Tuadin, 5 mg / 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Clorhidrat de donepezil
Clasa ATC
N06DA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
simptome uşoare şi moderate din boala Alzheimer
Producător
Antibiotice SA
Acțiune terapeutică
inhibitori de acetilcolinesterază, substanţe contra demenţei

Ce este Tuadin şi pentru ce se utilizează

Clorhidratul de donepezil, substanţa activă din Tuadin, face parte din clasa de medicamente cunoscută sub denumirea de inhibitori de acetilcolinesterază, substanţe contra demenţei.

În creierul persoanelor cu boală Alzheimer există o scădere a funcţiei sistemului neurotransmiţător care foloseşte acetilcolină ca şi mesager chimic. Donepezil inhibă enzima denumită acetilcolinesterază, determinând astfel creşterea nivelului de acetilcolină din creier. În acest fel, Tuadin ajută la tratarea simptomelor uşoare şi moderate din boala Alzheimer.

Este destinat pentru utilizare numai pacienţilor adulţi

Înainte să luaţi Tuadin

Nu luaţi Tuadin

-dacă sunteţi alergic la clorhidrat de donepezil , la derivaţi piperidinici sau la oricare dintre celelalte componente ale Tuadin.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tuadin

-Dacă suferiţi de o boală a inimii de tipul bătăilor neregulate ale inimii, sindromul sinusului bolnav, bloc sino-atrial sau atrioventricular sau alte tulburări de conducere cardiacă, deoarece în timpul tratamentului cu Tuadin poate scădea frecvenţa cardiacă. Au fost raportate cazuri de sincope şi convulsii.

-Dacă aţi avut vreodată sau aveţi ulcer sau urmaţi un tratament concomitent cu medicamente din grupul antiinflamatoriilor nesteroidiene. -Dacă aveţi dificultăţi la urinare .

-Dacă aţi avut vreodată sau aveţi convulsii. Donepezil poate determina spasme sau convulsii. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza simptomele. -Dacă suferiţi de astm sau alte boli pulmonare obstructive.

-Dacă aţi avut vreodată boli ale ficatului

-Dacă urmează să suferiţi o anestezie, Tuadin poate determina accentuarea relaxării musculare. De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi ca aţi putea fi gravidă..

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune sau pot apărea reacţii adverse grave.

Consultaţi medicul în condiţiile în care mai luaţi:

  • pentru tratarea durerii şi inflamaţiei (AINS), medicamente precum ibuprofen sau diclofenac sodic
  • antibiotice, cum este eritromicina sau rifampicina
  • medicamente medicamente antifungice, cum este ketoconazolul sau itraconazolul
  • relaxante musculare
  • antidepresive cum este fluoxetina
  • anticonvulsivante, cum este fenitoina sau carbamazepina
  • medicamente pentru boli ale inimii sau tensiune arterială mare, cum sunt beta-blocantele
  • alte medicamente care acţionează asemănător cu donepezil (cum este galantamina sau rivastigmina) şi unele medicamente pentru diaree, boala Parkinson şi astmul bronşic.

Folosirea Tuadin cu alimente şi băuturi

Trebuie să evitaţi consumul băuturilor alcoolice în timp ce sunteţi trataţi cu clorhidrat de donepezil, deoarece alcoolul scade concentraţia serică de clorhidrat de donepezil.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Nu utilizaţi Tuadin dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, deoarece nu există suficiente date privind siguranţa utilizării clorhidratului de donepezil în aceste condiţii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule în timpul tratamentului cu Tuadin, deoarece acest medicament poate conduce la apariţia oboselii, a ameţelilor, a crampelor musculare. De asemeni, boala Alzheimer poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tuadin

Tuadin conţine lactoză Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat.

Cum să luaţi Tuadin

Luaţi întotdeauna Tuadin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de 5 mg/zi, în priză unică în fiecare seară. În funcţie de rezultatele clinice obţinute după prima lună de tratament cu 5 mg/zi, dozele de Tuadin pot fi crescute la 10 mg/zi (în priză unică),. în fiecare seară

Doza zilnică maximă recomandată este de 10 mg.

Acest medicament trebuie luat doar după un diagnostic exact al bolii dumneavoastră.

Pentru a obţine cele mai bune rezultate, Tuadin trebuie luat în fiecare zi, exact aşa cum este prescris de către medic şi în dozele recomandate de acesta.

Luaţi Tuadin pe gură, cu apă, seara înainte de a merge la culcare.

Începeţi tratamentul cu Tuadin doar dacă există un supraveghetor care să monitorizeze regulat administrarea medicamentului. Continuaţi tratramentul atât timp cât există un beneficiu terapeutic.

Dacă aveţi probleme ale rinichilor nu este necesară ajustarea dozelor.

Pentru pacienţii adulţi cu boli ale ficatului uşoare până la moderate, poate fi nevoie ca medicul să ajusteze doza.

Dacă aveţi probleme severe ale ficatului, trebuie să aveţi grijă deosebită cu Tuadin (vezi pct. 2 „înainte să luaţi Tuadin”). În caz de disfuncţie hepatică inexplicabilă apărută în cursul tratamentului cu donepezil, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu Tuadin.

Siguranţa şi eficacitatea utilizării donepezilului nu a fost studiată la copii şi adolescenţi. Administrarea de donepezil la această categorie de vârstă nu este recomandată.

Pentru cât timp trebuie să luaţi Tuadin

Medicul dumneavoastră vă va recomanda cât timp trebuie să continuaţi să luaţi comprimatele. Va fi nevoie să mergeţi periodic la medicul dumneavoastră pentru a vă verifica tratamentul şi pentru a vă evalua simptomele.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tuadin

Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a recomandat medicul dumneavoastră

Prea multe comprimate luate odată pot să producă neplăceri sau pot fi chiar periculoase. Dacă observaţi: greaţă severă, vărsături, salivaţie, transpiraţie, scăderea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace, dificultăţi la respirat, leşin, convulsii, anunţaţi de urgenţă medicul sau adresaţi-vă unui serviciu medical de urgenţă. Medicul va lua măsurile generale de resuscitare. Există şi posibilitatea apariţiei decesului.

Dacă uitaţi să luaţi Tuadin

Nu fiţi îngrijorat. Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru urmatoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Este important să nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă uitaţi să vă luaţi medicamentul timp de mai mult de o săptămână, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a relua administrarea medicamentului.

Dacă încetaţi să luaţi Tuadin

Când se opreşte tratamentul, efectele benefice ale donepezilului vor descreşte treptat. Chiar dacă vă simţiţi bine nu întrerupeţi administrarea comprimatelor, decât la recomandarea medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tuadin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aceste au fost clasificate astfel:

Foarte frecvente:  care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente:  care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente:  care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare:  care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare:  care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută:  care nu poate fi estimată din datele disponibile

Foarte frecvente:
-diaree, greaţă, durere de cap

Frecvente:
–  guturai, lipsa poftei de mancare, halucianţii, agitaţie, comportament agresiv, sincopă (se va lua în considerare şi posibilitatea apariţiei stopului cardiac), ameţeală, insomnie, , vomă, , tulburări abdominale, mancărimi, înroşirea tegumentelor, crampe musculare, incontinenţă urinară, , oboseală.

Mai puţin frecvente: atac de apoplexie, frecvenţa cardiacă scăzută, hemoragie gastrointestinală, ulcer gastric şi duodenal, creşterea uşoară a concentraţiei serice a creatinchinazei musculare.

Rare:  simptome extrapiramidale(tonus muscular crescut, imposibilitatea de a sta linistit, tremor), bloc sinoatrial, bloc atrio-ventricular, disfuncţii hepatice, inclusiv hepatită. În cazul apariţiei unor disfuncţii hepatice inexplicabile este indicată întreruperea administrării de donepezil.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tuadin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Tuadin după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a rezidurilor menajere. Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tuadin

Substanţa activă este clorhidrat de donepezil. Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de donepezil 5 mg sau 10 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloză, celuloză microcristalină, stearat de magneziu; film: hipromeloză 5cP (E 464), dioxid de titan (E 171), propilenglicol, talc

Cum arată Tuadin şi conţinutul ambalajului

Tuadin 5 mg: comprimate filmate rotunde, de culoare albă, cu diametrul de aproximativ 7,5 mm. Tuadin 10 mg: comprimate filmate rotunde, de culoare albă, cu diametrul de aproximativ 9,3 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe.

Mărimea ambalajului:

Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate. Cutie cu 6 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate. Cutie cu 9 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă: Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, România

Data ultimei verificări a prospectului Octombrie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”