TIAPRIDAL 100 mg/2 ml

Substanță activa
clorhidrat de tiapridă
Clasa ATC
N05AL
Format
solutie injectabila
Afecțiuni
tulburări de comportament, dureri intense rebele
Producător
Sanofi Winthrop Industrie, Chinoin Pharmaceutical and Chemical Works Co. Ltd
Acțiune terapeutică
antipsihotice, benzamide

PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ ACEST MEDICAMENT?

(Indicaţii terapeutice)
Acest medicament este indicat pentru tratamentul anumitor tulburări de comportament şi pentru tratamentul anumitor dureri intense rebele.

CÂND NU TREBUIE UTILIZAT ACEST MEDICAMENT?

Contraindicaţii
Acest medicament nu trebuie utilizat în următoarele cazuri:
-alergie la tiapridă sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;
-tumori dependente de prolactină diagnosticate, de exemplu tumori hipofizare sau cancer de sân dependent de prolactină;
-feocromocitom (afecţiune a glandei medulosuprarenale, care secretă substanţe ce provoacă hipertensiune arterială severă); 1
-asociere cu:
-sultopridă;
-agonişti dopaminergici, alţii decât levodopa (amantadină, apomorfină, bromocriptină, cabergolină, entacaponă, lisuridă, pergolidă, piribedil, pramipexol, quinagolidă, ropinirol), cu excepţia pacienţilor cu boală Parkinson.
Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Atenţionări
Dacă în timpul tratamentului apar febră inexplicabilă, paloare sau transpiraţii, este necesarsă vă adresaţi de urgenţă unui medic sau unui serviciu de urgenţă.
Dacă în timpul tratamentului apar rigiditate musculară şi tulburări ale stării de conştienţă, însoţite de febră inexplicabilă, întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă de urgenţă unui medic.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să efectuaţi o electrocardiogramă, pentru a putea depista o eventuală tulburare cardiacă.

Precauţii speciale
Pentru ca medicul dumneavoastră să vă poată adapta dozele şi/sau să vă supravegheze atent tratamentul, este necesar să îl informaţi dacă:
-suferiţi de o afecţiune cardiacă;
-suferiţi de boala Parkinson;
-aveţi insuficienţă renală;
-aveţi antecedente de convulsii (în trecut sau recente), suferiţi de epilepsie.
Acest medicament trebuie utilizat cu prudenţă la vârstnici, deoarece aceşti pacienţi sunt mai sensibili la riscul de somnolenţă şi de hipotensiune arterială ortostatică (de exemplu, poate să apară o senzaţie de ameţeală, mai ales la trecerea de la poziţia culcat la poziţia în picioare).
Consumul de băuturi alcoolice este nerecomandat pe toată durata tratamentului.
Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacţiuni cu alte medicamente, alte interacţiuni
Acest medicament nu trebuie utilizat în asociere cu anumite medicamente (vezi pct. Când nu trebuie utilizat acest medicament?).
Pentru a evita posibilele interacţiuni între mai multe medicamente, în special cu anumite medicamente utilizate în tratamentul bolii Parkinson şi cu anumite medicamente care produc torsada vârfurilor (tulburare gravă a ritmului cardiac): antiaritmice din clasa Ia (chinidină, hidrochinidină, disopiramidă), antiaritmice din clasa III (amiodaronă, sotalol, dofetilidă, ibutilidă), anumite neuroleptice (tioridazină, clorpromazină, levomepromazină, trifluoperazină, ciamemazină, amisulpridă, sulpiridă, pimozidă, haloperidol, droperidol) şi alte medicamente, cum sunt: bepridil, cisapridă, difemanil, eritromicină administrată intravenos, mizolastină, vincamină administrată intravenos, halofantrină, pentamidină, sparfloxacină, moxifloxacină, gatifloxacină, trebuie să informaţi întotdeauna medicul dumneavoastră sau farmacistul cu privire la orice alt tratament pe care îl urmaţi.
Administrarea concomitentă cu anumite medicamente necesită precauţii. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă sunteţi în tratament cu medicamente din următoarele clase:
-medicamente care scad frecvenţa cardiacă;
-medicamente care scad concentraţia potasiului în sânge;
-medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
-medicamente deprimante ale sistemului nervos central.

Sarcina şi alăptarea
În general, ca măsură de precauţie, este de preferat să nu se utilizeze tiapridă în timpul sarcinii.
Dacă acest medicament vă este prescris în timpul sarcinii, trebuie să respectaţi cu stricteţe dozele şi durata de tratament recomandate de către medicul dumneavoastră.
Dacă descoperiţi că aţi rămas însărcinată în timpul tratamentului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece numai el poate decide dacă este necesar să continuaţi tratamentul.
Alăptarea nu este recomandată în timpul tratamentului cu acest medicament.
Ca o regulă generală, în timpul sarcinii şi alăptării, trebuie să cereţi întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră înainte de a utiliza un medicament.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Conducătorii de vehicule şi cei care folosesc utilaje trebuie atenţionaţi asupra riscului de somnolenţă asociat cu utilizarea acestui medicament.

CUM SE ADMINISTREAZĂ ACEST MEDICAMENT?

Doze
Acest medicament se administrează numai la adulţi.
Dozele sunt variabile şi trebuie adaptate fiecărui pacient (individualizate).
Trebuie să respectaţi cu stricteţe recomandările medicului dumneavoastră.

Mod şi cale de administrare
Administrare pe cale injectabilă.

Ce trebuie să faceţi în caz de supradozaj?
Dacă aţi luat o doză prea mare de medicament, trebuie să vă adresaţi imediat unui medic sau unui serviciu de urgenţă, deoarece există riscul de apariţie a unor tulburări cardiace grave.

Ce trebuie să faceţi dacă aţi omis una sau mai multe doze?
Administraţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu dublaţi doza.
Dacă aţi omis mai multe doze sau dacă aţi uitat în mod repetat să administraţi dozele prescrise, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră.

REACŢII ADVERSE

Acest medicament poate determina, la anumite persoane, reacţii adverse mai mult sau mai puţin supărătoare:
-întreruperea ciclului menstrual, creşterea volumului sânilor, apariţia secreţiei lactate în afara perioadei normale de alăptare;
-impotenţă, frigiditate;
-creştere în greutate;
-somnolenţă, insomnie, oboseală;
-agitaţie;
-dureri de cap;
-tremurături, rigiditate musculară şi/sau mişcări anormale, de exemplu ale feţei (inclusiv ale limbii);
-senzaţie de ameţeală la trecerea de la poziţia culcat sau şezând la poziţia în picioare;
-tulburări de ritm cardiac;
-excepţional, febră inexplicabilă, transpiraţii, paloare, modificări ale tensiunii arteriale, modificări ale stării de conştienţă, rigiditate musculară (vezi pct. Atenţionări).
Nu ezitaţi să cereţi sfatul medicul dumneavoastră sau farmacistului şi să le semnalaţi orice efect nedorit sau neplăcut, în special pe acelea care nu au fost menţionate în acest prospect.

CUM TREBUIE SĂ PĂSTRAŢI ACEST MEDICAMENT?

AMBALAJ
Cutie cu 2 suporturi din PVC a câte 6 fiole din sticlă incoloră a 2 ml soluţie injectabilă.

CUM TREBUIE SĂ PĂSTRAŢI ACEST MEDICAMENT?
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”