TOBRADEX® picături oftalmice, suspensie

Substanță activa
tobramicina
Clasa ATC
S01CA
Format
picaturi
Afecțiuni
infecţii oculare
Producător
S.A. Alcon-Couvreur N.V.,
Acțiune terapeutică
antiinfecţios

Ce este Tobradex şi pentru ce este utilizat

Tobradex se utilizează pentru tratamentul inflamaţiei şi unei posibile infecţii oculare. Această inflamaţie poate fi provocată de o intervenţie chirurgicală oftalmologică, de o infecţie, de un corp străin care v-a pătruns în ochi sau de o altă agresiune la nivel ocular.
Tobradex este o combinaţie corticosteroid – medicament antiinfecţios. Corticosteroizii (dexametazona în acest caz) ajută la prevenirea sau la scăderea inflamaţiei la nivel ocular. Medicamentele antiinfecţioase (tobramicina în acest caz) sunt active împotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.
Tobradex se prezintă sub formă de lichid (o suspensie de culoare albă) ambalat într-un flacon picurător din LDPE conţinând 5 ml picături oftalmice, suspensie; flaconul este inclus într-o cutie din carton.

Înainte de a utiliza Tobradex

Nu utilizaţi Tobradex…
– dacă sunteţi alergic la tobramicină şi/sau dexametazonă sau la oricare dintre excipienţi;
– dacă credeţi că aveţi o infecţie oculară. Numai medicul dumneavoastră poate decide care este tratamentul potrivit pentru tipul de infecţie de care suferiţi.

Utilizaţi cu grijă Tobradex…
– dacă aveţi valori mari ale presiunii intraoculare (glaucom). Cereţi sfatul medicului dumneavoastră;
– dacă constataţi apariţia de mâncărimi ale pleoapelor, edem, roşeaţă oculară, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră;
– utilizaţi acest medicament atât timp cât medicul v-a prescris să o faceţi. Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte sau persistă, adresaţi-vă medicului;
– dacă utilizaţi Tobradex pe o perioadă mai mare (peste 24 zile), puteţi deveni mai sensibil la alte infecţii oculare, iar rănile oculare se pot vindeca mai greu.
Dacă purtaţi lentile de contact moi, nu vă administraţi picăturile în timp ce purtaţi lentilele de contact. Aşteptaţi 15 minute după administrarea picăturilor înainte de a vă aplica din nou lentilele de contact. Un conservant din Tobradex (clorura de benzalconiu) poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.
Totuşi, este important să ştiţi că nu este recomandată purtarea lentilelor de contact concomitent cu prezenţa unei infecţii oculare.
În timpul tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastră vă poate solicita să vă prezentaţi periodic la cabinet pentru verificarea presiunii intraoculare. Urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.
Utilizarea sigură a acestui medicament nu a fost demonstrată la copii cu vârsta mai mică de un an. Urmaţi întocmai recomandările medicului când administraţi acest produs la copii cu vârsta mai mare de un an.
Sarcina şi alăptarea
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului înainte de a utiliza orice medicament.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Vederea se poate înceţoşa pentru o perioadă după administrarea Tobradex.
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia acestor manifestări.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente.
Nu uitaţi să menţionaţi medicamentele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală.

CUM SE UTILIZEAZĂ TOBRADEX

Utilizaţi întotdeauna Tobradex aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului.
Doza uzuală este una sau două picături în sacul/sacii conjunctival/conjunctivali al ochiului/ochilor afectat/afectaţi la intervale de 4 – 6 ore. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp durează tratamentul.
Utilizaţi Tobradex numai ca picături pentru ochi

Cât Tobradex să vă administraţi
vezi pagina 3
1. Luaţi flaconul de Tobradex şi o oglindă.
2. Spălaţi-vă pe mâini.
3. Agitaţi energic flaconul.
4. Desfaceţi capacul prin răsucire.
5. Ţineţi flaconul între arătător şi degetul mare, cu picurătorul în jos (fig. 1)
6. Lăsaţi capul pe spate. Trageţi pleoapa în jos cu un deget curat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi. Picătura va cădea aici (vezi fig. 2)
7. Aduceţi picurătorul aproape de ochi. Vă puteţi ajuta şi de oglindă.
8. Nu atingeţi picurătorul de ochi, pleoape, suprafeţele învecinate sau alte suprafeţe. Aceasta ar putea infecta picăturile.
9. Apăsaţi uşor flaconul la bază cu degetul arătător astfel încât să eliberaţi o picătură de Tobradex o dată (vezi fig. 3).
10. După administrarea Tobradex, eliberaţi pleoapa inferioară, închideţi ochiul şi apăsaţi cu un deget colţul ochiului, lângă nas (vezi fig. 4). Aceasta ajută la împiedicarea trecerii Tobradex în restul corpului.
11. Dacă vă administraţi picături în ambii ochi, repetaţi aceste etape şi pentru celălalt ochi.
12. Imediat după utilizare puneţi capacul flaconului la loc şi înşurubaţi-l strâns.
13. Nu vă administraţi simultan Tobradex din mai multe flacoane.
Dacă o picătură nu ajunge în ochi, încercaţi din nou.
Dacă aţi uitat să vă administraţi Tobradex, puneţi în ochi o doză imediat ce v-aţi adus aminte şi apoi urmaţi tratamentul obişnuit. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a recupera doza omisă.
Dacă v-aţi administrat prea mult medicament, clătiţi-vă ochii cu apă călduţă.
Dacă utilizaţi şi alte medicamente pentru ochi, aşteptaţi 10-15 minute între administrarea Tobradex şi a celuilalt medicament.

 

Reacţii adverse posibile

Ca şi alte medicamente, Tobradex poate avea efecte nedorite (reacţii adverse).
Reacţii adverse frecvente
Reacţii la nivelul ochiului: disconfort (senzaţie trecătoare de arsură sau înţepătură după administrare).
Reacţii adverse mai puţin frecvente
Reacţii la nivelul ochiului: mâncărime oculară, creşterea presiunii intraoculare, roşeaţă oculară, edem al pleoapelor, lăcrimare excesivă, mâncărimea pleoapelor.
Vă puteţi administra picăturile în continuare, exceptând situaţia în care reacţiile adverse sunt severe. Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă apar reacţii adverse care nu au fost menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Cum se păstrează Tobradex

Trebuie să aruncaţi flaconul după patru săptămâni (28 zile) de la prima deschidere, pentru a evita infecţiile. Scrieţi data la care aţi deschis flaconul prima oară în spaţiul de mai jos:
Deschis:
Păstraţi picăturile oftalmice la loc sigur, unde copiii nu le pot vedea şi nu pot avea acces la ele.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, ferit de îngheţ, în ambalajul original.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, după prima deschidere a flaconului.
A se păstra flaconul picurător în poziţie verticală, cu vârful în sus.
A se păstra flaconul bine închis.
Nu utilizaţi medicamentul după data expirării (marcată cu “Exp”) înscrisă pe flacon şi cutie.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”