SKINOREN® 15% Gel

Substanță activa
acid azelaic
Clasa ATC
D10AX
Format
gel
Afecțiuni
acnee papulo-pustuloasă a feţei
Producător
Schering S.p.A.
Acțiune terapeutică
acidum azelaicum

Ce este Skinoren 15% şi pentru ce este utilizat

Gelul Skinoren 15% este un medicament utilizat în tratamentul formelor uşoare şi moderate de acnee papulo-pustuloasă a feţei.

Înainte de a utiliza Skinoren 15%

Când nu poate fi utilizat gelul Skinoren 15%
Nu utilizaţi gelul Skinoren 15% dacă sunteţi alergic la acid azelaic sau la oricare dintre excipienţii medicamentului (în special la propilenglicol şi acid benzoic).
Sarcină şi alăptare
Până în prezent nu s-au observat efecte nocive asupra sarcinii sau sănătăţii fătului/noului-născut, consecutive tratamentului cu acid azelaic, substanţa activă din gelul Skinoren 15%.
Dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi, medicul dumneavoastră va decide dacă este oportun să utilizaţi acest medicament.
Sugarii nu trebuie să vină în contact cu tegumentul sau sânul tratat.
Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Gelul Skinoren 15% nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Ce precauţii trebuie avute în vedere în cazul utilizării gelului Skinoren 15%
Gelul Skinoren 15% este un medicament destinat exclusiv uzului extern; prin urmare, trebuie aplicat numai pe zonele de tegument afectate.
Gelul Skinoren 15% conţine acid benzoic şi propilenglicol, substanţe care pot determina uşoare reacţii de iritare la nivelul pielii şi mucoaselor. Când utilizaţi medicamentul, trebuie să evitaţi contactul acestuia cu ochii, mucoasa bucală sau alte mucoase. În caz de contact accidental cu ochii, mucoasa bucală sau alte mucoase, acestea se vor clăti din abundenţă cu apă. Dacă iritaţia ochilor persistă, contactaţi medicul dumneavoastră. Spălaţi pe mâini după fiecare utilizare a medicamentului Skinoren 15%.
Siguranţa şi eficacitatea gelului Skinoren 15% nu au fost stabilite la copii cu vârsta sub 12 ani.
Utilizaţi acest medicament numai în dozele şi pe durata recomandate de medicul dumneavoastră.
Nu utilizaţi acest medicament pentru tratamentul altor afecţiuni cutanate.
Interacţiuni medicamentoase
Nu sunt disponibile studii cu privire la interacţiuni ale gelului Skinoren 15% cu alte medicamente. Nu se cunosc până în prezent interacţiuni medicamentoase care să determine reacţii adverse ce pot afecta siguranţa medicamentului.

Cum să utilizaţi Skinoren 15%

Când, cât de des şi pe ce durată se utilizează gelul Skinoren 15%
Gelul Skinoren 15% este destinat exclusiv administrării cutanate. Înainte de utilizare, pielea trebuie curăţată bine cu apă, iar apoi uscată.
Poate fi utilizat şi un agent de curăţare neiritant.
Gelul Skinoren 15% se aplică de două ori pe zi (dimineaţa şi seara) în cantităţi mici, pe zona de tegument afectată, masând uşor pentru ca gelul să pătrundă în piele.
0,5 g gel = 2,5 cm gel reprezintă o cantitate suficientă pentru a acoperi întreaga suprafaţă a feţei. Nu se badijonează; după aplicarea gelului, mâinile trebuie spălate.
Este important ca gelul Skinoren 15% să fie administrat cu regularitate, pe întreaga durată a tratamentului.
În cazul în care se produc iritaţii (vezi pct.4. Reacţii adverse posibile) se reduce cantitatea de gel Skinoren 15% aplicată la fiecare administrare sau se scade frecvenţa administrărilor la o dată pe zi, până la dispariţia iritaţiei. Dacă este necesar, tratamentul poate fi întrerupt timp de câteva zile.
Durata tratamentului cu gelul Skinoren 15% poate varia de la o persoană la alta şi depinde de gradul de severitate al acneei. În general, o ameliorare semnificativă apare după aproximativ 4 săptămâni de tratament.
Pentru a obţine rezultate foarte bune, gelul Skinoren 15% se poate administra timp de câteva luni. Dacă după prima lună de tratament nu apare nici o ameliorare a acneei sau dacă aceasta se agravează, tratamentul cu gelul Skinoren 15% trebuie întrerupt şi trebuie avute în vedere alte modalităţi terapeutice.
Vă rugăm să respectaţi întocmai instrucţiunile de utilizare; în caz contrar, gelul Skinoren 15% nu poate acţiona în mod eficace.
Dacă aţi aplicat o cantitate mai mare de gel Skinoren 15%
Dacă din greşeală aţi aplicat o cantitate mai mare de gel Skinoren 15%, apariţia unei leziuni (reacţii de toxicitate) este puţin probabilă.

Reacţii adverse posibile

Ca şi alte medicamente, gelul Skinoren 15% poate determina apariţia unor efecte nedorite (reacţii adverse). Reacţiile adverse care apar cu preponderenţă la începutul tratamentului sunt următoarele: senzaţie de arsură sau înţepătură, mâncărime, înroşire/iritaţie, uscare şi descuamare a pielii.
Ocazional, s-au observat reacţii inflamatorii ale pielii şi decolorarea tegumentului.
Majoritatea acestor reacţii adverse sunt uşoare şi de regulă dispar fără să necesite întreruperea tratamentului.
În cazul în care observaţi apariţia unor reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Păstrarea medicamentului Skinoren 15%

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”