Tonolysin 2,5/5/10/20 mg comprimate

Substanță activa
lisinopril
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimat
Afecțiuni
hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, atac de cord (infarct miocardic)
Producător
Gedeon Richter Plc.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Ce este Tonolysin şi pentru ce se utilizează

Tonolysin aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Tonolysin acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, permiţând reducerea tensiunii arteriale şi făcând mai uşoară activitatea inimii de pompare a sângelui către toate părţile corpului dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră v-a prescris Tonolysin pentru unul dintre următoarele motive:
– Tensiunea dumneavoastră arterială este prea mare (hipertensiune arterială).
– Aveţi o boală a inimii cunoscută ca insuficienţă cardiacă simptomatică, în care inima nu pompează suficient de bine sângele în corp.
– Aţi suferit un atac de cord (infarct miocardic) care poate conduce la slăbirea inimii. Tonolysin încetineşte procesul de slăbire a inimii.
– Aveţi probleme renale asociate cu diabetul zaharat şi tensiune arterială mare.

Înainte să luaţi Tonolysin

Nu luaţi Tonolysin
– Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lisinopril dihidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Tonolysin.
– În cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Tonolysin şi în perioada de început a sarcinii–vezi punctul „Sarcina”).
– Dacă aţi fost tratat anterior cu medicamente din acelaşi grup cu Tonolysin (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei) şi aţi avut o reacţie alergică care a determinat edeme ale mâinilor, picioarelor sau gleznelor, feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului cu dificultăţi de înghiţire sau respiraţie sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei dumneavoastră aţi/a avut o reacţie similară.
Dacă vă aflaţi în vreuna din situaţiile de mai sus, nu luaţi Tonolysin. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Tonolysin.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tonolysin
Spuneţi medicului dacă aveţi sau aţi avut orice afecţiune medicală, în special următoarele:
 O îngustare a aortei (stenoză aortică), a arterei renale (stenoză arterială renală) sau a valvelor
cardiace (stenoză a valvelor mitrale) sau o îngroşare a muşchiului cardiac (cardiomiopatie hipertrofică).
 Alte probleme de sănătate cum sunt:
– Tensiune arterială scăzută (puteţi observa aceste ameţeli sau senzaţie de pierdere a echilibrului, în special când vă ridicaţi în picioare)..
– Infarct miocardic acut (scăderea în plus a tensiunii arteriale poate altera funcţionarea inimii).
– Boală renală sau urmaţi tratament prin dializă.
– Boală hepatică.
– Boală a vaselor de sânge (colagenoză vasculară) şi /sau aţi fost tratat cu alopurinol (pentru gută), procainamidă (pentru bătăi anormale ale inimii), imunosupresoare (medicamente care inhibă răspunsul imun al organismului).
– Diaree şi vărsături.
– Dietă cu restricţie de sare sau dacă luaţi suplimente de potasiu.
– Diabet zaharat (boală caracterizată prin valori crescute ale zahărului în sânge).
– Dacă observaţi semnele unei infecţii.
Dacă prezentaţi „edem angioneurotic” sau „angioedem”. Simptomele pot fi: dificultăţi la respiraţie, umflarea gâtului (cu dificultăţi la înghiţire), a buzelor, feţei şi în jurul ochilor, mâncărime (cu umflături), pete roşii pe mâini şi picioare. În aceste situaţii opriţi utilizarea Tonolysin şi solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi/sau veţi fi în timpul unui tratament de desensibilizare pentru o alergie, de exemplu, la înţepăturile de insecte. Tratamentul de desensibilizare reduce efectele alergiei (de exemplu, înţepăturile de albine sau viespi), dar uneori poate cauza o reacţie alergică mai severă dacă luaţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, în timpul tratamentului de desensibilizare.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmează să vi se efectueze afereză LDL (un tratament pentru eliminarea colesterolului din sânge, cu ajutorul unui dispozitiv medical).
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmează să vă internaţi în spital pentru o operaţie. Spuneţi medicului sau stomatologului dumneavoastră că luaţi Tonolysin înainte să vi se efectueze o anestezie locală sau generală. Tonolysin, asociat cu anumite anestezice, poate cauza prăbuşirea pe termen scurt a tensiunii arteriale, la scurt timp după luarea comprimatelor.
Dacă sunteţi un pacient de rasă neagră, aveţi un risc mai mare de a dezvolta edeme (o acumulare rapidă de lichide), adesea sub forma unei reacţii alergice (edem angioneurotic).
În timpul tratamentului cu inhibitori ai ECA poate să apară tuse seacă, neproductivă care dispare după întreruperea tratamentului.
În timpul tratamentului cu Tonolysin poate să apară hiperpotasemia (creşterea nivelului de potasiu din sânge), în special dacă prezentaţi insuficienţă renală, diabet zaharat sau luaţi alte medicamente care reţin potasiul în organism sau cresc concentraţia acestuia (ex. heparină). În general, nu sunt recomandate suplimentele de potasiu şi diureticele care economisesc potasiu (medicamente care ajută la eliminarea urinii) în timpul tratamentului cu Tonolysin.
Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă).Tonolysin nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul „Sarcina”).
Aveţi grijă deosebită când luaţi prima doză de Tonolysin. Poate cauza o scădere mai accentuată a tensiunii arteriale decât cea care apare după un tratament continuu. Puteţi sesiza aceasta sub formă de ameţeli sau senzaţie de pierdere a echilibrului şi vă poate fi de ajutor să vă întindeţi. Dacă sunteţi îngrijorat, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Nu daţi Tonolysin copiilor cu vârsta sub 6 ani. Informaţiile privind siguranţa şi eficacitatea utilizării Tonolysin la copiii sub 6 ani sunt limitate.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Anumite medicamente pot influenţa acţiunea altor medicamente.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
– Diuretice (inclusiv cele care economisesc potasiul).
– Alte medicamente pentru hipertensiune arterială (antihipertensive).
– Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) cum sunt indometacin şi doze mari de acid acetilsalicilic (mai mult de 3 grame pe zi), care sunt utilizate pentru tratamentul artritei sau durerilor musculare.
– Medicamente pentru tulburări mentale cum sunt litiu, antipsihotice sau antidepresive triciclice.
– Comprimate cu potasiu sau înlocuitori de sare care conţin potasiu.
– Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulină sau medicamente administrate oral pentru reducerea concentraţiei de zahăr din sânge.
– Medicamente care stimulează sistemul nervos central (simpatomimetice). Acestea includ efedrină, pseudoefedrină şi salbutamol şi pot fi găsite în anumite decongestionante nazale, preparate medicinale pentru tuse/răceală şi medicamente pentru astm bronşic.
– Medicamente care inhibă răspunsul imunitar al organismului (imunosupresoare), tratament cu alopurinol (pentru gută) sau procainamidă (pentru bătăi anormale ale inimii).
– Medicamente care conţin aur, cum este aurotiomalatul de sodiu, care vă poate fi administrat sub formă de injecţie.

Utilizarea Tonolysin împreună cu alimente şi băuturi
Sarea de masă (clorura de sodiu) reduce efectul Tonolysin de scădere a tensiunii arteriale. Nu trebuie să consumaţi prea multă sare.
Alcoolul etilic poate creşte efectul antihipertensiv al Tonolysin, făcându-l foarte puternic şi determinând hipotensiune arterială ortostatică (ameţeli şi leşin la ridicarea în picioare/în poziţie verticală). Tonolysin poate amplifica efectele alcoolului etilic.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Tonolysin înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Tonolysin. Tonolysin nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece aceasta poate aduce prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Tonolysin nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba de un copil nou-născut sau
născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Tonolysin să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje, dar, la unii pacienţi, pot să apară ameţeală sau oboseală.
Totuşi, nu trebuie să efectuaţi activităţi care solicită atenţie specială până când nu ştiţi cum vă afectează medicamentul.

Cum să luaţi Tonolysin

Luaţi întotdeauna Tonolysin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza este individuală şi este important să o luaţi după cum v-a fost prescrisă de medicul dumneavoastră. Doza iniţială şi doza pe termen lung vor depinde de starea dumneavoastră de sănătate şi de administrarea altor medicamente.
În caz de hipertensiune arterială doza iniţială uzuală recomandată este de 10 mg, o dată pe zi. Doza uzuală pe termen lung este de 20 mg, o dată pe zi.
În caz de insuficienţă cardiacă simptomatică doza iniţială uzuală recomandată este de 2,5 mg, o dată pe zi. Doza uzuală pe termen lung este de 5 până la 35 mg, o dată pe zi.
După un infarct de miocard doza iniţială uzuală recomandată este de 5 mg în zilele 1 şi 2, apoi de 10 mg, o dată pe zi.
În caz de diabet zaharat cu complicaţii renale doza uzuală este fie 10 mg, fie 20 mg, o dată pe zi.
Copii şi adolescenţi (cu vârste între 6 şi 16 ani) cu tensiune arterială crescută
– Tonolysin nu este recomandat copiilor sub 6 ani sau niciunui copil cu probleme renale grave.
– Tonolysin nu este recomandat la copii în alte indicaţii decât hipertensiunea.
– Medicul va stabili doza corectă pentru copilul dumneavoastră. Doza este în funcţie de greutatea corporală a copilului.
– La copiii cu greutatea corporală între 20 şi 50 Kg, doza iniţială uzuală este de 2,5 mg o dată pe zi.
– La copiii cu greutatea corporală peste 50 Kg, doza iniţială uzuală este de 5 mg o dată pe zi.

Cum trebuie să luaţi Tonolysin
– Înghiţiţi comprimatul cu o cantitate suficientă de apă.
– Încercaţi să luaţi comprimatele la aceeaşi oră, în fiecare zi. Nu are importanţă dacă luaţi Tonolysin înainte sau după masă.
– Nu întrerupeţi luarea comprimatelor dacă vă simţiţi mai bine, cu excepţia cazului în care medicul vă recomandă acest lucru.
– Ţineţi minte, prima doză de Tonolysin poate determina o scădere mai accentuată a tensiunii arteriale decât cea care va apare după un tratament continuu. Este posibil să sesizaţi aceasta ca ameţeli sau senzaţie de pierdere a echilibrului şi vă poate fi de ajutor să vă întindeţi. Dacă sunteţi îngrijorat, vă rugăm să vă adresaţi cât mai curând posibil medicului.
– Dacă aveţi impresia că efectul Tonolysin este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă cât mai curând posibil medicului sau farmacistului.

Dacă aţi luat mai mult Tonolysin decât trebuie
Manifestări: scăderea bruscă a tensiunii arteriale (ameţeli sau leşin, pierderea cunoştinţei în cazurile mai severe).
Dacă aţi luat, accidental sau voit, o doză mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la cel mai apropiat spital, la departamentul urgenţe.

Dacă aţi uitat să luaţi Tonolysin
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Doar reluaţi schema dumneavoastră uzuală de tratament.

Dacă încetaţi să luaţi Tonolysin
Tonolysin controlează tensiunea arterială crescută, dar nu o vindecă. Continuaţi să luaţi Tonolysin chiar dacă vă simţiţi bine. Nu opriţi utilizarea Tonolysin fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele Tonolysin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse care pot să apară frecvent (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi):
– Dureri de cap
– Ameţeli şi senzaţie de pierdere a echilibrului, în special când vă ridicaţi repede în picioare
– Diaree
– Tuse
– Vărsături
– Tulburări ale funcţiei rinichilor.
Reacţii adverse care pot să apară mai puţin frecvent (apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar nu la mai mult de 1 din 1000 pacienţi):
– Reacţii alergice: Opriţi utilizarea Tonolysin şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă apare oricare dintre următoarele situaţii:
– dificultăţi de respiraţie cu sau fără edeme ale feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
– edeme ale feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care pot cauza dificultăţi la înghiţire.
– mâncărimi severe pe piele (cu umflături).
– Modificări ale dispoziţiei
– Modificarea culorii pielii (albastru deschis urmat de înroşire) şi/sau amorţire ori furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare
– Senzaţie de ameţeală asociată cu senzaţie de învârtire
– Modificări ale gustului
– Tulburări ale somnului
– Conştientizarea bătăilor inimii (palpitaţii)
– Bătăi rapide ale inimii
– Curgerea nasului sau nas înfundat
– Greaţă
– Dureri de stomac şi indigestie
– Erupţii trecătoare pe piele
– Mâncărimi
– Impotenţă (incapacitate de a avea erecţie)
– Oboseală
– Slăbiciune (pierderea puterii)
– Teste de sânge care arată afectarea funcţiei rinichilor şi ale ficatului (uremie, creatininemie, enzime hepatice)
– Hiperpotasemie (creşterea nivelului de potasiu în sânge)
– Atac de cord sau atac ischemic cerebral, probabil ca urmare a scăderii tensiunii arteriale
O scădere marcată a tensiunii arteriale poate să apară la pacienţii cu boală cardiacă coronariană, la cei care prezintă o îngustare a aortei (stenoză aortică), a arterei renale (stenoză arterială renală) sau a valvelor cardiace (stenoză a valvei mitrale) sau la acei pacienţi ce prezintă o mărire a muşchiului inimii (cardiomiopatie hipertrofică).
Reacţii adverse care pot să apară rar (apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi):
– Tulburări ale sângelui (de exemplu scăderea nivelului de hemoglobină din sânge, valoare scăzută a hematocritului, prea mult lichid în sânge).
– Confuzie mentală
– Gură uscată
– Erupţie trecătoare pe piele cu mâncărimi severe şi formarea de băşici (urticarie)
– Căderea părului
– Plăci la nivelul pielii care prezintă cruste lucioase (psoriasis)
– Afectarea gravă a funcţiei rinichilor (insuficienţă renală acută)
– Dezvoltarea sânilor la bărbaţi.
– Modificarea unor parametrii ale funcţiei ficatului (creşterea bilirubinemiei)
– Hiponatremie (scăderea nivelului de sodiu din sânge)
Reacţii adverse care pot să apară foarte rar (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, incluzând raportări izolate):
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande, ocazional, recoltarea de sânge pentru a verifica dacă Tonolysin v-a afectat în vreun fel sângele. Uneori, aceste modificări se manifestă prin oboseală sau dureri de gât, pot fi însoţite de febră, dureri articulare şi musculare, edeme ale articulaţiilor sau glandelor sau sensibilitate la lumina soarelui (boli autoimune).
– Tulburări ale sistemului sanguin şi limfatic asociate cu risc crescut de infecţii (inhibarea funcţiei măduvei osoase, leucopenie, neutropenie şi agranulocitoză)
– Anemie
– Scăderea numărului de trombocite, cu risc de sângerare (trombocitopenie)
– Creşterea în volum a tuturor nodulilor limfatici şi tulburări ale sistemului limfatic
– Scăderea marcată a nivelului de zahăr din sânge asociată cu senzaţie de foame, transpiraţii, vertij şi palpitaţii (hipoglicemie)
– Sinuzită (inflamaţia mucoasei sinusurilor)- Senzaţie de apăsare în piept, respiraţie şuierătoare şi scurtarea respiraţiei (bronhospasm),
– Inflamarea plămânilor
– Dureri abdominale cu sau fără greaţă sau vărsături (edem angioneurotic intestinal)
– Bule şi vezicule pe piele, eroziuni dureroase la nivelul mucoaselor (pemfigus)
– Îngălbenirea pielii şi/sau a albului ochilor (icter)
– Inflamarea ficatului (hepatită)
– Insuficienţă hepatică (afectarea gravă a funcţiei ficatului)
– Inflamarea pancreasului manifestată prin dureri abdominale intense instalate brusc
– Afecţiuni grave ale pielii cu formare de vezicule, înroşirea pielii şi deteriorare rapidă a stării dumneavoastră generale, eroziune (inclusiv sângerare uşoară) la nivelul ochilor, nasului, gurii/buzelor sau organelor genitale (necroliză epidermică toxică, sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf )
– Transpiraţii abundente
– Micşorarea volumului urinei sau lipsa urinării (oligurie/anurie).
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
– Simptome de depresie
– Leşin.
Se pare că reacţiile adverse la copii sunt comparabile cu cele întâlnite la adulţi.
Dacă vreuna din reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tonolysin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tonolysin după data de expirare înscrisă pe blister sau pe cutie (după “EXP”). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tonolysin:
– Substanţa activă este lisinopril sub formă de lisinopril dihidrat.
Fiecare comprimat conţine lisinopril 2,5 mg sub formă de lisinopril dihidrat 2,72 mg. Fiecare comprimat conţine lisinopril 5 mg sub formă de lisinopril dihidrat 5,44 mg. Fiecare comprimat conţine lisinopril 10 mg sub formă de lisinopril dihidrat 10,89 mg. Fiecare comprimat conţine lisinopril 20 mg sub formă de lisinopril dihidrat 21,77 mg.
– Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, talc, manitol, amidon de porumb, hidrogenofosfat de calciu dihidrat.

Cum arată Tonolysin şi conţinutul ambalajului
Tonolysin 2,5 mg comprimate
Comprimatele sunt neacoperite, rotunde, plate, cu margini rotunjite, de culoare albă până la aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă şi inscripţionate cu “2,5” pe cealaltă faţă. Tonolysin 5 mg comprimate Comprimatele sunt neacoperite, rotunde, plate, cu margini rotunjite, de culoare albă până la aproape albă prevăzute cu o linie mediană pe o faţă şi inscripţionate cu “5” pe cealaltă faţă. Tonolysin 10 mg comprimate Comprimatele sunt neacoperite, cu formă tetragonală, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă şi inscripţionate cu “10” pe cealaltă faţă. Tonolysin 20 mg comprimate Comprimatele sunt neacoperite, cu formă pentagonală, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe o faţă şi inscripţionate cu “20” pe cealaltă faţă.
Tonolysin 2,5 mg, Tonolysin 5 mg, Tonolysin 10 mg şi Tonolysin 20 mg sunt disponibile în cutii cu 2 blistere din PVC/Al a câte 14 comprimate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”