Ce este Triquilar ? Tipul de contraceptiv
Triquilar este un contraceptiv oral combinat. Fiecare drajeu conţine, în cantităţi mici, doi hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt: levonorgestrel (un progestativ) şi etinistradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici ale celor doi hormoni, Triquilar este considerat un contraceptiv oral cu doze scăzute de hormoni. Blisterul Triquilar conţine 3 tipuri diferite de drajeuri, fiecare conţinând diferite concentraţii de hormoni. Aceste drajeuri mimează ciclul natural prin generarea a trei stadii hormonale diferite. De aceea, Triquilar este numit contraceptiv oral combinat trifazic.
De ce să luaţi Triquilar ?
Triquilar este utilizat pentru prevenirea sarcinii.
Când nu se administrează Triquilar?
Nu utilizaţi contraceptive orale combinate dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile menţionate, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Triquilar. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul altă metodă (non-hormonală) de control al sarcinii. – Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care să afecteze circulaţia sângelui, îndeosebi acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge) în vasele de sânge ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), ale plămânilor (embolism pulmonar), ale inimii (infarct miocardic) sau ale oricărei alte părţi a corpului (vezi, de asemenea, pct. ,, Contraceptivul oral şi tromboza”).
Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apar pentru prima dată în timp ce utilizaţi contraceptivul oral întrerupeţi imediat utilizarea acestuia şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. In acest timp puteţi utiliza metode contraceptive non-hormonale. Vezi, de asemenea, pct. ,,Informaţii generale” în cadrul paragrafului următor.
Informaţii generale
În acest prospect sunt descrise mai multe situaţii în care trebuie să întrerupeţi administrarea contraceptivului sau în care eficacitatea contraceptivului poate fi scăzută. In astfel de situaţii nu ar trebui să aveţi contact sexual sau ar trebui să folosiţi metode contraceptive nehormonale suplimentare, ca de exemplu prezervativul sau o altă metodă contraceptivă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau cea bazată pe măsurarea temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul modifică temperatura bazală şi mucusul cervical în timpul perioadei de sângerare menstruală.
Ca toate contraceptivele orale, Triquilar nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.
Înainte de a începe să utilizaţi Triquilar
Dacă este utilizat contraceptivul oral combinat în cazul în care suferiţi de oricare dintre afecţiunile menţionate mai jos s-ar putea să fie necesar să fiţi monitorizată cu atenţie. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Triquilar, dacă:
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus apar pentru prima dată, reapar sau se agravează în timp ce utilizaţi contraceptivul, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Contraceptivul oral şi tromboza
Tromboză înseamnă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.
Tromboza poate apare câteodată la nivelul venelor profunde ale piciorului (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge este mobilizat de la nivelul venei în care s-a format poate să ajungă şi să blocheze arterele din plămâni, determinând aşa-numitul ,,embolism pulmonar”. Tromboza venoasă profundă apare rar. Poate să apară şi dacă nu utilizaţi contraceptivul oral. Poate să apară, de asemenea, dacă rămâneţi gravidă. Riscul de apariţie este mai mare la persoanele care utilizează contraceptivul oral decât la cele care nu îl utilizează dar nu la fel de mare cum este cel din timpul sarcinii.
Tromboembolismul venos poate să apară şi în cazul în care nu utilizaţi contraceptivul oral. Poate să apară, de asemenea, şi dacă rămâneţi gravidă. Riscul este mai mare la cele care utilizează contraceptivul orale decât la cele care nu-l utilizează dar nu este la fel de mare ca în timpul sarcinii.
Cheagurile de sânge pot, de asemenea, să apară, foarte rar la nivelul vaselor de sânge ale inimii (determinând un infarct miocardic) sau ale creierului (determinând un accident vascular cerebral). Cheagurile de sânge pot să apară foarte rar şi la nivelul ficatului, intestinului, rinichilor sau ochilor.
Foarte rar tromboza poate determina invaliditate permanentă sau poate pune în pericol viaţa.
Riscul de apariţie a infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral creşte pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Nu trebuie să fumaţi când utilizaţi contraceptivul oral, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 ani.
Dacă apare hipertensiunea arterială în timp ce utilizaţi contraceptivul oral, vi se poate spune să întrerupeţi utilizarea acestuia.
Riscul de apariţie a trombozei venoase profunde este temporar crescut ca urmare a unei operaţii sau imobilizări (de exemplu: când aveţi un picior sau ambele picioare în ghips sau în atele). Riscul poate fi şi mai mare la femeile care utilizează contraceptivul oral. Spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi contraceptivul oral, cu o perioadă de timp destul de mare înainte oricărei spitalizări sau intervenţii chirurgicale programate. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea contraceptivului oral cu câteva săptămâni înainte de efectuarea intervenţiei chirurgicale sau în orice moment al perioade de imobilizare. Medicul dumneavoastră vă va spune, de asemenea când puteţi să reîncepeţi să utilizaţi contraceptivul oral după ce v-aţi însănătoşit.
Dacă observaţi semne posibile ale unei tromboze, încetaţi să utilizaţi contraceptivul oral şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră (vezi, de asemenea, ,,Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră”).
Contraceptivul oral şi cancerul
Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptivul oral decât la cele care nu utilizează şi care au aceeaşi vârstă. Această uşoară creştere a numărului diagnosticelor de cancer de sân dispare treptat în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivului oral. Nu se ştie dacă diferenţa este cauzată de către contraceptivul oral. Această diferenţă s-ar putea datora frecvenţei mai mari a controalelor medicale, care au permis diagnosticarea mai precoce a cancerului de sân.
În cazuri rare, a fost raportată apariţia tumorilor hepatice benigne şi, chiar mai rar, a tumorilor hepatice maligne la femeile care utilizează contraceptivul oral. Aceste tumori pot fi cauza unor sângerări interne. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi apariţia unei dureri severe în abdomenul dumneavoastră.
Cel mai important factor de risc al cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirusul uman (HPV). Unele studii epidemiologice au indicat că utilizarea îndelungată a COC poate contribui în mod suplimentar la creşterea acestui risc dar nu există încă consens referitor la măsura în care aceste date pot fi atribuite unor factori de confuzie, de exemplu: screening-ul pentru cancerul de col uterin sau comportamentul sexual inclusiv utilizarea metodelor contraceptive de barieră.
Contraceptivul oral şi sarcina
Triquilar nu trebuie folosit de către femeile care sunt sau care cred că pot fi însărcinate. Dacă bănuiţi că sunteţi însărcinată în timpul tratamentului cu Triquilar, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.
Contraceptivul oral şi alăptarea
În general, nu este recomandată utilizarea de Triquilar în timpul perioadei de alăptare. Dacă doriţi să luaţi contraceptivul în timpul perioadei de alăptare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Contraceptivul oral şi capacitatea de a conduce vehicule
Nu s-au observat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule
Contraceptivul oral şi alte medicamente
Anumite medicamente pot împiedica contraceptivul să acţioneze eficient. Acestea includ medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat); al tuberculozei (de ex. rifampicină, rifabutin) şi infecţiei HIV (de exemplu ritonavir, nevirapin ); antibiotice (de exemplu peniciline, tetracicline, griseofulvină) pentru alte boli infecţioase; şi preparatele naturiste pe bază de sunătoare (folosite în principal ca tratament al stărilor depresive). Contraceptivul poate, de asemenea, influenţa acţiunea altor medicamente.
Contraceptivul poate interfera cu acţiunea altor medicamente, de exemplu medicamente ce conţin ciclosporin sau antiepilepice, lamotrigina.
Vă rugăm să îl informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă luaţi sau aţi luat recent vreun medicament sau produs naturist, inclusiv cele eliberate fără reţetă. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatolog care vă prescrie alt medicament (sau farmacistului care vi-l eliberează) că utilizaţi Triquilar. Ei vă pot informa dacă sunt necesare măsuri contraceptive suplimentare şi dacă da, pentru cât timp.
Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră Controale medicale regulate
Când utilizaţi contraceptivul oral, medicul dumneavoastră vă va spune să reveniţi pentru controale medicale regulate.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:
Întrerupeţi utilizarea drajeurilor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile ale trombozei, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral:
Aceste situaţii şi simptome menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat în alte paragrafe ale acestui prospect.
Blisterul Triquilar conţine 21 drajeuri. Acest blister rectangular a fost special proiectat spre a vă ajuta să vă amintiţi să vă luaţi drajeul. Fiecare drajeu este plasat în locaşul său numerotat şi există un mod specific de înregistrare a zilei în care aţi început tratamentul, astfel încât, prin numărarea de la numărul unu, să vă puteţi da imediat seama dacă în acea zi aţi luat sau nu drajeul.
Începerea primului blister de Triquilar
Dacă sunteţi o nouă utilizatoare de Triquilar sau reluaţi tratamentul după o pauză, luaţi primul drajeul de Triquilar în prima zi a ciclului menstrual, adică în prima zi a sângerării menstruale. Vezi de asemenea pct. „Când puteţi începe primul dumneavoastră blister”.
De exemplu, dacă ciclul dumneavoastră menstrual începe Miercuri, perforaţi folia blisterului pe discul inscripţionat cu „Mi”.
După ce aţi luat toate cele 21 de drajeuri, urmează 7 zile în care nu luaţi drajeuri. Sângerarea menstruală trebuie să apară în aceste 7 zile (sângerare de întrerupere). De obicei, aceasta apare la 2-3 zile după ce aţi luat ultimul drajeu Triquilar. În a opta zi luaţi primul drajeu Triquilar dintr-un blister nou chiar dacă sângerarea menstruală continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe mereu un blister nou în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, sângerarea de întrerupere va debuta aproximativ în aceeaşi zi, în fiecare lună.
Contraceptivele orale combinate dacă sunt administrate corect au o rată de eşec de aproximativ 1% pe an. Aceasta rată de eşec poate să crească în cazul omiterii administrării sau a administrării necorespunzătoare.
Când puteţi începe primul blister?
Aşa cum este detaliat în secţiunea anterioară, începeţi să luaţi Triquilar în prima zi a ciclului menstrual (adică în prima zi a sângerării menstruale). Triquilar va începe să acţioneze imediat, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.
Puteţi începe, de asemenea, în intervalul dintre zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastră menstrual, dar in acest caz trebuie să utilizaţi, de asemenea, o metodă contraceptivă suplimentară (de barieră) în primele 7 zile ale administrării drajeurilor în timpul primului ciclu menstrual.
Puteţi începe să luaţi Triquilar în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat sau drajeu al contraceptivului oral utilizat în prezent (ceea ce înseamnă că nu trebuie să lăsaţi perioadă de pauză). Dacă blisterul contraceptivului oral utilizat în prezent conţinea şi comprimate sau drajeuri fără substanţă activă, puteţi începe să luaţi Triquilar în ziua următoare celei în care aţi luat ultimul comprimat sau drajeu cu substanţă activă (dacă nu sunteţi sigură că ştiţi care este acesta adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului). Puteţi începe, de asemenea, mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua următoare perioadei de pauză corespunzătoare administrării contraceptivului oral utilizat în prezent (sau după ultima administrare a comprimatului sau drajeului fără substanţă activă al contraceptivului oral utilizat în prezent).
Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesar să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.
Puteţi întrerupe administrarea contraceptivului oral care conţine doar progesteron în orice zi şi puteţi începe să luaţi Triquilar în ziua următoare, la aceeaşi oră. Trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare (de barieră) în primele 7 zile de administrare a drajeului atunci când aveţi contact sexual.
începeţi să luaţi Triquilar în ziua în care ar trebui să faceţi următoarea injecţie sau în ziua în care implantul sau DIU este îndepărtat. Trebuie, de asemenea, să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (de barieră) în primele 7 zile de administrare a drajeului atunci când aveţi contact sexual.
După ce aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până la apariţia primei menstruaţii normale înainte de a începe să luaţi Triquilar. Uneori este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă va sfătui. Dacă alăptaţi şi doriţi să luaţi Triquilar, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.
Dacă aţi luat prea multe drajeuri de Triquilar (supradozaj)
Nu au fost raportate reacţii adverse severe ca urmare a administrării unice a unui număr mare de drajeuri Triquilar. Dacă aţi luat câteva drajeuri o dată s-ar putea să aveţi greaţă, vărsături sau sângerare vaginală. Dacă descoperiţi că un copil a luat Triquilar, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă sfătui.
Când doriţi să opriţi administrarea de Triquilar
Puteţi să opriţi administrarea de Triquilar oricând doriţi. Dacă opriţi administrarea deoarece doriţi să rămâneţi însărcinată, se recomandă în general să aşteptaţi o menstruaţie normală, înainte de a încerca să concepeţi un copil. Acest lucru vă va ajuta să stabiliţi data la care trebuie să se nască copilul. Dacă nu doriţi să rămâneţi însărcinată, discutaţi cu medicul despre alte metode de control al sarcinii.
CUM SĂ PROCEDAŢI DACĂ:
Dacă au trecut mai puţin de 12 ore de când trebuia să luaţi drajeul, eficacitatea contraceptivului oral este menţinută. Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit şi luaţi drajeurile următoare aşa cum aţi stabilit.
Dacă au trecut mai mult de 12 ore de când trebuie să luaţi drajeul, eficacitatea contraceptivului oral poate fi diminuată. Cu cât uitaţi să luaţi mai multe drajeuri consecutive cu atât este mai mare riscul ca efectul contraceptivului oral să fie scăzut. Există un risc mai mare de a rămâne gravidă în cazul în care uitaţi să luaţi drajeurile de la începutul sau sfârşitul blisterului. De aceea, trebuie să respectaţi regulile prezentate mai jos (vezi, de asemenea, diagrama prezentată mai jos).
Aţi uitat să luaţi mai mult de un drajeu dintr-un blister
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
Aţi uitat să luaţi un drajeu în săptămâna 1
Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă înseamnă să luaţi două drajeuri în acelaşi timp) şi luaţi drajeurile următoare atunci când aţi programat. Utilizaţi o metodă de contracepţie suplimentară (de barieră) în următoarele 7 zile.
Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna anterioară zilei în care aţi uitat să luaţi drajeul, există posibilitatea să fiţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Aţi uitat să luaţi un drajeu în săptămâna 2
Luaţi drajeul imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă înseamnă să luaţi două drajeuri în acelaşi timp) şi luaţi drajeurile următoare atunci când aţi programat. Eficacitatea contraceptivului este menţinută. Nu trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.
Aţi uitat să luaţi un drajeu în săptămâna 3
Puteţi alege oricare dintre următoarele opţiuni, fără a fi necesare metode contraceptive suplimentare.
Dacă aţi uitat să luaţi drajeuri dintr-un blister şi nu apare sângerarea menstruală în primul interval normal de pauză, puteţi fi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe blisterul următor.
– dacă suferiţi de tulburări gastro-intestinale (de exemplu: vărsături, diaree severă)
Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă, cantităţile de substanţe active din componenţa Triquilar pot să nu fie absorbite complet. Dacă vărsaţi în decurs de 3-4 ore după ce aţi luat drajeul, situaţia este similară celei în care aţi uitat să luaţi drajeul. De aceea, urmaţi recomandările făcute pentru cazul în care uitaţi să luaţi drajeul. Dacă aveţi diaree severă vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Vă puteţi întârzia menstruaţia dacă începeţi un nou blister Triquilar imediat după terminarea celui anterior. Puteţi continua să luaţi din acest blister cât timp doriţi, până la terminarea sa. Când doriţi să lăsaţi să apară menstruaţia trebuie doar să nu mai luaţi drajeurile. în timp ce utilizaţi al doilea blister pot să apară sângerări spontane sau minore în zilele în care luaţi drajeurile. începeţi să utilizaţi un nou blister după intervalul normal de pauză de 7 zile.
Dacă luaţi drajeurile aşa cum v-a fost recomandat, menstruaţia va apare la aproximativ aceeaşi dată la interval de 4 săptămâni. Dacă doriţi să modificaţi data, scurtaţi (nu prelungiţi niciodată) următorul interval de pauză. De exemplu: dacă menstruaţia apare, de obicei, într-o zi de Vineri şi doriţi ca pe viitor să apară într-o zi de Marţi (cu 3 zile mai devreme) trebuie să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă scurtaţi prea mult intervalul de pauză (de exemplu: 3 zile sau mai puţin) s-ar putea să nu apară sângerarea de întrerupere în acest interval. S-ar putea să apară sângerare spontană sau minoră în timpul utilizării blisterului următor.
Ca în cazul celorlalte contraceptive orale, în decursul primelor luni, puteţi să observaţi apariţia unei sângerări neregulate (sângerare minoră sau spontană) în intervalul dintre două menstruaţii. Trebuie să luaţi măsuri de igienă, dar continuaţi să luaţi drajeurile în mod normal. Sângerările vaginale neregulate dispar, de obicei, odată ce organismul s-a obişnuit cu contraceptivul (de obicei după aproximativ 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Dacă sângerarea continuă, devine abundentă sau reapare, spuneţi medicului dumneavoastră.
Dacă aţi luat toate drajeurile aşa cum v-a fost recomandat şi nu aţi vărsat, nu aţi avut diaree severă şi nu aţi utilizat alte medicamente este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să luaţi Triquilar ca de obicei.
Dacă menstruaţia nu apare de două ori la rând, puteţi fi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi blisterul de Triquilar următor până când medicul dumneavoastră nu v-a investigat pentru diagnosticarea sarcinii.
Ca toate medicamentele, Triquilar poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Anunţaţi medicul dumneavoastră când observaţi orice reacţie adversă, în special dacă este severă sau persistentă sau dacă apar modificări ale stării de sănătate care credeţi că pot fi provocate de contraceptive.
Reacţii adverse severe
Reacţiile adverse severe asociate utilizării contraceptivului oral, precum şi simptomele acestora sunt descrise în următoarele paragrafe: ,,Contraceptivul şi tromboza/Contraceptivul şi cancerul”. Vă rugăm să citiţi aceste paragrafe pentru informaţii suplimentare şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră atunci când este cazul.
Alte reacţii adverse posibile
Următoarele reacţii adverse au fost raportate de către cele care utilizează contraceptivul oral, deşi pot să nu fie determinate de către contraceptiv. Aceste reacţii adverse pot să apară în primele luni de utilizare a contraceptivului şi se ameliorează în timp.
Clasificarea pe sisteme şi organe |
Frecvente (>1/100) |
Mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100) |
Rare (</1000) |
Tulburări oculare |
|
|
Intoleranţă la purtarea lentilelor de contact |
Tulburări gastrointestinale |
Greaţă, durere abdominală |
Vărsături, diaree |
|
Tulburări ale sistemului imunitar |
|
|
Reacţii de hipersensibilitate |
Investigaţii diagnostice |
Creştere în greutate |
|
Scădere în greutate |
Tulburări metabolice şi de nutriţie |
|
Retenţie lichidiană |
|
Tulburări ale sistemului nervos |
Durere de cap |
Migrenă |
|
Tulburări psihice |
Stare depresivă, modificări ale dispoziţiei |
Diminuarea libidoului |
Creşterea libidoului |
Tulburări ale aparatului genital şi sânului |
Durere la nivelul sânului, sensibilitate accentuată sânului |
Creşterea dimensiunilor sânului |
Secreţie vaginală, secreţie de la nivelul sânului |
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat |
|
Erupţie cutanată urticarie |
Eritem nodos, eritem polimorf |
Dacă aveţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului (vezi pct. „Înainte de începerea utilizării Triquilar”).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj
Informaţii suplimentare despre contraceptive
Contraceptivele orale combinate pot avea de asemenea şi efecte benefice pentru sănătate nelegate de efectul contraceptiv.
Menstruaţia dumneavoastră poate fi mai redusă ca intensitate şi ca durată. Ca urmare, riscul de anemie poate fi mai redus. Durerile dumneavoastră menstruale pot fi mai puţin severe sau pot dispărea complet.
În plus, s-a raportat apariţia mai puţin frecventă a unor tulburări grave la femeile care utilizeză contraceptive ce conţin 50 de micrograme de etinilestradiol („Comprimate contraceptive cu doză mare”). Acestea sunt tumorile benigne ale sânului, chisturile ovariene, infecţiile pelvine (boala inflamatorie pelvină sau BIP), sarcina extrauterină (sarcină în care embrionul se implantează în altă parte decât în uter) şi cancerul de endometru (mucoasa uterină) şi de ovar. Acest lucru se poate întâmpla şi în cazul contraceptivelor cu doze mici, dar, până în prezent, acest lucru a fost confirmat numai pentru cancerul endometrial şi ovarian.
Ce conţine Triquilar
magneziu, zahăr, povidonă 700000, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, glicerină 85%, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172), ceară montanglicol
magneziu, zahăr, povidonă 700000, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, ceară montanglicol
magneziu, zahăr, povidonă 700000, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, glicerină 85%, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), ceară montanglicol
Cum arată Triquilar şi conţinutul ambalajului
Triquilar este disponibil sub formă de drajeuri de culoare maro-deschis (6 drajeuri), albă (5 drajeuri) şi galben-ocru (10 drajeuri), biconvexe, de formă rotundă, cu diametru de 5 mm. Triquilar este ambalat în cutii care conţin câte un blister rectangular de tip calendar din PVC/Al a 21 drajeuri.
Contraceptivul oral combinat poate avea, de asemenea, beneficii terapeutice non-contraceptive.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
BAYER PHARMA AG
Müllerstraße 178, 13353 Berlin, Germania
Producător
BAYER PHARMA AG
Müllerstraße 178, 13353 Berlin, Germania
Data ultimei verificări a prospectului Aprilie, 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel