THYMOGLOBULINE 5 mg/ml pulbere pentru soluţie perfuzabilă

Substanță activa
Imunoglobulină de iepure anti-timocite umane
Clasa ATC
L04AA
Format
pulbere
Afecțiuni
Imunosupresia în transplant, Prevenirea bolii acute şi cronice grefă contra gazdă, Tratamentul bolii acute grefă contra gazdă rezistentă la corticosteroizi, Tulburări hematologice
Producător
Genzyme Polyclonals S.A.S
Acțiune terapeutică
imunosupresor

Ce este Thymoglobuline şi pentru ce se utilizează

Thymoglobuline este o imunoglobulină anti-timocite umane obţinută din sângele iepurilor injectaţi cu celule din glanda timică umană. Aparţine unui grup de medicamente denumite imunosupresoare (medicamente anti-rejet de grefă). Aceste medicamente sunt utile în prevenirea respingerii transplantului de organe. Ele pot fi utilizate pentru tratamentul altor reacţii imunitare nedorite.
Imunosupresia în transplant
Thymoglobuline este utilizat pentru prevenirea şi tratarea rejetului de transplant. Thymoglobuline este un tip de medicament denumit imunosupresor (medicament anti-rejet). Atunci când un pacient primeşte un organ, sistemul natural de apărare al organismului va încerca să îl respingă (fenomen de rejet). Thymoglobuline modifică mecanismul de apărare al organismului şi ajută la acceptarea organului transplantat.
Prevenirea bolii acute şi cronice grefă contra gazdă
Thymoglobuline este utilizată pentru evitarea bolii acute şi cronice grefă contra gazdă (o boală în care celulele imunitare funcţionale din măduva osoasă transplantată recunoaşte primitorul drept „străin” şi declanşează un atac imunologic), după transplant de celule stem hematopoietice (transplant al celulelor care pot forma celule sanguine).
Tratamentul bolii acute grefă contra gazdă rezistentă la corticosteroizi
Thymoglobuline este utilizat pentru tratarea bolii acute grefă contra gazdă atunci când alte medicamente (cunoscute drept corticosteroizi) nu au efect.
Tulburări hematologice
Thymoglobuline este utilizat pentru tratarea pacienţilor cu anemie aplastică. Anemia aplastică este un tip rar de tulburare hematologică în care organismul nu mai produce destule celule sanguine. Acest lucru poate produce oboseală şi paloare. De asemenea, pot apărea mai uşor infecţii, vânătăi, ori sângerări dese nazale.

Înainte să utilizaţi Thymoglobuline

Nu utilizaţi Thymoglobuline
– Dacă aveţi o infecţie acută sau cronică activă, care necesită evitarea imunosupresiei suplimentare (deoarece Thymoglobuline scade capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor).
– Dacă aveţi o alergie cunoscută la proteine de iepure sau la orice al component din Thymoglobuline (vezi pct. 6).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Thymoglobuline
Thymoglobuline trebuie utilizat întotdeauna sub strictă supraveghere, în spital.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la animale sau la alte medicamente. Medicul dumneavostră vă va monitoriza îndeaproape şi va opri tratamentul dacă apar semne de reacţie alergică la Thymoglobuline.
Unele reacţii adverse severe pot fi corelate cu timpul de perfuzie. Pacienţii trebuie atent monitorizaţi în timpul perfuziei.
În cazul apariţiei unei reacţii adverse, timpul de perfuzie poate fi redus sau perfuzia poate fi oprită până la dispariţia simptomelor.
Administrarea trebuie întreruptă imediat şi definitiv dacă apare reacţia alergică generalizată. Dacă se instalează şocul (stare de rău apărută brusc şi scăderea tensiunii arteriale), se va institui tratamentul simptomatic al şocului.
Spuneţi medicului dumneavostră dacă aveţi orice boală hematologică, cum ar fi trombocitopenia (număr mai mic decât normal al plachetelor sanguine) sau leucopenia (număr mai mic decât normal al celulelor albe sanguine). Doza va depinde de numărul de celule albe sau de trombocite din sânge, care vă va fi controlat înainte, în timpul şi după tratament.
Thymoglobuline este utilizat adesea în combinaţie cu alte preparate imunosupresoare. După utilizarea acestor combinaţii au fost raportate infecţii, reactivare a unor infecţii,septicepie (infecţie severă prezentă în sânge şi răspândită în tot organismul), şi a neutropeniei febrile (febra asociată cu un număr scăzut a anumitor celule albe din sânge).
În anemia aplastică, tratamentul imunosupresiv contribuie la riscul de infecţii (în special al celor fungice) asociat cu anemia aplastică însăşi.
Utilizarea preparatelor imunosupresoare, inclusiv Thymoglobuline, poate creşte riscul dezvoltării cancerului, cum ar fi limfomul sau bolile limfoproliferative (care implică o creştere anormală a numărului de celule albe).
Siguranţa imunizării cu vaccinuri vii atenuate (mai slabe) după terapia cu Thymoglobuline nu a fost studiată; aşadar, imunizarea cu vaccinuri vii atenuate nu este recomandată pentru pacienţii care au primit recent Thymoglobuline (vezi şi “Folosirea altor medicamente”).

Utilizarea altor medicamente
Atunci când sunt utilizate imunosupresoare (ciclosporină, tacrolimus sau micofenolat mofetil), există un risc de supraimunosupresie care poate duce la limfoproliferare (creştere anormală a numărului de celule albe). Din acest motiv medicul dumneavostră trebuie să ştie că utilizaţi aceste medicamente.
Nu faceţi nici un vaccin în timpul sau la scurt timp după tratamentul cu Thymoglobuline fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece pot apărea reacţii adverse (dacă este un vaccin viu) sau pot să nu aibă efect deoarece sistemul dumneavoastră imunitar nu poate răspunde la vaccin.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Thymoglobuline cu alimente şi băuturi
Este improbabil ca alimentele şi băuturile să influenţeze efectul medicamentului.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Datorită lipsei informaţiilor, Thymoglobuline nu trebuie administrat femeilor gravide decât dacă este absolut necesar.
Alăptarea
Nu alăptaţi dacă vi se administrează Thymoglobuline deoarece acesta poate trece prin lapte şi poate afecta copilul.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi şi nu folosiţi utilaje deoarece Thymoglobuline vă produce stare de rău, oboseală sau ameţeli.

Cum să utilizaţi Thymoglobuline

Utilizaţi întotdeauna Thymoglobuline exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicamentul vă va fi administrat de un medic sau o asistentă medicală, în spital. Thymoglobuline este administrat printr-un tub de plastic (cateter) direct în sânge (perfuzie intravenoasă) într-o perioadă de cel puţin 4 ore. Prima doză poate fi administrată într-o perioadă mai lungă de timp.
Doza administrată este variabilă şi depinde de greutate, de problemele medicale tratate şi de administrarea altor medicamente în acelaşi timp.
Prevenirea rejetului de transplant
– Între 1 şi 1,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate în fiecare zi, timp de 2-9 zile pentru transplant de rinichi, pancreas sau ficat, corespunzător unei doze totale de 2-13,5 mg/kg
– Între 1 şi 1,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate în fiecare zi, timp de 2-5 zile pentru transplant cardiac, corespunzător unei doze totale de 2-7,5 mg/kg
Tratamentul rejetului de transplant
1,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate corporală în fiecare zi, timp de 3-14 zile, corespunzător unei doze totale de 4,5-21 mg/kg.
Evitarea bolii acute sau cronice grefă contra gazdă
În transplantul de grefe (măduvă osoasă sau celule stem hematopoetice din sângele periferic) de la membri familiei care au proteine diferite pe celule (donori non-HLA-identici) sau de la persoane din afara familiei care au aceleaşi proteine pe celule (donori HLA-identici), se recomandă la pacienţii adulţi ca Thymoglobuline să fie administrat ca terapie preliminară, în doză de 2,5 mg/kg corp, zilnic, începând de la 4 zile înainte de transplant, până la 1-2 zile înainte de transplant, corespunzător unei doze cumulative de 7,5-10 mg/kg.
Tratamentului anemiei aplastice
Între 2,5 şi 3,5 mg pentru fiecare kilogram de greutate corporală timp de 5 zile consecutive, corespunzător unei doze totale de 12,5-17,5 mg/kg.
Medicul dumneavostră sau asistenta vă vor controla regulat în timpul administrării primei doze, deoarece în această perioadă pot apărea cel mai frecvent reacţii adverse. Ei vor controla apariţia de erupţii, pulsul, tensiunea arterială şi respiraţiile. Din timp în timp medicul dumneavostră poate să solicite teste sanguine pentru monitorizarea hemogramei. Dacă celulele albe scad, medicul poate administra şi alte medicamente pentru prevenirea sau tratarea infecţiilor; dacă numărul de trombocite este scăzut, medicul dumneavostră poate să vă recomande o transfuzie cu plachete.
Doza de Thymoglobuline poate fi modificată de către medicul dumneavostră dacă apar reacţii adverse.
Alte medicamente pe care medicul vi le poate recomanda
Medicul dumneavostră vă poate recomanda alte medicamente înainte sau în acelaşi timp cu Thymoglobuline. Aceste medicamente sunt utilizate pentru prevenirea reacţiilor adverse posibile şi pot include:
– Antipiretice (ca paracetamol) pentru reducerea febrei
– Corticosteroizi (de exemplu hidrocortizon) pentru prevenirea rejetului de organ şi a reacţiilor adverse
– Antihistaminice (de exemplu cetirizina) pentru prevenirea răspunsului alergic
– Heparina pentru reducerea riscului de tromboze (cheaguri sanguine)
Dacă aţi utilizat mai mult Thymoglobuline decât trebuie
Este improbabil să primiţi mai mult Thymoglobuline decât necesar, deoarece veţi fi atent monitorizat de către medicul dumneavostră sau asistentă pe durata tratamentului. Dacă totuşi acest lucru se întâmplă, puteţi face trombocitopenie (număr de trombocite scăzut sub normal) sau leucopenie (număr de celule albe scăzut sub normal). Aceasta înseamnă că puteţi avea febră, frisoane, inflamaţie în gât, ulceraţii bucale şi sângerări sau învineţiri mai uşor decât în mod normal. De regulă, aceste reacţii adverse sunt temporare şi dispar după scăderea dozei sau oprirea tratamentului cu Thymoglobuline
Dacă aţi uitat să utilizaţi Thymoglobuline
Medicul dumneavostră vă va administra doza următoare la momentul obişnuit şi nu vă va dubla doza pentru a recupera doza omisă.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Thymoglobuline poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Unele reacţii adverse, cum ar fi febra, erupţiile cutanate, cefaleea şi altele care afectează pulsul, tensiunea arterială şi respiraţia, ca şi unele reacţii alergice, au şanse de apariţie mai ales la prima sau a doua doză de Thymoglobuline, comparativ cu dozele ulterioare.
Spuneţi medicului dumneavostră imediat dacă aveţi:
• Erupţie cutanată pruriginoasă
• Dificultăţi la respiraţie
• Dureri de stomac
• Umflarea feţei, limbii sau gâtului
Acestea pot fi semne cu potenţial letal al unei reacţii alergice.
Uneori, administrarea în perfuzie a Thymoglobuline poate produce următoarele reacţii adverse suplimentare. Trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavostră dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:
 Dificultăţi în respiraţie, respiraţie şuierătoare sau tuse
 Senzaţie de rău
 Ameţeală sau senzaţie de leşin
 Dureri articulare
 Cefalee
 Sângerări sau echimoze apărute mai uşor decât normal
 Ritm cardiac neregulat sau rapid
 Simptome de infecţie, cum ar fi febra, frisoanele, durerea în gât, ulceraţiile bucale
În timpul sau după tratamentul cu Thymoglobuline, unii pacienţi prezintă o creştere temporară a anumitor parametrii a funcţiei hepatice (teste de laborator care indică cât de bine funcţionează ficatul dumneavoastră). În general, nu există simptome clinice şi parametrii funcţiei hepatice revin la normal fără tratament.
Reacţiile adverse listate mai jos au fost înregistrate în timpul unui studiu observaţional. Acest lucru nu înseamnă ca au fost produse neapărat de Thymoglobuline.
Reacţiile adverse foarte frecvente (peste 1 din 10 pacienţi) includ:
 Număr scăzut de leucocite; număr scăzut de trombocite
 Febră
 Infecţii
Reacţiile adverse frecvente (până la 1 din 10 pacienţi) includ:
 Diaree, dificultăţi la înghiţire, greaţă, vărsături
 Frisoane
 Boala serică, care este o boală produsă de anticorpi împotriva Thymoglobuline cu apariţia de erupţie, prurit, urticarie (erupţie cutanată şi senzaţie de mâncărime), dureri articulare, tulburări renale şi adenopatie, boala apărând în 5-15 zile. Boala serică este de regulă uşoară şi trece fără tratament sau cu un tratament de scurtă durată cu corticosteroizi
 Dureri musculare
 Malignităţi
 Dispnee
 Prurit, erupţie
 Tensiune arterială scăzută
Aceste reacţii adverse pot fi uşoare şi trec după tratament cu alte medicamente. Ele pot fi reduse şi prin modificarea dozei de Thymoglobuline sau prin creşterea perioadei de timp în care se administrează.
Uneori reacţiile adverse pot apărea luni de zile mai târziu. La pacienţii care utilizează Thymoglobuline împreună cu alte imunosupresoare pot apărea reacţii tardive, precum un risc crescut de infecţii şi anumite tipuri de cancer.
Infecţiile, reactivarea unor infecţii, neutropenia febrilă şi septicemia au fost raportate după administrarea de Thymoglobuline în combinaţie cu multipli agenţi imunosupresori. În cazuri rare, au fost raportate malignităţi, inclusiv dar nu exclusiv boli limfoproliferative şi alte limfoame, ca şi tumori solide. Aceste evenimente au fost uneori asociate cu un final fatal. Aceste reacţii adverse au fost asociate întotdeauna cu agenţii multipli imunosupresori.
Dacă primiţi Thymoglobuline cu alte medicamente care supresează sistemul imunitar, puteţi fi susceptibil la infecţii sanguine sau la alte infecţii.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Thymoglobuline

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Thymoglobuline după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP:. Date de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Flacoanele nedeschise de Thymoglobuline vor fi păstrate la frigider (2 – 8 °C), fără a fi congelate. Flaconul trebuie păstrat în ambalajul original, ferit de lumină. În timpul transportului o temperatura de 250C pe o perioadă de 3 zile nu alterează caracteristicile produsului.
Thymoglobuline nu va fi utilizat dacă sunt prezente particule în flacon care nu dispar după agitarea prin rotire.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Thymoglobuline
Substanţa activă este imunoglobulina de iepure anti-timocite umane 25 mg.
Celelalte componente sunt: manitol, glicină şi clorură de sodiu (sare).

Cum arată Thymoglobuline şi conţinutul ambalajului
Thymoglobuline este furnizat într-un flacon de sticlă ce conţine o pulbere alb-crem. Înainte de utilizare este amestecată cu 5 mililitri (ml) de apă pentru preparate injectabile pentru a obţine un lichid. Fiecare mililitru (ml) conţine 5 mg de imunoglobulină de iepure anti-timocite umane. Soluţia reconstituită este clară sau uşor opalescentă.
Acest lichid este apoi amestecat cu soluţie de clorură de sodiu (ser fiziologic) sau glucoză, astfel încât să poată fi administrată lent (perfuzată) în sânge printr-un tub de plastic (cateter) într-o venă mare.
Fiecare cutie conţine un flacon.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”