Tacni este un imunosupresor. După un transplant de organ (ficat, rinichi, cord), sistemul dumneavoastră imunitar va încerca să respingă noul organ.
Tacni este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând oraganismului dumneavoastră să accepte organul transplantat.
De asemenea, Tacni este utilizat deseori în asociere cu alte medicamente care suprimă sistemul imun.
Tacni mai poate să vă fie administrat în caz de rejet în curs de desfăşurare al organului transplantat, ficat, rinichi, cord sau oricare alt organ, când tratamentul anterior nu a putut controla răspunsul imun după transplant.
Nu utilizaţi Tacni
Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tacrolimus sau la oricare dintre celelalte componente ale Tacni (vezi pct.6)
Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sirolimus sau la oricare antibiotic ce aparţine subgrupului de antibiotice macrolide (de exemplu eritromicină, claritromicină, josamicină).
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tacni
Informaţi-vă medicul dacă vă aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii:
– dacă luaţi orice medicament menţionat mai jos la paragraful „Utilizarea altor medicamente”
– dacă aveţi sau aţi avut în trecut probleme hepatice
– dacă aveţi diaree de mai mult de o zi
– dacă este necesară efectuarea unor vaccinuri.
În aceste situaţii medicul dumneavoastră poate considera necesară modificarea dozei de Tacni pe care o luaţi.
Trebuie să menţineţi legătura permanent cu medicul dumneavoastră. Din când în când, pe parcursul tratamentului cu Tacni este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să efectuaţi anumite teste de sânge, urină, de evaluare a funcţiei cardiace, examen oftalmologic pentru stabilirea dozei corecte de Tacni care trebuie administrată.
Trebuie să vă limitaţi expunerea la razele soarelui şi lumina UV (ultravioletă) în timpul administrării de Tacni. Aceasta deoarece tratamentul cu imunosupresoare poate creşte riscul de apariţie a unor cancere de piele. Se recomandă purtarea de obiecte de îmbrăcăminte cu rol de protecţie, precum şi utilizarea de creme cu factor mare de fotoprotecţie.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau preparate vegetale.
Tacni nu trebuie utilizat în asociere cu ciclosporină.
Concentraţiile Tacni din sânge pot fi modificate de alte medicamente pe care le luaţi, iar concentraţiile din sânge ale altor medicamente pot fi influenţate de Tacni, fiind necesară creşterea sau scăderea dozei. Vă rugăm să comunicaţi medicului în mod special dacă luaţi sau aţi luat recent medicamente precum:
medicamente antifungice şi antibiotice, în special cele cunoscute sub denumirea de macrolide, utilizate în tratamentul infecţiilor, de exemplu ketoconazol, fluconazol, itraconazol, voriconazol, clotrimazol, eritromicină, claritromcină, josamicină şi rifampicină
inhibitori de protează HIV (de exemplu ritonavir) utilizaţi în tratamentul infecţiei HIV
medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului gastric şi a bolii de reflux acid (de exemplu omeprazol, lansoprazol sau cimetidină)
antiemetice, utilizate pentru tratamentul greţurilor şi vărsăturilor (de exemplu metoclopramidă)
cisapridă sau antiacidul hidroxid de magneziu şi aluminiu, utilizate pentru tratamentul senzaţiei de arsură din capul pieptului
contraceptive orale sau tratamentele hormonale cu etinilestradiol sau tratamente anticoncepţionale cu danazol
medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau afecţiunilor cardiace (de exemplu nifedipină, nicardipină, diltiazem şi verapamil)
medicamente cunoscute sub denumirea de “statine”, utilizate în tratamentul valorilor crescute ale colesterolului şi trigliceridelor
fenitoina sau fenobarbitalul, folosite pentru tratamentul epilepsiei
corticosteroizi cum ar fi prednisolon şi metilprednisolon, aparţinând clasei corticosteroizilor utilizaţi pentru tratamentul inflamaţiilor sau pentru a determina deprimarea sistemului imun al organismului (de exemplu în cazul rejetului de organ transplantat).
nefazodona, utilizată pentru tratamentul depresiei
preparate vegetale conţinând sunătoare (Hypericum perforatum)
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi sau dacă este nevoie să utilizaţi ibuprofen, amfotericină B, antivirale (de exemplu aciclovir). Acestea pot agrava problemele renale sau ale sistemului nervos dacă sunt administrate simultan cu Tacni.
Medicul trebuie de asemenea informat dacă în timpul tratamentului cu Tacni luaţi suplimente de potasiu sau anumite diuretice care economisesc potasiu folosite pentru tratamentul insuficienţei cardiace, hipertensiunii arteriale sau afecţiunilor renale (de exemplu amilorid, triamteren, sau spironolactonă), antiinflamatoare nonesteroidiene (AINS, de exemplu, ibuprofen) folosite pentru tratamentul febrei, inflamaţiei şi durerii, anticoagulante (care fluidifică sângele) sau antidiabetice orale.
Dacă este necesară efectuarea unor vaccinuri, vă rugăm să informaţi medicul îniante de administrarea lor.
Utilizarea Tacni cu alimente şi băuturi
Tacni trebuie luat pe stomacul gol sau la 2-3 ore după masă. Aşteptaţi cel puţin o oră până la următoarea masă. Trebuie evitat consumul de grapefruit (chiar şi sub forma de suc de grapefruit) în timpul tratamentului cu Tacni, deoarece poate modifica valorile sale sanguine.
Sarcina şi alăptarea
Dacă doriţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Tacrolimus se excretă în laptele matern. De aceea nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Tacni.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau maşini dacă vă simţiţi ameţit sau somnolent sau dacă aveţi tulburări de vedere după administrarea acestui medicament. Aceste efecte sunt mult mai frecvente în cazul consumului de băuturi alcoolice.
Informaţii importante privind unele componente ale Tacni
Tacni conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Utilizaţi întotdeauna Tacni exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Asiguraţi-vă ca primiţi aceaşi formă farmaceutică de tacrolimus de fiecare dată când vă ridicaţi medicamentul pe baza prescripţiei medicale, cu excepţia cazurilor în care medicul specialist în transplant a acceptat modificarea formei de tacrolimus recomandate.
Acest medicament trebuie administrat de două ori pe zi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului imediat ce constataţi că aspectul medicamentului nu este acelaşi cu cel cu care sunteţi obişnuit sau dacă recomandările de administrare al dozelor s-a modificat, pentru a vă asigura că aţi primit medicaţia corectă.
Doza iniţială pentru prevenirea rejetului organului transplantat va fi determinată de medic în funcţie de greutatea corporală. Doza iniţială imediat post-transplant variază în general în intervalul 0,075–0,30 mg per kg greutate corporală şi zi, în funcţie de organul transplantat.
Doza depinde de starea generală şi de celelalte medicamente imunosupresoare administrate simultan.
După iniţierea tratamentului cu Tacni, se vor face frecvent recoltări de sânge pentru teste necesare pentru stabilirea dozei corecte şi ajustarea dozei din când în când. Medicul va reduce, de obicei, doza de Tacni capsule după stabilizarea stării clinice. Medicul vă va explica exact câte capsule să luaţi şi cât de des.
Tacni se administrează de două ori pe zi, de obicei dimineaţa şi seara. În general, trebuie să luaţi Tacni pe stomacul gol sau cu cel puţin o oră înainte de masă sau 2-3 ore după masă. Înghiţiţi capsulele întregi, cu un pahar cu apă. Evitaţi grapefruit-ul şi sucul de grapefruit în timp ce luaţi Tacni. Nu înghiţiţi desicantul conţinut în punga din aluminiu.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tacni
Dacă accidental aţi luat o cantitate prea mare de Tacni contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau cea mai apropiată unitate de primiri urgenţe.
Dacă uitaţi să luaţi Tacni
Nu luaţi o doză dublă pentru a suplini dozele individuale pe care aţi uitat să le administraţi.
Dacă aţi uitat să luaţi capsulele, aşteptaţi până se face timpul pentru administrarea dozei următoare, şi apoi continuaţi administrarea ca şi până atunci.
Dacă încetaţi să luaţi Tacni
Întreruperea tratamentului poate creşte riscul rejetului organului transplantat. Nu întrerupeţi tratamentul decât dacă aşa v-a recomandat medicul.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Tacni poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Tacni reduce mecanismele proprii de apărare ale organismului pentru a împiedica rejetul organului transplantat. Ca urmare, corpul dumneavoastră nu va mai lupta la fel de bine împotriva infecţiilor ca în mod normal.
De aceea, pe durata tratamentului cu Tacni puteţi fi mai predispus la infecţii decât în mod normal, cum sunt infecţii ale pielii, gurii, stomacului sau intestinelor, plămânilor şi tractului urinar.
Pot apare reacţii adverse severe, inclusiv reacţii alergice şi anafilactice. Au fost raportate tumori benigne şi maligne, ca rezultat al imunosupresiei.
Posibilele reacţii adverse sunt enumerate în funcţie de următoarele categorii:
Foarte frecvente: apar la mai mult de 1 utilizator din 10.
Frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 100.
Mai puţin frevente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000.
Rare: apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000.
Foarte rare: apar la mai puţin de 1 utilizator din 10000.
Reacţii adverse foarte frecvente: apar la mai mult de 1 utilizator din 10
Creşterea concentratiei de glucoză din sânge, diabet zaharat, creşterea concentraţiei de potasiu din sânge
Dificultăţi de adormire
Tremurături, dureri de cap
Creşterea tensiunii arteriale
Diaree, greaţă
Probleme renale
Reacţii adverse frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 100
Scăderea numărului celulelor din sânge (trombocite, globule roşii sau globule albe), creşterea numărului de globule albe, modificări ale numărului de globule roşii (observate în testele sanguine)
Scăderea concentraţiei de magneziu, fosfat, potasiu, calciu sau sodiu din sânge, încărcare lichidiană, creşterea concentraţiei de acid uric sau de lipide în sânge, scăderea poftei de mâncare, creşterea acidităţii sanguine, alte modificări ale sărurilor sanguine (observate în testele sanguine)
Simptome de anxietate, confuzie şi dezorientare, depresie, tulburări de dispoziţie, coşmaruri, halucinaţii şi tulburări mintale
Convulsii, tulburarea conştienţei, furnicături şi amorţeli (uneori dureroase) la nivelul mâinilor şi picioarelor, ameţeli, afectarea capacităţii de a scrie, afectări ale sistemului nervos
Vedere înceţoşată, creşterea sensibilităţii la lumină, afecţiuni oculare
Zgomote care ţiuie în urechi
Reducerea fluxului sanguin în vasele inimii, bătăi mai rapide ale inimii
Sângerări, astuparea parţială sau completă a vaselor de sânge, reducerea tensiunii arteriale
Scurtarea respiraţiei, modificarea ţesutului pulmonar, acumulare de lichid în jurul plămânilor, inflamarea gâtului, tuse, simptome asemănătoare gripei
Probleme la nivelul stomacului cum ar fi inflamare sau ulcere care determină dureri abdominale sau diaree, sângerări la nivelul stomacului, inflamare sau ulcere în gură, acumulare de lichid în burtă, vărsături, dureri abdominale, indigestie, constipaţie, eliminare de gaze în exces, balonare, scaune moi, afecţiuni gastrice
Modificări ale enzimelor hepatice şi ale funcţiei hepatice, îngălbenirea pielii datorită problemelor hepatice, lezarea şi inflamaţia ţesutului hepatic
Mâncărime, erupţii pe piele, căderea părului, acnee, transpiraţie abundentă
Dureri articulare, dureri ale membrelor sau dureri de spate, crampe musculare
Diminuarea funcţionalităţii rinichilor, reducerea producerii de urină, urinare dificilă sau dureroasă
Slăbiciune generală, febră, acumularea de lichide în organism, dureri şi discomfort, creşterea concentraţiei enzimei fosfatază alcalină în sânge, creştere în greutate, perturbarea percepţiei temperaturii
Funcţionare insuficientă a organului transplantat
Reacţii adverse mai puţin frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000
Anomalii de coagulare, scăderea numărului tuturor tipurilor de celulelor sanguine
Deshidratare, scăderea concentraţiei proteinelor sau a glucozei sanguine, creşterea concentraţiei fosfatului în sânge
Comă, sângerări cerebrale, accident vascular cerebral, paralizii, tulburări cerebrale, tulburarea vorbirii, tulburări de memorie
Vedere înceţoşată
Afectarea auzului
Bătăi neregulate ale inimii, oprirea inimii, scăderea perfomanţei inimii, afectarea muşchiului inimii, creşterea muşchiului inimii, bătăi mai puternice ale inimii, ECG anormal, frecvenţă cardiacă şi puls anormale
Apariţia de cheaguri de sânge în venele membrelor, şoc
Respiraţie dificilă, afecţiuni de tract respirator, astm bronşic
Ocluzie intestinală, creşterea concentraţiei sanguine a amilazelor, refluxul conţinutului gastric în gât, evacuare întârziată a stomacului
Inflamaţia pielii, senzaţie de arsură la soare
Afectare articulară
Imposibilitatea de a urina, menstruaţie dureroasă şi sângerare menstruală anormală
Insuficienţa anumitor organe, simptome asemănătoare gripei, creşterea sensibilităţii la căldură şi la frig, senzaţie de apăsare în piept, nervozitate sau sentiment de anormalitate, scădere în greutate
Reacţii adverse rare: apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000
Mici sângerări la nivelul pielii datorită anomaliilor de coagulare
Creşterea rigidităţii musculare
Orbire
Surditate
Acumulare de lichid în jurul inimii
Oprire bruscă a respiraţiei
Formare de chiste în pancreas
Probleme ale circulaţiei sângelui la nivelul ficatului
Afectare gravă cu apariţia de vezicule pe piele, în gură, ochi şi în zona genitală; creşterea pilozităţii
Sete, leşin, sufocare, scăderea mobilităţii ulcer
Reacţii adverse foarte rare: apar la mai puţin de 1 utilizator din 10000
Slăbiciune musculară
Ecocardiografie anormală
Insuficienţă hepatică, îngustarea canalului biliar
Urinare dureroasă şi cu sânge
Creşterea de volum a ţesutului gras
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30C.
A se păstra în ambalajul original (în punga de aluminiu), pentru a fi protejat de umiditate şi de lumină.
Nu utilizaţi Tacni după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP. Medicamentul trebuie utilizat în decurs de 1 an de la deschiderea pungii de aluminiu. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Tacni
Tacni 0,5 mg capsule
Substanţa activă este tacrolimus.
Fiecare capsulă conţine tacrolimus 0,5 mg
Celelalte componente sunt:
Conţinutul capsulei: Povidonă K-30, croscarmeloză sodică (E 468), lactoză anhidră, stearat de magneziu.
Capsula: dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), gelatină
Tacni 1 mg capsule
Substanţa activă este tacrolimus. Fiecare capsulă conţine tacrolimus 1 mg Celelalte componente sunt: Conţinutul capsulei: Povidonă K-30, croscarmeloză sodică (E 468), lactoză anhidră, stearat de magneziu. Capsula: dioxid de titan (E 171), gelatină
Tacni 5 mg capsule Substanţa activă este tacrolimus. Fiecare capsulă conţine tacrolimus 5 mg Celelalte componente sunt: Conţinutul capsulei: Povidonă K-30, croscarmeloză sodică (E 468), lactoză anhidră, stearat de magneziu. Capsula: dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), gelatină
Cum arată Tacni şi conţinutul ambalajul
Tacni 0,5 mg capsule
Capsule cu cap şi corp de culoare alb sidefiu, conţinând o pulbere de culoare albă.
Tacni 0,5 mg capsule este ambalat în blistere a câte 10 capsule, ambalate în pungi din aluminiu, incluzând un desicant ce protejează capsulele de umiditate. Desicantul nu trebuie înghiţit.
Tacni 1 mg capsule Capsule cu cap şi corp de culoare albă, conţinând o pulbere de culoare albă. Tacni 1 mg capsule este ambalat în blistere a câte 10 capsule, ambalate în pungi din aluminiu, incluzând un desicant ce protejează capsulele de umiditate. Desicantul nu trebuie înghiţit.
Tacni 5 mg capsule Capsule cu cap şi corp de culoare roşie, conţinând o pulbere de culoare albă. Tacni 5 mg capsule este ambalat în blistere a câte 10 capsule, ambalate în pungi din aluminiu, incluzând un desicant ce protejează capsulele de umiditate. Desicantul nu trebuie înghiţit.
Tacni este disponibil în cutii cu blistere a câte 10 capsule.
Cutii a câte 20, 30, 50, 50*1, 60, 90 şi 100 capsule.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel