Nu utilizaţi Vantas
Dacă credeţi că oricare dintre acestea este valabilă in cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului înainte de inserţia implantului. Apoi, urmaţi sfatul medicului.
Atenţionări şi precauţii
Este posibil ca simptomele dumneavoastră să se agraveze sau să apară noi simptome în timpul primei săptămâni de tratament (vezi pct. 4 – Posibile reacţii adverse). În acest caz, telefonaţi imediat medicului dumneavoastră.
Spuneţi medicului dacă sunteţi la risc sau dacă aveţi una dintre afecţiunile de mai jos care necesită controale medicale mai frecvente:
La pacienţii care utilizează Vantas, a fost raportată depresia, care poate fi severă. Dacă utilizaţi Vantas şi apare o stare depresivă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Vantas împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau vă gandiţi sa luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Nu se cunoaşte dacă Vantas şi alte medicamente pot interacţiona între ele.
Sarcina şi alăptarea
Vantas nu a fost studiat la femeile gravide sau care alăptează pentru că nu este destinat utilizării de către femei.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Imediat după inserţia implantului, este necesară prudenţă deosebită când conduceţi vehicule din cauza inciziei şi a copcilor care vi s-au prins.
Nu au fost efectuate studii privind efectele Vantas asupra conducerii vehiculelor.
Informaţii importante privind unele componente ale Vantas
Recipientul acestui medicament conţine latex. Poate determina reacţii alergice severe.
În prima săptămână:
În primul an:
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Vantas
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. Implantul vă este inserat sub supraveghere medicală strictă.
Dacă încetaţi să utilizaţi Vantas
Dacă doriţi să întrerupeţi acest tratament, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului
dumneavoastră.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Acest medicament poate produce o creştere a concentraţiei testosteronului în timpul primei săptămâni după inserţie. Simptomele dumneavoastră se pot agrava timp de câteva săptămâni. Pot apărea noi simptome.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă:
Este posibil să aveţi dureri, să vă apară vânătăi şi să vi se înroşească locul unde a fost inserat implantul, la momentul inserţiei sau îndepărtării acestuia sau un timp după acestea. Aceste reacţii dispar, de obicei, în două săptămâni, fără niciun tratament.
Dacă incizia dumneavoastră nu se vindecă dar starea se înrăutăţeşte (sângerări, înroşire, crăpături) adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră
Frecvenţa este definită ca:
|
Reacţii adverse foarte frecvente sunt:
• bufeuri (înroşirea feţei şi/sau gâtului).
Reacţii adverse frecvente sunt:
Reacţii adverse mai puţin frecvente sunt:
Reacţii adverse rare sunt:
Vantas poate, de asemenea, determina scăderea densităţii minerale osoase. Acest lucru poate duce la fragilitatea oaselor (osteoporoză). În plus, Vantas poate creste riscul de evenimente cardiovasculare.
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Vantas:
Celelalte componente sunt în miezul medicamentului. Acesta conţine componenta acid stearic (E570). Există patru miezuri ale medicamentului introduse într-un înveliş din copolimer acrilic. Acest înveliş din copolimer acrilic este format din : 2-hidroxietil metacrilat, 2-hidroxipropil metacrilat, şi trimetilolpropan trimetacrilat
Soluţia sterilă de păstrare a implantului este formată din clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile.
Cum arată Vantas şi conţinutul ambalajului
Vantas este un implant, furnizat într-o cutie care conţine o pungă brună din plastic, care, la rândul ei, conţine un flacon cu 1 implant Vantas.
Dispozitivul de implantare este conţinut într-o pungă din polietilenă, care se află într-o cutie.
Flaconulde sticlă care conţine implantul are un dop de clorobutilizopren gri, acoperit cu teflon şi sigilat cu capsă din aluminiu.Dopul conţine cauciuc latex. Implantul se află în 2 ml soluţie sterilă de clorură de sodiu 1,8% şi arată ca un tub subţire.
Un Prospect, care conţine instrucţiunile de inserţie şi îndepărtare destinate medicului dumneavoastră, împreună cu acest Prospect, este furnizat odată cu medicamentul.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Orion Corporation Orionintie 1 FI-02200 Espoo Finlanda
Producător
Orion Corporation Orionintie 1 FI-02200 Espoo Finlanda
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Ungaria, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Republica Slovacă, Spania, Suedia, UK: VANTAS
Belgia, Luxemburg, Olanda: VANTASSE
Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012.
Informaţiile de mai jos sunt destinate personalului medical:
Instrucţiuni pentru inserţia şi îndepărtarea implantului
Vantas este furnizat într-un flacon steril, într-o pungă din plastic opacă, care, la rândul ei, se află într-o cutie de carton. Dispozitivul de implantare se află într-o pungă din polietilenă care se află într-o cutie.
Este important să se utilizeze tehnici aseptice pentru a minimaliza orice risc de infecţie. Sunt necesare mănuşi sterile pentru procedurile de inserţie şi îndepărtare a implantului.
Identificarea locului de inserţie
Pacientul trebuie să stea întins pe spate, cu braţul pe care îl foloseşte mai puţin (de exemplu braţul stâng la dreptaci), îndoit din cot astfel încât medicul să aibă acces la interiorul părţii superioare a braţului. Fixaţi braţul cu perne astfel încât pacientul să-l poate ţine cu uşurinţă în această poziţie. Locul ideal pentru inserţie este la aproximativ jumătatea distanţei dintre umăr şi cot, între biceps şi triceps.
Încărcarea dispozitivului de implantare
Pregatiţi dispozitivul de implantare înainte de pregătirea locului de inserţie şi înnainte de inserţie. Scoateţi dispozitivul de implantare din punga sterilă. Dispozitivul este livrat cu canula complet extinsă. Verificaţi acest lucru, inspectând poziţia butonului verde de retragere. Butonul trebuie să iasă complet în afară, spre canulă, în sensul opus mânerului.
Scoateţi banda metalică de pe flacon, îndepărtaţi dopul de cauciuc şi folosiţi o pensă pentru a apuca unul dintre capetele implantului. Evitaţi apucarea sau prinderea cu pensa a mijlocului implantului pentru a evita deformarea acestuia.
Introduceţi implantul în dispozitivul de implantare. Acesta va fi poziţionat în canulă astfel încât numai vârful rămâne vizibil în partea de jos a tijei.
Introducerea implantului
Ştergeţi locul inserţiei cu povidonă şi iod, apoi puneţi o bucată de pânză prevăzută cu o deschizătură pe locul unde se va face incizia.
Anestezic
Stabiliţi dacă pacientul este alergic la lidocaină/epinefrină (adrenalină). Injectaţi câţiva mililitri de anestezic, începând cu locul unde se va face incizia, apoi injectând până se atinge lungimea implantului, 32 mm, sub formă de evantai.
Incizia
Cu ajutorul unui bisturiu, faceţi o incizie în piele de 2-3 mm pe interiorul părţii superioare a braţului, perpendicular pe lungimea bicepsului.
Inserţia
Luaţi dispozitivul de implantare de mâner.
Introduceţi vârful dispozitivului de implantare în incizie, cu tija în sus, şi împingeţi sub piele, de-a lungul locului unde aţi injectat anestezicul, până la marcajul de pe canulă. Pentru a asigura poziţionarea subcutanată, dispozitivul de implantare trebuie să ridice, în permanenţă, pielea în timpul inserţiei, pentru a avea vizibilitate. Asiguraţi-vă că dispozitivul nu pătrunde în ţesutul muscular.
Ţineţi dispozitivul de implantare pe loc, mişcând degetul mare spre butonul verde de retragere. Apăsaţi butonul pentru a elibera mecanismul de blocare, apoi trageţi butonul înapoi până la nivelul de oprire, ţinând în tot acest timp dispozitivul pe loc. Canula se va retrage din incizie, lăsând implantul în piele. Retrageţi dispozitivul de implantare din incizie. Localizarea implantului sub piele poate fi verificată prin palpare.
Notă: Nu încercaţi să împingeţi dispozitivul mai adânc, odată început procesul de retragere, pentru a evita ruperea implantului. Dacă doriţi să re-iniţiaţi procesul, retrageţi dispozitivul, apucaţi implantul de vârf pentru a-l scoate în afară, resetaţi butonul de retragere în poziţia cea mai avansată, reîncărcaţi implantul şi începeţi din nou.
Închiderea inciziei
Pentru a închide incizia, puneţi una sau două copci (opţional), cu nodurile îndreptate spre interiorul inciziei. Aplicaţi un strat subţire de unguent antibiotic, direct pe incizie. Închideţi cu două fire chirurgicale. Aplicaţi un pansament pe incizie şi asiguraţi cu un bandaj.
Procedura de îndepărtare a implantului şi de inserţie a unui nou implant
Implantul Vantas trebuie îndepărtat după 12 luni de tratament.
Localizarea implantului
Implantul poate fi localizat, palpând zona de lângă incizia făcută în anul anterior. În general, implantul este uşor de detectat. Apăsaţi capătul îndepărtat al implantului pentru a stabili poziţia capătului proximal faţă de vechea incizie.
În cazul în care vi se pare greu de localizat, puteţi recurge la ecograf. Dacă acesta nu localizează implantul, pot fi folosite alte tehnici de imagistică, cum sunt computer tomograful sau RMN-ul.
Pregătirea locului de inserţie
Poziţia pacientului şi pregătirea locului de inserţie decurg la fel la ca inserţia iniţială. Ştergeţi locul inserţiei cu un beţişor cu vată îmbibată în povidonă şi iod. Puneţi o bucată de pânză prevăzută cu o deschidere.
Anestezic
După ce aţi stabilit că pacientul nu este alergic la lidocaină/epinefrină (adrenalină), apăsaţi pe capătul îndepărtat al implantului în vechea incizie. Injectaţi câţiva mililitri de lidocaină/epinefrină, începând cu capătul apropiat de incizie, apoi împingeţi acul pe lungime, pe sub implantul existent, injectând constant o cantitate mică de anestezic. Anestezicul va ridica implantul în piele. Dacă introduceţi un nou implant, aveţi opţiunea fie de a introduce unul nou în acelaşi „buzunar” folosit pentru implantul îndepărtat, fie, folosind aceeaşi incizie, să introduceţi noul implant în direcţia opusă. Dacă introduceţi un implant în direcţia opusă, injectaţi anestezic pe lungimea inciziei ce va fi efectuată pentru noul implant, înainte de explantare.
Incizie/explantare
Cu ajutorului unui bisturiu #11, faceţi o incizie de 2-3 mm lângă capătul implantului, adânc de aproximativ 1-2 mm. În general, capătul implantului va fi vizibil prin pseudo-capsula subţire de ţesut. În caz contrar, apăsaţi vârful îndepărtat al implantului şi masaţi-l spre incizie. Presaţi pseudo-capsula cu grijă pentru a vedea vârful polimerului.
Apucaţi vârful cu o pensă şi extrageţi implantul.
Dacă introduceţi un nou implant, procedaţi conform instrucţiunilor privind inserţia iniţială. Noul implant poate fi introdus prin aceeaşi incizie. Ca alternativă, poate fi utilizat celălalt braţ.
Păstrare
Dispozitivul de implantare livrat este steril în punga în care se află. A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.A nu se refrigera sau îngheţa. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Deţinător al autorizaţie de punere pe piaţă:
Orion Corporation Orionintie 1 FI-02200 Espoo Finlanda
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel