Tramadolul aparţine unei clase de medicamente pentru ameliorarea durerii cu efect mediu spre puternic, cunoscute sub denumirea de analgezice opioide.
Tralgit 50 se utilizează pentru ameliorarea episoadelor de durere moderată până la severă de tip acut sau cronic, de cauze variate, având un risc relativ mic de apariţie a dependenţei, atât psihice, cât şi fizice.
Nu utilizaţi Tralgit 50
Tralgit 50 nu se administrează la copii cu vârsta mai mică de 14 ani.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tralgit 50
Tramadol nu este potrivit ca terapie de substituţie în dependenţa de opioide.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
In mod special medicul dumneavoastră trebuie să ştie dacă urmaţi tratament cu:
-IMAO deoarece în acest caz tratamentul cu tramadol este contraindicat
-alte medicamente pentru tratamentul depresiei cunoscute sub denumirea de ISRS; în acestă situaţie, in cazuri izolate poate apare un sindrom serotoninergic manifestat prin: confuzie, agitaţie, frisoane, transpiraţii, ataxie (afectare a mişcărilor şi a coordonării), hiperreflexie (accentuarea reflexelor), mioclonii (scurte convulsii musculare), diaree. întreruperea tratamentului cu compuşi serotonergici duce de regulă la remiterea rapidă a simptomelor.
-alte medicamente care deprimă funcţia sistemului nervos central: hipnotice, sedative, anxiolitice, alte opioide analgezice sau antitusive şi antihistaminice H1 sedative; creşte riscul deprimării sistemului nervos central (sedare).
-medicamente care scad pragul convulsivant (neuroleptice, antidepresive, alte analgezice cu acţiune centrală, anestezice locale); creşte riscul convulsiilor
-alte medicamente pentru tratamentul durerii cunoscute ca opioizi agonişti-antagonişti (buprenorfină, nalbufină, pentazocină); asocierea nu este recomandată, deoarece acestea scad efectul analgezic al tramadolului.
-carbamazepuna (medicament utilizat în tratamentul epilepsiei); poate reduce efectul Tralgit -ketoconazolul, eritromicina, ritonavir, medicamente utilizate pentru tratamentul unor infecţii (micotice, bacteriene, HIV),
-digoxina; au fost raportate rare cazuri de toxicitate la digoxină în caz de asociere cu tramadol. -warfarina; administrarea concomitentă poate produce o creştere a timpului de protrombină
Utilizarea Tralgit 50 cu alimente şi băuturi
Tralgit 50 poate fi administrat independent de ingestia de alimente sau băuturi. Evitaţi consumul de băuturi alcoolice pe durata tratamentului cu Tralgit 50.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Tramadolul, substanţa activă din Tralgit 50, traversează bariera placentară şi, de aceea, administrarea la gravide este permisă doar pentru anumite indicaţii speciale. Medicul este cel care apreciază necesitatea utilizării medicamentului la pacientele gravide.
Femeile care alăptează pot lua o doză unică de Tralgit 50, altfel se recomandă întreruperea alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
In timpul tratamentului cu Tralgit 50 este interzisă conducerea vehiculelor sau desfăşurarea de activităţi care necesită atenţie crescută, concentrare şi coordonare a mişcărilor. Tralgit 50 poate determina somnolenţă şi scăderea vigilenţei.
Utilizaţi întotdeauna Tralgit 50 exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu
medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dozajul şi durata tratamentului cu Tralgit 50 sunt stabilite de către medic.
Se recomandă de obicei în durerile acute, la adulţi şi copiii peste 14 ani. Dacă nu se obţine efectul
analgezic dorit într-un interval de 30-60 de minute, se poate administra o nouă capsulă. Dacă durerea
se prelungeşte, pot fi utilizate 1-2 capsule administrate de 3-4 ori pe zi.
Doza unică zilnică maximă este de 2 capsule, iar doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 8 capsule.
Intervalul obişnuit între doze este de 6-8 ore.
Medicul va ajusta intervalul dintre doze la pacienţii cu insuficienţă renală. Doza trebuie redusă la pacienţii cu disfuncţie hepatică. Se recomandă monitorizarea nivelelor plasmatice de tramadol la aceşti pacienţi, în cazul tratamentului pe termen lung. Comprimatele se administrează întregi cu o cantitate mică de lichid.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tralgit 50
Supradozajul cu tramadol se manifestă prin depresie respiratorie, hipotensiune, scăderea frecvenţei cardiace şi scăderea peristaltismului. Tratamentul supradozajului este unul complex, şi include administrarea unui antidot – naloxonă şi eventual, ventilaţie mecanică. Hemodializa nu este suficientă
Sunaţi doctorul în caz de supradozaj sau în caz de ingestie accidentală de către un copil.
Dacă uitaţi să luaţi Tralgit 50
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Tralgit 50
Dozajul şi intervalul de administrare al Tralgit 50 sunt stabilite de doctorul dumneavoastră în funcţie de afecţiunea de care suferiţi.
Tratamentul cu Tralgit 50 poate fi întrerupt fără scăderea progresivă a dozelor. întreruperea tratamentului va fi însă stabilită de către medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Tralgit 50 poate provoca reactii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 pacienţi): greaţă, ameţeli
Reacţii adverse frecvente (la mai puţin de 1 din 10 dar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi): vărsături, constipaţie, transpiraţii, uscăciunea gurii, cefalee şi oboseală
Reacţii adverse mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100 dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi): tulburări cardiovasculare (palpitaţii, creşterea frecvenţei cardiace, hipotensiune ortostatică sau colaps cardiovascular). Aceste reacţii adverse apar cu precădere la pacienţi după suprasolicitare fizică. Pot apărea de asemenea disconfort gastrointestinal (senzaţie de plenitudine gastrică, durere gastrică sau abdominală, eructaţie, diaree), reacţii cutanate (prurit, erupţii, urticarie) şi inapetenţă.
Reacţii adverse rare (la mai puţin de 1 din 1000 dar la mai mult de 1 din 10000 de pacienţi): scăderea forţei musculare, alterări ale gustului şi tulburări de micţiune. Reacţiile adverse de ordin psihic care pot apărea variază în intensitate şi în funcţie de durata tratamentului şi personalitatea fiecărui pacient. Acestea includ confuzie, schimbări de dispoziţie, variaţii ale activităţii (de obicei inhibare, uneori stimulare) şi alterări ale capacităţii de a lua decizii, tulburări de percepţie, furnicături; au fost raportate cazuri rare de halucinaţii. Reacţii alergice (dispnee, bronhospasm, respiraţie şuierătoare, edem angioneurotic) şi anafilaxie au fost raportate în cazuri sporadice.
Au fost descrise cazuri rare de convulsii epileptiforme. Acestea au apărut în principal după administrarea de doze mari de tramadol sau după administrarea concomitentă de compuşi care pot scădea pragul epileptogen sau pot induce ei înşişi convulsii (antidepresive, neuroleptice).
Reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 la 10000 de pacienţi): Creşterea tensiunii arteriale şi bradicardia, creştere a valorilor enzimelor hepatice.
De asemenea, se poate dezvolta dependenţă. Următoarele simptome (sau similare cu cele apărute după întreruperea opioidelor) sau reacţii de tip sevraj pot apărea: nelinişte (agitaţie), nervozitate, insomnie, hiperkinezie, tremor şi simptome gastrointestinale.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tralgit 50 mg după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Tralgit 50
Cum arată Tralgit 50 şi conţinutul ambalajului
Tralgit se prezintă sub formă de capsule, cu corp şi capac alb, conţinând o pulbere de culoare albă. Este disponibil în: cutie cu un blister din Al/PVC a 10 capsule şi cutie cu 2 blistere din Al/PVC a câte 10 capsule
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
ZENTIVA a..s.,
Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec, Republica Slovacia
Producătorul
ZENTIVA as.,
Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec, Republica Slovacia
Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.
Acest prospect a fost ultima dată aprobat în Septembrie 2008
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel