Solok 4/5/10 mg comprimate filmate

Substanță activa
Montelukast
Clasa ATC
N02BE
Format
comprimat
Afecțiuni
astm bronşic, alergie sezonieră
Producător
Terapia SA, Basics GmbH, Ranbaxy Ireland Ltd.
Acțiune terapeutică
blochează substanţe denumite leucotriene

Ce este Solok comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

Solok este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene, care blochează substanţe denumite leucotriene.
Leucotrienele provoacă îngustarea şi inflamaţia căilor aeriene din plămâni şi pot provoca, de asemenea, simptome alergice. Prin blocarea leucotrienelor, Solok ameliorează simptomele de astm bronşic, ajută la controlul astmului bronşic şi ameliorează simptomele de alergie sezonieră (cunoscută de asemenea sub numele de febra fânului sau rinită alergică sezonieră).
Medicul dumneavoastră a prescris Solok pentru tratamentul astmului bronşic, prevenind simptomele dumneavoastră de astm bronşic pe timpul zilei şi al nopţii.
 Solok este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu vârsta de 15 ani şi peste, la care astmul bronşic nu este controlat adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.
 Solok previne de asemenea, îngustarea căilor respiratorii declanşată de efortul fizic.
 La pacienţii astmatici cu vârsta de 15 ani şi peste, la care Solok este indicat în tratamentul astmului bronşic, Solok poate provoca de asemenea ameliorarea simptomelor de rinită alergică sezonieră.
Medicul dumneavoastră va determina modul de utilizare a Solok în funcţie de simptomele şi severitatea astmului bronşic.
Ce este astmul bronşic?
Astmul bronşic este o boală pe termen lung.
Astmul bronşic include:
 respiraţie dificilă din cauza îngustării căilor aeriene. Această îngustare a căilor aeriene se agravează sau se ameliorează ca răspuns la diverse condiţii.
 căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli, precum fumul de ţigară, polenul, aerul rece sau efortul fizic.
 umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.
Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare şi senzaţie de apăsare în piept.
Ce sunt alergiile sezoniere?
Alergiile sezoniere (cunoscute de asemenea sub numele de febra fânului sau rinita alergică sezonieră) reprezintă un răspuns alergic provocat deseori de polenul prezent în aer, provenit din copaci, iarbă şi buruieni. Simptomele alergiilor sezoniere pot include, în mod obişnuit: nas înfundat, scurgeri nazale, mâncărimi nazale; strănut; lăcrimare, umflarea, înroşirea sau senzaţia de mâncărime la nivelul ochilor.

nainte să luaţi Solok comprimate filmate

Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice probleme medicale sau alergii pe care le aveţi sau le-aţi avut în trecut.


Nu luaţi Solok
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Solok (vezi pct. 6 Informaţii suplimentare).


Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Solok
 Spuneţi imediat medicului dacă astmul bronşic sau respiraţia dumneavoastră se înrăutăţeşte.
 Solok administrat pe cale orală nu este destinat pentru tratamentul crizelor acute de astm bronşic. Dacă intervine o criză, trebuie să urmaţi instrucţiunile pe care vi le-a dat medicul dumneavoastră. Întotdeauna trebuie să aveţi la dumneavoastră medicamentul inhalator necesar pentru crizele de astm bronşic.
 Este important ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să luaţi toate medicamentele pentru astm bronşic prescrise de medicul dumneavoastră. Solok nu trebuie utilizat în locul altor medicamente antiastmatice pe care medicul le-a prescris pentru dumneavoastră.
 Orice pacient căruia i se administrează medicamente antiastmatice, trebuie să fie atent dacă prezintă o asociere de simptome precum boală de tip gripal, senzaţii anormale de furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor sau picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii şi/sau erupţii trecătoare pe piele; în aceste cazuri, trebuie să vă adresaţi medicului.
 Nu trebuie să luaţi acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente anti-inflamatorii (cunoscute de asemenea sub numele de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene sau AINS), dacă acestea vă agravează astmul bronşic.

Utilizarea la copii
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani sunt disponibile comprimate masticabile de montelukast 4 mg.
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani sunt disponibile comprimate masticabile de montelukast 5 mg.


Folosirea altor medicamente
Unele medicamente pot afecta acţiunea Solok sau Solok poate afecta modul în care acţionează alte medicamente.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Înainte de a începe administrarea Solok, spuneţi medicului dumneavostră sau farmacistului dacă luaţi următoarele medicamente:
 fenobarbital (utilizat în tratamentul epilepsiei)
 fenitoină (utilizată în tratamentul epilepsiei)
 rifampicină (utilizată în tratamentul tuberculozei şi al altor infecţii)


Folosirea Solok cu alimente şi băuturi
Solok 10 mg poate fi administrat cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea
Utilizarea în sarcină
Femeile gravide sau care intenţionează să rămână gravide trebuie să îşi consulte medicul înainte de a lua Solok. Medicul dumneavoastră va evalua dacă puteţi lua Solok în această perioadă.
Utilizarea în timpul alăptării
Nu se cunoaşte dacă Solok apare în laptele uman. Trebuie să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Solok dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este de aşteptat ca Solok să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicament pot fi variabile. Anumite reacţii adverse (precum ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate în cazuri foarte rare pentru Solok, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Solok
Solok 10 mg comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Solok comprimate filmate

 Trebuie să luaţi numai un comprimat de Solok o dată pe zi, aşa cum a prescris medicul dumneavoastră.
 Medicamentul trebuie administrat chiar dacă nu aveţi simptome sau dacă aveţi o criză de astm bronşic.
 Luaţi întotdeauna Solok aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
 A se administra pe cale orală.
Pentru adulţi cu vârsta de 15 ani şi peste
A se administra zilnic câte un comprimat de 10 mg, seara. Solok 10 mg poate fi luat cu sau fără alimente.
Dacă luaţi Solok, aveţi grijă să nu luaţi niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.
Dacă luaţi mai mult Solok decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru recomandări.
În majoritatea cazurilor de supradozaj nu s-au raportat reacţii adverse. Simptomele cele mai frecvente raportate în cazul supradozajului la adulţi şi copii au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, durere de cap, vărsături şi hiperactivitate.
Dacă uitaţi să luaţi Solok
Încercaţi să luaţi Solok aşa cum a fost prescris. Totuşi, în cazul în care omiteţi o doză, reluaţi pur şi simplu schema de tratament obişnuită, de un comprimat zilnic.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Solok
Solok vă poate trata astmul bronşic doar dacă îl folosiţi în mod continuu.
Este important să continuaţi să luaţi Solok atâta timp cât v-a prescris medicul dumneavoastră. Acest lucru va ajuta la controlul astmului bronşic.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Solok poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În studiile clinice cu montelukast 10 mg comprimate filmate, reacţiile adverse raportate cel mai frecvent (apărute la cel puţin 1 din 100 pacienţi şi la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi), considerate a fi legate de tratamentul cu montelukast, au fost:
 durere abdominală
 durere de cap
Aceste reacţii au fost în general uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii cărora li s-a administrat montelukast, comparativ cu placebo (un comprimat care nu conţine niciun medicament).
În plus, în timpul prezenţei medicamentului pe piaţă, s-au raportat următoarele:
 infecţie a tractului respirator superior
 tendinţă crescută la sângerare
 reacţii alergice incluzând erupţii pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultate de respiraţie sau de înghiţire
 modificări ale comportamentului şi dispoziţiei [vise anormale, incluzând coşmaruri, halucinaţii, iritabilitate, stare de anxietate, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv sau ostilitate, tremor, depresie, probleme de somn, somnambulism, gânduri şi acţiuni de sinucidere (în cazuri foarte rare)]
 ameţeală, somnolenţă, senzaţie de furnicături şi înţepături/amorţeală, crize convulsive
 palpitaţii
 sângerări nazale
 diaree, senzaţie de gură uscată, indigestie, greaţă, vărsături
 hepatită (inflamaţia ficatului)
 vânătăi, mâncărimi, urticarie, umflături roşii, sensibile, sub piele, cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos)
 durere musculară sau articulară, crampe musculare
 oboseală, stare generală de rău, edeme, febră.
La pacienţii astmatici trataţi cu montelukast a fost raportată, în cazuri foarte rare, o asociere de simptome precum simptome asemănătoare gripei, furnicături şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii şi/sau erupţii pe piele (sindromul Churg-
Strauss) Trebuie să spuneţi imediat medicului în cazul în care prezentaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome.
Solicitaţi medicului sau farmacistului mai multe informaţii cu privire la reacţiile adverse. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Solok comprimate filmate

 A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 A nu se utiliza acest medicament după data formată din şase cifre, care urmează după EXP pe blister. Primele două cifre indică luna, ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii menţionate.
 A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
 Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Solok
 Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic, echivalent cu montelukast 10 mg.
 Celelalte componente sunt:
Celuloză microcristalină, lactoză monohidrat (89,0 mg), croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloză, stearat de magneziu.
Film: Opadry Yellow 03B 52874


Cum arată Solok şi conţinutul ambalajului
Solok 10 mg comprimate se prezintă sub formă de comprimate filmate, de formă pătrată cu margini rotunjite, de culoare bej până la galben deschis, inscripţionate cu „M10” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.
Blistere în ambalaje de 14, 28, 30, 50, 56, 98 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”