Stodette 0,075 mg/0,02 mg drajeuri

Substanță activa
gestoden şi etinilestradiol
Clasa ATC
G03AA
Format
drajeuri
Afecțiuni
prevenirea sarcinilor
Producător
Cemelog-BRS, Haupt Pharma Münster GmbH
Acțiune terapeutică
contraceptiv

Ce este Stodette şi pentru ce se utilizează

Stodette 0,075 mg/0,02 mg drajeuri (numit prescurtat Stodette) este un contraceptiv oral care conţine o combinaţie de doi hormoni sexuali feminini. Se utilizează pentru prevenirea sarcinilor nedorite.
Cele două tipuri de hormoni sunt etinilestradiolul (cu efecte similare estrogenului) şi gestodenul (cu efecte similare hormonului luteinizant natural, progesteronul). Datorită acestor două tipuri de hormoni, medicamentul aparţine contraceptivelor „combinate” şi deoarece toate drajeurile au aceeaşi compoziţie, aparţine drajeurilor “monofazice”.
Contraceptivele orale sunt metode foarte eficace de planificare familială. Dacă se administrează exact conform indicaţiilor (fără a omite drajeuri), acestea asigură o protecţie aproape completă împotriva sarcinilor nedorite.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Stodette

În acest prospect sunt prezentate câteva situaţii în care administrarea Stodette trebuie întreruptă sau în care potenţialul contraceptiv al acestui medicament este diminuat. În aceste cazuri, trebuie evitat contactul sexual sau trebuie utilizată şi o metodă alternativă nehormonală (de exemplu, prezervativul) sau o metodă contraceptivă suplimentară de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau a temperaturii bazale, întrucât din cauza administrării anticoncepţionalelor aceste metode devin nesigure.

Ca toate contraceptivele orale combinate, Stodette nu protejează împotriva infecţiei HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.


Nu luaţi Stodette
În cazul prezenţei oricăreia dintre situaţiile de mai jos, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe administrarea Stodette. Medicul dumneavoastră vă va sugera probabil un alt tip de contraceptive orale sau o altă metodă contraceptivă nehormonală. Dacă
– sunteţi alergic la etinilestradiol, gestoden sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– aveţi sau aţi avut o tulburare care să afecteze circulaţia sângelui, în special tromboze; tromboza înseamnă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge al membrelor inferioare (de exemplu, tromboză venoasă profundă) sau un vas de sânge din plămâni (embolie pulmonară) sau inimă (infarct miocardic) sau alte organe (vezi Contraceptivele orale şi tromboza); aţi avut în familie cazuri de tromboză venoasă profundă sau de embolie pulmonară de origine necunoscută;
– aţi avut sau aveţi vreo afecţiune a arterelor cum este accidentul vascular cerebral (cheaguri de sânge sau sângerări);
– aveţi sau aţi avut afecţiuni prodromale de infarct miocardic (durere ca o strângere în piept care iradiază spre gât) sau de accident vascular cerebral (accident ischemic tranzitor, aşa numitul AIT, care reprezintă un accident vascular cerebral fără urmări permanente);
– aţi avut migrene cu simptome neurologice focale în trecut;
– aveţi diabet zaharat cu modificări ale vaselor de sânge;
– aveţi sau aţi avut inflamaţii ale pancreasului însoţite de concentraţii ridicate ale anumitor lipide în sânge;
– aveţi sau aţi avut în trecut afecţiuni ale ficatului active severe, iar funcţiile ficatului nu sunt încă normalizate;
– aveţi sau este posibil să aveţi tumori ale organelor genitale sau tumori ale sânului;
– aveţi tumori ale ficatului active (benigne sau maligne) sau aţi avut în trecut;
– observaţi sângerări vaginale de origine necunoscută;
– sunteţi sau aţi putea fi gravidă;
-Dacă în timp ce luaţi Stodette apare oricare dintre aceste situaţii menţionate mai sus, întrerupeţi imediat administrarea şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Între timp, trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive nehormonale.

Atenţionări şi precauţii
În anumite situaţii, contraceptivele combinate pot fi luate doar sub atenta supraveghere a medicului. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Stodette dacă:
– fumaţi;
– aveţi diabet zaharat
– sunteţi obeză (indicele de masă corporală este peste 30 kg/m2);
– aveţi tensiune arterială mare;
– aveţi o boală a valvelor inimii sau o tulburare a bătăilor inimii;
– aveţi vene inflamate (tromboflebită superficială);
– aveţi varice;
– o rudă apropiată a avut tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
– aveţi migrene;
– aveţi convulsii (epilepsie);
– dumneavoastră sau o rudă apropiată aveţi concentraţii ridicate de colesterol sau trigliceride în sînge (substanţe grase în sânge);
– aveţi boli de ficat sau de bilă;
– aveţi boli inflamatorii ale intestinului (boala Crohn sau colită ulceroasă);
– aveţi o boală autoimună a sistemului imunitar care afectează întregul organism (LES – lupus eritematos sistemic);
– aveţi o tulburare rară a coagulării sângelui asociată cu o afecţiune renală (SHU- sindrom hemolitic uremic);
– aveţi anemie cu celule în seceră;
– suferiţi de vreo afecţiune care a apărut în timpul sarcinii sau în timpul administrării de hormoni sexuali (de exemplu, diminuare a auzului; o tulburare în producerea de pigment roşu din sânge, manifestată printre altele prin sensibilitatea pielii la lumină (porfirie); erupţii pe piele asemănătoare veziculelor într-o fază târzie a sarcinii (herpes gestaţional); afecţiuni nervoase cu mişcări bruşte, nedorite ale corpului (coree Sydenham);
– aveţi sau aţi avut pete gălbui-maronii pe piele, în special pe faţă (cloasmă); dacă vă aflaţi în această situaţie, trebuie să evitaţi expunerea directă la soare sau radiaţii ultraviolete.
Dacă în timp ce luaţi Stodette, apare oricare dintre afecţiunile menţionate mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Contraceptivele orale şi tromboza
Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge. Uneori cheagurile de sânge se formează la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge se desprinde de venele în care s-a format, poate să ajungă în arterele pulmonare şi să le blocheze, determinând aşa numita “embolie pulmonară”. Embolia şi tromboza se numesc împreună tromboembolism. Tromboza venoasă profundă este rară şi se poate dezvolta şi dacă nu luaţi contraceptive, de exemplu, când sunteţi gravidă. Riscul de formare a cheagurilor de sânge este puţin mai mare la femeile care iau contraceptive decât la cele care nu iau, dar totuşi este mai mic decât riscul asociat sarcinii.
Rar, o tromboză se poate forma în artere (tromboză arterială), cum sunt vasele de sânge ale inimii (determinând un infarct miocardic) sau ale creierului (determinând un accident cerebral vascular). În cazuri extrem de rare, cheagurile de sânge se pot forma în alte zone, cum sunt ficat, intestin, rinichi sau ochi.
Foarte rar, o tromboză poate determina deficite permanente grave sau se poate finaliza cu deces.
Prezenţa factorilor de risc (cum sunt varicele, flebitele şi trombozele în fază avansată, existenţa unor boli de inimă, obezitatea, tulburările de coagulare a sângelui) sau un trecut familial pozitiv (adică, tromboembolism la fraţi, surori sau părinţi la o vârstă relativ tânără) trebuie discutat cu medicul dumneavoastră.
Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creşte odată cu vârsta. Fumatul creşte acest risc. Când utilizaţi contraceptivul, întrerupeţi fumatul, în special dacă aveţi peste 35 ani.
Dacă apare hipertensiune arterială (tensiune arterială mare) în timp ce luaţi contraceptivele orale combinate, este posibil să trebuiască să opriţi utilizarea drajeurilor.
Riscul de tromboză venoasă profundă este crescut dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală în spital sau dacă aţi fost imobilizată (de exemplu, cu un picior în ghips sau aţi avut picioarele bandajate pentru tratamentul varicelor). La femeile care iau contraceptive hormonale, acest risc poate fi chiar mai mare. Este foarte important să spuneţi medicului că luaţi contraceptive. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să întrerupeţi administrarea Stodette cu câteva săptămâni înainte de o operaţie majoră planificată sau o imobilizare pe termen lung. De asemenea, medicul va decide când să reluaţi administrarea contraceptivului după mobilizare.
Dacă observaţi semne posibile de tromboembolism, întrerupeţi administrarea contraceptivului şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră (vezi “Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră?”)

Stodette şi riscul de cancer
Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale, faţă de femeile care nu le utilizează. Aceste mici diferenţe dispar după 10 ani de la întreruperea
administrării. Nu se ştie dacă diferenţa este determinată de contraceptive. Femeile care utilizează contraceptive sunt examinate mai des, astfel încât cancerul de sân este diagnosticat mai devreme.
În cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive au fost raportate tumori benigne ale ficatului şi chiar mai rar, tumori maligne ale ficatului. Aceste tumori pot duce la sângerări (abdominale) interne. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, dacă aveţi dureri severe la nivelul stomacului.
Cel mai important factor de risc al cancerului de col uterin este infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Unele studii au arătat că există mai multe cazuri de cancer de col uterin printre femeile care utilizează contraceptive pe termen lung. Totuşi, nu este sigur că acesta este determinat de contraceptive, deoarece incidenţa cancerului de col uterin este influenţată de mulţi alţi factori, ca de exemplu comportamentul sexual (de exemplu, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali).

Stodette împreună cu altemedicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Unele medicamente pot afecta eficacitatea contraceptivelor orale combinate. Astfel de medicamente includ, de exemplu:
– medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat şi felbamat);
– medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicina);
– medicamente utilizate în tratamentul infecţiei HIV (de exemplu, ritonavir);
– antibiotice utilizate în tratamentul anumitor infecţii (de exemplu, penicilinele, tetraciclina, griseofulvina);
– tratament cu preparate din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), utilizat, în principal, în tratamentul stărilor depresive.
Spuneţi medicului dumneavoastră, care vă prescrie Stodette, ce alte medicamente luaţi. La fel, spuneţi medicului dumneavoastră care vă prescrie un alt medicament sau chiar medicului stomatolog sau farmacistului că luaţi Stodette. Ei vă vor spune dacă în acest caz trebuie să utilizaţi alte metode contraceptive nehormonale şi pentru ce perioadă.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă atunci nu luaţi Stodette. Dacă suspectaţi că aţi rămas gravidă în timpul utilizării Stodette, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Utilizarea contraceptivelor orale combinate în timpul alăptării poate duce la reducerea cantităţii de lapte matern şi la modificarea compoziţiei acestuia. Se recomandă ca mamele care alăptează să nu ia Stodette.
Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Stodette nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră?
Când utilizaţi contraceptivul, medicul dumneavoastră vă poate spune să vă prezentaţi regulat la control, în majoritatea cazurilor, acesta fiind necesar o dată pe an.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă apare oricare dintre următoarele situaţii:
– dacă observaţi orice schimbare a stării dumneavoastră de sănătate (în special, simptomele menţionate în acest prospect) sau dacă afecţiunile menţionate în acest prospect apar în cazul rudelor apropiate;
– dacă palpaţi un nodul la nivelul sânilor dumneavoastră;
– dacă trebuie să luaţi alte medicamente;
– înaintea unei intervenţii chirurgicale planificate majore sau a unei imobilizări (adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte);
– dacă aveţi o sângerare vaginală puternică, neobişnuită;
– dacă aţi omis administrarea unui drajeu sau a mai multora în prima săptămână a tratamentului sau aţi avut contact sexual în perioada anterioară de 7 zile;
– dacă nu aţi avut menstruaţie de două ori la rând sau suspectaţi că sunteţi gravidă (următoarea cutie de Stodette poate fi începută numai dacă medicul dumneavoastră consideră că este sigur).

Opriţi administrarea Stodette şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, dacă observaţi următoarele simptome şi stări care posibil pot fi semne de tromboză:
– dacă aveţi accese de tuse apărute brusc, persistente;
– dacă aveţi dureri severe, apărute brusc în piept, care pot iradia sau nu în braţul stâng;
– dacă aveţi senzaţie de lipsă de aer apărută brusc;
– dacă aveţi dureri de cap severe, neobişnuite, de lungă durată sau crize de migrenă care afectează o parte a capului;
– în cazul unei pierderi parţiale sau complete a vederii sau diplopie;
– dacă vorbirea devine greoaie sau dacă apar dificultăţi de vorbire;
– dacă sesizaţi modificări bruşte de auz, miros sau gust;
– dacă simţiţi ameţeli sau leşin cu sau fără epilepsie focală;
– dacă simţiţi slăbiciune sau amorţeală foarte puternică care apare brusc, afectând o jumătate sau o parte a corpului;
– dacă aveţi dureri severe în jurul ombilicului;
– dacă aveţi o durere severă sau vi se umflă piciorul (picioarele).
Afecţiunile menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat în alte părţi ale acestui prospect.
Stodette conţine lactoză şi zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Stodette

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Fiecare cutie de Stodette conţine 21 sau 3×21 drajeuri. Ziua în care trebuie să luaţi fiecare drajeu este indicată pe blister.
Trebuie să încercaţi să luaţi drajeul la aceeaşi oră în fiecare zi, cu puţin lichid dacă este necesar. Luaţi câte un drajeu în fiecare zi, urmând direcţia săgeţilor, până când aţi terminat tot blisterul. În următoarele 7 zile nu veţi mai lua niciun drajeu. În timpul acestei perioade de pauză trebuie să aveţi o sângerare de întrerupere, de obicei la 2-3 zile după administrarea ultimului drajeu.
Începeţi administrarea următorului blister Stodette în a 8-a zi după administrarea ultimului drajeu.
Trebuie să începeţi administrarea următorului blister Stodette chiar dacă aveţi încă sângerare. Fiecare nou blister va fi început în aceeaşi zi a săptămânii ca şi cel dinaintea lui, aşa că este uşor de reţinut momentul în care trebuie început unul nou şi mai mult, ciclurile le veţi avea în aceleaşi zile ale lunii.
Dacă respectaţi instrucţiunile, atunci drajeurile vă vor proteja de sarcinile nedorite încă din prima zi de tratament.

Începerea primului pachet de Stodette
Când nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale în ultima lună:
Utilizaţi câte un drajeu în fiecare zi, începând cu prima zi a ciclului menstrual (prima zi de menstruaţie). Pentru a vă ajuta să urmăriţi dozele, luaţi drajeul marcat cu ziua corectă a săptămânii.
Trecerea de la un contraceptiv combinat la Stodette:
Primul drajeu trebuie luat în ziua imediat următoare după ultimul drajeu (fără o perioadă de pauză). Dacă în medicamentul anterior au existat şi drajeuri inactive (fără hormoni), atunci Stodette trebuie administrat imediat după ultimul drajeu activ (care conţine hormoni). Dacă nu sunteţi sigură care dintre drajeuri este activ, atunci adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Trecerea de la un contraceptiv oral numai cu progestogen:
Femeile care iau contraceptive orale numai cu progestogen pot să treacă oricând la Stodette şi acesta poate fi administrat chiar în ziua următoare (conform orarului obişnuit). În acest caz, va fi necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare (de exemplu, metode de barieră) în primele 7 zile de administrare a drajeurilor.
Dacă aţi utilizat injecţii contraceptive sau implanturi contraceptive sau un sistem intrauterin care conţine levonorgestrel (SIU):
Femeile care utilizează implanturi sau SIU pot începe administrarea contraceptivului în ziua când implantul sau SIU este îndepărtat. Femeile cărora le sunt administrate injecţii pot să înceapă administrarea drajeurilor în momentul în care ar fi necesară următoarea injecţie. În toate aceste cazuri, va fi necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare (de exemplu, metode de barieră) în primele 7 zile de administrare a drajeurilor.
După naştere:
Dacă aţi născut recent, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi să luaţi Stodette după prima menstruaţie. Totuşi, în unele cazuri, puteţi să începeţi contracepţia hormonală mai devreme, dar vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Stodette, decât dacă v-a recomandat medicul dumneavoastră.
După un avort sau pierdere spontană a sarcinii:
Urmaţi intrucţiunile medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi impresia că Stodette are un efect prea puternic sau prea slab pentru dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Stodette
Nu s-au observat afectări severe în caz de supradozaj cu Stodette. Supradozajul poate determina greaţă, vărsături şi la fetele tinere sângerări de întrerupere. Dacă aţi observat că un copil a înghţit câteva drajeuri, adresaţi-vă imediat medicului.
Ce faceţi dacă doriţi să întrerupeţi Stodette
Puteţi întrerupe administrarea Stodette oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru utilizarea altor metode de contracepţie de încredere.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă uitaţi să luaţi Stodette
Dacă drajeul care a fost omis se ia în decurs de 12 ore faţă de momentul obişnuit, nu sunt necesare precauţii suplimentare; medicamentul trebuie administrat cât mai repede posibil şi drajeul următor trebuie administrat conform orarului obişnuit. Protecţia contraceptivă a Stodette nu va fi influenţată.
Dacă administrarea drajeului este întârziată cu mai mult de 12 ore, protecţia contraceptivă va fi redusă. Riscul unei sarcini nedorite este foarte mare, dacă aţi omis administrarea drajeului de la începutul sau sfârşitul blisterului. În acest caz trebuie aplicate următoarele măsuri.
– Dacă s-a omis un singur drajeu în prima săptămână:
Trebuie să luaţi ultimul drajeu omis, chiar dacă aceasta presupune administrarea a două drajeuri într-o singură zi şi apoi să continuaţi administrarea drajeurilor conform orarului obişnuit. În următoarele şapte zile trebuie folosită o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu, prezervativul). Totuşi, dacă a avut loc contactul sexual în cele şapte zile anterioare, sarcina nu poate fi exclusă. În acest caz adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat.
– Dacă uitaţi să luaţi un singur drajeu în a doua săptămână:
Trebuie să luaţi ultimul drajeu omis, chiar dacă aceasta presupune administrarea a două drajeuri într-o singură zi şi apoi să continuaţi administrarea drajeurilor conform orarului obişnuit. Dacă administrarea drajeurilor s-a făcut în mod regulat în cele 7 zile anterioare, atunci nu este necesară utilizarea altei metode contraceptive suplimentare.
– Dacă uitaţi să luaţi un drajeu în a treia săptămână:
Utilizând următoarele scheme, nu este necesară folosirea altei metode contraceptive suplimentare dacă administrarea drajeurilor s-a făcut în mod regulat în cele 7 zile anterioare.
Aveţi două variante:
1. Trebuie să luaţi ultimul drajeu omis, chiar dacă aceasta presupune administrarea a două drajeuri într-o singură zi şi apoi să continuaţi administrarea drajeurilor conform orarului obişnuit. Următorul blister trebuie început imediat după terminarea celui curent, adică nu trebuie făcută o pauză între administrarea a două blistere. Nu veţi prezenta o sângerare de întrerupere până la terminarea celui de-al doilea blister şi puteţi prezenta mici pete sau sângerări neregulate în zilele în care administraţi drajeurile.
2. A doua opţiune este să nu continuaţi administrarea blisterului curent, ci să faceţi o pauză de maxim şapte zile (se iau în considerare şi zilele în care drajeurile au fost omise), iar apoi să începeţi un nou blister. Dacă doriţi să începeţi administrarea noului blister în aceeaşi zi a săptămânii ca de obicei, atunci perioada de pauză poate fi mai scurtă de şapte zile!
– Dacă uitaţi să luaţi mai mult de un drajeu:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Ţineţi minte că în acest caz nu există o contracepţie eficace!
Dacă au fost omise mai multe drajeuri din blisterul curent şi nu există o sângerare de întrerupere în perioada de pauză, atunci probabilitatea unei sarcini este foarte mare. În acest caz se recomandă să vă adresaţi medicului înainte de a începe un nou blister de Stodette.
Tulburări gastro-intestinale
Dacă în primele 3-4 ore de la administrarea drajeului apar vărsături sau diaree severă, atunci se poate ca drajeul să nu se fi absorbit complet din tractul gastro-intestinal. Acest caz este similar situaţiei în care aţi uitat să luaţi un drajeu. În acest caz trebuie luat un drajeu cât mai repede posibil, dacă se poate în cele 12 ore care urmează. După mai mult de 12 ore, trebuie respectate instrucţiunile de la punctul “Dacă aţi uitat să luaţi Stodette” pentru utilizarea drajeurilor omise.
Amânarea zilei de începere a sângerării menstruale
Dacă doriţi să amânaţi momentul de începere a sângerării după terminarea blisterului anterior, atunci puteţi continua administrarea Stodette fără respectarea perioadei de pauză. Sângerarea menstruală poate fi întârziată până la terminarea celui de-al doilea blister sau dacă este necesar, pentru o perioadă mai scurtă. În timpul utilizării celui de-al doilea blister, puteţi prezenta pete sau sângerări neregulate în zilele în care administraţi drajeurile. După terminarea perioadei de pauză care urmează administrării celui de-al doilea blister, puteţi reîncepe administrarea Stodette.
Dacă doriţi ca începutul sângerării menstruale să fie în altă zi
Dacă aţi respectat instrucţiunile de administrare a drajeurilor, atunci ciclul va începe aproximativ în aceeaşi zi la fiecare patru săptămâni. Dacă doriţi ca ciclul menstrual să înceapă într-o altă zi a săptămânii, durata de pauză trebuie scurtată atât cât este necesar. Niciodată nu prelungiţi perioada de pauză! De exemplu, dacă ciclul începe vineri şi dumneavoastră aţi doriţi să înceapă marţi (adică cu trei zile mai devreme), pentru a realiza acest lucru începeţi să luaţi drajeuele din următorul blister cu trei zile mai devreme. Totuşi, dacă perioada de pauză este prea scurtă (3 zile sau mai puţin) nu veţi avea o sângerare de întrerupere, ci sângerări neregulate sau pete în timpul utilizării celui de-al doilea blister.
Cum să procedaţi dacă aveţi o sângerare neaşteptată între cicluri
În unele cazuri, femeile care iau contraceptive orale combinate pot prezenta sângerări neregulate sau pete, în special în primele câteva luni de la administrare. S-ar putea să fie necesară utilizarea tampoanelor sau absorbantelor, dar administrarea drajeurilor trebuie continuată. Când organismul se adaptează efectului drajeurilor, sângerările neregulate vor dispărea; de obicei aceasta durează trei cicluri. Dacă sângerările continuă, devin mai intense sau reîncep, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Cum să procedaţi dacă nu apare sângerarea de întrerupere
Dacă administrarea drajeurilor s-a făcut corect, conform instrucţiunilor şi nu au avut loc vărsături sau diaree, este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să administraţi Stodette ca de obicei. Dacă nu aţi avut o sângerare menstruală de două ori consecutiv, atunci există posibilitatea să fiţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Puteţi reîncepe administrarea Stodette după ce v-aţi făcut testul de sarcină şi medicul vă recomandă acest lucru.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Adresaţi-vă medicului, dacă apar reacţii adverse sau dacă observaţi o modificare a stării dumneavoastră de sănătate, în special dacă acestea sunt severe sau persistente şi credeţi că ar putea fi asociate drajeurilor.
Există un risc crescut de tromboembolism în cazul femeilor care iau contraceptive hormonale. Anumiţi factori pot creşte şi mai mult acest risc (vezi pct. 2).
Reacţii adverse severe
Pentru informaţii legate de reacţii adverse severe la femeile care iau contraceptive orale combinate, vezi pct. “Înainte să luaţi Stodette”. Dacă este necesar, adresaţi-vă imediat medicului.
Alte reacţii adverse posibile
Reacţiile adverse menţionate în tabel au fost observate la femeile care au luat contraceptive orale combinate.
Pentru descrierea frecvenţei reacţiilor adverse a fost utilizată următoarea clasificare:
Foarte frecvente la mai mult de 1 caz din 10 femei tratate
Frecvente: între 1 şi 10 cazuri din 100 de femei tratate
Mai puţin frecvente: între 1 şi 10 cazuri din 1000 de femei tratate
Rare: între 1 şi 10 cazuri din 10000 de femei tratate
Foarte rare: la mai puţin de1 caz din 10000 de femei tratate, incluzând cazurile sporadice

Drajeurile şi cancerul mamar
Riscul de cancer de sân este uşor mărit la femeile care iau contraceptive orale combinate. Totuşi, deoarece riscul de apariţie a cancerului de sân la o vârstă sub 40 de ani este mic, riscul cancerului de sân este mic comparativ cu riscul total.
Hormonii sexuali influenţează glandele mamare. Modificările profilului hormonal (de exemplu, din cauza utilizării contraceptivelor hormonale) pot duce la un status hormonal în care sensibilitatea glandelor mamare la alţi factori care contribuie la dezvoltarea cancerului este intensificată, astfel încât probabilitatea de apariţie a acestuia creşte. În unele studii se recunoaşte faptul că riscul de apariţie a cancerului de sân la femeile cu vârstă medie este legat de o administrare timpurie şi pe timp îndelungat a contraceptivelor orale combinate.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Stodette

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare (“Exp”) înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 30 °C.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Stodette
Substanţele active sunt gestoden 0,075 mg şi etinilestradiol 0,02 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleu:
edetat de sodiu şi calciu
lactoză monohidrat
amidon din porumb
povidonă 25
stearat de magneziu
Strat de drajefiere
zahăr
povidonă 90 F
macrogol 6000
carbonat de calciu
talc
ceară montanglicol.

Cum arată Stodette şi conţinutul ambalajului
Stodette este un drajeu biconvex, rotund, lucios, de culoare albă.
Stodette este disponibil în ambalaje cu 21 sau 3×21 drajeuri.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”