Torvacard, 10 mg / 20 mg / 40 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Atorvastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate
Afecțiuni
pentru scăderea lipidelor din sânge
Producător
Zentiva k.s.
Acțiune terapeutică
reglarea concentraţiei lipidelor (grăsimii) din sânge

Ce este Torvacard şi pentru ce se utilizează

Torvacard face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea concentraţiei lipidelor (grăsimii) din sânge.

Torvacard este utilizat pentru scăderea lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, când o dietă fără grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Torvacard poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea riscului chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale. Pe timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard pentru scăderea colesterolului.

Colesterolul este o substanţă care apare în mod normal în organism, fiind necesară pentru creşterea normală. Cu toate acestea, dacă există prea mult colesterol în sângele dumneavoastră, acesta se poate depune pe pereţii vaselor de sânge, care pot fi blocate în cele din urmă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală de inimă. Este un lucru acceptat faptul că valorile crescute de colesterol determină creşterea riscului de boală de inimă. Alţi factori care cresc riscul de boală de inimă includ hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, greutatea crescută, sedentarismul, fumatul sau antecedentele familiale de boală de inimă.

Înainte să luaţi Torvacard

Nu luaţi TORVACARD

dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Torvacard, la orice medicament similar utilizat pentru scăderea valorii lipidelor din sânge sau la orice altă componentă a medicamentului – vezi pct. 6 pentru detalii,

dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care afectează ficatul,

dacă aţi avut valori anormale ale analizelor hepatice inexplicabile,

dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie,

dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi,

dacă aveţi o tulburare musculară denumită miopatie (dureri musculare repetate sau inexplicabile)

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua statine dacă: – aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Torvacard

Următoarele reprezintă motive pentru care Torvacard poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră:

dacă aveţi probleme renale,

dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism),

dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile, istoric personal sau familial de probleme musculare,

dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte „statine” sau „fibraţi”),

dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool,

dacă aţi avut boli ale ficatului,

dacă aveţi mai mult de 70 de ani.

Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Torvacard pentru a evalua riscul dumneavoastră de a face reacţii adverse musculare.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot interacţiona cu Torvacard:

medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină,

anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, ketoconazol, itraconazol, rifampicină,

alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, derivaţi ai acidului nicotinic, colestipol,

anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu nifedipină; medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină,

anumite benzodiazepine utilizate pentru anxietate şi alte afecţiuni, de exemplu nefazodonă,

inhibitori de proteaze utilizaţi în tratamentul HIV,

alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Torvacard includ warfarină (care reduc coagularea sângelui), contraceptive orale, fenitoină (un anticonvulsivant pentru epilepsie) şi antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Torvacard cu alimente şi băuturi

Sucul de grepfrut

Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Torvacard.

Alcool etilic

Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timpul tratamentului cu acest medicament. Pentru informaţii suplimentare vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Torvacard”.

Sarcina şi alăptarea Sarcina

Nu luaţi Torvacard dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze metode contraceptive adecvate.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

Nu luaţi Torvacard dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi instrumente sau utilaje dacă capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Torvacard

Torvacard conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Torvacard

Doza uzuală de începere a tratamentului cu Torvacard este 10 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până când luaţi cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Torvacard este 80 mg o dată pe zi.

Comprimatele de Torvacard trebuie înghiţite întregi, cu apă, şi pot fi luate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să vă luaţi comprimatul în acelaşi moment al zilei. Luaţi întotdeauna Torvacard exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să o respectaţi, de asemenea, în timpul tratamentului cu Torvacard. Durata tratamentului cu Torvacard va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.

Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă consideraţi că efectul Torvacard este prea puternic sau prea slab.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Torvacard

Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Torvacard (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Torvacard

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Torvacard poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse sunt importante şi necesită intervenţie imediată dacă le prezentaţi:

Angioedem (umflare a feţei, limbii şi gâtului, care poate determina mari dificultăţi la respiraţie). Aceasta este o reacţie foarte rară, care poate fi gravă când apare. Trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră dacă se întâmplă acest lucru.

Ocazional, pacienţii au prezentat o distrugere musculară sau o inflamaţie musculară şi, foarte rar, aceasta a evoluat spre o afecţiune care poate pune viaţa în pericol (denumită „rabdomioliză”). Dacă prezentaţi slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere musculară şi, mai ales, dacă în acelaşi moment vă simţiţi rău sau aveţi febră, întrerupeţi administrarea de Torvacard şi spuneţi-i medicului dumneavoastră imediat.

Afecţiuni rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, 9999 nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse).

dacă prezentaţi probleme cu sângerări sau vânătăi neaşteptate sau neobişnuite, acest lucru poate sugera o problemă hepatică. Trebuie să mergeţi la medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse posibile în cazul Torvacard

Ca toate medicamentele, Torvacard poate uneori să determine reacţii adverse la unele persoane. Afecţiunile frecvente afectează cel puţin 100 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi, până la 9900 de pacienţi nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ:

greaţă, durere abdominală, constipaţie, gaze, indigestie, durere de cap, durere musculară, slăbiciune, diaree, insomnie, ameţeli, durere toracică, reacţii alergice, amorţeli, durere articulară şi durere de spate, astenie, edeme periferice, senzaţie de mâncărime.

Alte reacţii adverse mai puţin frecvente au fost întâlnite la unii pacienţi care iau Torvacard sau alte medicamente de acest tip. Nu toate aceste reacţii sunt neapărat legate de utilizarea acestor medicamente; afecţiunile mai puţin frecvente afectează mai puţin de 100 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, cel puţin 9900 de pacienţi este de aşteptat să nu prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ:

anorexie (scădere a poftei de mâncare), amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi de la picioare, vărsături, erupţie trecătoare pe piele, crampe musculare, sângerări sau vânătăi neaşteptate, ţiuit în urechi şi/sau în cap, creştere în greutate, pierderea memoriei, urticarie, greaţă, impotenţă, căderea părului, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului).

Afecţiunile rare afectează mai puţin de 10 din 10000 de pacienţi care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, cel puţin 9990 nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ:

scădere a sensibilităţii pielii la atingerea uşoară sau la durere, sensibilitate musculară, erupţie veziculoasă, edem periferic (de exemplu umflare a gleznelor), hepatită (inflamaţie a ficatului), icter (îngălbenire a pielii şi a albului ochilor), rabdomioliză (durere şi slăbiciune musculară gravă, deseori însoţite de febră)

Afecţiunile foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţii care iau Torvacard (acest lucru înseamnă că pentru fiecare 10000 de pacienţi care iau Torvacard, cel puţin 9999 nu este de aşteptat să prezinte aceste reacţii adverse). Acestea includ:

– Angioedem (umflare a feţei, limbii şi gâtului care pot determina dificultăţi mari în respiraţie), sindrom Stevens-Johnson (afecţiune veziculoasă gravă a pielii, gurii, ochilor şi organelor genitale), eritem polimorf (erupţie trecătoare pe piele roşie neuniformă). S-au observat, de asemenea, creşteri şi scăderi ale glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie glicemia).

(Alte) reacţii adverse posibile

tulburări ale somnului, incluzând insomnie şi coşmaruri;

pierderi de memorie;

tulburări sexuale;

depresie;

probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Torvacard

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Torvacard după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Torvacard dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Torvacard

Substanţa activă este atorvastatină. Un comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg/20 mg/40 mg (sub formă de atorvastatină calcică).

Celelalte componente sunt:

Nucleu-celuloză microcristalină (E 460), oxid de magneziu greu, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; ^/Irn-hipromeloză (E 464), macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc.

Cum arată Torvacard şi conţinutul ambalajului

TORVACARD 10 mg comprimate filmate

Comprimate filmate biconvexe, de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiunea de aproximativ de 9,0 x 4,5 mm.

TORVACARD 20 mg comprimate filmate

Comprimate filmate biconvexe, de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiunea de aproximativ de 12,0 x 6,0 mm.

TORVACARD 40 mg comprimate filmate

Comprimate filmate biconvexe, de formă ovală, de culoare albă până la aproape albă, cu dimensiunea de aproximativ de 13,9 x 6,9 mm.

Mărimi de ambalaj: 30 şi 90 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Zentiva k.s.

U kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 102 37, Praga 10, Republica Cehă

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

CZ TORVACARD 10/20/40

PL TORVACARD 10/20/40

BG TOPBAKAPfl 10 mg/20 mg/40 mg $HnMHpaHH Ta6neTKH LV TORVACARD 10/20/40 mg apvalkotăs tabletes EE TORVACARD 10/20/40 mg

LT TORVACARD 10/20/40 mg PLEVELE DENGTOS TABLETES

HU TORVACARD 10/20/40 MG FILMTABLETTA

RO TORVACARD 10/20/40 mg comprimate filmate

SK TORVACARD 10/20//40

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2010

 
 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”