THYRO-4 0,1 mg/4 0,2 mg

Substanță activa
levotiroxină sodică
Clasa ATC
H03AA
Format
COMPRIMAT
Afecțiuni
hipotiroidism, Tratamentul guşii non-endemice şi a nodulilor tiroidieni benigni, Tratamentul tiroiditei Hashimoto, Profilaxia şi tratamentul cancerului tiroidian., terapie de substituţie postoperator în boala Grave’s
Producător
Faran Laboratories S.A
Acțiune terapeutică
terapia tiroidei, preparate de tiroidă, hormoni tiroidieni

Ce este THYRO?

Grupa farmacoterapeutică: terapia tiroidei, preparate de tiroidă, hormoni tiroidieni.
Indicaţii terapeutice
Terapie de substituţie pentru a corecta deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidism).
Tratamentul guşii non-endemice şi a nodulilor tiroidieni benigni.
Tratamentul tiroiditei Hashimoto.
Profilaxia şi tratamentul cancerului tiroidian.
Terapie de substituţie postoperator în boala Grave’s.

Precauţii

Precauţii
Este necesară monitorizarea răspunsului individual pentru a stabili doza corectă.

În timpul tratamentului cu Thyro-4 trebuie efectuată o evaluare endocrinologică adecvată.
Interacţiuni
Levotiroxina sodică poate creşte efectul anticoagulant al warfarinei şi riscul de sângerare. Se recomandă scăderea dozei de anticoagulant oral şi determinarea mai frecventă a INR-ului.
Pacienţii cu hipotiroidie pot prezenta un risc crescut de toxicitate digitalică. Tratamentul de substituţie cu levotiroxină sodică creşte rata de metabolizare, care poate necesita creşterea dozei de digoxină.
Antiacidele şi sărurile de fier pot să scadă absorbţia intestinală a levotiroxinei, scăzâdu-i efectul terapeutic. Se recomandă administrarea acestor medicamente la interval de 2 ore de la administrarea levotiroxinei sodice.
Levotiroxina sodică poate creşte necesarul de antidiabeticele orale sau insulina. Se recomandă monitorizare atentă, în special când tratamentul cu levotiroxină sodică se iniţiază, se schimbă sau se întrerupe.
Levotiroxina sodică poate creşte efectele toxice sau terapeutice ale benzodiazepinelor, fenitoinei şi antidepresivelor triciclice.
Colestiramina şi colestipolul inhibă absorbţia levotiroxinei. Se recomandă administrarea colestiraminei şi colestipolului după 4 – 5 ore de la administrarea levotiroxinei sodice.

Atenţionări speciale

Tratamentul cu Thyro-4 trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu tulburări cardiovasculare, inclusiv insuficienţă cardiacă şi hipertensiune arterială.
Obezitatea – în absenţa hipotiroidiei – nu trebuie tratată cu hormoni tiroidieni.

Sarcina şi alăptarea
Levotiroxina sodică traversează foarte puţin bariera feto-placentară. Tratamentul cu hormoni tiroidieni trebuie continuat în timpul sarcinii şi al alăptării. Se recomandă monitorizare clinică şi biologică, în special la începutul sarcinii, şi, dacă este necesar, ajustarea dozelor.
Alăptarea este posibilă în timpul tratamentului cu Thyro-4.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Thyro-4 nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Adulţi: doza iniţială recomandată este de 25 – 50 μg levotiroxină sodică pe zi. Doza de întreţinere recomandată este de 100 – 200 μg levotiroxină sodică pe zi.
Copii cu vârsta peste 6 luni: doza recomandată este de 5 – 6 μg levotiroxină sodică/kg şi zi.
Copii cu vârsta între 6 şi 12 luni: doza recomandată este de 5 – 6 μg levotiroxină sodică/kg şi zi.
Copii cu vârsta între 1 şi 5 ani: doza recomandată este de 3 – 5 μg levotiroxină sodică/kg şi zi.
Copii cu vârsta între 6 şi 10 ani: doza recomandată este de 4 – 5 μg levotiroxină sodică/kg şi zi.
Copii cu vârsta peste 10 ani: doza recomandată este de 2 – 3 μg levotiroxină sodică/kg şi zi, fără a depăşi doza zilnică recomandată pentru adult de 150 – 200 μg levotiroxină sodică.
La pacienţii vârstnici şi la pacienţii cu hipotiroidism de lungă durată, infiltraţie mixedematoasă sau disfuncţie cardiovasculară doza iniţială recomandată este de 12,5 – 25 μg levotiroxină sodică pe zi. Doza poate fi crescută la interval de 3 – 4 săptămâni. La pacienţii vârstnici doza de întreţinere recomandată este de 75 μg levotiroxină sodică pe zi.
La copiii prematuri cu greutate sub 2 kg sau la copiii cu risc de insuficienţă cardiacă doza iniţială recomandată este de 25 μg levotiroxină sodică pe zi. Doza poate fi crescută la interval de 4 – 6 săptămâni până la 50 μg levotiroxină sodică pe zi.
Doza zilnică se administrează oral, în priză unică, cu puţină apă, dimineaţa pe nemâncate, cu cel puţin 1/2 oră înaintea micului dejun. Durata tratamentului variază în funcţie de afecţiune.

Reacţii adverse

Reacţii alergice: erupţii cutanate, urticarie.
Cefalee la subiecţii sensibili, chiar dacă dozajul a fost corect.
Simptome clinice de hipertiroidism (mai ales când doza este crescută rapid la începutul tratamentului): tahicardie, palpitaţii, angină pectorală, aritmii cardiace, intoleranţă la căldură, cefalee, astenie, crampe musculare, febră, vărsături, tulburări de menstruaţie, tremor, agitaţie, insomnie, hiperhidroză, pierdere în greutate, diaree.
Pseudotumoră cerebrală – la copii, manifestată prin cefalee severă.
Poate determina osteoporoză.
Medicamentul poate agrava miastenia Gravis.

Supradozaj
Supradozajul acut uşor – mediu se manifestă prin simptome de hipertiroidism.
Supradozajul acut sever poate determina apariţia crizei tireotoxice cu colaps cardiovascular şi comă.
Semnele şi simptomele de hipertiroidism pot fi întârziate până la 5 zile datorită conversiei periferice gradate a levotiroxinei sodice la triiodotironină.
Tratamentul supradozajului poate consta în provocarea vărsăturilor, lavaj gastric, propranolol şi măsuri de susţinere a circulaţiei.

Păstrare

Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un flacon din PEID a 100 comprimate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”