Suprephen 250/500 mg comprimate filmate

Substanță activa
Micofenolat mofetil
Clasa ATC
L04AA
Format
comprimat
Afecțiuni
organismul respinge rinichiul, inima sau ficatul transplantat
Producător
Tecnimede-Sociedade Tecnico-Medicinal, S.A.
Acțiune terapeutică
imunosupresor

Ce este Suprephen şi pentru ce se utilizează

Micofenolatul de mofetil aparţine unui grup de medicamente numite imunosupresoare.
Acest medicament este utilizat pentru a împiedica organismul dumneavoastră să respingă rinichiul, inima sau ficatul transplantat. Micofenolatul de mofetil este utilizat în asociere cu alte medicamente cum sunt ciclosporina şi corticosteroizii.

Înainte să luaţi Suprephen

Nu luaţi Suprephen:
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la micofenolatul de mofetil, acidul micofenolic sau la oricare dintre celelalte componente ale Suprephen
– dacă alăptaţi

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Suprephen:
Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră imediat:
– dacă observaţi apariţia oricărui semn de infecţie (de exemplu febră, durere în gât), a vânătăilor şi/sau a sângerărilor neaşteptate
– dacă aveţi sau aţi avut vreodată probleme cu aparatul digestiv, de exemplu ulcere ale stomacului
Suprephen reduce capacitatea de apărare a organismului dumneavoastră. Din această cauză, există un risc crescut de apariţie a cancerului de piele. De aceea, trebuie să limitaţi expunerea dumneavoastră la lumina soarelui şi la razele ultraviolete (UV) purtând haine protectoare adecvate şi utilizând o cremă ecran cu factor mare de protecţie.

Utilizarea altor medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă răspunsul dumneavoastră este „da” la oricare dintre următoarele întrebări, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Suprephen:
– Luaţi orice medicament care conţine: azatioprină sau alte imunosupresoare (care sunt administrate uneori pacienţilor după o operaţie de transplant), colestiramină (utilizată pentru tratamentul pacienţilor cu concentraţie crescută a colesterolului în sânge), rifampicină (antibiotic), antiacide, agenţi de legare a fosfatului (utilizaţi la pacienţi cu insuficienţă renală cronică pentru scăderea absorbţiei fosfatului) sau orice alte medicamente (inclusiv cele pe care dumneavoastră le puteţi cumpăra fără prescripţie medicală) despre care medicul dumneavoastră nu ştie?
– Aveţi nevoie să fiţi vaccinat (cu vaccinuri vii)? Va trebui ca medicul dumneavoastră să vă sfătuiască referitor la ce este indicat pentru dumneavoastră.
Folosirea Suprephen cu alimente şi băuturi:
Alimentele şi băuturile nu au nicio influenţă asupra tratamentului dumneavoastră cu Suprephen.
Sarcina şi alăptarea:
Nu luaţi Suprephen dacă alăptaţi.
Nu trebuie să utilizaţi Suprephen în timpul sarcinii decât dacă acest lucru vă este indicat în mod clar de către medic. Medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască să utilizaţi o metodă contraceptivă înainte de a lua Suprephen, în timp ce luaţi Suprephen şi timp de şase săptămâni după ce aţi încetat să luaţi Suprephen. Aceasta se datorează faptului că Suprephen poate determina avort spontan sau poate să afecteze copilul dumneavoastră nenăscut, inclusiv probleme în dezvoltarea urechii. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, alăptaţi, aţi rămas gravidă sau intenţionaţi să vă întemeiaţi o familie în viitorul apropiat.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Nu s-a dovedit că Suprephen afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să luaţi Suprephen

Luaţi întotdeauna Suprephen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Modul obişnuit de a se administra Suprephen este, după cum urmează:

Transplant renal
Adulţi:
Prima doză este administrată în primele 72 de ore după operaţia de transplant. Doza zilnică recomandată este de 8 comprimate (2 g substanţă activă), luată în 2 doze separate. Aceasta înseamnă că trebuie să luaţi 4 comprimate dimineaţa şi 4 comprimate seara.
Copii (cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani):
Doza administrată variază în funcţie de dimensiunile copilului. Medicul dumneavoastră va decide care este doza cea mai potrivită pe baza suprafeţei corporale (estimată în funcţie de înălţime şi de greutate). Doza recomandată este de 600 mg/m2, administrată de două ori pe zi.

Transplant cardiac
Adulţi:
Prima doză este administrată în primele 5 zile după operaţia de transplant. Doza zilnică recomandată este de 12 comprimate (3 g substanţă activă), luată în 2 doze separate. Aceasta înseamnă că trebuie să luaţi 6 comprimate dimineaţa şi 6 comprimate seara.
Utilizarea la copii:
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea micofenolatului mofetil la copii cărora li s-a efectuat un transplant cardiac.

Transplant hepatic
Adulţi:
Prima doză de Suprephen administrată pe cale orală, trebuie să vă fie administrată la cel puţin 4 zile după operaţia de transplant şi în momentul în care puteţi să înghiţiţi medicamente. Doza zilnică recomandată este de 12 comprimate (3 g substanţă activă), luată în 2 doze separate. Aceasta înseamnă că trebuie să luaţi 6 comprimate dimineaţa şi 6 comprimate seara.
Utilizarea la copii:
Nu sunt disponibile date pentru a recomanda utilizarea micofenolatului de mofetil la copii cărora li s-a efectuat un transplant hepatic.

Mod şi cale de administrare
Înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar cu apă. Nu le rupeţi sau striviţi.
Tratamentul trebuie continuat atât timp cât aveţi nevoie de imunosupresie pentru a împiedica respingerea organului dumneavoastră transplantat.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Suprephen:
Dacă aţi luat mai multe comprimate decât vi s-a recomandat sau dacă altcineva a luat, în mod accidental, medicamentul dumneavoastră, mergeţi imediat la un medic sau la un spital.
Dacă uitaţi să luaţi Suprephen:
Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, administraţi-l imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi administrarea la intervalele recomandate de timp.
Dacă încetaţi să luaţi Suprephen:
Încetarea tratamentului dumneavoastră cu Suprephen poate creşte şansa de respingere a organului dumneavoastră transplantat. Nu vă opriţi din a lua medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Suprephen poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Medicul dumneavoastră vă va face în mod regulat analize ale sângelui pentru a monitoriza orice modificări ale numărului de celule sau modificări ale concentraţiilor oricăror substanţe transportate în sângele dumneavoastră (de exemplu zahăr, grăsimi, colesterol).
Suprephen reduce mecanismele de apărare ale organismului dumneavoastră pentru a-l împiedica să respingă organul transplantat. În consecinţă, organismul dumneavoastră nu va mai putea lupta împotriva infecţiilor, atât de bine ca de obicei. De aceea, dacă luaţi Suprephen, este posibil să vă apară mai multe infecţii decât în mod obişnuit, cum sunt infecţiile la nivelul creierului, pielii, gurii, stomacului şi intestinului, plămânilor şi căilor urinare. Aşa cum se poate întâmpla la pacienţii care iau acest tip de medicamente, la un număr foarte mic de pacienţi care utilizează Suprephen poate să apară cancer al ţesutului limfoid şi al pielii.
Copiii pot fi mai predispuşi decât adulţii la apariţia reacţiilor adverse cum sunt diareea, infecţiile, numărul redus de celule albe şi/sau celule roşii în sânge.
Frecvenţa reacţiilor adverse prezentate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie: – foarte frecvente: la mai mult de 1 din 10 utilizatori – frecvente: la 1 până la 10 din 100 utilizatori – mai puţin frecvente: la 1 până la 10 din 1000 utilizatori – rare: la 1 până la 10 din 10000 utilizatori – foarte rare: la mai puţin de 1 din 10000 de utilizatori – cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.
Foarte frecvente:
 infecţii, infecţii la nivelul stomacului, intestinului sau căilor urinare,  herpes, zona-zoster
 scăderea numărului de celule albe şi roşii din sânge
 vărsături, dureri abdominale, diaree, greaţă
Frecvente:
 infecţii ale aparatului respirator, manifestări asemănătoare gripei, infecţii ale plămânilor incluzând pneumonie, bronşite, amigdalite (faringite), inflamaţie a sinusurilor, scurgere nazală
 infecţii gastro-intestinale, inflamaţie a stomacului şi intestinelor
 cancer de piele, excrescenţe ale pielii, infecţii fungice la nivelul pielii incluzând candida, candidoză vaginală, erupţii trecătoare pe piele, acnee, cădere în exces a părului.
 agitaţie, confuzie, depresie, anxietate, modificări ale gândirii, insomnie
 convulsii, rigiditate, tremor, somnolenţă, spasme musculare, ameţeli, durere de cap, senzaţie de amorţeală, furnicături sau înţepături, tulburări ale gustului
 bătăi anormale ale inimii
 modificare a tensiunii arteriale, dilatare a vaselor de sânge
 dificultăţi la respiraţie, cauzate uneori de acumularea de lichid în cavitatea toracică, tuse.
 sângerări intestinale, inflamaţie a cavităţii abdominale, pancreasului, colonului, stomacului, esofagului sau gurii, indigestie, ulcer gastric, constipaţie, dispepsie, acumulare de gaze, eructaţii.
 inflamaţie a ficatului care determină îngălbenirea pielii şi a albului ochilor
 dureri articulare, gută.
 afectare a rinichilor
 retenţie de lichide, febră, frisoane, senzaţie de greaţă, slăbiciune
 scădere a numărului de celule albe şi roşii precum şi a trombocitelor din sânge (pancitopenie), creşterea numărului de celule albe din sânge (leucocitoză).
 o creştere a acidităţii în sânge, creştere a concentraţiei de potasiu, acid uric, creşterea valorilor enzimelor hepatice, creatininei, lactat dehidrogenazei, ureei sau fosfatazei alcaline din sânge, scădere a concentraţiei de potasiu, magneziu, fosfat sau calciu în sânge, valori crescute ale glicemiei, colesterolului sau grăsimilor.
 pierdere în greutate.
Mai puţin frecvente:
 o scădere acută şi severă a neutrofilelor (un tip de celule din sânge). Simptomele includ creşterea temperaturii şi ulceraţii la nivelul gurii ş gâtului.
Cu frecvenţă necunoscută:
 Reacţii de hipersensibilitate (anafilaxie, edem angioneurotic): simptomele sunt umflarea pleoapelor, feţei, buzelor, gurii sau limbii, senzaţie de mâncărime, dificultăţi la respiraţie şi ameţeli marcate.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă în timp ce luaţi Suprephen observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Cu toate acestea, nu încetaţi să luaţi medicamentul dumneavoastră decât dacă aţi discutat mai întâi cu medicul dumneavoastră despre aceasta.

Cum se păstrează Suprephen

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi comprimatele după data de expirare înscrisă pe cutie (EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Suprephen
– Substanţa activă este micofenolatul mofetil. Fiecare comprimat filmat conţine micofenolat mofetil 250 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu- celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, povidonă K 90,
stearat de magneziu; film-hipromeloză 3 cP, hidroxipropilceluloză, dioxid de titan (E171), macrogol 400,
hipromeloză 50 cP, indigo carmin lac de aluminiu, oxid roşu de fer (E172).

Cum arată Suprephen şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate alungite, biconvexe, de culoare violet.
Cutii cu 10 blistere din PVC-PCTFE-PE/Aluminiu a câte 10 comprimate filmate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”