VAZOTAL aparţine unui grup de medicamente numit antagonişti ai calciului (blocante ale canalelor de calciu).
VAZOTAL se utilizează în tratamentul:
Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, VAZOTAL acţionează prin relaxarea vaselor de sânge, astfel că sângele trece mult mai uşor prin acestea.
Dacă suferiţi de angină pectorală, VAZOTAL ameliorează aportul sanguin către muşchiul inimii. Astfel, aceasta va primi mai mult oxigen, iar durerea toracică va fi prevenită. VAZOTAL nu determină ameliorarea imediată a durerilor toracice datorate anginei pectorale.
Nu utilizaţi VAZOTAL
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi VAZOTAL
Înaintea începerii tratamentului cu VAZOTAL, vă rugăm să spuneţi medicului:
Vârstnici
Doza trebuie crescută cu prudenţă.
Copii şi adolescenţi
Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi şi fete cu vârsta între 6 şi 17 ani. Utilizarea VAZOTAL nu a fost studiată la copiii cu vârsta sub 6 ani. Pentru mai multe informaţii discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Utilizarea altor medicamente
Anumite medicamente (inclusiv medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, medicamentele din plante) pot influenţa sau pot fi influenţate de VAZOTAL, determinând modificări ale efectelor ambelor medicamente.
Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea VAZOTALîmpreună cu alimente şi băuturi
VAZOTAL trebuie luată cu lichide (de exemplu un pahar cu apă), cu sau fără alimente.
Nu se recomandă administrarea amlodipinei cu grapefruit sau suc de grapefruit deoarece la unii pacienţi poate fi crescută biodisponibilitatea, rezultând creşterea efectelor de scădere a presiunii sanguine.
Sarcina şi alăptarea
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru o posibilă schimbare a tratamentului antihipertensiv în cazul în care rămâneţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu VAZOTAL.
Nu există date suficiente pentru a evalua riscul pentru copil în cazul în care luaţi amlodipină în timpul sarcinii.
Nu luaţi VAZOTAL dacă alăptaţi. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vă rugăm să fiţi precauţi dacă conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje în timp ce luaţi acest medicament. Este posibil ca VAZOTAL să nu vă afecteze în mod direct capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, unii pacienţi prezintă reacţii adverse precum ameţeli sau somnolenţă corelate cu scăderea tensiunii arteriale (vezi punctul 4, reacţii adverse posibile). Astfel de reacţii adverse apar mai frecvent la începutul tratamentului cu VAZOTAL sau după creşteri ale dozelor. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, trebuie să vă abţineţi de la conducerea vehiculelor şi de la alte activităţi care necesită o atenţie sporită.
Utilizaţi întotdeauna VAZOTAL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze uzuale
Adulţi
Doza uzuală iniţială este de un comprimat (echivalent la 5 mg amlodipină), o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 2 comprimate (echivalent la 10 mg amlodipină) o dată pe zi.
Copii şi adolescenţi (sub 18 ani)
Doza uzuală iniţială recomandată la copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 17 ani) este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi.
în prezent nu este disponibilă VAZOTAL în concentraţia de 2,5 mg iar dozele de 2,5 mg nu pot fi obţinute din VAZOTAL 5 mg comprimate deoarece acestea nu sunt fabricate pentru a putea fi divizate în două părţi egale.
Pacienţi vârstnici
Nu există doze specifice pentru vârstnici; dar se recomandă prudenţă când doza este crescută.
Dacă aveţi probleme cu rinichii
Este recomandată doza obişnuită. Amlodipina nu poate fi eliminată din sânge prin hemodializă (rinichi artificial). Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă efectuaţi şedinţe de dializă.
Dacă aveţi probleme cu ficatul
Nu a fost determinată doza exactă necesară la pacienţii cu probleme hepatice. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de afecţiuni hepatice (vezi şi punctul „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi VAZOTAL).
Cum să vă luaţi medicamentul
înghiţiţi comprimatele cu ajutorul unui pahar cu apă. Le puteţi lua cu sau fără alimente.
Dacă aţi utilizat mai mult VAZOTAL decât trebuie
Dacă aţi luat mai multe comprimate decât ar trebui sau dacă un copil a luat medicamentul în mod accidental, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, unui spital sau unui departament de urgenţă pentru evaluarea riscului şi pentru recomandări. Persoana în cauză trebuie să stea la orizontală cu mâinile şi picioarele ridicate (de exemplu sprijinindu-se pe nişte perne). Simptomele supradozajului sunt: ameţeli marcate şi/sau senzaţie marcată de vertij, probleme de respiraţie, senzaţie de a urina foarte des.
Dacă aţi uitat să utilizaţi VAZOTAL
Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, încă îl puteţi lua într-un interval de până la 12 ore după momentul când îl luaţi de obicei. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, nu mai luaţi doza uitată, dar luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă de VAZOTAL pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi VAZOTAL
Medicul dumneavoastră v-a spus cât timp trebuie să luaţi VAZOTAL. Dacă opriţi tratamentul brusc, simptomele pot reapărea. Nu întrerupeţi tratamentul fără să discutaţi mai întâi cu medicului dumneavoastră.
Vazotal este folosită, în general, pentru tratamentul de lungă durată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, VAZOTAL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Pentru evaluarea reacţiilor adverse s-a utilizat următoarea convenţie de frecvenţă:
|
În timpul tratamentului cu VAZOTAL au fost observate următoarele reacţii adverse:
Frecvente:
Foarte rare:
Rare:
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi VAZOTALdupă data de expirare înscrisă pe cutie.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină silicifiată, stearat de magneziu, amidon pregelatinizat.
Cum arată VAZOTALşi conţinutul ambalajului
VAZOTAL 5 mg comprimate
Comprimate netede, rotunde de culoare albă sau aproape albă.
VAZOTAL 10 mg comprimate
Comprimate netede, rotunde de culoare albă sau aproape albă.
Este disponibil în cutii cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 comprimate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
SC. STADA HEMOFARM S.R.L.,
Str. Zugrav Nedelcu nr. 3, Timişoara, jud. Timiş,
România
Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel