SANDOSTATIN 0,1 mg/ml soluţie injectabilă

Substanță activa
octreotida
Clasa ATC
H01CB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
acromegalie, ameliorarea simptomelor asociate cu unele tumori ale tractului intestinal, controlul diareei refractare la tratament la pacienţii cu SIDA
Producător
Novartis Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
inhibă efectele unor hormoni

Ce este Sandostatin şi pentru ce se utilizează

Sandostatin este un compus sintetic derivat din somatostatină, o substanţă ce este sintetizată în mod normal în corpul uman care inhibă efectele unor hormoni cum ar fi hormonul de creştere. Avantajele utilizării Sandostatin în locul somatostatinei constau în creşterea intensităţii efectului şi a duratei acestuia.

Sandostatin este utilizat:

–   în tratamentul acromegaliei, o afecţiune în care corpul produce prea mult hormon de creştere. În mod normal, hormonul de creştere controlează creşterea ţesuturilor, organelor şi oaselor. Sinteza în exces a hormonului de creştere duce la creşterea dimensiunilor oaselor şi ţesuturilor, mai ales la nivelul mâinilor şi picioarelor. Sandostatin ameliorează semnificativ simptomele acromegaliei, ce include: cefalee, transpiraţie excesivă, senzaţia de amorţeală a mâinilor şi picioarelor, senzaţia de oboseală şi durerea articulară.

–    pentru ameliorarea simptomelor asociate cu unele tumori ale tractului intestinal (de exemplu, tumori carcinoide, vipoame, glucagonoame, gastrinoame, insulinoame, tumori secretante de factor de eliberare a hormonului de creştere (STH-RH)). În aceste afecţiuni există o supraproducţie a unor anumiţi hormoni şi a altor substanţe înrudite, de către stomac, intestine sau pancreas. Această supraproducţie afectează echilibrul hormonal normal al organismului şi are ca rezultat o serie de simptome precum: congestia feţei, diaree, hipotensiune arterială, erupţii cutanate, scădere în greutate. Tratamentul cu Sandostatin ajută la controlul acestor simptome.

–  pentru controlul diareei refractare la tratament la pacienţii cu SIDA.

Tratamentul cu Sandostatin ajută la controlul simptomatologiei la pacienţii cu SIDA care prezintă diaree refractară la tratamentul convenţional.

–      pentru a preveni apariţia complicaţiilor în urma intervenţiilor chirurgicale la nivelul pancreasului. Tratamentul cu Sandostatin ajută la scăderea riscului de apariţie al complicaţiilor (de exemplu: abcese abdominale, inflamaţii ale pancreasului) de după intervenţia chirurgicală.

–   pentru oprirea şi prevenirea sângerărilor de la nivelul varicelor gastro-esofagiene la pacienţii cu ciroză (o boală hepatică cronică). Tratamentul cu Sandostatin ajută la controlul sângerării şi reduce necesarul de transfuzie.

Înainte de a vi se administra Sandostatin

Urmaţi cu atenţie toate recomandările făcute de către medicul dumneavoastră. Aceste recomandări pot fi diferite faţă de informaţia prezentată în acest prospect. Citiţi următoarele explicaţii înainte de a utiliza Sandostatin.

Nu utilizaţi Sandostatin

–    dacă aveţi hipersensibilitate (alergie) la octreotidă sau la oricare dintre excipienţii Sandostatin menţionaţi la finalul acestui prospect.

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Sandostatin

–   anunţaţi medicul dumneavoastră dacă utilizaţi alte medicamente pentru controlul presiunii sanguine (beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu) sau medicamente care controlează echilibrul lichidelor şi electroliţilor. Pot fi necesare ajustări ale dozei.

–   dacă ştiţi că aveţi calculi biliari, sau aţi avut în trecut; spuneţi aceasta medicului dumneavoastră, deoarece utilizarea îndelungată a Sandostatin poate avea ca rezultat formarea de calculi biliari. Medicul dumneavoastră poate considera necesar să verifice periodic vezica dumneavoastră biliară.

–   dacă aveţi probleme cu valoarea glicemiei, fie e prea crescută (diabet zaharat), fie e prea scăzută (hipoglicemie).

–   când Sandostatin este utilizat pentru tratarea sângerărilor de la nivelul varicelor gastro-esofagiene; este obligatorie monitorizarea glicemiei.

–   medicul dumneavoastră poate considera necesar să verifice periodic concentraţia vitaminei B12 în cazul în care aveţi antecedente de privare de vitamină B12.

–   dacă vi se administrează tratament de lungă durată cu Sandostatin, medicul dumneavoastră poate considera necesar să vă verifice periodic funcţia tiroidiană.

Utilizarea Sandostatin la copii

Sandostatin poate fi administrat la copii, dar experienţa referitoare la această grupă de pacienţi este limitată.

Utilizarea Sandostatin la vârstnici

Experienţa referitoare la utilizarea Sandostatin a arătat că nu există recomandări speciale pentru pacienţii cu vârsta peste 65 ani.

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alt medicament. Această recomandare este valabilă şi în cazul celor care le-aţi obţinut fără prescripţie medicală.

In general, puteţi să continuaţi să utilizaţi alte medicamente în timp ce utilizaţi Sandostatin. Cu toate acestea, s-a raportat faptul că Sandostatin poate afecta acţiunea unor medicamente, precum cimetidina, ciclosporina şi bromocriptina.

Dacă sunteţi diabetic, medicul dumneavoastră poate considera necesar să vă ajusteze doza de insulină.

Utilizarea Sandostatin cu alimente

Evitaţi să mâncaţi în preajma momentului în care trebuie administrat Sandostatin.

Cel mai bine este ca momentul administrării Sandostatin să fie între mese sau înainte de culcare.

Aceasta poate reduce reacţiile adverse gastrointestinale ale Sandostatin.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Sandostatin trebuie utilizat în perioada de sarcină doar dacă este neapărat necesar. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, sau doriţi să rămâneţi gravidă.

Femei cu potenţial fertil

Femeile cu potenţial fertil trebuie să utilizeze metode contraceptive eficiente pe durata tratamentului.

Alăptare

Nu se cunoaşte dacă Sandostatin trece în laptele matern. Dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă altceva, nu trebuie să alăptaţi în perioada în care utilizaţi Sandostatin.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date referitoare la efectele Sandostatin asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Sandostatin

Acest medicament conţine mai puţin de 1 mmol(23 mg) de sodiu per doză, adica esenţial fără sodiu. 

Cum vi se administrează Sandostatin

In funcţie de tipul afecţiunii tratate, Sandostatin poate fi administrat prin injecţie subcutanată (sub piele) sau în perfuzie intravenoasă (într-o venă). Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor explica modalitatea de injectare subcutanată a Sandostatin, dar administrarea în perfuzie trebuie efectuată întotdeauna de către un cadru medical specializat.

Injecţia subcutanată

Zonele recomandate pentru administrarea injectabilă subcutanată sunt regiunea superioară a braţului, coapsele şi abdomenul.

Alegeţi un nou loc pentru fiecare injecţie subcutanată astfel încât să nu iritaţi o anumită arie. Pacienţii care-şi vor injecta singuri produsul trebuie să fie instruiţi precis de către medic sau asistenta medicală.

Pentru a reduce durerea de la locul de injectare, este recomandat ca fiola cu soluţie, dacă a fost păstrată la frigider, să fie lăsată să atingă temperatura camerei. Puteţi să o încălziţi dumneavoastră ţinând-o în mână, dar nu o supraîncălziţi.

Perfuzia intravenoasă (informaţii pentru personalul medical specializat)

Sandostatin (octreotida) este stabil din punct de vedere fizic şi chimic timp de 24 ore în soluţie sterilă de ser fiziologic sau în soluţii sterile apoase de dextroză (glucoză) 5%. Cu toate acestea, deoarece Sandostatin poate afecta homeostazia glucozei, se recomandă să fie utilizate doar soluţiile saline şi nu cele de dextroză. Soluţiile diluate sunt stabile din punct de vedere fizic şi chimic cel puţin 24 ore la temperaturi sub 250C. Din punct de vedere microbiologic, este de preferat ca soluţiile diluate să fie utilizate imediat. Dacă soluţia nu este utilizată imediat, utilizatorul este responsabil pentru condiţiile de păstrare înainte de administrare, soluţia trebuind să fie păstrată la temperaturi între 2-80C. Înainte de a fi administrată soluţia trebuie lăsată să ajungă la temperatura camerei.

Intervalul de timp cumulat scurs între momentul reconstituirii, diluarea cu soluţie perfuzabilă, depozitarea la frigider şi sfârşitul perioadei de administrare nu trebuie să depăşească 24 ore.

Atunci când Sandostatin este administrat prin perfuzie intravenoasă, conţinutul unei fiole de 0,5 mg trebuie dizolvat, în mod normal, în 60 ml ser fiziologic şi soluţia rezultată trebuie perfuzată prin intermediul unei pompe de perfuzie. Această procedură trebuie repetată de câte ori este necesar până la sfârşitul perioadei prescrise de tratament.

Inainte de a utiliza o fiolă de Sandostatin, verificaţi dacă soluţia conţine particule sau culoarea este modificată. Nu o utilizaţi dacă observaţi ceva neobişnuit.

Doza de Sandostatin depinde de tipul afecţiunii tratate.

Acromegalie

Tratamentul este început, de obicei, cu doze de 0,05 până la 0,1 mg administrate la intervale de 8 sau 12 ore prin injectare subcutanată. Apoi este modificată în funcţie de efectul terapeutic obţinut şi de ameliorarea simptomelor (precum: oboseală, transpiraţii şi cefalee). La majoritatea pacienţilor doza zilnică optimă este de 0,1 mg administrată de 3 ori pe zi. Doza maximă de 1,5 mg/zi nu trebuie depăşită.

Tumori ale tractului gastrointestinal

Tratamentul este, de obicei, început prin administrarea de 1-2 ori pe zi a 0,05 mg prin injecţie subcutanată. In funcţie de răspunsul terapeutic obţinut şi de tolerabilitate, doza poate fi crescută treptat la 0,1 până la 0,2 mg administrate de 3 ori pe zi. În cazul tumorilor carcinoide, tratamentul trebuie întrerupt dacă nu se obţine nicio ameliorare după o săptămână de tratament cu doza maximă tolerată.

Diaree rezistentă la tratamentul convenţional la pacienţii cu SIDA

Doza recomandată pentru începerea tratamentului este de 0,1 mg administrată de 3 ori pe zi prin injecţie subcutanată. Dacă diareea nu este controlată după o săptămână de tratament, doza poate fi crescută puţin câte puţin până la 0,25 mg administrată de 3 ori pe zi, dacă este necesar. Dacă după încă o săptămână de tratament cu această doză nu se obţine o ameliorare, tratamentul trebuie întrerupt.

Complicaţii în urma intervenţiilor chirurgicale la nivelul pancreasului

Doza obişnuită este de 0,1 mg administrată de 3 ori pe zi prin injecţie subcutanată timp de 1 săptămână, prima doză trebuind să fie administrată cu cel puţin 1 oră înainte de intervenţia chirurgicală.

Sângerări de la nivelul varicelor gastro-esofagiene

Doza recomandată este de 25 micrograme/oră administrată timp de 5 zile în perfuzie intravenoasă continuă. In timpul acestui tratament este necesară monitorizarea valorii glicemiei.

Dacă aveţi ciroză hepatică (o boală hepatică cronică), medicul dumneavoastră poate considera necesar să vă ajusteze doza dumneavoastră de întreţinere.

Dacă aveţi impresia că efectul Sandostatin este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Sandostatin

După producerea supradozajului cu Sandostatin nu au fost raportate reacţii adverse care să pună în pericol viaţa.

Simptomele supradozajului sunt: puls neregulat, hipotensiune arterială, stop cardiac, hipoxie cerebrală, durere în partea superioară a stomacului, îngălbenirea pielii şi ochilor, pierderea apetitului, slăbiciune, oboseală, lipsă de energie, pierdere în greutate, umflare abdominală şi disconfort, acidoză lactică, scădere a frecvenţei cardiace, congestia feţei, crampe gastrice, diaree, greaţă (senzaţie de rău) şi senzaţie de gol în stomac.

Dacă suspectaţi producerea unui supradozaj şi observaţi apariţia unor astfel de simptome adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Sandostatin

Administraţi o doză imediat ce v-aţi amintit, apoi continuaţi ca de obicei. Nu vi se întâmplă nimic rău dacă aţi uitat să administraţi o doză, dar aceasta poate cauza o reapariţie temporară a simptomelor până când reluaţi programul obişnuit de administrare.

Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Sandostatin poate provoca anumite reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă observaţi orice reacţie adversă, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Un număr redus de pacienţi au acuzat durere la locul de injectare subcutanată, care a fost, de obicei, de scurtă durată. Dacă aceasta se produce, poate fi diminuată prin frecarea uşoară a locului de injectare timp de câteva secunde după administrare.

Reacţiile adverse menţionate mai jos pot fi reduse prin alegerea momentului de injectare a Sandostatin între mese sau înainte de culcare.

Unele reacţii adverse pot fi grave şi pot necesita îngrijire medicală imediată

Unele sunt foarte frecvente: (afectează mai mult de 1 pacient din 10 pacienţi)

–          Calculi biliari care conduc la dureri bruşte de spate.

–          Glicemie crescută.

Unele sunt frecvente: (afectează între 1 şi 10 pacienţi din fiecare 100 de pacienţi)

–          Glandă tiroidă leneşă (hipotiroidism) care determină modificări ale pulsului, apetitului sau masei corporale; oboseală, senzaţie de frig sau umflare a părţii din faţă a gâtului.

–          Modificări ale testelor funcţiei tiroidiene.

–          Inflamarea vezicii biliare (colecistită).

–         Glicemie scăzută.

–          Toleranţă redusă la glucoză.

–          Puls redus.

Unele sunt mai puţin frecvente: (afectează mai puţin de 1 pacient la fiecare 100 pacienţi, dar mai mult de 1 pacient la fiecare 1000 pacienţi)

–          Sete, volum redus de urină, urină închisă la culoare, piele uscată, înroşită.

–         Accelerarea bătăilor inimii.

Alte reacţii adverse grave

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, spuneţi imediat medicului dumneavoastră:

–          Reacţii de hipersensibilitate (alergice), incluzând erupţii cutanate.

–          Un tip de reacţie alergică (anafilaxie) care provoacă dificultăţi în respiraţie sau ameţeală.

–          Inflamarea pancreasului (pancreatită).

–          Inflamarea ficatului (hepatită); simptomele pot cuprinde îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter), greaţă, vărsături, pierderea apetitului alimentar, stare generală de rău, mâncărime, colorarea urinei.

–          Puls neregulat.

Alte reacţii adverse

Reacţiile adverse prezentate mai jos, sunt de obicei de intensitate uşoară şi tind să dispară pe parcursul tratamentului.

Unele sunt foarte frecvente: (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi

–          Durere abdominală.

–          Diaree.

–          Greaţă

–          Constipaţie

–         Meteorism.

–          Cefalee

–          Durere la nivelul locului de injectare, tumefacţie şi iritare.

Unele sunt frecvente: (afectează între 1 şi 10 pacientţi la fiecare 100 pacienţi)

–          Disconfort stomacal după masă (dispepsie).

–         Văsături.

–          Senzaţie de saţietate a stomacului.

–          Scaune grase.

–          Scaune moi.

–          Scaune decolorate.

–         Ameţeli.

–          Pierderea apetitului.

–         Modificări ale testelor funcţiilor hepatice.

–         Alopecie.

–         Dispnee.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Cum se păstrează Sandostatin

Nu utilizaţi Sandostatin după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Păstraţi fiolele în cutia de carton pentru a le feri de lumină.

Dacă trebuie păstrate o perioadă mai îndelungată, fiolele de Sandostatin trebuie ţinute la temperaturi între 2-80C (la frigider). A nu se congela.

Fiolele de Sandostatin nu conţin conservanţi, de aceea, odată deschise, doza trebuie utilizată imediat şi orice cantitate de produs rămasă trebuie aruncată. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Sandostatin 0,1 mg/ml, soluţie injectabilă

Substanţa activă din Sandostatin este octreotida.

Celelalte componente sunt: acid lactic, manitol, hidrogenocarbonat de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Sandostatin 0,1 mg/ml, soluţie injectabilă şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 5 fiole a câte 1 mililitru soluţie injectabilă.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Novartis Pharma GmbH Roonstrasse 25, D-90429 Nürnberg, Germania

Data ultimei verificări a prospectului:

Iunie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”