Torlepta aparţine unui grup de medicamente denumite medicamente antiepileptice. Topiramatul influenţează substanţele chimice de la nivelul creierului implicate în transmiterea semnalelor către nervi şi este utilizat pentru tratamentul diferitelor tipuri de epilepsie. De asemenea, topiramatul poate fi folosit pentru prevenirea migrenei.
Epilepsie
Torlepta este utilizat singur pentru tratamentul convulsiilor parţiale şi/sau al convulsiilor tonico- clonice generalizate (grand-mal) la adulţi şi copii cu vârste de cel puţin 6 ani.
Torlepta este utilizat, de asemenea, în asociere cu alte medicamente antiepileptice, atât la adulţi cât şi la copii cu vârsta de 2 ani sau peste, în tratamentul convulsiilor parţiale şi/sau al convulsiilor tonico- clonice generalizate (grand-mal) sau al convulsiilor asociate cu sindromul Lennox-Gastaut (o formă gravă de epilepsie).
Migrenă
De asemenea, Torlepta se poate administra pentru prevenirea migrenei, care reapare frecvent, la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de cel puţin 16 ani. Topiramatul nu este indicat pentru tratamentul unui singur episod de migrenă.
Nu luaţi Torlepta
– Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la topiramat sau la oricare dintre celelalte componente ale Torlepta.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Torlepta
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital, dacă aveţi idei de auto-vătămare sau de sinucidere.
Topiramatul poate să scadă transpiraţia, în special la copii, ceea ce poate duce la creşterea temperaturii corpului dumneavoastră în timpul exerciţiilor fizice sau în caz de expunere la medii calde. Ca urmare, este important să beţi o cantitate suficientă de apă în timpul tratamentului cu topiramat, mai ales dacă efectuaţi exerciţii fizice sau dacă vremea este caldă, pentru a reduce riscul evenimentelor adverse asociate cu căldura, cum sunt durerile de cap şi greaţa.
Analizele de sânge pot arăta o uşoară creştere a acidităţii sângelui (acidoză metabolică). Aceasta este mai probabil să apară dacă aveţi afecţiuni respiratorii severe, status epilepticus, diaree, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală, aveţi o dietă care conţine grăsimi şi proteine (cetogenă) sau dacă luaţi şi alte medicamente. Acidoza metabolică cronică creşte riscul de formare a pietrelor la rinichi şi, la copii, poate determina osteomalacie şi poate reduce rata de creştere. Informaţi-vă medicul dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră. Medicul vă va supraveghea, dacă este necesar, şi vă poate modifica doza de Torlepta.
Copii
Epilepsie
În mod uzual, Torlepta nu se administrează copiilor cu vârsta sub 2 ani şi nici copiilor cu vârsta sub 6 ani fără alt tratament antiepileptic concomitent.
Migrenă
Torlepta nu se administrează la copii sau adolescenţi cu vârsta sub 16 ani pentru tratamentul migrenei.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi alte preparate sau suplimente nutritive cum sunt vitaminele.
Trebuie să luaţi măsuri speciale de precauţie dacă utilizaţi în acelaşi timp oricare dintre următoarele medicamente:
Aceste medicamente pot reduce sau modifica eficacitatea topiramatului sau topiramatul poate influenţa eficacitatea sau administrarea în siguranţa a acestor medicamente. Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.
Utilizarea Torlepta cu alimente şi băuturi
Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente.
Este important să beţi multă apă atunci când luaţi Torlepta, în special dacă efectuaţi exerciţii fizice şi dacă vremea este caldă.
Trebuie să aveţi grijă să nu consumaţi mult alcool în timpul tratamentului cu topiramat deoarece vă puteţi simţi somnolent(ă) şi puteţi avea reacţiile încetinite.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă.
Medicul va discuta cu dumneavoastră dacă trebuie să utilizaţi Torlepta pentru tratamentul epilepsiei.
Medicul trebuie să discute cu dumneavoastră posibilele reacţii adverse ale topiramatului asupra copilului nenăscut şi trebuie luate în considerare riscurile asupra copilului, comparativ cu beneficiile tratamentului cu topiramat pentru epilepsia de care suferiţi.
La câţiva nou-născuţi de sex masculin ale căror mame au luat topiramat în timpul sarcinii s-a raportat o modificare minoră a orificiului de la capătul liber al penisului. Cu toate acestea, nu se cunoaşte dacă această modificare este sau nu rezultatul utilizării de topiramat de către mame.
Torlepta nu trebuie administrat pentru prevenirea episoadelor de migrenă în timpul sarcinii sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă şi nu utilizaţi măsuri de contracepţie eficace.
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda întreruperea alăptării, deoarece topiramatul poate ajunge la copilul dumneavoastră prin intermediul laptelui matern.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Torlepta vă poate determina diminuarea vigilenţei şi încetinirea reacţiilor. Reacţiile adverse de tipul: somnolenţei sau ameţelii vă pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cu care veţi discuta despre acest lucru.
Informaţii importante privind unele componente ale Torlepta
Torlepta conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele
categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Torlepta 50 mg comprimate filmate conţine galben amurg, care poate provoca reacţii alergice.
Flacoanele de Torlepta conţin un recipient cu gel desicant din siliciu. Recipientul cu gel desicant nu trebuie înghiţit.
Luaţi întotdeauna Torlepta exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigur.
Epilepsie
Dacă luaţi numai Torlepta pentru tratamentul epilepsiei (pentru adulţi sau adolescenţi cu vârsta de cel puţin 12 ani)
Dacă luaţi Torlepta împreună cu alte medicamente antiepileptice
Copii (6-12 ani) care utilizează numai TORLEPTA pentru tratamentul epilepsiei
Copii (2-12 ani) care utilizează Torlepta împreună cu alte medicamente antiepileptice
Pentru dozele care nu se pot obţine sau care nu pot fi realizate cu această concentraţie sunt disponibile alte concentraţii ale acestui medicament. Comprimatele filmate Torlepta nu sunt adecvate dacă este necesară administrarea unei doze mai mici de 25 mg la copii.
Prevenirea migrenei (pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 16 ani)
Mod de administrare
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Torlepta
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital pentru recomandări.
Dacă aţi luat prea mult topiramat puteţi avea convulsii, somnolenţă sau alte simptome, cum sunt vedere înceţoşată sau ameţeli. Puteţi prezenta acidoză metabolică (sângele devine mai acid) sau alte reacţii adverse.
Dacă uitaţi să luaţi Torlepta
Dacă aţi omis o doză, luaţi-o cât mai curând posibil după ce v-aţi amintit. Dacă se aproprie momentul pentru administrarea dozei următoare nu mai luaţi doza uitată şi continuaţi tratamentul ca de obicei.
Dacă încetaţi să luaţi Torlepta
NU ÎNTRERUPEŢI tratamentul cu acest medicament fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră. Doza trebuie redusă treptat, lent, pentru a reduce riscul de apariţie a convulsiilor sau a migrenelor.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Torlepta poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse ale Torlepta pot să apară în special la începutul tratamentul şi în timpul modificării dozelor. Reacţiile adverse sunt deseori uşoare şi dispar pe măsură ce tratamentul continuă.
Frecvenţele de apariţie sunt definite astfel:
Foarte frecvente (care apar la mai mult de 1 din 10 persoane)
Frecvente (care apar la mai mult de 1 din 100 persoane dar la mai puţin de 1 din 10 persoane)
Mai puţin frecvente (care apar la mai mult de 1 din 1000 persoane dar la mai puţin de 1 din 100 persoane)
Rare (care apar la mai mult de 1 din 10000 persoane dar la mai puţin de 1 din 1000 persoane)
Generale
Foarte frecvente: ameţeli, oboseală, somnolenţă, nervozitate, dureri de cap, greaţă. Frecvente: dureri osoase, reacţii alergice, insomnie (imposibilitatea de a adormi).
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Foarte frecvente: pierdere în greutate.
Frecvente: acidoză metabolică, care poate determina formarea de pietre la rinichi sau poate afecta oasele şi creşterea copiilor.
Tulburări hematologice şi limfatice
Frecvente: anemie, sângerare din nas, purpură (sângerare localizată sub piele), leucopenie (număr anormal de mic al globulelor albe), trombocitopenie (număr anormal de mic al trombocitelor).
Rare: neutropenie
Tulburări psihice
Foarte frecvente: dificultăţi de memorare, anorexie (pierderea poftei de mâncare), confuzie şi încetinire psihomotorie, depresie, tulburări de concentrare, anxietate.
Frecvente: apatie, astenie (slăbiciune), euforie, sensibilitate emoţională, nelinişte, tulburări cognitive,
scăderea apetitului sexual, reacţii de agresivitate, psihoză sau simptome psihotice.
Mai puţin frecvente: halucinaţii, tulburări de personalitate, idei de sinucidere, tentative de sinucidere.
Tulburări respiratorii
Mai puţin frecvente: dispnee (dificultate la respiraţie).
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: constipaţie, dureri abdominale.
Mai puţin frecvente: diaree, vărsături şi uscăciunea gurii.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului conjunctiv
Frecvente: căderea în exces a părului.
Mai puţin frecvente: foliculită (infecţie a rădăcinii părului) şi mâncărimi.
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Frecvente: incontinenţă urinară, pietre la rinichi.
Tulburări ale sistemului nervos
Foarte frecvente: ataxie (mişcări necoordonate), parestezii (senzaţii anormale la nivelul pielii), afazie (tulburări de vorbire).
Frecvente: tremor, coordonare anormală, mers anormal, nistagmus (mişcări involuntare ale ochilor), alterarea gustului.
Mai puţin frecvente: hipokinezie (scăderea anormală a mişcărilor musculare), stupoare.
Tulburări hepatice
Rare: creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice.
Tulburări oculare
Foarte frecvente: vedere dublă, vedere anormală.
Rare: miopie acută determinată de glaucom, dureri la nivelul ochilor.
Tulburări ale aparatului genital şi sânului
Frecvente: tulburări menstruale, impotenţă.
Simptomele de miopie acută şi glaucom secundar cu unghi închis (la adulţi şi copii) includ pierderea rapidă a capacităţii de a vedea clar şi/sau dureri la nivelul ochilor, de obicei în prima lună de la începerea tratamentului cu topiramat.
Au existat raportări izolate de erupţii trecătoare pe piele, vezicule pe piele şi, dureri la nivelul gurii sau ochilor. Dacă aveţi febră sau nu vă simţiţi bine având una dintre aceste reacţii adverse, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Monoterapie: reacţiile adverse observate în cazul administrării topiramatului singur sunt, în general, similare cu cele observate în cazul administrării acestuia împreună cu alte medicamente antiepileptice. Reacţiile adverse foarte frecvente şi care au manifestări clinice la adulţii trataţi cu topiramat includ: parestezii (senzaţii anormale la nivelul pielii), durere de cap, oboseală, ameţeli, somnolenţă, scădere în greutate, greaţă şi anorexie.
Copii cu vârsta de cel puţin 2 ani
Pe lângă reacţiile adverse menţionate mai sus, în studiile clinice efectuate la copii cu vârsta de cel puţin 2 ani au fost observate următoarele reacţii adverse: creşterea anormală a mişcărilor musculare (hiperkinezie), comportament anormal, creşterea cantităţii de salivă .
Migrenă: în general, reacţiile adverse dependente de doză sunt mai puţine decât în cazul epilepsiei, deoarece pentru tratamentul migrenei se utilizează doze mai mici.
(Numai pentru Torlepta 50 mg comprimate filmate) Medicamentul conţine galben amurg. Acesta poate provoca reacţii alergice.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Torlepta după data de expirare înscrisă pe blister/flacon şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Flacoane din plastic
Blistere
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Torlepta
Fiecare comprimat filmat conţine topiramat 25 mg, 50 mg, 100 mg, 200 mg.
Celelalte componente sunt:
– Pentru Torlepta 25 mg comprimate filmate-hipromeloză, macrogol 400, polisorbat 80, dioxid de titan (E171).
– Pentru Torlepta 50 mg comprimate filmate-hipromeloză, macrogol 400, polisorbat 80, galben amurg (E110), dioxid de titan (E171) şi oxid galben de fer (E172).
– Pentru Torlepta 100 mg comprimate filmate şi Torlepta 200 mg comprimate filmate-hipromeloză, macrogol 400, polisorbat 80, dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172) şi oxid galben de fer (E172).
Cum arată Torlepta şi conţinutul ambalajului
Comprimat filmat
Torlepta 25 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate rotunde, de culoare albă, având gravat ‘G’ pe o faţă şi ’25’ pe cealaltă faţă.
Torlepta 50 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate rotunde, de culoare galbenă, având gravat ‘G’ pe o faţă şi ’50’ pe cealaltă faţă.
Torlepta 100 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate rotunde, de culoare galbenă, avânt gravat ‘G’ pe o faţă şi ‘ 100’ pe cealaltă faţă
Torlepta 200 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate rotunde, de culoare roz, având gravat ‘G’ pe o faţă şi ‘200’ pe cealaltă faţă.
Torlepta comprimate filmate 25 mg, 50 mg, 100 mg şi 200 mg sunt disponibile în flacoane din plastic cu capac de siguranţă şi un recipient cu desicant care conţin 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100 şi 200* comprimate. Desicantul nu trebuie ingerat.
De asemenea, Torlepta comprimate filmate 25 mg, 50 mg, 100 mg şi 200 mg sunt disponibile în blistere din aluminiu care conţin 4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 100 şi 120* comprimate. *Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.,
Hvezdova 1716/2b, 170 48 Praga 4, Republica Cehă
Producătorii
Tillomed Laboratories Limited 3 Howard Road, Eaton Socon, St. Neots Cambridgeshire, PE 198ET, Marea Britanie
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.,
Hvezdova 1716/2b, 170 48 Praga 4, Republica Cehă
Glenmark Generics (Europe) Ltd.
The Old Sawmill, Hatfield Park,
Hatfield, AL9 5PG, Hertfordshire, Marea Britanie
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Germania Topiramat-Glenmark 25 /50 /100 /200 mg filmtabletten
Republica Cehă Topimark
Ungaria Leptam
Polonia Toramat
Republica Slovacă Topimark
Spania Topiramato Glenmark Generics 25mg/50mg/100mg/200mg
comprimidos recubiertos con pelicula EFG
Belgia Topiramat Glenmark filmomhulde tabletten
Bulgaria Topimark
Estonia Topimark
Franţa Topiramate Glenmark Generics Comprimés pelliculé
Letonia Topimark
Lituania Topimark plèvèle dengtos tabletés
Olanda Topiramat Glenmark filmomhulde tabletten
Portugalia Topiramato Glenmark
România Torlepta 25 mg/50 mg/100 mg/200 mg comprimate filmate
Slovenia Torlepta filmsko oblozene tablete
Suedia Topiramat Glenmark filmdragerad Tablett
Marea Britanie Topiramate Glenmark film-coated tablets
Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2009. Data ultimei verificări a prospectului Decembrie 2010.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel