Tracsus este un imunosupresor. După transplantul de organ (de exemplu, ficat, rinichi sau inimă), sistemul dumneavoastră imunitar va încerca să elimine noul organ.
Tracsus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului dumneavoastră să accepte organul transplantat.
Tracsus este utilizat deseori în asociere cu alte medicamente care suprimă sistemul imunitar.
Tracsus mai poate să vă fie administrat în caz de rejet acut de ficat, rinichi, inimă sau alt organ sau dacă alt tratament anterior pe care l-aţi luat nu a controlat răspunsul imun după transplant.
Nu luaţi Tracsus:
Aveţi grijă deosebită cand utilizaţi Tracsus
Informaţi-vă medicul dacă vă aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii:
In aceste situaţii medicul dumneavoastră poate considera necesară modificarea dozei de Tracsus pe care o luaţi.
Trebuie să menţineţi legătura permanent cu medicul dumneavoastră. Din când în când, pe parcursul tratamentului cu Tracsus este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să efectuaţi anumite teste de sânge, urină, de evaluare a funcţiei cardiace, examen oftalmologic pentru stabilirea dozei corecte de Tracsus care trebuie administrată.
Trebuie să vă limitaţi expunerea la razele soarelui şi lumina UV (ultravioletă) în timpul administrării de Tracsus. Aceasta deoarece tratamentul cu imunosupresoare poate creşte riscul de apariţie a unor cancere de piele. Se recomandă purtarea de obiecte de îmbrăcăminte cu rol de protecţie, precum şi utilizarea de creme cu factor mare de fotoprotecţie.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau pe bază de plante.
Tracsus nu trebuire utilizat împreună cu ciclosporină.
Concentraţiile plasmatice de Tracsus pot fi modificate de alte medicamente pe care le luaţi şi concentraţiile plasmatice ale altor medicamente pot fi influenţate de utilizarea Tracsus. In consecinţă poate fi necesară creşterea sau scăderea dozei de Tracsus. In special, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent medicamente cum sunt:
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi sau trebuie să utilizaţi ibuprofen, amfotericină B sau antivirale (cum este aciclovir). Acestea pot agrava tulburările renale sau ale sistemului nervos dacă sunt luate împreună cu Tracsus.
De asemenea, medicul dumneavoastră trebuie informat dacă în timpul tratamentului cu Tracsus luaţi suplimente de potasiu sau anumite diuretice care economisesc potasiu (de exemplu amilorid, triamteren sau spironolactonă), antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS, de exemplu ibuprofen) utilizate pentru febră, inflamaţie sau durere, anticoagulante (pentru subţierea sângelui) sau medicamente orale pentru tratamentul diabetului zaharat.
Dacă aveţi nevoie de vaccinare, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament. Utilizarea Tracsus împreună cu alimente şi băuturi
In general, trebuie să luaţi Tracsus pe stomacul gol sau cu cel puţin o oră înainte de masă sau la 2-3 ore după masă. Trebuie evitat consumul de grapefruit sau suc de grapefruit în timpul tratamentului cu Tracsus.
Sarcina şi alăptarea
Dacă doriţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua orice fel de medicament.
Tacrolimus ajunge în laptele matern. De aceea, nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Tracsus.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau maşini dacă vă simţiţi ameţit sau somnolent sau dacă nu mai vedeţi clar după ce luaţi acest medicament. Aceste efecte se observă mult mai frecvent dacă consumaţi şi alcool etilic.
Informaţii importante privind unele componente ale Tracsus
Tracsus conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Luaţi întotdeauna Tracsus exact aşa cum v-a spus medicul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Asiguraţi-vă că luaţi acelaşi medicament cu tacrolimus de fiecare dată când primiţi reţeta cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră poate decide schimbarea acestuia cu un alt medicament ce conţine tacrolimus. Acest medicament trebuie luat de două ori pe zi. Dacă medicamentul nu este la fel ca de obicei sau dacă instrucţiunile de dozaj au fost schimbate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului cât mai curând posibil pentru a fi siguri că aveţi medicamentul corect.
Doza iniţială pentru prevenirea rejetului organului transplantat va fi calculată de către medicul dumneavoastră, în funcţie de greutatea dumneavoastră corporală. In general, dozele iniţiale, chiar după transplant, sunt de 0,075-0,30 mg/kg/zi, în funcţie de organul transplantat.
Doza depinde de starea dumneavoastră generală şi de ce tipuri de medicaţie imunosupresoare, alta decât tacrolimus, utilizaţi. Medicul dumneavoastră vă va solicita să efectuaţi periodic teste de sânge, necesare pentru a stabili doza corectă şi pentru a modifica doza din când în când. Medicul dumneavoastră va reduce, de obicei, doza de tacrolimus capsule odată ce starea dumneavoastră este stabilă. Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte capsule trebuie să luaţi şi cât de des.
Tracsus se administrează oral de două ori pe zi, de obicei dimineaţa şi seara. În general, trebuie să luaţi tacrolimus capsule pe stomacul gol sau cu cel puţin o oră înainte de masă sau la 2-3 ore după masă. înghiţiţi capsulele întregi, cu un pahar cu apă. Evitaţi grapefruit-ul şi sucul de grapefruit în timp ce luaţi tacrolimus capsule. Nu înghiţiţi desicantul conţinut în pungă.
Dacă aţi luat mai mult Tracsus decât trebuie
Dacă aţi luat accidental prea mult Tracsus, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă.
Dacă aţi uitat să luaţi Tracsus
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele individuale uitate. Dacă se apropie timpul pentru următoarea doză, aşteptaţi până atunci şi continuaţi apoi cu doza stabilită.
Dacă încetaţi să luaţi Tracsus
Întreruperea tratamentului cu Tracsus poate creşte riscul pentru rejetul organului transplantat. Nu opriţi tratamentul decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus să faceţi acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Tracsus poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Tracsus reduce mecanismul propriu de apărare, pentru a opri rejetul organului transplantat. Consecutiv, corpul dumneavoastră nu va mai fi la fel de bun ca de obicei în lupta cu infecţiile. Prin urmare, în timp ce luaţi Tracsus sunteţi mai predispus la infecţii decât în mod normal, cum sunt infecţii ale pielii, gurii, stomacului sau intestinelor, plămânilor şi tractului urinar.
Au fost raportate reacţii severe, incluzând reacţii alergice şi anafilactice. După tratamentul cu tacrolimus au fost raportate tumori benigne şi maligne, ca rezultat al imunosupresiei.
Posibile reacţii adverse grave sunt listate în concordanţă cu următoarele categorii:
Reacţii adverse foarte frecvente sunt observate la mai mult de 1 pacient din 10
Reacţii adverse frecvente sunt observate la mai puţin de 1 pacient din 10 dar la mai mult de 1 din 100
Reacţii adverse mai puţin frecvente sunt observate la mai puţin de 1 pacient din 100 dar la mai mult de
1 pacient din 1000
Reacţii adverse rare sunt observate la mai puţin de 1 pacient din 1000 dar la mai mult de 1 pacient din 10000
Reacţii adverse foarte rare sunt observate la mai puţin de 1 pacient din 10000.
Reacţii adverse foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
sânge
Reacţii adverse frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
creşterea acidităţii sanguine, alte modificări ale sărurilor din sânge (observate la testele de sânge)
Reacţii adverse mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
Reacţii adverse rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
Reacţii adverse foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ce conţine Tracsus
Tracsus 0,5 mg capsule
Substanţa activă este tacrolimus. Fiecare capsulă conţine tacrolimus 0,5 mg. Celelalte componente sunt:
■ Conţinutul capsulei: Povidonă K-30, croscarmeloză sodică (E 468), lactoză anhidră, stearat de magneziu.
■învelişul capsulei: Dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), gelatină.
Tracsus 1 mg capsule
Substanţa activă este tacrolimus. Fiecare capsulă conţine tacrolimus 1 mg. Celelalte componente sunt:
■ Conţinutul capsulei: Povidonă K-30, croscarmeloză sodică (E 468), lactoză anhidră, stearat de magneziu.
■ Învelişul capsulei: Dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), gelatină. Cum arată Tracsus şi conţinutul ambalajului
Tracsus 0,5 mg sunt capsule cu cap şi corp de culoare sidefie, conţinând o pulbere albă. Tracsus 0,5 mg este ambalat în blistere ce conţin 10 capsule ambalate în pungi din aluminiu, incluzând un desicant ce protejează capsulele de umiditate. Desicantul nu trebuie înghiţit.
Tracsus 1 mg sunt capsule cu cap şi corp de culoare albă, conţinând o pulbere albă. Tracsus 1 mg este ambalat în blistere ce conţin 10 capsule ambalate în pungi din aluminiu, incluzând un desicant ce protejează capsulele de umiditate. Desicantul nu trebuie înghiţit.
Tracsus 5 mg sunt capsule cu cap şi corp de culoare roşie, conţinând o pulbere albă. Tracsus 5 mg este ambalat în blistere ce conţin 10 capsule ambalate în pungi din aluminiu, incluzând un desicant ce protejează capsulele de umiditate. Desicantul nu trebuie înghiţit.
Tracsus este disponibil în cutii cu blistere a 10 capsule fiecare. Cutie cu blistere cu 50 capsule ambalate în pungi din aluminiu.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comecializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Alvogen IPCo S.ar.l 412F route d’Esch L-2086 Luxemburg
Fabricantul
Laboratorios Cinfa S.A. Olaz-Chipi, 10-Políg Areta 31620 Huarte-Pamplona, Navarra, Spania
Acest medicament este autorizat în Statele Membre Ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Marea Britanie Evenil 0.5 mg, 1 mg, 5 mg hard capsules
Bulgaria Tracsus 0.5 mg, 1 mg, 5 mg Kancyna, TBtpga
România Tracsus 0,5 mg, 1 mg, 5 mg capsule
Acest prospect a fost revizuit în Septembrie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel