Tetmodis 25 mg comprimate

Producător: Orpha-Devel Handels und Vertriebs GmbH
Substanță activa
Tetrabenazină
Clasa ATC
N07XX
Format
comprimat
Afecțiuni
tulburări motorii hiperkinetice din coreea Huntington
Producător
Trommsdorff GmbH & Co. KG Arzneimittel
Acțiune terapeutică
tratamentul tulburărilor sistemului nervos

Ce este Tetmodis şi pentru ce se utilizează

Tetmodis aparţine grupului de medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor sistemului nervos.
Tetmodis este utilizat pentru tratamentul unei afecţiuni care provoacă mişcări bruşte, neregulate şi necontrolabile (tulburări motorii hiperkinetice din coreea Huntington).

Înainte să utilizaţi Tetmodis

Nu luaţi Tetmodis dacă
– alergic (hipersensibil) la tetrabenazină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tetmodis.
– utilizaţi rezerpină (medicament pentru controlul tensiunii arteriale mari şi tratamentul stărilor psihotice).
– utilizaţi inhibitori de MAO (medicament pentru tratamentul depresiei)
– prezentaţi simptome asemănătoate bolii Parkinson
– suferiţi de depresie
– alăptaţi
– suferiţi de feocromocitom (tumoră a glandei suprarenale)
– aveţi o tumoră dependentă de prolactină, de exemplu, cancer de sân sau la hipofiză

Aveţi grijă deosebită când luaţi Tetmodis dacă
– suferiţi de insuficienţă hepatică uşoară până la severă.
– aveţi o afecţiune a inimii cunoscută sub numele de sindrom QT prelungit sau dacă aveţi sau aţi avut tulburări ale ritmului inimii.
– încep să apară modificări ale stării mentale, cum sunt confuzie sau halucinaţii sau dacă apare rigidate a muşchilor şi febră, este posibil să fie dezvoltaţi o afecţiune numită sindrom neuroleptic malign. Dacă aveţi aceste simptome, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Aveţi grijă deosebită dacă luaţi Tetmodis în asociere cu levodopa (un medicament utilizat în tratamentul bolii Parkinson). Nu luaţi Tetmodis în asociere cu rezerpină. Tratamentul cu inhibitori de MAO trebuie întrerupt cu 14 zile înainte de a începe tratamentul cu tetrabenazină.
Nu se recomandă utilizarea acestui medicament în asociere cu anumite tipuri de antidepresive, alcool etilic, opioizi, beta-blocante, medicamente antihipertensive (medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute), hipnotice şi neuroleptice (medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor psihice).
Inhibitorii izoenzimei CYP2D6 (de exemplu fluoxetină, paroxetină, terbinafină, moclobemidă şi chinidină) pot determina creşterea concentraţiilor plasmatice ale metabolitului activ dihidrotetrabenazină, motiv pentru care trebuie administraţi cu precauţie în asociere. Poate fi necesară reducerea dozei de tetrabenazină.
Aveţi grijă deosebită dacă luaţi Tetmodis în asociere cu medicamente cunoscute ca având efect de prelungire a intervalului QTc pe ECG, inclusiv cu medicamente utilizate pentru tratamentul unor afecţiuni psihice (neuroleptice), anumite antibiotice (de exemplu gatifloxacină, moxifloxacină) şi anumite medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor ritmului inimii (de exemplu chinidină, procainamidă, amiodaronă, sotalol).
 

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistulului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi utiliza Tetmodis în timpul sarcinii ţinând cont de toate riscurile şi beneficiile. Tetmodis nu trebuie utilizat de femeile care alăptează.
 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tetmodis poate provoca somnolenţă şi, ca urmare, poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje, în măsură diferită, în funcţie de doză şi sensibilitatea individuală.

Informaţii importante privind unele componente ale Tetmodis
Aceste comprimate conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Tetmodis

Luaţi întotdeauna Tetmodis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi
Coreea Huntington
Doza iniţială recomandată este de o jumătate de comprimat (12,5 mg) administrată o odată până la de trei ori pe zi. Această doză poate fi crescută la interval de trei sau patru zile cu jumătate de comprimat până când se observă un efect optim sau până la apariţia fenomenelor de intoleranţă (efect sedativ, parkinsonism, depresie).
Doza zilnică maximă este de 8 comprimate (200 mg) pe zi.
Dacă aţi luat doza maximă timp de şapte zile şi afecţiunea dumneavoastră nu s-a ameliorat, este puţin probabil ca acest medicament să vă ajute.
Vârstnici
Doza standard a fost administrată la pacienţi vârstnici fără reacţii adverse evidente. Cu toate acestea, sunt frecvente reacţii adverse asemănătoare simptomelor din boala Parkinson.
Copii şi adolescenţi
Acest tratament nu este recomandat la copii şi adolescenţi.
Pacienţi cu disfuncţie hepatică
Pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată, tratamentul trebuie început cu doza de o jumătate de comprimat pe zi. La pacienţii cu tulburări hepatice severe, este necesară precauţie suplimentară.
Pacienţi cu disfuncţie renală
Tetmodis nu este recomandat pentru a fi utilizat la această grupă de pacienţi.
Înghiţiţi comprimatul(ele) cu apă sau altă băutură non-alcoolică.

Dacă luaţi mai mult Tetmodis decât trebuie
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tetmodis, pot să apară somnolenţă, transpiraţii, tensiune arterială scăzută şi temperatură a corpului extrem de mică (hipotermie). Medicul dumneavoastră va trata aceste simptome.

Dacă uitaţi să luaţi Tetmodisul
Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu trebuie să luaţi niciodată o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Trebuie să continuaţi tratamentul conform schemei stabilite.

Dacă încetaţi să luaţi Tetmodis
Nu încetaţi să luaţi Tetmodis cu excepţia cazului în care mediculul vă spune acest lucru. După întreruperea bruscă a tratamentului cu tetrabenazină a fost semnalată apariţia unui sindrom neuroleptic malign.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tetmodis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacţii adverse sunt grupate în funcţie de clasificarea pe aparate, sisteme şi organe şi frecvenţa de apariţie:
foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
frecvente: afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100
mai puţin frecvente: afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000
rare: afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000
foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile
Reacţii adverse foarte frecvente
Somnolenţă (la doze mai mari), depresie, simptome asemănăroare bolii Parkinson (mişcări necontrolate ale mâinilor, braţelor, picioarelor şi capului, la doze mai mari)
Reacţii adverse frecvente
Confuzie, teamă fără motiv, insomnie, tensiune arterială mică, disfagie (dificultăţi la înghiţire), greaţă, vărsături, diaree, constipaţie rebelă
Reacţii adverse foarte rare
Modificări ale stării mentale precum confuzie sau halucinaţii, rigiditate a muşchilor, febră, tulburări vegetative.
Reacţii adverse rare
Sindrom neuroleptic malign (SNM) (tulburare neurologică)
Reacţii adverse foarte rare
Leziuni ale muşchilor scheletului
Pentru următoarele reacţii adverse nu este posibil să se estimeze frecvenţa de apariţie din datele disponibile: dezorientare, nervozitate, ataxie, acatizie, distonie, ameţeli, pierderea memoriei, bătăi rare ale inimii, durere epigastrică, uscăciune a gurii.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

Cum se păstrează Tetmodis

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tetmodis după data de expirare înscrisă pe flacon şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare privind temperatura.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tetmodis
– Substanţa activă este tetrabenazina. Fiecare comprimat conţine tetrabenazină 25 mg.
– Celelalte componente sunt: amidon de porumb pregelatinizat, lactoză monohidrat, talc, oxid galben de fer (E 172), stearat de magneziu.

Cum arată Tetmodis şi conţinutul ambalajului
Flacoane de culoare albă cu filet conţinând 112 comprimate rotunde, plate, de culoare galbenă, prevăzute cu o linie mediană pentru rupere pe una dintre feţe.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”