RINOXIN 0,25 mg/ml, picături nazale soluţie

Substanță activa
clorhidrat de oximetazolină
Clasa ATC
R01AA
Format
picături nazale soluţie
Afecțiuni
rinite şi sinuzite acute şi cronice alergice; rinite şi sinuzite acute şi cronice virale; catar tubar; congestie nazală şi sinusală
Producător
TIS FARMACEUTIC S.A.
Acțiune terapeutică
decongestionante nazale

Compoziţie / Indicaţii terapeutice

Compoziţie

Rinoxin 0,25 mg/ml

10 ml picături nazale soluţie conţin 0,0025 g clorhidrat de oximetazolină şi excipienţi: dihidrogenofosfat monosodic dihidrat, monohidrogenofosfat disodic x 12 H2O, clorură de sodiu, clorură de benzalconiu, apă purificată.

Grupa farmacoterapeutică: decongestionante nazale de uz topic, simpatomimetice.

Indicaţii terapeutice

–                rinite şi sinuzite acute şi cronice alergice;

–                rinite şi sinuzite acute şi cronice virale;

–                catar tubar;

–                congestie nazală şi sinusală

Contraindicaţii / Precauţii

Contraindicaţii

Contraindicaţii absolute

–                Hipersensibilitate la clorhidrat de oximetazolină sau la oricare dintre excipienţii produsului;

–                rinită atrofică

–                glaucom cu unghi închis;

–                boli cardiovasculare organice severe;

–                boli renale şi afecţiuni ale prostatei severe (risc de retenţie urinară);

–                copii sub vârsta de 7 ani;

Contraindicaţii relative

–                este contraindicată administrarea în timpul alăptării;

–                este contraindicată asocierea cu bromocriptină, inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) şi antidepresive triciclice;

Precauţii

Administrarea frecventă poate determina fenomene de toleranţă (lipsa răspunsului terapeutic); de asemenea este posibil un rebound al congestiei mucoasei şi al secreţiei nazale.

Utilizarea clorhidratului de oximetazolină timp îndelungat, poate produce modificări la nivelul epiteliului mucoasei nazale cu inhibarea activităţii ciliare.

Datorită posibilităţii apariţiei de efecte simpatomimetice sistemice se impune prudenţă la pacienţii cu:

–               hipertensiune arterială;

–                feocromocitom;

–                aritmii;

–                anevrism;

–                diabet zaharat;

–               hipertiroidie;

Excipientul clorură de benzalconiu este iritant şi poate determina reacţii adverse cutanate.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea

Nu se recomandă administrarea Rinoxin 0,25 mg/ml în timpul sarcinii şi al alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Rinoxin 0,25 mg/ml, administrat conform recomandărilor, are o influenţă neglijabilă asupra capacitaţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Efectele cardiovasculare posibile după administrarea prelungită de doze mari de clorhidrat de oximetazolină pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Adulţi

Doza recomandată este de 2-3 picături, în fiecare nară, de 3-4 ori pe zi. Soluţia se administrează sub formă de instilaţii nazale, cu ajutorul picurătorului. Produsul se va utiliza pe o perioadă scurtă de timp (4-6 zile).

Copii cu vârsta peste 7 ani

Doza recomandată este de 1-2 picături, în fiecare nară, de 2-3 ori pe zi. Soluţia se administrează sub formă de instilaţii nazale, cu ajutorul picurătorului. Produsul se va utiliza pe o perioadă scurtă de timp (4-6 zile).

Reacţii adverse / Supradozaj

Reacţii adverse

Reacţii adverse locale: senzaţie locală de uscăciune nazală, iritaţie, senzaţie de înţepătură şi arsură la nivelul mucoasei nazale; ocazional se produce strănut.

În condiţiile administrării frecvente se poate produce obstrucţie nazală prin hiperemie reactivă. Tratamentul îndelungat poate fi cauză de rinită atrofică.

Reacţiile adverse sistemice: cefalee, insomnie, palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale, tremor, oboseală; acestea pot surveni în cazul utilizării prelungite şi al dozelor excesive de Rinoxin 0,25 mg/ml. Posibilele reacţii adverse sistemice apar mai ales la vârstnici, din cauza unei penetrări rapide la nivelul mucoasei nazale inflamate.

La copii, administrarea unor doze mari de clorhidrat de oximetazolină, pe timp îndelungat, poate provoca depresie majoră la nivelul sistemului nervos central.

În cazul unei administrări prelungite, se poate reduce efectul terapeutic prin apariţia toleranţei la substanţa activă.

Excipientul clorură de benzalconiu este iritant şi poate determina reacţii adverse cutanate.

Supradozaj

Supradozajul se poate manifesta prin: midriază, greaţă, vărsături, cianoză, febră sau hipotermie, tahicardie sau bradicardie, aritmii, hipertensiune arterială sau hipotensiune arterială, chiar colaps, stop cardiac, edem pulmonar, tulburări respiratorii până la apnee, somnolenţă, tulburări psihice, comă. În caz de supradozaj măsurile terapeutice ce se impun sunt lavaj gastric şi administrare de cărbune medicinal activat (mai ales în caz de ingestie accidentală), ventilaţie mecanică dacă este necesar, fentolamină i.v. în caz de hipertensiune arterială şi alte modalităţi de tratament simptomatic; administrarea de vasoconstrictoarele este contraindicată.

 

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilenă de culoare albă, cu dop şi aplicator pentru picurare din acelaşi material.

Flaconul conţine 10 ml picături nazale, soluţie limpede, incoloră.

Producător

TIS FARMACEUTIC S.A.,

Str. Industriilor, nr. 16, sector 3, Bucureşti, România

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TIS FARMACEUTIC S.A.,

Str. Industriilor, nr. 16, sector 3, Bucureşti, România

Data ultimei verificări a prospectului

Octombrie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”