Tamiflu 30, 45, 75 mg, capsule

Indicaţii terapeutice Tamiflu

Tratamentul gripei

Tamiflu este indicat pentru adulţi şi copii, inclusiv nou-născuţi la termen, care prezintă simptome tipice de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate. Eficacitatea a fost demonstrată atunci când tratamentul a fost iniţiat în decurs de 2 zile de la prima instalare a simptomelor.

Prevenţia gripei

– Prevenţia postexpunere la persoanele cu vârsta de 1 an sau mai mari, în urma contactului cu un caz de gripă diagnosticat clinic atunci când virusul gripal circulă în comunitate.
– Utilizarea corectă a Tamiflu pentru prevenţia gripei trebuie deteminată de la caz la caz în funcţie de circumstanţe şi de pacienţii care necesită protecţie. În cazuri excepţionale (de exemplu în cazul nepotrivirii între tulpinile virale circulante şi cele ale vaccinului şi în caz de pandemie) ar putea fi luată în considerare prevenţia sezonieră la persoanele cu vârsta de un an sau mai mari.
– Tamiflu este indicat pentru prevenţia postexpunere a gripei la sugari cu vârsta mai mică de 1 an în timpul unui episod pandemic de gripă.

Tamiflu nu este un substituent al vaccinării antigripale.

Utilizarea antiviralelor pentru tratamentul şi prevenţia gripei trebuie stabilită pe baza recomandărilor oficiale. Deciziile privind utilizarea oseltamivir pentru tratament şi profilaxie trebuie să ia în considerare ceea ce se cunoaşte despre caracteristicile virusurilor gripale circulante, informaţiile disponibile referitoare la modelele de susceptibilitate ale medicamentelor gripale pentru fiecare sezon şi impactul bolii în diferite arii geografice şi la diferite categorii de pacienţi.

Doze şi mod de administrare Tamiflu

Doze

Capsulele Tamiflu şi suspensia Tamiflu sunt forme farmaceutice bioechivalente. Dozele de 75 mg pot fi administrate fie
– o capsulă de 75 mg sau
– o capsulă de 30 mg plus o capsulă de 45 mg sau
– prin administrarea suspensiei în doza de 30 mg plus o doză de 45 mg.

Produsul recomandat pentru pacienţii copii, adolescenţi şi adulţi care prezintă dificultăţi la înghiţirea capsulelor sau atunci când sunt necesare doze mai mici este forma farmaceutică comercială de Tamiflu pulbere pentru suspensie orală (6 mg/ml).

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 13 ani şi mai mare

Tratament: Doza orală recomandată este de 75 mg oseltamivir de două ori pe zi, timp de 5 zile pentru adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani) şi adulţi.

Greutate corporală Doza recomandată pentru 5 zile Doza recomandată pentru 10 zile* Pacienți imunodeprimaţi
> 40 kg 75 mg de două ori pe zi 75 mg de două ori pe zi

* Durata recomandată a tratamentului la pacienţii imunodeprimaţi adulți și adolescenți este de 10 zile. A se vedea Grupe speciale de pacienţi, Pacienţi imunodeprimaţi, pentru informații suplimentare.

Tratamentul trebuie început cât de repede posibil, în decursul primelor două zile de la instalarea simptomelor de gripă.

Prevenţia postexpunere: Doza recomandată pentru prevenţia gripei în urma unui contact cu o persoană infectată este de 75 mg oseltamivir o dată pe zi, timp de 10 zile, pentru adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani) şi adulţi.

Greutate corporală Doza recomandată pentru 10 zile Doza recomandată pentru 10 zile Pacienți imunodeprimaţi
> 40 kg 75 mg o dată pe zi 75 mg o dată pe zi

Terapia trebuie începută cât de repede posibil, în decurs de două zile de la contactul cu o persoană infectată.

Prevenţia în timpul unei epidemii gripale în comunitate: Doza recomandată pentru prevenţia gripei în timpul unei epidemii în comunitate este de 75 mg oseltamivir o dată pe zi, timp de până la 6 săptămâni (sau până la 12 săptămâni la pacienţii imunodeprimaţi).

Copii şi adolescenţi

Copii cu vârsta cuprinsă între 1 an şi 12 ani

Pentru sugarii şi copiii cu vârsta de 1 an sau mai mari, Tamiflu este disponibil sub formă de capsule de 30 mg, 45 mg şi 75 mg şi sub formă de suspensie orală.

Tratament: Se recomandă următoarea schemă de tratament, ajustată în funcţie de greutate pentru tratamentul sugarilor şi copiilor cu vârsta de 1 an sau mai mari:

Greutate corporală Doza recomandată pentru 5 zile Doza recomandată pentru 10 zile* Pacienți imunodeprimaţi
10 kg până la 15 kg 30 mg de două ori pe zi 30 mg de două ori pe zi
> 15 kg până la 23 kg 45 mg de două ori pe zi 45 mg de două ori pe zi
> 23 kg până la 40 kg 60 mg de două ori pe zi 60 mg de două ori pe zi
> 40 kg 75 mg de două ori pe zi 75 mg de două ori pe zi
* Durata recomandată a tratamentului la copiii imunodeprimaţi (cu vârsta ≥1 an) este de 10 zile. A se vedea Grupe speciale de pacienţi, Pacienţi imunodeprimaţi, pentru informații suplimentare.

Tratamentul trebuie început cât de repede posibil, în decursul primelor două zile de la instalarea simptomelor de gripă.

Prevenţia postexpunere: Doza de Tamiflu recomandată pentru prevenţia postexpunere este:

Greutate corporală Doza recomandată pentru 10 zile Doza recomandată pentru 10 zile Pentru pacienți imunodeprimaţi
10 kg până la 15 kg 30 mg o dată pe zi 30 mg o dată pe zi
> 15 kg până la 23 kg 45 mg o dată pe zi 45 mg o dată pe zi
> 23 kg până la 40 kg 60 mg o dată pe zi 60 mg o dată pe zi
> 40 kg 75 mg o dată pe zi 75 mg o dată pe zi

Prevenţia în timpul unei epidemii gripale în comunitate: Prevenţia în timpul unei epidemii gripale nu a fost studiată la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani.

Sugari cu vârsta între 0 şi 12 luni

Tratament: Doza recomandată pentru tratament la sugarii cu vârsta între 0 şi 12 luni este de 3 mg/kg de două ori pe zi. Această recomandare se bazează pe date farmacocinetice şi de siguranţă, care indică faptul că această doză determină la sugarii cu vârsta între 0 şi 12 luni, concentraţii plasmatice ale precursorului medicamentului şi ale metabolitului activ care se preconizează a fi eficace clinic, cu un profil de siguranţă comparabil cu cel observat la copiii cu vârsta mai mare şi adulţi.
Următoarea schemă de tratament este recomandată pentru tratamentul sugarilor cu vârsta între 0 şi 12 luni:

Greutate corporală* Doză recomandată pentru 5 zile Doză recomandată pentru 10 zile** Pacienți imunodeprimaţi
3 kg 9 mg de două ori pe zi 9 mg de două ori pe zi
4 kg 12 mg de două ori pe zi 12 mg de două ori pe zi
5 kg 15 mg de două ori pe zi 15 mg de două ori pe zi
6 kg 18 mg de două ori pe zi 18 mg de două ori pe zi
7 kg 21 mg de două ori pe zi 21 mg de două ori pe zi
8 kg 24 mg de două ori pe zi 24 mg de două ori pe zi
9 kg 27 mg de două ori pe zi 27 mg de două ori pe zi
10 kg 30 mg de două ori pe zi 30 mg de două ori pe zi

 

* Acest tabel nu are rolul de a acoperi toate greutăţile corporale posibile pentru această grupă de pacienţi. Pentru toţi pacienţii cu vârsta mai mică de 1 an, trebuie să se utilizeze o doză de 3 mg/kg, indiferent de greutatea pacientului.

Tratamentul trebuie început cât de repede posibil, în decursul primelor două zile de la instalarea simptomelor de gripă.
** Durata recomandată a tratamentului la sugarii imunodeprimaţi (cu vârsta între 0 şi 12 luni) este de 10 zile. A se vedea Grupe speciale de pacienţi, Pacienţi imunodeprimaţi, pentru informații suplimentare.

Această recomandare privind doza nu este indicată la sugarii prematuri, adică la cei cu vârsta postconcepţională mai mică de 36 săptămâni. Sunt disponibile date insuficiente pentru aceşti pacienţi, la care pot fi necesare diferite scheme de tratament, din cauza imaturităţii funcţiilor fiziologice.

Prevenţia postexpunere: În timpul unui episod pandemic de gripă, doza recomandată pentru prevenţie la sugarii cu vârsta mai mică de 1 an este de jumătate din doza zilnică pentru tratament. Această recomandare se bazează pe datele clinice obţinute de la sugari şi copii cu vârsta de 1 an sau mai mari şi adulţi, care demonstrează că administrarea profilactică a unei doze echivalente cu jumătate din doza zilnică pentru tratament este eficace clinic pentru prevenţia gripei. Următoarea schemă profilactică, ajustată în funcţie de vârstă, este recomandată pentru sugarii cu vârsta între 0 şi 12 luni:

Vârsta Doza recomandată pentru 10 zile Doza recomandată pentru 10 zile Pacienți imunodeprimaţi
0 – 12 luni 3 mg/kg o dată pe zi 3 mg/kg o dată pe zi

Această recomandare privind doza nu este indicată la sugarii prematuri, adică la cei cu vârsta postconcepţională mai mică de 36 săptămâni. Sunt disponibile date insuficiente pentru aceşti pacienţi, la care pot fi necesare diferite scheme de tratament, din cauza imaturităţii funcţiilor fiziologice.

Prevenţia în timpul unei epidemii gripale în comunitate: Prevenţia în timpul unei epidemii gripale nu a fost studiată la copiii cu vârsta între 0 şi 12 luni.

Grupe speciale de pacienţi

Insuficienţă hepatică

La pacienţii cu disfuncţie hepatică nu este necesară ajustarea dozei atât pentru tratamentul cât şi pentru prevenţia gripei. Nu s-au efectuat studii la copii şi adolescenţi cu tulburare hepatică.

Insuficienţă renală

Tratamentul gripei: Se recomandă ajustarea dozelor la adulţii şi adolescenţii (cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani) cu insuficienţă renală moderată sau severă. Dozele recomandate sunt detaliate în tabelul de mai jos.

Clearance-ul creatininei Doza recomandată pentru tratament

> 60 (ml/min) 75 mg de două ori pe zi
> 30 până la 60 (ml/min) 30 mg (suspensie sau capsule) de două ori pe zi
> 10 până la 30 (ml/min) 30 mg (suspensie sau capsule) o dată pe zi
≤ 10 (ml/min) Nu se recomandă (nu sunt disponibile date)
Pacienţi hemodializaţi 30 mg după fiecare şedinţă de hemodializă
Pacienţi dializaţi peritoneal* 30 mg (suspensie sau capsule) în doză unică

*Date provenite din studii la pacienţi care efectuează dializă peritoneală ambulatorie continuă (DPAC); clearance-ul oseltamivir carboxilat se anticipează să fie mai mare atunci când se efectuează dializa peritoneală automată (DPA). Dacă este considerat necesar de către un nefrolog, modalitatea de tratament poate fi schimbată de la DPA la DPAC.

Prevenţia gripei: Se recomandă ajustarea dozelor la adulţii şi adolescenţii (cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani) cu insuficienţă renală moderată sau severă după cum este detaliat în tabelul de mai jos.

Clearance-ul creatininei Doza recomandată pentru tratament
> 60 (ml/min) 75 mg o dată pe zi
> 30 până la 60 (ml/min) 30 mg (suspensie sau capsule) o dată pe zi
> 10 până la 30 (ml/min) 30 mg (suspensie sau capsule) o dată la două zile
≤ 10 (ml/min) Nu se recomandă (nu sunt disponibile date)
Pacienţi hemodializaţi 30 mg după fiecare a doua şedinţă de hemodializă
Pacienţi dializaţi peritoneal* 30 mg (suspensie sau capsule) o dată pe săptămână

*Date provenite din studii la pacienţi care efectuează dializă peritoneală ambulatorie continuă (DPAC); clearance-ul oseltamivir carboxilat se anticipează să fie mai mare atunci când se efectuează dializa peritoneală automată (DPA). Dacă este considerat necesar de către un nefrolog, modalitatea de tratament poate fi schimbată de la DPA la DPAC.

La sugarii şi copiii (cu vârsta de 12 ani şi mai mici) cu insuficienţă renală, sunt disponibile date clinice insuficiente pentru a se putea face orice recomandare privind dozele.

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozelor, decât dacă există dovezi de insuficienţă renală moderată sau severă.

Pacienţi imunodeprimaţi

Tratament: Pentru tratamentul gripei, durata recomandată a tratamentului la pacienţii imunodeprimaţi este de 10 zile. Nu este necesară ajustarea dozelor. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai curând posibil, în primele două zile de la debutul simptomelor de gripă.

Profilaxia sezonieră: A fost evaluată o durată mai lungă, de până la 12 săptămâni pentru profilaxia sezonieră la pacienții imunodeprimați.

Mod de administrare

Administrare orală.

Pacienţilor care nu pot înghiţi capsule li se poate administra doza potrivită de Tamiflu suspensie.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Oseltamivirul este eficace numai împotriva bolii determinate de virusurile gripale. Nu există dovezi de eficacitate a oseltamivirului împotriva altor boli determinate de alţi agenţi decât virusurile gripale.

Tamiflu nu este un substituent al vaccinării antigripale. Utilizarea Tamiflu nu trebuie să afecteze evaluarea persoanelor în vederea vaccinării antigripale anuale. Protecţia împotriva gripei persistă numai pe perioada administrării Tamiflu. Tamiflu trebuie utilizat pentru tratamentul şi prevenţia gripei numai atunci când date epidemiologice corecte indică faptul că virusul gripal circulă în comunitate.

Susceptibilitatea la oseltamivir a tulpinilor de virus gripal circulante s-a dovedit a fi foarte variabilă. Ca urmare, medicii trebuie să ia în considerare cele mai recente informaţii disponibile referitoare la modelele de susceptibilitate la oseltamivir ale virusurilor care circulă în prezent atunci când decid dacă să utilizeze Tamiflu.

Afecţiune severă concomitentă

Nu sunt disponibile informaţii cu privire la siguranţa şi eficacitatea oseltamivirului la pacienţii cu orice afecţiune suficient de severă sau instabilă pentru a fi considerată cu risc iminent de spitalizare.

Pacienţi imunodeprimaţi

Eficacitatea oseltamivirului în tratamentul sau profilaxia gripei la pacienţii imunodeprimaţi nu a fost
ferm stabilită.

Afecţiune cardiacă / respiratorie

Eficacitatea oseltamivirului în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni cardiace şi/sau respiratorii cronice nu a fost stabilită. Nu a fost observată nicio diferenţă în incidenţa complicaţiilor între grupele cu tratament şi cele placebo la această categorie de pacienţi.

Copii şi adolescenţi

În prezent, nu există date disponibile care să permită o recomandare de doze la copiii prematuri (vârsta postconcepţională < 36 săptămâni).

Insuficienţă renală severă

Se recomandă ajustarea dozei atât pentru tratament cât şi pentru prevenţie la adolescenţii (cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani) şi adulţii cu insuficienţă renală severă. La sugarii şi copiii (cu vârsta de 1 an sau mai mari) cu insuficienţă renală, sunt disponibile date clinice insuficiente pentru a se putea face orice recomandare privind dozele).

Evenimente neuropsihice

În timpul tratamentului cu Tamiflu au fost raportate evenimente neuropsihice la pacienţii cu gripă, în special la copii şi adolescenţi. Aceste evenimente au fost raportate şi la pacienţii cu gripă care nu au luat oseltamivir. Pacienţii trebuie atent monitorizaţi în ceea ce priveşte modificările de comportament şi beneficiile şi riscurile continuării tratamentului trebuie evaluate cu atenţie pentru fiecare pacient.

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Proprietăţile farmacocinetice ale oseltamivirului, cum sunt legarea scăzută de proteine şi metabolizarea independentă de CYP450 şi de sistemele glucuronidazei, sugerează că sunt puţin probabile interacţiunile medicamentoase semnificative clinic care să implice aceste mecanisme.

Probenecid

La pacienţii cu funcţie renală normală nu este necesară ajustarea dozelor la administrarea concomitentă de probenecid. Administrarea concomitentă de probenecid, un inhibitor potent al căii anionice a secreţiei tubulare renale determină o creştere de aproximativ 2 ori a expunerii la metabolitul activ al oseltamivirului.

Amoxicilină

Oseltamivirul nu interacţionează cinetic cu amoxicilina, care este eliminată pe aceeaşi cale, sugerând că interacţiunea oseltamivirului cu această cale este redusă.

Eliminare renală

Interacţiuni medicamentoase importante clinic implicând competiţia pentru secreţia tubulară renală sunt puţin probabile, datorită limitelor de siguranţă cunoscute pentru cele mai multe dintre aceste substanţe, caracteristicilor eliminării metabolitului activ (filtrare glomerulară şi secreţie tubulară anionică) şi capacităţii de excreţie a acestor căi. Totuşi, este necesară precauţie la prescrierea oseltamivirului la pacienţi atunci când se administrează concomitent medicamente cu indice terapeutic mic (de exemplu clorpropamidă, metotrexat, fenilbutazonă).

Informaţii suplimentare

Nu s-au observat interacţiuni farmacocinetice între oseltamivir sau metabolitul său principal, la administrarea concomitentă a oseltamivirului cu paracetamol, acid acetilsalicilic, cimetidină, antiacide (hidroxid de magneziu şi aluminiu şi carbonaţi de calciu), rimantadină sau warfarină (la pacienţii trataţi cu warfarină în doze stabilite şi fără gripă).

Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcina

Gripa este asociată cu efecte adverse asupra sarcinii şi fătului, cu un risc de malformaţii congenitale majore, incluzând defecte cardiace congenitale. Conform unui număr mare de date privind femeile gravide expuse la oseltamivir, provenite din rapoartele de după punerea pe piaţă şi din studiile
observaţionale (mai mult de 1000 paciente expuse în timpul primului trimestru de sarcină) nu s-au evidenţiat efecte malformative sau efecte toxice feto/neonatale determinate de administrarea de oseltamivir.

Cu toate acestea, într-un studiu observaţional, în timp ce riscul general de malformaţie nu a fost crescut, rezultatele pentru defectele cardiace congenitale majore, diagnosticate în decurs de 12 luni de la naştere, nu au fost concludente. În acest studiu, rata defectelor cardiace congenitale majore după expunerea la oseltamivir în timpul primului trimestru de sarcină a fost de 1,76% (7 sugari din 397 sarcini) comparativ cu 1,01% în cazul sarcinilor neexpuse din populaţia generală (Raportul probabilităţilor 1,75, Interval de Încredere 95% 0,51 până la 5,98). Semnificaţia clinică a acestui
aspect nu este clară, deoarece studiul are o putere statistică limitată. În plus, acest studiu a avut un număr prea mic de pacienţi pentru a evalua individual, cu certitudine, tipurile de malformaţii majore; în plus, femeile expuse la oseltamivir şi cele neexpuse nu au putut fi comparate pe deplin, în special dacă au avut sau nu gripă.

Studiile efectuate la animale nu au indicat prezenţa toxicităţii asupra funcţiei de reproducere.

Utilizarea Tamiflu poate fi luată în considerare pe perioada sarcinii, dacă este necesar şi după analizarea informaţiilor disponibile privind siguranţa şi beneficiile, precum şi a patogenităţii tulpinii de virus gripal circulante.

Alăptarea

La femelele de şobolani care alăptează, oseltamivir şi metabolitul său activ se elimină în lapte. Există informaţii disponibile foarte limitate privind copiii alăptaţi de mame care sunt tratate cu oseltamivir şi privind excreţia de oseltamivir în laptele uman. Date limitate au demonstrat că oseltamivir şi metabolitul său activ au fost detectaţi în laptele uman, cu toate acestea concentraţiile au fost mici, ceea ce a dus la o doză mai mică decât cea terapeutică la sugar. Luând în considerare aceste informaţii, patogenitatea tulpinii de virus gripal circulante şi antecedentele personale ale femeii care alăptează, administrarea de oseltamivir poate fi luată în considerare unde există beneficii potenţiale clare pentru mamele care alăptează.

Fertilitatea

Pe baza datelor nonclinice, nu există nicio dovadă că Tamiflu ar avea un efect asupra fertilităţii la masculi sau femele.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Tamiflu nu are influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Reacţii adverse Tamiflu

Rezumatul profilului de siguranţă

Profilul general de siguranţă al Tamiflu se bazează pe datele din studii clinice de la 6049 pacienţi adulţi/adolescenţi şi 1473 pacienţi copii la care s-a administrat Tamiflu sau placebo pentru gripă şi pe datele de la 3990 pacienţi adulţi/adolescenţi şi 253 pacienţi copii la care se administrează Tamiflu sau placebo/fără tratament pentru profilaxia gripei. În plus, la 245 pacienţi imunodeprimaţi (inclusiv 7 adolescenți și 39 copii), li s-a administrat Tamiflu pentru tratarea gripei și la 475 pacienţi imunodeprimaţi (inclusiv 18 copii, dintre care 10 trataţi cu Tamiflu şi 8 cu placebo) li s-a administrat
Tamiflu sau placebo pentru profilaxia gripei.

La adulţi/adolescenţi, cele mai frecvente reacţii adverse (RA) raportate au fost greaţa şi vărsăturile în studiile de tratament, respectiv greaţa în studiile de prevenţie. Majoritatea acestor RA au fost raportate o singură dată în prima sau a doua zi de tratament şi s-au remis spontan în 1-2 zile. La copii, reacţiile adverse cel mai frecvent raportate au fost vărsăturile. La majoritatea pacienţilor, aceste RA nu au dus la oprirea tratamentului cu Tamiflu.

De la punerea pe piaţă a oseltamivir, au fost raportate rar următoarele reacţii adverse:

Reacţii anafilactice şi anafilactoide, tulburări hepatice (hepatită cu evoluţie fulminantă, tulburare a funcţiei hepatice şi icter), angioedem, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică, hemoragii gastrointestinale şi tulburări neuropsihice.

Tratamentul şi prevenţia gripei la copii:
În total, 1473 copii (incluzând copii sănătoşi din celelalte puncte de vedere, cu vârsta cuprinsă între 1 şi 12 ani, şi copii astmatici cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani) au participat în studii clinice cu oseltamivir administrat pentru tratamentul gripei. Dintre aceştia, 851 copii au primit tratament cu oseltamivir suspensie. În total, 158 copii au primit doza recomandată de Tamiflu, o dată pe zi, într-un studiu de profilaxie postexpunere în familie (n = 99), un studiu de profilaxie sezonieră la copii cu durata de 6 săptămâni (n = 49) şi un studiu de profilaxie sezonieră la copii imunodeprimați şi cu durata de 12 săptămâni (n = 10).

Descrierea anumitor reacţii adverse

Tulburări psihice şi ale sistemului nervos

Gripa poate fi asociată cu o varietate de simptome neurologice şi tulburări comportamentale care pot include evenimente precum halucinaţii, delir şi comportament anormal, în unele cazuri fiind letale.

Aceste evenimente pot apărea în contextul encefalitei sau encefalopatiei, dar pot apărea şi fără o afecţiune gravă evidentă.

La pacienţii cu gripă cărora li s-a administrat Tamiflu, s-au raportat după punerea pe piaţă convulsii şi delir (incluzând simptome precum alterarea nivelului de conştienţă, confuzie, comportament anormal, manie, halucinaţii, agitaţie, anxietate, coşmaruri), în foarte puţine cazuri determinând autoagresiune sau deces. Aceste evenimente au fost raportate în principal la pacienţii copii şi adolescenţi şi cel mai adesea au avut un debut brusc şi o rezoluţie rapidă. Legătura dintre administrarea Tamiflu şi aceste evenimente este necunoscută. Astfel de evenimente neuropsihiatrice au fost raportate şi la pacienţii cu gripă care nu au luat Tamiflu.

Tulburări hepatobiliare
Tulburări ale sistemului hepatobiliar, incluzând hepatită şi valori crescute ale enzimelor hepatice, la pacienţii cu afecţiuni asemănătoare gripei. Aceste cazuri includ hepatită fulminantă letală/insuficienţă hepatică.

Alte grupe speciale de pacienţi

Copii şi adolescenţi (sugarii cu vârsta sub un an)

În două studii privind determinarea profilului farmacocinetic, farmacodinamic şi de siguranţă al tratamentului cu oseltamivir la 135 de copii cu vârsta sub un an infectaţi cu virusul gripal, profilul de siguranţă a fost similar în cadrul cohortelor de vârstă, evenimentele adverse raportate cel mai frecvent
fiind vărsăturile, diareea şi eritemul fesier. Există date insuficiente cu privire la sugarii cu vârsta postconcepţională mai mică de 36 de săptămâni.

Informaţiile disponibile privind siguranţa administrării de oseltamivir pentru tratamentul gripei la sugarii cu vârsta sub un an din studiile observaţionale prospective şi retrospective (totalizând împreună mai mult de 2400 de copii din aceeaşi clasă de vârstă), din baza de date de cercetare epidemiologică şi din rapoartele de după punerea pe piaţă sugerează că profilul de siguranţă la sugarii cu vârsta sub un an este similar cu profilul de siguranţă stabilit pentru sugarii cu vârsta de un an şi mai mari.

Pacienţi vârstnici şi pacienţi cu afecţiuni cardiace şi/sau respiratorii cronice

Populaţia inclusă în studiile de tratament al gripei este reprezentată de adulţi/adolescenţi sănătoşi din celelalte puncte de vedere şi pacienţi “cu risc” (pacienţi cu risc crescut de apariţie a complicaţiilor asociate gripei, de exemplu pacienţi vârstnici şi pacienţi cu boală cardiacă sau respiratorie cronică). În general, profilul de siguranţă la pacienţii “cu risc” a fost similar din punct de vedere calitativ cu cel al adulţilor/adolescenţilor sănătoşi din celelalte puncte de vedere.

Pacienţi imunodeprimaţi

Tratamentul gripei la pacienţii imunodeprimaţi a fost evaluat în două studii clinice, în care pacienților li s-a administrat doza standard sau scheme de tratament cu doze crescute de Tamiflu (doze duble sau triple). Profilul de siguranță al Tamiflu observat în aceste studii a fost în concordanță cu
cel observat în studiile clinice anterioare, în care Tamiflu a fost administrat pentru tratarea gripei la pacienții neimunodeprimați din toate grupele de vârstă (pacienți sănătoși din celelalte puncte de vedere sau pacienți „cu risc” [adică cei cu comorbidități respiratorii și/sau cardiace]). Reacția adversă cea mai frecvent raportată la copiii imunodeprimaţi a fost reprezentată de vărsături (28%).

Într-un studiu de profilaxie cu durata de 12 săptămâni la 475 pacienţi imunodeprimaţi, incluzând 18 copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 1 şi 12 ani sau mai mari, profilul de siguranţă la cei 238 pacienţi cărora li s-a administrat oseltamivir a fost asemănător cu cel observat anterior în studiile clinice de profilaxie cu Tamiflu.

Copii cu astm bronşic preexistent

În general, profilul reacţiilor adverse la copiii cu astm bronşic preexistent a fost similar din punct de vedere calitativ cu cel al copiilor sănătoşi din celelalte puncte de vedere.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, astfel cum este menţionat în Anexa V.

Supradozaj

Au fost primite raportări de supradozaj cu Tamiflu din studiile clinice şi ulterioare punerii pe piaţă. În majoritatea cazurilor de supradozaj raportate, nu au fost raportate reacţii adverse.

Reacţiile adverse raportate după supradozaj au fost similare ca tip şi distribuţie cu cele observate la dozele terapeutice de Tamiflu, descrise la Reacţii adverse.

Nu se cunoaşte niciun antidot specific.

Copii şi adolescenţi

Supradozajul a fost raportat mai frecvent la copii decât la adulţi şi adolescenţi. Este necesară prudenţă atunci când se prepară suspensia orală de Tamiflu şi atunci când se administrează Tamiflu la copii.

PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: Antivirale sistemice, inhibitori de neuraminidază, codul ATC: J05AH02
Fosfatul de oseltamivir este un precursor pentru metabolitul activ (oseltamivir carboxilat). Metabolitul activ este un inhibitor selectiv al neuraminidazelor virusului gripal, care sunt glicoproteine de pe suprafaţa virionului. Activitatea neuraminidazelor virale este importantă atât pentru pătrunderea virusului în celulele neinfectate cât şi pentru eliberarea particulelor virale recent formate din celulele infectate şi pentru răspândirea în continuare a virusului infectant în organism.

Oseltamivirul carboxilat inhibă in vitro neuraminidazele virusului gripal A şi B. Fosfatul de oseltamivir inhibă infectarea cu virusul gripal şi replicarea in vitro. Oseltamivirul administrat oral inhibă, replicarea şi patogenitatea virusului gripal tip A şi tip B, in vivo, la modelele animale de infecţie cu virusul gripal, la expuneri antivirale similare cu cele atinse la om cu doza de 75 mg de două ori pe zi.

Activitatea antivirală a oseltamivirului a fost experimentată pentru virusul gripal de tip A şi tip B prin studii experimentale la voluntari sănătoşi.

Valorile CI50 ale oseltamivir pentru neuraminidaza virusului gripal A izolat clinic sunt cuprinse între 0,1 nM şi 1,3 nM şi pentru a virusului gripal B a fost de 2,6 nM. În studiile publicate s-au observat valori mai mari ale CI50 pentru virusul gripal B, până la o valoare mediană de 8,5 nM.

PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

Lista excipienţilor

Tamiflu 30 mg capsule:

Amidon pregelatinizat (derivat de amidon de porumb)
Talc
Povidonă
Croscarmeloza sodică
Stearil fumarat sodic
Capsula
Gelatină
Oxid galben de fer (E 172)
Oxid roşu de fer (E 172)
Dioxid de titan (E 171)
Cerneala de inscripţionare
Shellac
Dioxid de titan (E 171)
FD şi C Albastru 2 (indigo carmin, E 132)

Tamiflu 45 mg capsule:

Amidon pregelatinizat (derivat de amidon de porumb)
Talc
Povidonă
Croscarmeloza sodică
Stearil fumarat sodic
Capsula
Gelatină
Oxid negru de fer (E 172)
Dioxid de titan (E 171)
Cerneala de inscripţionare
Shellac
Dioxid de titan (E 171)
FD şi C Albastru 2 (indigo carmin, E 132)

Tamiflu 75 mg capsule:

Amidon pregelatinizat (derivat de amidon de porumb)
Talc
Povidonă
Croscarmeloza sodică
Stearil fumarat sodic
Capsula
Gelatină
Oxid galben de fer (E 172)
Oxid roşu de fer (E 172)
Oxid negru de fer (E 172)
Dioxid de titan (E 171)
Cerneala de inscripţionare
Shellac
Dioxid de titan (E 171)
FD şi C Albastru 2 (indigo carmin, E 132)

Păstrarea suspensiei preparate în farmacie

Perioadă de valabilitate de 10 zile, când este păstrată la temperaturi sub 25°C.
Precauţii speciale pentru păstrare

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Roche Registration GmbH
Emil-Barell-Strasse 1
79639 Grenzach-Wyhlen
Germania

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”