Topotecan HF ajută la distrugerea celulelor tumorale. Un medic sau o asistentă medicală vă va administra medicamentul în spital, sub formă de perfuzie (prin picurare) într-o venă.
Topotecan HF este utilizat pentru tratarea:
Medicul dumneavoastră va decide împreună cu dumneavoastră dacă terapia cu Topotecan HF este mai bună decât tratamentul cu medicamentele chimioterapice iniţiale
Nu trebuie să vi se administreze Topotecan HF:
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la topotecan sau la oricare dintre celelalte componente ale Topotecan HF
– dacă alăptaţi
– dacă numărul globulelor albe din sânge este prea mic. Medicul dumneavoastră vă va informa cu privire la acest lucru, pe baza rezultatelor ultimelor dumneavoastră analize de sânge.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Topotecan HF
Inainte de a utiliza acest medicament, medicul dumneavoastră trebuie să ştie:
Topotecan HF poate avea efecte dăunătoare asupra copilului conceput înainte, în timpul sau imediat după tratament. Trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficace. Adresaţi-vă medicului.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv preparate pe bază de plante sau medicamente eliberate fără prescripţie medicală.
Reamintiţi-vă să îi spuneţi medicului dacă începeţi să luaţi orice alte medicamente în timp ce urmaţi tratament cu Topotecan HF.
Utilizarea Topotecan HF cu alimente şi băuturi
Nu există nicio interacţiune cunoscută între Topotecan HF şi alcoolul etilic. Cu toate acestea, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă în cazul dumneavoastră este permis consumul de băuturi alcoolice.
Sarcina şi alăptarea
Topotecan HF nu se recomandă femeilor gravide. Acesta poate avea efecte dăunătoare asupra copilului conceput înainte, în timpul sau imediat după tratament. Este recomandat să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre cele mai eficace metode contraceptive. Nu încercaţi şi nu rămâneţi gravidă/deveniţi tată înainte ca medicul dumneavoastră să vă informeze că acest lucru se poate face în siguranţă.
Pacienţii de sex masculin care pot dori să devină părinţi, trebuie să ceară medicului sfaturi privind planificarea familială sau tratament. Dacă sarcina apare pe perioada tratamentului, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
Nu alăptaţi dacă sunteţi în tratament cu Topotecan HF. Nu reluaţi alăptarea până când medicul nu vă spune că puteţi face acest lucru în siguranţă.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Topotecan HF vă poate face să vă simţiţi obosit. Dacă vă simţiţi obosit sau slăbit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Doza de Topotecan HF care vi se administrează va fi stabilită de medicul dumneavoastră şi depinde de:
Doza uzuală
În tratamentul cancerului de col uterin, Topotecan HF este asociat cu un alt medicament, denumit cisplatină. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în legătură cu doza necesară de cisplatină.
Cum se administrează Topotecan HF
Medicul sau asistenta vă va administra doza corespunzătoare de Topotecan HF sub formă de perfuzie (prin picurare). De obicei perfuzia se administrează la nivelul braţului pe o perioadă de aproximativ 30 de minute.
În mod normal, aceste scheme de tratament vor fi repetate la fiecare 3 săptămâni, pentru toate tipurile de cancer. Tratamentul poate fi diferit, în funcţie de rezultatele analizelor dumneavoastră de sânge efectuate periodic.
Încetarea tratamentului
Medicul dumneavoastră va decide când trebuie să încetaţi tratamentul.
Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Ca toate medicamentele, Topotecan HF poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse grave: informaţi-vă medicul
Aceste reacţii adverse foarte frecvente pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi cu Topotecan HF.
Această reacţie adversă rară poate afecta până la 1 din 1000 de pacienţi trataţi cu Topotecan HF:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre simptomele acestor boli, deoarece poate fi necesară spitalizarea.
Reacţii adverse foarte frecvente
Acestea pot apărea la mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi cu Topotecan HF:
Reacţii adverse frecvente
Acestea pot apărea până la 1 din 10 pacienţi trataţi cu Topotecan HF:
Reacţii adverse rare
Acestea pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi trataţi cu Topotecan HF:
Dacă sunteţi tratată pentru cancer de col uterin, pot apărea reacţii adverse de la alt medicament (cisplatină) care vi se administrează împreună cu Topotecan HF. Aceste reacţii adverse sunt descrise în prospectul pentru cisplatină.
Dacă prezentaţi reacţii adverse
Dacă vreuna dintre aceste reacţii adverse devine gravă sau supărătoare sau dacă observaţi orice altă reacţie chiar dacă nu este menţionată în acest prospect, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Topotecan HF după data de expirare înscrisă pe cutie.
A se păstra flaconul în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Ce conţine Topotecan HF
Cum arată Topotecan HF şi conţinutul ambalajului
Topotecan HF se prezintă sub formă de pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă. Este disponibil în cutii care conţin 1, 5 sau 10 flacoane; fiecare flacon conţine topotecan 1 mg sau 4 mg. Pulberea este de culoare galbenă până la verzuie.
Pulberea trebuie reconstituită şi diluată înainte de perfuzare. Pulberea dintr-un flacon furnizează topotecan 1 mg per ml, când este reconstituită conform recomandărilor. Soluţia reconstituită este limpede, galbenă-deschis.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Stada Hemofarm S.R.L. Zugrav Nedelcu nr, 3 Timişoara, România
Producător
cell pharm GmbH Feodor-Lynen-Str. 35, D – 30625 Hannover, Germania
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Belgia Topotecan EG 1 mg/ml poeder voor concentraat voor oplossing voor infusie
Germania TOPO-cell 1 mg/ml Pulver zur Herstellung eines Infusionslösungskonzentrats
Italia TOPOTECAN CRINOS 1 mg/ml polvere per concentrato per soluzione per infusione endovenosa
Luxemburg Topotecan EG 1 mg/ml poudre pour solution a diluer pour perfusion
Olanda Topotecan CF 1 mg/ml, poeder voor concentraat voor oplossing voor infusie
Portugalia Topotecano Stada 1 mg/ml Pó para concentrado para soluşăo para perfusâo
Romania Topotecan HF 1 mg/ml pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă
Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:
INFORMAŢII DESTINATE NUMAI PROFESIONIŞTILOR DIN DOMENIUL MEDICAL:
Instrucţiuni privind reconstituirea, păstrarea şi eliminarea Topotecan HF
Reconstituirea
Topotecan HF 1 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă trebuie reconstituit cu 1 ml apă pentru preparate injectabile iar Topotecan HF 4 mg pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă trebuie reconstituit cu 4 ml apă pentru preparate injectabile pentru a obţine o soluţie de topotecan 1 mg pe ml.
Este necesară diluare suplimentară. Volumul respectiv de soluţie preparată trebuie diluată fie cu soluţie de glucoză 5% şi soluţie perfuzabilă de clorură de sodiu 0,9% m/v sau soluţie perfuzabilă de glucoză 5% m/v până la o concentraţie finală între 25 şi 50 micrograme pe ml.
Păstrarea soluţiei preparate
Medicamentul trebuie utilizat imediat după ce este pregătit pentru perfuzie. Dacă reconstituirea s-a efectuat în condiţii stricte de asepsie, perfuzia cu Topotecan HF poate fi administrată într-un interval de 12 ore de la reconstituire la temperaturi între 15 şi 30 °C (sau în 24 de ore, dacă este păstrată la 2-8 °C).
Instrucţiuni pentru manipulare şi eliminare
Trebuie aplicate procedurile obişnuite pentru manipularea şi eliminarea corespunzătoare a medicamentelor anticanceroase:
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel