Tetraciclină Arena aparţine unui grup de medicamente denumite antibiotice de uz sistemic, tetracicline.
Tetraciclină Arena este utilizată pentru tratamentul multor infecţii determinate de diverse microorganisme patogene. Acestea includ:
– Bruceloză,
– Holeră,
– Infecţii pulmonare, genito-urinare şi oculare determinate de Chlamydia,
– Infecţii pulmonare determinate de Mycoplasma,
– Infecţii ORL şi bronhopulmonare determinate de Haemophilus influenzae, în special bronşite cronice acutizate,
– Rickettsioze (tifos exantematic, febră Q),
– Gonoree, sifilis, ameobiază intestinală, gastro-enterite determinate de Campylobacter sau Yersinia enterocolitica, actinomicoză, tularemie, leptospiroză (medicaţie de a doua alegere)
– Acnee vulgară (forme moderat-severe) şi rozacee.
Nu utilizaţi Tetraciclină Arena
– dacă aveţi alergie (hipersensibilitate) la tetraciclină, la oricare dintre celelalte tetracicline sau la oricare dintre celelalte componente ale Tetraciclină Arena;
– la copii cu vârsta sub 8 ani;
– dacă sunteţi gravidă;
– dacă alăptaţi;
– dacă aveţi insuficienţă renală
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tetraciclină Arena
Tetraciclina se acumulează în ţesuturile calcificate unde se formează chelaţi cu ortofosfatul de calciu. Poate apare colorarea în brun a dinţilor, cu hipoplazia smalţului dentar, lucru semnificativ la copii, la care afectează dentiţia de lapte dacă tetraciclina se administrează în a doua jumătate a sarcinii şi în primele 6 luni de viaţă ale copilului şi dentiţia permanentă, dacă se administrează la copii cu vârsta sub 8 ani. Depozitarea în oase poate determina inhibarea creşterii la copii, ireversibilă în cazul tratamentului îndelungat cu doze mari.
În special la tineri, la doze zilnice de 250-1000 mg tetraciclină poate să apară hipertensiune intracraniană benignă. Efectul pare favorizat de vitamina A. După întreruperea administrării, cefaleea poate să dispară rapid, dar edemul papilar poate persista câteva luni.
Se recomandă precauţie la administrarea teraciclinelor pacienţilor cu insuficienţă hepatică şi nu trebuie administrate în doze mari. Se recomandă scăderea dozei zilnice totale de tetraciclină şi/sau creşterea intervalului dintre doze.
Utilizarea tetraciclinei poate determina apariţia acidozei tubulare renale, rapid reversibilă la întreruperea tratamentului.
Datorită riscului de fotosensibilizare, în timpul tratamentului cu tetraciclină se recomandă evitarea expunerii directe la soare şi la radiaţii ultraviolete şi întreruperea tratamentului în cazul apariţiei manifestărilor cutanate de tip eritematos.
Se recomandă precauţie la administrarea tetraciclinelor în cazul pacienţilor cu miastenia gravis, datorită riscului de apariţie a blocului neuromuscular.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră în special, dacă mai luaţi: medicamentelor care conţin calciu, magneziu, fier, zinc, bismut şi aluminiu, antiacide, retinoizi, alte antibiotice, anticoagulante cumarinice, bicarbonat de sodiu, colestipol, colestiramina, diuretice, metoxifluran, barbiturice, carbamazepină, fenitoină, antidiabetice orale, curarizante, litiu, digoxină, halofantrină şi teofilină.
Tetraciclina poate modifica rezultatele unor teste de laborator: dozarea glucozei şi catecolaminelor în urină.
Utilizarea Tetraciclină Arena cu alimente şi băuturi
Absorbţia tetraciclinei este scăzută de utilizarea concomitentă a produselor lactate sau a soluţiilor orale nutritive. De aceea se recomandă administrarea capsulelor cu o oră înainte sau 2 ore după masă.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Tetracilina traversează bariera feto-placentară şi se excretă în laptele matern.
Este contraindicată administrarea tetraciclinei la gravide datorită riscului de apariţie a coloraţiei în brun a dinţilor şi hipoplaziei smalţului dentar la copil, fenomene care afectează dentiţia de lapte şi, de asemenea, datorită inhibării creşterii scheletului la făt.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tetraciclină Arena nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Tetraciclină Arena
Tetraciclină Arena 250 mg conţine galben amurg FCF (E 110). Poate provoca reacţii alergice.
Tetraciclină Arena 250 mg conţine p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216). Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).
Utilizaţi întotdeauna Tetraciclină Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Capsulele se administrează oral, cu o oră înainte sau 2 ore după masă, cu suficient lichid (în caz de fenomene de iritaţie digestivă, se administrează în timpul mesei). Nu luaţi capsulele împreună cu produse lactate sau soluţii orale nutritive, care pot să scadă efectul terapeutic al tetraciclinei.
Adulţi: în general, doza zilnică recomandată este de 4-8 capsule Tetraciclină Arena 250 mg, administrată fracţionat, la intervale de 6-8 ore.
Nu depăşiţi doza recomandată pentru o zi (4 g), datorită riscul de apariţie a reacţiilor adverse.
Durata tratamentului variază în funcţie de severitatea, de localizarea infecţiei şi de germenul patogen izolat sau suspectat şi în general, nu trebuie să depăşească 1-3 săptămâni fără supraveghere medicală.
În acnee vulgară şi rozacee: doza recomandată este de 1-2 capsule Tetraciclină Arena 250 mg, timp de câteva luni.
În gonococie urogenitală: la bolnavi cu hipersensibilitate la penicilină, doza zilnică recomandată este 2 g tetraciclină, administrată fracţionat în 4 prize, timp de 5 zile.
În infecţii genitale cu Chlamydia trachomatis: doza zilnică recomandată este 500 mg tetraciclină administrată fracţionat în 4 prize; durata medie a tratamentului oral este minimum 7 zile.
Copii cu vârsta peste 8 ani: doza zilnică recomandată este 50 mg tetraciclină /kg administrată fracţionat, la intervale de 6 ore.
Este contraindicată administrarea tetraciclinei la copii cu vârsta sub 8 ani.
Luaţi acest medicament atâta timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine, pentru că anumite bacterii pot supravieţui şi infecţia poate reveni. Dacă nu vă simţiţi bine la sfârşitul perioadei de utilizare a medicamentului, informaţi-l pe medicul dumneavoastră.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tetraciclină Arena
Dacă utilizaţi mai multe capsule decât cele recomandate, adresaţi-vă imediat medicului. Puteţi avea simptome cum sunt:pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale, stomatită, rectită şi iritaţie perianală, fenomene hepatotoxice, hipertensiune intracraniană (la copii), care dispar la întreruperea utilizării.
Luaţi acest prospect sau câteva capsule cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.
Dacă uitaţi să utilizaţi Tetraciclină Arena
Dacă uitaţi sa luaţi o capsula de Tetraciclină Arena, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este momentul pentru doza următoare, nu mai luaţi doza uitată şi reveniţi la schema de utilizare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Tetraciclină Arena poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele frecvenţe sunt luate în considerare în ceea ce priveşte evaluarea reacţiilor adverse:
Foarte frecvente
afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente
afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente
afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000
Rare
afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000
Foarte rare
afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000
Cu frecvenţă necunoscută
care nu poate fi estimată din datele disponibile
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: greaţă, vărsături şi diaree, epigastralgii;
Rare: modificări de culoare ale limbii, inflamaţia limbii, gură uscată, inflamaţia mucoasei bucale şi dificultate la înghiţit (în special în tratamentul de lungă durată), ulceraţii la nivelul esofagului (dacă tetraciclina este administrată în poziţie culcat sau cu o cantitate prea mică de apă);
Cu frecvenţă necunoscută: modificări de culoare la nivelul dinţilor sau hipoplazia smalţului în caz de utilizare la copii cu vârsta sub 8 ani.
Infecţii şi infestări
Frecvente: disbacterioză intestinală, deoarece cantităţi mari de antibiotic activ ajung în colon, determinând suprainfecţii şi colonizare cu microorganisme rezistente cum sunt Pseudomonas spp. şi Proteus spp, suprainfecţii cu Candida, în special după tratament îndelungat (candidoză orală, vulvovaginită);
Foarte rare: colita pseudomembranoasă determinată de Clostridium difficille şi enterocolita determinată de stafilococi rezistenţi.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente: sensibilitate a pielii la lumina solară;
Rare: pigmentare anormală la nivelul pielii;
Cu frecvenţa necunoscută: modificarea culorii la nivelul unghiilor şi dezlipirea unghiei din patul unghial.
Tulburări hematologice şi limfatice
Rare: agranulocitoză, anemie aplastică, anemie hemolitică, trombocitopenie, neutropenie şi eozinofilie.
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Rare: disfuncţie renală şi agravarea disfuncţiei renale la pacienţii cu afectare renală pre-existentă,
insuficienţă renală acută şi nefrită.
Tulburări hepatobiliare
Cu frecvenţa necunoscută: creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice; s-a raportat apariţia unor cazuri de hepatotoxicitate severă şi cu potenţial letal la pacienţii cu insuficienţă renală cărora li s-a administrat tetraciclină în doze terapeutice sau la cei trataţi cu doze mari de tetraciclină.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Cu frecvenţa necunoscută: utilizarea tetracilinelelor în doze terapeutice, la sugari şi gravide, afectează creşterea oaselor la copii; miopatie; slăbiciune musculară la pacienţii cu miastenia gravis.
Tulburări ale sistemului nervos
Mai puţin frecvente: hipertensiune intracraniană benignă, cu: durere de cap, tulburări vizuale, edem papilar;
Rare: ameţeli.
Tulburări oculare
Rare: modificări permanente de culoare la nivelul corneei la sugarii ale căror mame li s-au administrat tetracicline în timpul sarcinii.
Tulburări acustice şi vestibulare
Foarte rare: reacţii ototoxice.
Tulburări ale sistemului imunitar
Rare: reacţii de hipersensibilitate, incluzând: înroşirea trecătoare a pielii, erupţii medicamentoase fixe, dermatită exfoliativă, necroliză epidermică toxică, febră medicamentoasă, pericardită, umflare a limbii, buzelor, gâtului, urticarie, astm bronşic;
Foarte rare: anafilaxie;
Cu frecvenţa necunoscută: declanşarea lupusului eritematos.
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Frecvente: la pacienţii cu febră recurentă apar reacţii tip Jarisch-Herxheimer.
Investigaţii diagnostice
Cu frecvenţa necunoscută: hiperazotemie majoră la asocierea cu diuretice; hipoprotrombinemie.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Tetraciclină Arena după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Tetraciclină Arena
– Substanţa activă este clorhidraul de tetraciclină. O capsulă conţine clorhidrat de tetraciclină 250 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: amidon de porumb, amidonoglicolat de sodiu, croscarmeloză, talc; capsula: dioxid de titan (E 171), galben amurg FCF (E 110), oxid roşu de fer (E172), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil, gelatină.
Cum arată Tetraciclină Arena şi conţinutul ambalajului
Tetraciclină Arena se prezintă sub formă de capsule cu corp şi capac de culoare brun opac, conţinând o pulbere de culoare galbenă.
Este ambalat în cutii cu 2, respectiv 50 blistere a câte 10 capsule.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel