RELENZA 5 mg pulbere unidoză de inhalat

Substanță activa
zanamivir
Clasa ATC
J05AH
Format
pulbere unidoză de inhalat
Afecțiuni
gripă
Producător
Glaxo Wellcome Production
Acțiune terapeutică
antivirale

Ce este Relenza şi pentru ce se utilizează

Relenza conţine zanamivir, care aparţine unui grup de medicamente denumite antivirale. Relenza este indicată pentru tratamentul gripei (infecţia cu virus gripal). Ameliorează simptomele gripei şi vă ajută să vă însănătoşiţi mai repede.

Relenza este de asemenea utilizată pentru prevenirea gripei, în timpul unei epidemii de gripă. Adulţii şi copiii cu vârsta de 5 ani şi peste pot fi trataţi cu Relenza.

Relenza trebuie inhalată (prin inspirare) în plămâni, deoarece este slab absorbită în organism dacă este înghiţită. Virusul gripei infectează plămânii şi când inhalaţi Relenza, aceasta acţionează direct asupra virusurilor din plămânii dumneavoastră.

Relenza nu este un înlocuitor al vaccinării antigripale. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă este necesar să fiţi vaccinat antigripal

Înainte să utilizaţi Relenza

 Nu utilizaţi Relenza

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la zanamivir

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lactoză sau proteine din lapte.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Relenza

Dacă simţiţi constricţie la nivelul gâtului sau pieptului când utilizaţi Relenza:

In cazuri foarte rare, Relenza poate provoca reacţii adverse incluzând

•      senzaţie de apăsare la nivelul gâtului sau pieptului

•      dificultăţi în respiraţie.

Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome în timpul utilizării Relenza:

Opriţi administrarea Relenza şi cereţi imediat ajutor medical. Contactaţi-vă medicul sau cel mai apropiat departament de urgenţă al unui spital. Nu administraţi Relenza copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani.

Dacă suferiţi de astm bronşic sau aveţi alte probleme pulmonare sau de respiraţie

Medicul dumneavoastră trebuie să ştie dacă aveţi:

•      astm bronşic

•      alte afecţiuni pulmonare care determină probleme respiratorii-de exemplu, emfizem, bronhopneumopatie obstructivă (BPOC) sau bronşită cronică.

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Relenza, pentru a putea supraveghea mai atent starea dumneavoastră de sănătate.

Dacă utilizaţi alte medicamente care se administrează inhalator pentru astmul dumneavoastră bronşic sau pentru alte probleme respiratorii, înainte de a utiliza Relenza, citiţi cu atenţie următoarea parte a acestui prospect-Utilizarea Relenza cu medicamente administrate inhalator pentru probleme respiratorii.

Utilizarea Relenza în acelaşi timp cu medicamente care se administrează inhalator pentru probleme respiratorii

Dacă utilizaţi medicamente administrate inhalator pentru astm bronşic sau alte probleme respiratorii, aveţi grijă să utilizaţi medicamentul(ele) administrate inhalator la ora obişnuită.

Dacă aţi fost sfătuit să utilizaţi Relenza la aceeaşi oră a zilei ca şi celelalte medicamente administrate inhalator, utilizaţi celelalte medicamente cu câteva minute înainte de a utiliza Relenza.

Asiguraţi-vă că aveţi la îndemână medicamentul dumneavoastră inhalator cu acţiune ”de eliberare” rapidă (cum ar fi salbutamol) când utilizaţi Relenza. In cazuri foarte rare, Relenza poate determina o reacţie adversă incluzând:

•      constricţie la nivelul gâtului sau pieptului

•      dificultăţi în respiraţie.

Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome în timpul utilizării Relenza:

Opriţi administrarea Relenza. Utilizaţi medicamentul dumneavoastră inhalator cu acţiune ”de eliberare” rapidă pentru a vă ajuta să respiraţi. Cereţi imediat ajutor medical. Contactaţi- vă medicul sau cel mai apropiat departament de urgenţă al unui spital.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Dacă utilizaţi medicamente care se administrează inhalator pentru astm bronşic sau alte probleme respiratorii, asiguraţi-vă că aţi citit sfaturile de mai sus. Dacă aţi fost sfătuit să fiţi vaccinat antigripal

Puteţi fi vaccinat în orice moment, chiar dacă utilizaţi Relenza pentru a vă ajuta să preveniţi gripa.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, alăptaţi sau credeţi că puteţi fi gravidă: Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Relenza.

Informaţiile cu privire la siguranţa utilizării Relenza la femeile gravide sunt limitate. Deşi nu s-a demonstrat până în prezent că Relenza ar avea efecte dăunătoare asupra fătului, medicul dumneavoastră v-ar putea sfătui să nu utilizaţi medicamentul în timpul sarcinii. Nu trebuie să alăptaţi pe durata utilizării Relenza. Substanţa activă (zanamivir) poate ajunge în laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Relenza nu ar trebui să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Relenza

Relenza conţine lactoză (un tip de glucid) şi poate să conţină şi proteine din lapte. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, sau la proteine din lapte, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Nu utilizaţi Relenza. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră cu privire la tratarea sau prevenirea gripei.

Cum să utilizaţi Relenza

Utilizaţi întotdeauna Relenza exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Relenza este un medicament sub formă de pulbere, pe care îl veţi inhala în plămâni prin gură, cu ajutorul dispozitivului Diskhaler. Pulberea se află în blistere în interiorul Rotadisk-o folie disc pe care o veţi încărca în Diskhaler.

Nu administraţi Relenza copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Când începeţi să administraţi Relenza

Dacă aveţi gripă, pentru beneficiu maxim, trebuie să începeţi să utilizaţi Relenza cât mai curând posibil după apariţia simptomelor de gripă:

•         pentru adulţi, în primele 48 de ore de la debutul simptomelor

•         pentru copii, în primele 36 de ore de la debutul simptomelor.

Pentru a ajuta în prevenţia gripei

Dacă cineva din locuinţa dumneavoastră are gripă, pentru a vă ajuta să preveniţi îmbolnăvirea dumneavoastră, trebuie să începeţi administrarea Relenza imediat după ce aţi venit în contact cu persoana(ele) bolnavă(e):

Pentru adulţi şi copii, în primele 36 de ore de la contactul cu persoana infectată.

Dacă există o epidemie de gripă în comunitatea dumneavoastră, urmaţi sfaturile medicului dumneavoastră privind începerea utilizării Relenza.

Câtă Relenza trebuie să utilizaţi

Cantitatea de Relenza care trebuie utilizată depinde dacă aveţi deja gripă sau utilizaţi Relenza pentru a vă ajuta să preveniţi gripa.

Dacă aveţi gripă:

Adulţi şi copii (cu vârsta de 5 ani şi peste): doza uzuală este de 2 inhalaţii (2 blistere) de 2 ori pe zi, timp de 5 zile.

Pentru a vă ajuta în prevenţia gripei:

Adulţi şi copii (cu vârsta de 5 ani şi peste): doza uzuală este de 2 inhalaţii (2 blistere) o dată pe zi, timp de 10 zile.

Dacă există o epidemie de gripă în comunitatea dumneavoastră:

Adulţi şi copii (cu vârsta de 5 ani şi peste): doza uzuală este de 2 inhalaţii (2 Mistere) o dată pe zi, timp de 28 zile.

Dacă aţi utilizat mai mult Relenza decât trebuie

Dacă, în mod accidental, aţi utilizat mai mult decât trebuie din Relenza, este puţin probabil să aveţi probleme grave. Totuşi, dacă aveţi orice nelămuriri, sau dacă nu vă simţiţi bine, mai ales dacă aveţi astm bronşic sau alte probleme pulmonare:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră, pentru a primi recomandări.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Relenza

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi doza următoare cât mai curând şi, apoi, continuaţi conform schemei de tratament recomandate.

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Relenza

Pentru tratamentul gripei, este important să urmaţi tratamentul complet (normal, 5 zile), chiar dacă vă simţiţi mai bine. Altfel, simptomele gripei pot reveni. Dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul cu Relenza mai devreme: Discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a primi recomandări.

Există un ghid de utilizare pas cu pas, pe cealaltă parte a prospectului, care vă arată cum să utilizaţi Relenza Diskhaler.

Citiţi-l cu atenţie înaintea utilizării primei doze. Dacă tot nu sunteţi sigur cum să utilizaţi Diskhaler, cereţi farmacistului să urmărească instrucţiunile împreună cu dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Relenza poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse cutanate grave

Aceste reacţii adverse au apărut la un număr foarte mic de pacienţi, dar frecvenţa lor exactă este necunoscută, frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile: erupţie cutanată, care poate fi veziculară şi care poate arăta ca nişte mici ţinte (pete închise la culoare în centru înconjurate de o zonă mai palidă, cu un inel închis la culoare în jurul marginii – eritem multiform), o erupţie generalizată cu vezicule şi descumare a pielii, mai ales în jurul gurii, nasului, ochilor şi organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson) şi o formă mai severă, provocând o descuamare extensivă a pielii (necroliză epidermică toxică)

Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă de urgenţă unui medic. Opriţi administrarea Relenza.

Alte reacţii adverse foarte rare

Acestea afectează mai puţin de 1 pacient din 10000 de pacienţi care utilizează Relenza:

•         Constricţie la nivelul gâtului sau pieptului, scurtarea respiraţiei, sau apariţia bruscă a unor dificultăţi în respiraţie. Dacă aveţi afecţiuni pulmonare (cum ar fi astm bronşic sau BPOC), va fi necesar să fiţi monitorizaţi pe durata utilizării Relenza, în caz că veţi avea această reacţie adversă.

•         Umflarea feţei, limbii sau gâtului

•         Erupţii pe piele sau urticarie (umflături însoţite de mâncărime pe piele).

Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome:

Opriţi administrarea Relenza şi cereţi imediat ajutor medical. Contactaţi-vă medicul sau cel mai apropiat departament de urgenţă al unui spital.

Modificări bruşte de comportament, halucinaţii şi convulsii

În timpul tratamentului cu Relenza, au fost raportate modificări de comportament cum ar fi confuzie şi lipsă de reacţie. Unii pacienţi pot avea halucinaţii (văd, aud sau simt lucruri care nu sunt acolo) sau crize (convulsii) care pot conduce la pierderea conştienţei. Părinţii trebuie să fie, atenţi în special la aceste simptome dacă copilul sau adolescentul lor are gripă. Aceste simptome au fost raportate şi la pacienţi cu gripă care nu erau trataţi cu Relenza. Prin urmare, nu se cunoaşte dacă Relenza are vreun rol în apariţia lor. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome:

•                     Adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă aveţi alte reacţii adverse

•                    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Relenza

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Relenza după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Relenza

–                Substanţa activă este zanamivir. Fiecare doză conţine 5 mg zanamivir.

–                Celălalt component este lactoza monohidrat (care conţine proteine din lapte).

Cum arată Relenza şi conţinutul ambalajului

Relenza se prezintă sub formă de pulbere de inhalat, de culoare albă până la aproape albă şi este disponibilă în :

–                Cutie cu un flacon care conţine 5 blistere (Rotadisk) a câte 4 doze şi un dispozitiv de administrare (Diskhaler).

Cutie cu un flacon care conţine 7 blistere (Rotadisk) a câte 4 doze şi un dispozitiv de

administrare (Diskhaler).

 

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Group Limited,

Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue, Greenford, Middlesex UB6 0NN, Marea Britanie

Producător

Glaxo Wellcome Production

Zone Industrielle no.2, 23 Rue Lavoisier, 27000 Evreux, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în August 2012

 

Diskhaler-ul este format din trei părţi:

Nu îl dezmembraţi înainte de a citi Ghidul pas cu pas.

Blisterul Rotadisk se fixează în dispozitivul Diskhaler.

Fiecare din cele patru blistere de Rotadisk conţine câte o singură doză de Relenza.

Important:

Nu perforaţi niciunul dintre blisterele din Rotadisk înainte de a le încărca în dispozitivul Diskhaler.

 Puteţi păstra un blister Rotadisk în Diskhaler între administrări, dar nu perforaţi blisterul decât înaintea utilizării.

Păstraţi Diskhalerul curat. După utilizare ştergeţi piesa bucală cu o ţesătură şi puneţi la loc capacul de culoare albastră a piesei bucale, între utilizări.

GHIDUL DE UTILIZARE PAS CU PAS A RELENZA DISKHALER

Întroducerea Rotadisk în Diskhaler:

1 Îndepărtaţi capacul albastru.

Verificaţi dacă interiorul şi exteriorul piesei bucale sunt curate.

2Ţineţi suportul glisant de culoare albă, aşa cum este arătat în imagine şi trageţi uşor de el până se opreşte.

3 Puneţi degetul mare şi arătătorul pe striurile suportului alb şi apăsaţi uşor. Scoateţi suportul din dispozitivul principal. Suportul alb trebuie să fie îndepărtat cu uşurinţă. 

4    Puneţi un nou blister Relenza Rotadisk pe rotiţă. Asiguraţi-vă că partea tipărită este deasupra, cu blisterele dedesupt. Blisterele se fixează în găurile de pe rotiţă.

5 Împingeţi suportul alb înapoi în dispozitivul principal. Dacă nu sunteţi pregătiţi să inhalaţi doza de Relenza pe loc, puneţi la loc capacul albastru.

Pentru a pregăti doza de inhalat:

Nu faceţi aceasta decât înainte de a inhala doza.

6 Ţineţi Diskhalerul orizontal.

Ridicaţi capacul până la blocare.

Capacul trebuie să fie perfect vertical pentru a fi siguri că blisterul este complet perforat. Readuceţi capacul în poziţia iniţială.

Diskhalerul dumneavoastră este acum gata de utilizare. Păstraţi-l în poziţie orizontală pănă terminaţi de inhalat doza.

Dacă utilizaţi alte medicamente administrate inhalator, asiguraţi-vă că aţi citit ”Utilizarea Relenza cu medicamente care se administrează inhalator pentru probleme respiratorii ” în secţiunea 2 a acestui prospect.

Inhalarea medicamentului:

7 Nu puneţi încă Diskhalerul în gură. Expiraţi adânc, atât cât este confortabil, ţinând Diskhalerul departe de gură. Nu suflaţi în Diskhaler. Dacă o faceţi, veţi îndepărta pulberea din Rotadisk.

Plasaţi piesa bucală între dinţi. Strângeţi ferm buzele în jurul piesei bucale.

Nu muşcaţi piesa bucală. Nu acoperiţi orificiile pentru aer din lateralele piesei bucale.

Inspiraţi odată, rapid, cât de adânc posibil prin piesa bucală. Ţineţi-vă respiraţia pentru câteva secunde.

Scoateţi Diskhaler din gură.

Continuaţi să vă ţineţi respiraţia pentru câteva secunde, atât cât este confortabil. Pregătirea celui de-al doilea blister (a doua doză)

8 Trageţi piesa albă spre exterior până se opreşte (nu o scoateţi complet din dispozitiv), apoi împingeţi piesa la loc în Diskhaler.

Astfel rotiţa se va învârti, punând la dispoziţie cel de-al doilea blister.

Repetaţi, dacă este necesar, până când blisterul va fi complet poziţionat sub acul de perforare.

Repetaţi etapele 6 şi 7 pentru a inhala medicamentul.

După ce aţi inhalat întreaga doză de medicament (doza obişnuită, două blistere):

Ştergeţi piesa bucală cu o ţesătură şi puneţi la loc capacul albastru. Este important să păstraţi Diskhaler curat.

Înlocuirea Rotadisk:

Când toate cele patru blistere sunt goale, scoateţi Rotadisk din Diskhaler şi întroduceţi unul nou, aşa cum a fost descris în etapele 1 până la 5.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”