Un comprimat conţine clorhidrat de amiodaronă 200 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, stearat de magneziu.
Grupa farmacoterapeutică: antiaritmice clasa III
Tratamentul tulburărilor de ritm severe, invalidante sau potenţial letale precum şi al aritmiilor refractare la terapia convenţională sau în cazul în care nu sunt tolerate ale antiaritmice:
Nu se recomandă asocierea cu anumite medicamente care pot determina torsada vârfurilor (a se vedea Interacţiuni).
Precauţii
Se recomandă ca iniţierea tratamentului cu amiodaronă să se efectueze în spital.
Ca de obicei, în cardiologie, trebuie realizată o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu, înainte de iniţierea tratamentul cu amiodaronă. Administrarea primei doze, respectiv modificarea dozajului necesită monitorizare (EKG şi tensiune arterială). Trebuie urmărită cu atenţie apariţia reacţiilor adverse în timpul tratamentului, împreună cu monitorizarea regulată din punct de vedere cardiologic a pacientului (aproximativ de trei ori pe lună).
Datorită timpului lung de înjumătăţire plasmatică al amiodaronei, concentraţii plasmatice eficiente din punct de vedere al efectului terapeutic persistă timp de câteva săptămâni după încetarea administrării acesteia, pacienţii, în continuare, neprezentând simptome. După scăderea în timp a concentraţiei plasmatice pot apare aritmii potenţial letale. De aceea, este recomandată monitorizarea strictă a pacientului după încetarea tratamentului cu amiodaronă.
Ochi: Este recomandată examinarea cu ajutorul lămpii cu fantă înaintea şi în timpul tratamentului precum şi în cazul în care apar simptome de toxicitate oculară.
Tiroidă: Diagnosticul clinic de hiper- sau hipotiroidie la pacienţii aflaţi sub tratament cu amiodaronă uneori nu este posibil, motiv pentru care sunt necesare determinări ale funcţiei tiroidiene înainte de iniţierea, în timpul şi până la un an după încetarea terapiei cu amiodaronă. Datorită conţinutului în iod al amiodaronei, unele din testele uzuale sunt insuficiente; trebuie efectuată dozarea T3, T4 şi TRH-TSH. Dacă se suspectează hiper- sau hipotiroidie, doza de amiodaronă trebuie redusă sau tratamentul trebuie întrerupt.
Ficat: Înainte de tratament sau în timpul acestuia, este recomandată determinarea nivelului enzimelor hepatice: alanin-aminotransferaza (ALT [SGPT]), fosfataza alcalină şi aspartat aminotransferaza (AST [SGOT]). În special la pacienţii care primesc doze de întreţinere mari, este recomandată reducerea dozei, respectiv întreruperea administrării dacă există o creştere a transaminazelor de 3 ori faţă de valorile normale sau de 2 ori la pacienţi care prezentau iniţial valori crescute ale transaminazelor sau dacă apare hepatomegalie.
Plămâni: se recomandă efectuarea unui examen radiografic al toracelui înainte de începerea terapiei şi la intervale de 3 – 6 luni în timpul tratamentului, pentru depistarea modificărilor interstiţiale difuze sau infiltratelor alveolare asociate cu toxicitatea pulmonară. Este recomandată prudenţă la pacienţii cu afecţiuni pulmonare în antecedente.
Se recomandă efectuarea examenului clinic obiectiv pulmonar la intervale periodice. Prezenţa ralurilor, diminuarea murmurului vezicular sau prezenţa frecăturii pleurale pot indica toxicitate pulmonară; pot fi necesare teste funcţionale respiratorii şi radiografie pulmonară. Bronhoscopia şi biopsia pulmonară pot fi utile dacă apar simptome de toxicitate pulmonară ce nu poate fi diagnosticată prin radiografie toracică.
Sistemul nervos şi tegumentele: dacă apar simptome neurologice sau fotosensibilitate severă, tratamentul cu amiodaronă trebuie întrerupt. Pielea trebuie protejată de lumina soarelui, respectiv de radiaţia UV în timpul tratamentului şi timp de câteva luni după întreruperea lui; pot apare arsuri solare chiar prin sticlă sau îmbrăcăminte subţire din bumbac; se recomandă utilizarea de îmbrăcăminte protectoare şi a altor măsuri de protecţie solară.
Reacţiile adverse ale amiodaronei pot fi intensificate în timpul oricărui tip de intervenţie chirurgicală sau de urgenţă. Concentraţiile plasmatice ale calciului, digoxinei şi amiodaronei trebuie să fie în limite normale, respectiv terapeutice. Administrarea substanţelor inotrop negative, respectiv cronotrop negative trebuie întreruptă înainte de orice intervenţie chirurgicală.
Interacţiuni
Datorită eliminării sale lente, amiodarona poate interacţiona cu alte medicamente timp de săptămâni – luni după întreruperea sa.
Trebuie evaluat cu atenţie beneficiul terapeutic faţă de riscul potenţial în următoarele cazuri:
Copii
Când amiodarona este utilizată concomitent cu digoxină, interacţiunea a fost raportată a fi mai intensă la copii decât la adulţi. În plus, iniţierea şi durata acţiunii amiodaronei poate fi mai scurtă la pacienţii pediatrici.
Vârstnici
Pacienţii vârstnici sunt mai sensibili la efectele amiodaronei.
Sarcina şi alăptarea
Sarcina:
Amiodarona traversează bariera feto-placentară, concentraţiile plasmatice de amiodaronă şi desetilamiodaronă la nou-născut atingând 10% şi 25% din concentraţiile plasmatice materne respective. Deşi nu au fost realizate studii la om, unele raportări au indicat absenţa reacţiilor adverse în cazul administrării amiodaronei în timpul ultimului trimestru de sarcină. Totuşi, amiodarona poate afecta fătul dacă este administrată la gravide. Reacţii adverse potenţiale la făt sunt bradicardia şi efectele asupra tiroidei (iodura este cunoscută ca producând guşă, hipotiroidie şi retard mental). A existat un număr mic de raportări despre guşă/hipotiroidie precum şi hipertiroidie, congenitale.
Amiodarona este contraindicată în timpul sarcinii. Datorită timpului de înjumătăţire plasmatică îndelungat, de până la un an după întreruperea tratamentului, este necesar a se utiliza metode sigure de contracepţie în această perioadă.
Alăptare:
Amiodarona este excretată în laptele matern. Sugarul primeşte aproximativ 25% din doza maternă. S-a raportat că amiodarona scade viabilitatea şi creşterea puilor dacă este utilizată la şobolani care alăptează. Alăptarea este contraindicată.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorită reacţiilor individuale diferite, tratamentul cu amiodaronă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Efectul are loc mai ales la începutul tratamentului, la modificări ale dozelor şi mai ales în combinaţie cu alcoolul etilic.
Doza trebuie ajustată necesităţilor individuale ale fiecărui pacient, pe baza răspunsului clinic. Trebuie căutată doza minimă eficace.
Extrasistolele ventriculare necesită de obicei doze mai mari decât cele supraventriculare. Doza zilnică poate fi administrată fracţionat în cazul dozelor mari sau dacă apar reacţii adverse gastro-intestinale.
Durata tratamentului de încărcare poate fi micşorată prin administrarea parenterală concomitentă.
Dacă apar semne sau simptome de toxicitate pulmonară, se recomandă întreruperea tratamentului cu amiodaronă până la determinarea cauzei. Dacă toxicitatea pulmonară este corelată cu amiodarona, este recomandată întreruperea tratamentului. Utilitatea terapiei cu glucocorticoizi este controversată, dar o astfel de terapie poate fi utilă în cazul toxicităţii severe. Dacă apar simptome de neurotoxicitate, este recomandată reducerea dozei; rareori poate fi necesară întreruperea amiodaronei. Dacă survine fotosensibilitate, este recomandată reducerea dozei şi măsuri de protecţie solară. Greaţa şi vărsăturile pot fi evitate prin reducerea dozei sau prin administrarea în mai multe prize. Dacă apare epididimită, se recomandă reducerea dozei sau întreruperea administrării amiodaronei.
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu puţin lichid, în timpul mesei sau după masă. Comprimatele sunt divizibile.
Următoarele recomandări sunt numai indicaţii generale, datorită variaţiilor individuale ale dozelor necesare – mai ales la copii.
Adulţi
Indicaţii generale pentru tratamentul oral:
Copii
Doza trebuie adaptată în funcţie de suprafaţa corporală, respectiv greutate.
Incidenţa reacţiilor adverse este în general corelată cu doza şi cu durata tratamentului. Reacţiile adverse pot apare în cazul tratamentului continuu cu durată de peste 6 luni. Reacţiile adverse ar putea să nu apară până la câteva zile, săptămâni sau ani după iniţierea tratamentului cu amiodaronă şi pot persista câteva luni după întreruperea acestuia.
Reacţiile adverse cardiace apar cel mai probabil datorită dozelor mari, nu efectelor farmacologice:
Reacţii adverse extracardiace:
Coloraţia albastră-cenuşie (pseudocianotică) a pielii feţei, gâtului şi braţelor apare după utilizarea prelungită, de obicei mai mult de 1 an, mai ales la pacienţi cu piele de culoare deschisă sau cu expunere excesivă la soare; modificarea este reversibilă lent şi, uneori, incomplet după întreruperea tratamentului.
Au fost raportate cazuri singulare în care au apărut: peteşii, purpură, eritem nodos, prurit, alopecie, dermatită exfoliativă. După administrarea intravenoasă poate să apară tromboflebita. A fost raportat un caz de sindrom Lyell (epidermoliză toxică acută). În rare cazuri poate fi indusă exacerbarea sau erupţia unui psoriazis.
Supradozaj
Simptome:
În general, simptomele sunt bradicardia sinusală, tulburările de conducere sino-atriale şi nodale. Datorită proprietăţilor sale farmacocinetice speciale, supradozajul apare în cazul indicaţiei terapeutice pe termen lung. Tratament:
Tratamentul este în primul rând suportiv al funcţiilor vitale şi simptomatic şi poate include următoarele:
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Data ultimei verificări a prospectului
Ianuarie 2004
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel