamentului trebuie reevaluat.

Vă rugăm să vă consultaţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră chiar dacă afirmaţiile de mai sus au fost valabile pentru dumneavoastră în trecut.

Administrarea Recoxa cu alimente şi lichide

Absorbţia nu este influenţată de administrarea concomitentă de mâncare. Tabletele se administrează în timpul mesei şi se înghit cu apă sau cu un alt lichid.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Recoxa nu trebuie folosit în trimestrul al treilea de sarcină.

În primul şi al doilea trimestru de sarcină, precum şi în timpul alăptării, femeile pot folosi Recoxa numai cu recomandarea medicului.

Utilizarea meloxicam poate afecta fertilitatea feminină şi nu este recomandată la femeile care încearcă să rămână însărcinate. La femeile cu dificultăţi de concepţie sau care efectuează investigaţii pentru infertilitate trebuie avută în vedere întreruperea tratamentului cu meloxicam. Recoxa nu trebuie utilizat în timpul perioadei de alăptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Produsul nu influenţează vigilenţa şi capacitatea de concentrare. In cazul apariţiei unor reacţii adverse, cum sunt tulburări de vedere, ameţeli sau somnolenţă, produsul poate influenţa în mod negativ activităţile care necesită o atenţie deosebită, coordonarea mişcărilor şi luarea rapidă a deciziilor (de exemplu,

conducerea autovehiculelor, folosirea utilajelor sau lucrul la înălţime etc.). în cazul apariţiei tulburărilor menţionate mai sus, nu trebuie să desfăşuraţi activităţi care necesită o atenţie sporită.

Informaţii importante privind unele componente ale Recoxa:

Recoxa conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea concomitentă a produsului Recoxa cu medicamente ce reduc coagularea sanguină, heparina administrată injectabil, şi cu substanţe ce dizolvă cheagurile de sânge, poate creşte riscul hemoragiilor. Dacă folosiţi o astfel de combinaţie de medicamente, coagularea sanguină trebuie sa fie frecvent monitorizată.

Dacă folosiţi metotrexat concomitent cu Recoxa, va trebui să efectuaţi repetat analize de sânge. Administrarea concomitentă a produsului Recoxa la pacienţi trataţi cu doze mari de metotrexat (mai mari de 15 mg/săptămână) nu este recomandată.

Produsul Recoxa poate reduce eficacitatea contraceptivă a dispozitivelor intrauterine.

Dacă utilizaţi medicamente care stimulează excreţia de urină, concomitent cu produsul Recoxa, trebuie să consumaţi cantităţi suficiente de lichide şi să efectuaţi analize repetate ale funcţiei rinichilor.

Utilizarea concomitentă a produsului Recoxa cu medicamente care scad tensiunea arterială crescută poate determina reducerea eficacităţii acestor medicamente.

Tratamentul concomitent cu Recoxa şi cu inhibitori ECA sau antagonişti ai receptorilor de angiotensină la pacienţi vârstnici şi/sau deshidrataţi poate determina insuficienţă renală acută. Din acest motiv, se recomandă monitorizarea funcţiei renale la începutul tratamentului, ca şi hidratarea corectă a pacientului. Tratamentul concomitent cu Recoxa şi colestiramină determină accelerarea excreţiei meloxicamului (colestiramina se leagă de meloxicam în tractul digestiv), reducându-i astfel eficacitatea. Dacă urmaţi tratament cu ciclosporină concomitent cu Recoxa, trebuie să efectuaţi analize ale funcţiei renale pe durata acestui tratament.

Există posibilitatea unui risc crescut de convulsii în cazul utilizării Recoxa concomitent cu chinolonele.

Vă rugăm să notaţi faptul că aceste afirmaţii se pot aplica şi pentru produsele utilizate cu un timp în urmă sau pentru cele pe care le veţi utiliza în viitor.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Cum să luaţi Recoxa

Luaţi întotdeauna Recoxa exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Poliartrită reumatoidă: Doza zilnică obişnuită este de 15 mg; dacă este necesar, doza poate fi redusă la 7,5 mg pe zi.

Osteoartrită: Doza zilnică obişnuită este de 7,5 mg, dar poate fi crescută la 15 mg pe zi, dacă este necesar.

Spondilită anchilopoetică: 15 mg/zi.

La pacienţii cu risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, tratamentul se începe, de obicei, cu doza de 7,5 mg/zi.

La pacienţii dializaţi, cu insuficienţă renală, doza nu trebuie să depăşească 7,5 mg pe zi. Meloxicam este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă renală severă nedializaţi (nedializabili) sau cu afectare severă a funcţiei hepatice.

Doza zilnică maximă recomandată de Recoxa este de 15 mg. Doza totală zilnică se administrează în priză unică.

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Dacă aveţi impresia că efectul Recoxa este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Recoxa:

Dacă dumneavoastră sau o altă persoană aţi luat mai multe tablete de Recoxa decât v-a fost indicat, adresaţi-vă imediat unui medic.

Simptomele supradozajului sunt: letargie, somnolenţă, greaţă, vărsături, dureri epigastrice. Intoxicaţiile severe pot determina hipertensiune arterială, insuficienţă renală acută, disfuncţie hepatică, tulburări de respiraţie, comă, convulsii şi colaps cardiovascular.

Dacă uitaţi să luaţi Recoxa:

Nu vă îngrijoraţi dacă aţi uitat o doză. Omiteţi doza uitată şi luaţi doza următoare conform orarului de administrare obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Recoxa:

Intreruperea prematură a tratamentului poate determina reapariţia sau agravarea afecţiunii / simptomelor pentru care vi s-a recomandat tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Recoxa poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate: anemie, ameţeli, cefalee, probleme digestive, senzaţia de greaţă, vărsături, dureri abdominale, constipaţie, flatulenţă, diaree, prurit cutanat, erupţii şi edeme. Mai puţin frecvente sunt scăderea numărului de celule din sânge, vertij, tinitus (ţiuituri în urechi), somnolenţă, palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale, insuficienţa cardiacă, bufeuri sau roşeaţa feţei şi a gâtului, hemoragii digestive, ulcere gastrice/duodenale, esofagită (inflamaţia esofagului), stomatită (inflamaţia mucoasei bucale), alterarea tranzitorie a testelor hepatice (de exemplu creşterea transaminazelor sau a bilirubinei, creşterea bilirubinei se poate manifesta printr-o coloraţie uşor gălbuie pielii), erupţii papuloase şi modificarea analizelor de laborator care evaluează funcţia renală (de exemplu creşterea valorilor creatininei sau a ureei).

In cazul interferenţei cu diureticele s-a raportat retenţie de sodiu, potasiu şi apă.

Medicamente precum Recoxa se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Rareori pot surveni reacţii anafilactice/anafilactoide (reacţii de hipersensibilitate, cu un răspuns exagerat al sistemului imun la alergen), crize de astm la anumite persoane cu alergie la aspirină sau la alte AINS, tulburări ale dispoziţiei, insomnii şi coşmaruri, confuzie, tulburări de vedere, inclusiv înceţoşarea vederii, perforaţii gastrointestinale, inflamaţia stomacului, inflamaţia intestinului gros, inflamaţia ficatului, insuficienţă renală, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică (afecţiune acută a pielii), angioedem (edem datorat unei reacţii alergice), reacţii buloase de tip eritem multiform (coloraţie roşie a pielii, cu diferite forme), hipersensibilitatea pielii la lumină.

In cazul unei hemoragii la nivelul tractului digestiv, solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă şi opriţi tratamentul cu acest medicament.

În cazul apariţiei unor reacţii adverse la nivelul mucoaselor sau a pielii, opriţi tratamentul cu acest medicament şi solicitaţi asistenţă medicală.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Recoxa


A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.


Nu utilizaţi Recoxa după data expirării, care este înscrisă pe ambalaj. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.


Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.


Medicamentele nu trebuie aruncate în apa sau deşeurile menajere. întrebaţi farmacistul cum trebuie îndepărtate medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protecţia mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Recoxa

Recoxa 7,5, comprimate

Substanţa activă este meloxicam. Un comprimat conţine 7,5 mg meloxicam.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, citrat de sodiu dihidrat, crospovidonă.

Recoxa 15, comprimate

Substanţa activă este meloxicam. Un comprimat conţine 15 mg meloxicam.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, citrat de sodiu dihidrat, crospovidonă.

Cum arată Recoxa şi conţinutul ambalajului

Recoxa 7,5, comprimate Comprimate galben deschis, rotunde, biconvexe feţe.

Recoxa 15, comprimate

Comprimate galben deschis, rotunde, biconvexe şi de cealalată a liniei de rupere, pe una din feţe.

Ambalaj

Recoxa 7,5, comprimate

Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 10 comprimate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 6 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate

Recoxa 15, comprimate

Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 10 comprimate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 6 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate

Recoxa 7,5, comprimate Producator Zentiva a.s.,

U kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 102 37, Praga 10 Republica Cehă

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

Zentiva a.s.,

U kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 102 37, Praga 10 Republica Cehă

Recoxa 15, comprimate Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

ZENTIVA, k.s. U kabelovny 130

102 37 Praga 10, Dolni Mecholupy Republica Cehă

Producători

ZENTIVA k.s. U kabelovny 130

102 37, Praga 10, Dolni Mecholupy, Republica Cehă ZENTIVA a.s.

Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec, Republica Slovacia

Acest prospect a fost aprobat în februarie, 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”