Tralgit, 50 mg, comprimate orodispersabile

Substanță activa
clorhidrat de tramadol
Clasa ATC
N02AX
Format
comprimate
Afecțiuni
durere, pentru ameliorarea durerii bruşte sau de lungă durată
Producător
Zentiva
Acțiune terapeutică
acţionează la nivelul creierului pentru a bloca perceperea mesajelor legate de durere, analgezic

Ce este Tralgit şi pentru ce se utilizează

Denumirea medicamentului dumneavoastră este Tralgit (denumirea comună clorhidrat de tramadol). Aceste comprimate se dizolvă pe limbă.

Tralgit este un analgezic (medicament împotriva durerii). Substanţa activă din Tralgit este tramadolul; acesta întrerupe mesajele legate de durere care sunt trimise către creier şi acţionează, de asemenea, la nivelul creierului pentru a bloca perceperea mesajelor legate de durere. Acest lucru înseamnă că tramadolul nu opreşte producerea durerii, dar nu veţi mai simţi durerea atât de mult. Tralgit este utilizat pentru ameliorarea durerii bruşte sau de lungă durată, fie când apare durerea, fie pentru prevenirea apariţiei durerii. Tipul de durere poate fi moderată sau severă şi poate fi orice tip de durere, de exemplu durere după o intervenţie chirurgicală, sau după o leziune sau durerea din artrită. Ameliorarea durerii este în mod normal percepută după 30 minute şi durează aproximativ 6 ore.

Înainte să luaţi Tralgit

Nu luaţi Tralgit dacă

  • aţi avut o reacţie alergică la clorhidratul de tramadol, alte analgezice opioide sau oricare dintre componentele din acest medicament. Reacţiile alergice la tramadol pot include erupţii trecătoare pe piele, umflarea feţei, respiraţie şuierătoare sau dificultăţi de respiraţie.
  • luaţi sau aţi luat în ultimele două săptămâni inhibitori de monoaminoxidază (IMAO) – acestea sunt medicamente pentru tratamentul depresiei.
  • aveţi epilepsie necontrolată prin tratament.
  • aţi consumat suficient alcool etilic încât să vă simţiţi chiar şi uşor beat sau aţi luat mai multe somnifere, alte medicamente împotriva durerii sau orice alte medicamente care încetinesc gândirea sau frecvenţa respiratorie.
  • luaţi medicamente puternice împotriva durerii care conţin nalbufină, buprenorfină, pentazocină.
  • aveţi o afecţiune severă a rinichilor, ficatului sau plămânilor.
  • sunteţi gravidă sau în timpul alăptării (în cazul în care este necesar un tratament de lungă durată).
  • sunteţi un copil cu vârsta mai mică de 12 ani.
  • în cazul întreruperii administrării narcoticelor la pacienţii dependenţi de narcotice.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tralgit

Trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră (acesta poate decide să vă modifice tratamentul) dacă:

  • luaţi Tralgit sau orice alt medicament care conţine tramadol pentru o perioadă lungă de timp
  • sunteţi dependent de morfină sau aveţi tendinţă la abuz medicamentos
  • aţi avut o reacţie alergică la orice medicament asemănător cu morfina
  • aveţi probleme severe cu ficatul sau rinichii (Dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii sau dacă aveţi vârsta peste 75 ani, este posibil să aveţi nevoie de o doză mai mică de Tralgit sau un interval mai mare între doze).
  • aţi suferit recent un traumatism la nivelul capului sau aveţi o durere de cap foarte severă care vă face să vă simţiţi rău
  • aţi avut vreodată convulsii (crize) sau suferiţi de epilepsie
  • aveţi astm bronşic sau dificultăţi de respiraţie
  • luaţi orice antidepresive, antipsihotice (medicamente pentru tratamentul schizofreniei) sau anticonvulsivante (medicamente pentru tratamentul epilepsiei), tranchilizante (medicamente pentru tratamentul anxietăţii) sau antihistaminice care provoacă somnolenţă

Utilizarea altor medicamente împreună cu Tralgit

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. In special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

  • anumite tipuri de antidepresive, cum sunt antidepresivele triciclice (ATC) sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sau dacă sunteţi tratat cu un mediament antipsihotic sau anticonvulsivant, există un risc ca Tralgit să poată creşte posibilitatea de apariţie a convulsiilor. Trebuie să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră în legătură cu acest lucru.
  • carbamazepină (pentru tratamentul epilepsiei)
  • ketoconazol (pentru tratamentul infecţiilor fungice)
  • ciprofloxacină, eritromicină (antibiotice)
  • anticoagulante cumarinice (medicamente pentru subţierea sângelui) cum este warfarina
  • ondansetron, metoclopramid sau domperidonă (utilizate pentru prevenirea stării de greaţă şi vărsăturilor)
  • digoxină (medicament utilizat pentru tratamentul anumitor afecţiuni ale inimii)
  • ritonavir (medicament utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV)
  • cimetidină (medicament care inhibă producerea de acid în stomac)
  • inhibitori ai monoaminooxiazei sau litiu (pentru tratamentul depresiei).

Tralgit poate provoca somnolenţă, iar acest efect poate fi accentuat de medicamentele antidepresive sau alte medicamente care vă încetinesc sistemul nervos (făcându-vă să vă simţiţi leşinat). Acestea includ somnifere, tranchilizante, antihistaminice care vă pot da somnolenţă, antipsihotice, alte medicamente împotriva durerii sau un anestezic general. Spuneţi-i medicului dumneavoastră sau stomatologului dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente. Dacă vă simţiţi somnolent, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Utilizarea Tralgit împreună cu alimente şi băuturi

Este mai bine să nu consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu acest medicament. Nu trebuie să luaţi Tralgit nici dacă vă simţiţi numai uşor beat.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sunt disponibile date insuficiente privind siguranţa tratadolului în timpul sarcinii; ca urmare, Tralgit nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă. Tralgit nu trebuie utilizat în timpul alăptării. Numai în cazuri excepţionale, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi o singură doză fără să întrerupeţi alăptarea.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Tralgit poate provoca somnolenţă. Dacă apare acest simptom, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tralgit

Componenta aspartam conţine o sursă de fenilalanină care poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Medicamentul conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Tralgit

Luaţi întotdeauna Tralgit exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani

Doza uzuală este de 1 sau 2 comprimate la fiecare 4 până la 6 ore. Numărul de comprimate pe care le luaţi şi frecvenţa cu care le luaţi depind de tipul şi severitatea durerii. În mod normal, nu ar trebui să luaţi mai mult de 8 comprimate pe zi (400 mg). Medicul dumneavoastră va stabili cât de multe comprimate să luaţi şi cât de des. Dacă nu sunteţi sigur cât de multe comprimate să luaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Copii cu vârsta sub 12 ani

Acest medicament este contraindicat.

Medicul dumneavoastră vă poate reduce doza sau poate creşte intervalul între doze dacă aveţi vârsta peste 75 ani sau dacă aveţi insuficienţă renală sau hepatică, uşoară până la moderată.

Nu înghiţiţi comprimatele de Tralgit. Aceste comprimate trebuie supte, nu mestecate, deoarece se dizolvă pe limbă. Dacă este necesar, puteţi dizolva fiecare comprimat în jumătate de pahar cu apă.

Dacă aveţi dureri cronice (îndelungate), trebuie să verificaţi periodic cu medicul dumneavoastră dacă este bine pentru dumneavoastră să continuaţi să luaţi tramadol.

Dacă luaţi mai mult Tralgit decât trebuie

Dacă luaţi vreodată prea multe comprimate sau dacă un copil ia din greşeală Tralgit, adresaţi-vă imediat unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital sau medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Tralgit

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aţi uitat să vă luaţi medicamentul, luaţi-l imediat ce vă amintiţi. Luaţi apoi următoarea doză peste 6 ore, însă NU LUAŢI MAI MULT DECÂT O DOZĂ O DATĂ.

Dacă mergeţi la un alt medic sau trebuie să mergeţi la spital

Dacă mergeţi la orice alt medic sau dacă mergeţi la spital indiferent de motiv, trebuie să le spuneţi că luaţi Tralgit sau orice medicamente pe care le luaţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele Tralgit poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

In cazuri rare, o reacţie alergică la Tralgit poate să vă agraveze astmul bronşic dacă aveţi deja această afecţiune, vă poate da senzaţia de dificultăţi de respiraţie sau vă poate provoca angioedem (umflare a feţei şi buzelor) sau chiar o reacţie alergică sistemică. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste reacţii alergice, vă rugăm să întrerupeţi imediat administrarea comprimatelor şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

In timpul tratamentului cu tramadol (substanţa activă din Tralgit), pot să apară următoarele reacţii adverse (prezentate în ordinea frecvenţei de apariţie):

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mult de 1 utilizator din 10):

  • ameţeli, vărsături, greaţă.

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

  • durere de cap, oboseală, somnolenţă, constipaţie, uscăciune a gurii, transpiraţii.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):

  • iritaţie a tractului digestiv (o senzaţie de presiune la nivelul stomacului, senzaţie de balonare), râgâit, reacţii pe piele (de exemplu mâncărime, erupţie trecătoare pe piele, urticarie).

Pot apărea palpitaţii, creşterea frecvenţei de bătaie a inimii, ameţeală la ridicarea bruscă din poziţie şezând sau chiar colaps cardiovascular, în special în cazul administrării intravenoase şi la pacienţii care prezintă un stres fizic.

Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000):

  • senzaţie de furnicături pe piele, tremurături, reacţii alergice, vedere înceţoşată, modificări ale poftei de mâncare, scăderea frecvenţei de bătaie a inimii, creşterea tensiunii arteriale, slăbiciune motorie, dificultăţi la urinare şi retenţie de urină, modificări ale dispoziţiei, modificări ale activităţii, modificări ale capacităţii de gândire şi ale simţurilor, halucinaţii, confuzie, tulburări ale somnului, coşmaruri.

Administrarea de lungă durată poate duce la dependenţă. Pot să apară simptome de sevraj la oprirea tratamentului. Dacă se produce acest lucru, vă puteţi simţi agitat, anxios, nervos sau tremurând şi puteţi avea tulburări de somn. Aceste efecte vor dispărea, de obicei, după câteva zile.

Pot apare convulsii de tip epileptic după administrarea de doze mari de tramadol sau după tratamentul concomitent cu anumite medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente împreună cu Tralgit”).

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000):

  • vertij, înroşirea feţei, agravarea astmului bronşic, dificultăţi de respiraţie sau cazuri rare de modificări ale funcţiei ficatului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Tralgit

A nu se păstra la îndemâna şi vederea copiilor. Comprimatele dumneavoastră le pot face rău. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejate de umiditate.

Nu utilizaţi Tralgit după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tralgit

  • Substanţa activă este clorhidratul de tramadol. Fiecare comprimat orodispersabil conţine clorhidrat de tramadol 50 mg.
  • Celelalte componente sunt Specicell 140 (conţine celuloză microcristalină, lactoză monohidrat şi carmeloză sodică), aromă de cireşe uscate, manitol, crospovidonă, oxid roşu de fer (E 172), acesulfam potasic, aspartam, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Cum arată Tralgit şi conţinutul ambalajului

Tralgit 50 mg comprimate orodispersabile se prezintă sub formă de comprimate plate, de formă rotundă, marmorate, de culoare roz, ambalate în blistere cu 10 comprimate, fiecare cutie conţinând 1 sau 3 blistere.

Mărimi de ambalaj: 10 comprimate orodispersabile 30 comprimate orodispersabile

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Zentiva, a.s.

Nitrianska 100, Hlohovec 920 27 Republica Slovacia

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”