Vendiol este un contraceptiv oral combinat numit adesea şi „pilulă”.
Contraceptivele orale combinate vă protejează împotriva sarcinii pe trei căi. Aceşti hormoni:
Informaţii generale:
Înainte de a putea începe să luaţi Vendiol, medicul dumneavoastră vă va pune câteva întrebări despre starea dumneavoastră de sănătate şi cea a rudelor apropiate. De asemenea, medicul vă va măsura tensiunea arterială şi în funcţie de situaţia dumneavoastră este posibil să vă facă şi alte teste.
În acest prospect sunt descrise mai multe situaţii în care trebuie să întrerupeţi administrarea Vendiol sau în care eficacitatea Vendiol poate fi redusă. În astfel de situaţii, fie nu trebuie să aveţi niciun contact sexual, fie trebuie să utilizaţi în plus măsuri contraceptive nehormonale, de exemplu să utilizaţi prezervativul sau o altă metodă contraceptivă de tip barieră. Nu folosiţi metoda calendarului sau a temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece Vendiol influenţează modificările fiziologice lunare ale temperaturii bazale şi ale mucusului cervical.
Vendiol, ca şi alte contraceptive hormonale nu oferă protecţie împotriva infecţiei HIV (SIDA) sau împotriva oricăror alte boli cu transmitere sexuală.
Nu utilizaţi Vendiol
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vendiol
In anumite situaţii este nevoie să aveţi grijă deosebită în timp ce utilizaţi Vendiol sau orice alte comprimate contraceptive combinate şi poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă examineze regulat. Dacă vreuna dintre următoarele condiţii este valabilă în cazul dumneavoastră trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de a începe utilizarea Vendiol. De asemenea, dacă vreuna dintre următoarele afecţiuni apar sau se agravează în timp ce utilizaţi Vendiol trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră:
Contraceptivele orale combinate şi tromboza
Tromboza venoasă
Folosirea oricărui contraceptiv combinat, inclusiv Vendiol, creşte riscul pacientei de tromboză venoasă (formare a unui cheag la nivelul venelor), comparativ cu femeile care nu iau deloc comprimate contraceptive.
Riscul de apariţie a trombozei venoase la femeile care utilizează contraceptive orale combinate creşte:
Tromboza arterială
Utilizarea contraceptivelor orale combinate a fost corelată cu o creştere a riscului de tromboză arterială (formare a unui cheag de sânge la nivelul arterelor), de exemplu la nivelul vaselor inimii (infarct miocardic acut) sau ale creierului (accident vascular cerebral).
Riscul de tromboză arterială la femeile care utilizează contraceptive orale combinate creşte:
Încetaţi să luaţi Vendiol şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi posibile semne ale trombozei, cum ar fi:
Vendiol şi cancerul
Cancerul de sân a fost observat puţin mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale combinate, dar nu se cunoaşte dacă are legătură cu tratamentul. De exemplu, explicaţia ar putea fi aceea că mai multe tumori sunt depistate la femeile care utilizează contraceptive orale combinate deoarece acestea sunt examinate mai des de către medicul lor. Apariţia tumorilor mamare se reduce treptat după încetarea utilizării contraceptivelor orale combinate. Este important să vă verificaţi periodic sânii şi trebuie să vă contactaţi medicul dacă simţiţi orice nodul.
În cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive orale, s-au raportat tumori benigne ale ficatului, iar în cazuri şi mai rare, tumori maligne ale ficatului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale severe, neobişnuite.
Sângerări intermenstruale
Pe parcursul primelor câteva luni în care luaţi Vendiol, puteţi prezenta sângerări neaşteptate (sângerări care apar în afara perioadei placebo). Dacă această sângerare apare timp de mai mult de câteva luni sau dacă începe după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să identifice cauza.
Ce trebuie să faceţi dacă nu apare sângerarea menstruală în perioada placebo
Dacă aţi luat toate comprimatele conform recomandărilor, nu aţi avut vărsături sau diaree severă şi nu aţi luat alte medicamente, este puţin probabil să fiţi gravidă.
Dacă sângerarea menstruală aşteptată nu apare 2 luni consecutive, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi administrarea următorului blister până când se confirmă că nu sunteţi gravidă.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Intotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:
• fenobarbital, fenitoină, primidonă, carbamazepină, bosentan, nevirapină, fosfenitoină, oxcarbazepină, topiramat, rifabutin, rifampicină, griseofulvină, lamotrigină, ritonavir, modafinil, sunătoare (Hypericum perforatum). Aceste medicamente pot reduce eficacitatea comprimatelor contraceptive. In aceste condiţii este posibil să fie necesară utilizarea unei alte metode de contracepţie.
Teste de laborator
Dacă trebuie să faceţi o analiză de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului de laborator că luaţi contraceptive hormonale, deoarece acestea pot afecta rezultatele anumitor teste.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu utilizaţi Vendiol dacă sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, întrerupeţi utilizarea Vendiol şi discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră. Vendiol nu trebuie luat în timpul alăptării. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi contraceptive orale, trebuie să discutaţi aceasta cu medicul dumneavoastră.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi să conduceţi vehicule şi să folosiţi utilaje în timp ce luaţi Vendiol.
Informaţii importante privind unele componente ale Vendiol
Comprimatele filmate active galbene de Vendiol conţin lactoză monohidrat 34,909 mg, iar cele inactive verzi conţin lactoză anhidră 37,26 mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Excipientul galben amurg poate cauza reacţii alergice.
Luaţi întotdeauna Vendiol exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.
Fiecare blister conţine 24 comprimate active galbene şi 4 comprimate placebo verzi. Cele două tipuri de comprimate Vendiol, de culori diferite, sunt aranjate în ordine. Blisterul conţine 28 de comprimate.
Luaţi câte un comprimat de Vendiol în fiecare zi, dacă este necesar cu puţină apă. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să le luaţi la aproximativ aceeaşi oră, în fiecare zi. Nu confundaţi comprimatele: în primele 24 de zile luaţi câte un comprimat galben şi apoi, în ultimele 4 zile, un comprimat verde. După aceasta, trebuie să începeţi imediat un nou blister (24 de comprimate galbene şi apoi 4 comprimate verzi). În consecinţă, nu există pauză între blistere. Datorită compoziţiei diferite a comprimatelor, este necesar să începeţi cu primul comprimat din partea superioară stângă şi să luaţi comprimatele în fiecare zi. Pentru a respecta ordinea corectă, urmaţi direcţia săgeţilor de pe blister.
Pregătirea blisterului
Pentru a putea controla utilizarea zilnică a contraceptivelor, utilizaţi săgeţile de pe blister. Săgeţile indică ordinea în care trebuie să luaţi comprimatele. In timpul celor 4 zile în care luaţi comprimatele placebo verzi (zilele placebo), trebuie să apară sângerarea (aşa numita sângerare de întrerupere). Aceasta începe, de obicei, în ziua a doua sau a treia după ce luaţi ultimul comprimat activ galben de Vendiol. Odată ce aţi luat ultimul comprimat de culoare verde, trebuie să începeţi următorul blister, indiferent dacă sângerarea s-a oprit sau nu. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi fiecare blister în aceeaşi zi a săptămânii şi că sângerarea de întrerupere trebuie să apară în aceeaşi zi a fiecărei luni.
Dacă utilizaţi Vendiol în acest mod, sunteţi, de asemenea, protejată împotriva sarcinii în timpul celor 4 zile în care luaţi comprimate placebo.
Când puteţi începe primul blister?
Începeţi utilizarea Vendiol în prima zi a ciclului menstrual (aceasta înseamnă prima zi a menstruaţiei). Dacă începeţi să utilizaţi Vendiol în prima zi a menstruaţiei sunteţi imediat protejată împotriva sarcinii. De asemenea, puteţi începe în ziua 2-5 a ciclului menstrual, dar în acest caz trebuie să utilizaţi măsuri de contracepţie suplimentare (de exemplu un prezervativ) în primele 7 zile.
Puteţi începe utilizarea Vendiol în ziua care urmează după încheierea perioadei în care nu luaţi comprimate a contraceptivului oral utilizat anterior (sau după ultimul comprimat inactiv al contraceptivelor utilizate anterior).
Când treceţi de la un contraceptiv combinat, de tip inel vaginal sau plasture transdermic, urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
Puteţi trece de la comprimate care conţin numai progestogen oricând doriţi (dacă aţi utilizat un implant sau un dispozitiv intrauterin, administraţi noile comprimate în ziua în care îl îndepărtaţi; dacă folosiţi injecţii, utilizaţi noul comprimat în ziua în care este programată următoarea injecţie), dar, în toate aceste cazuri, trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare (un prezervativ de exemplu) pentru primele 7 zile de utilizare a comprimatelor.
Urmaţi sfaturile medicului dumneavoastră.
Utilizarea Vendiol poate începe între zilele 21 şi 28 după naştere.
Dacă începeţi mai târziu de ziua 28, în primele 7 zile de utilizare a Vendiol trebuie să folosiţi o aşa numită metodă de tip barieră (de exemplu, un prezervativ).
În cazul în care, după ce aţi născut, aţi avut un contact sexual înainte de a începe (relua) utilizarea Vendiol, trebuie să vă asiguraţi mai întâi că nu sunteţi gravidă sau trebuie să aşteptaţi până la următoarea sângerare menstruală.
Dacă nu sunteţi sigură când trebuie să începeţi utilizarea, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Vendiol
Nu au fost raportate efecte periculoase, grave, în urma administrării a prea multe comprimate de Vendiol.
Dacă luaţi mai multe comprimate odată puteţi avea simptome cum sunt greaţă şi vărsături. Fetele tinere pot prezenta sângerări vaginale.
Dacă aţi luat prea multe comprimate de Vendiol, sau dacă aţi constatat că un copil a luat câteva, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.
Dacă uitaţi să luaţi Vendiol
Ultimele 4 comprimate de pe patrulea rând al blisterului sunt comprimatele placebo. Dacă uitaţi să luaţi unul dintre aceste comprimate, nu există niciun efect asupra eficacităţii Vendiol. Eliminaţi comprimatele placebo uitate.
Dacă aţi omis un comprimat activ, de culoare galbenă (comprimatele 1 -24 din blister), trebuie să faceţi următoarele:
Riscul unei protecţii insuficiente este maxim în cazul în care aţi uitat să luaţi un comprimat de culoare galbenă la începutul sau la sfârşitul blisterului. In consecinţă, trebuie să respectaţi următoarele reguli (vezi şi diagrama prezentată mai jos):
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate odată. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită şi utilizaţi metode contraceptive suplimentare pentru următoarele 7 zile, de exemplu, un prezervativ. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna precedentă omisiunii comprimatului, trebuie să înţelegeţi că există riscul unei sarcini. In acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră .
Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate odată. Continuaţi să luaţi restul comprimatelor la ora obişnuită. Protecţia împotriva sarcinii nu este redusă şi nu trebuie să luaţi măsuri contraceptive suplimentare.
Puteţi alege una dintre următoarele două variante:
1. Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate odată. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită. In loc să luaţi comprimatele placebo verzi, aruncaţi-le şi începeţi următorul blister (ziua în care începeţi va fi diferită). Cel mai probabil, veţi avea o sângerare menstruală la terminarea celui de-al doilea blister – în timp ce luaţi comprimatele placebo verzi – dar puteţi prezenta sângerări uşoare sau asemănătoare menstruaţiei în timpul administrării celui de al doilea blister.
2. Puteţi, de asemenea, să opriţi utilizarea comprimatelor active, de culoare galbenă şi să treceţi direct la cele 4 comprimate placebo verzi (înainte să luaţi comprimatele placebo, notaţi-vă ziua în care aţi uitat să luaţi comprimatul). Dacă doriţi să începeţi un nou blister în ziua în care aţi început întotdeauna, luaţi comprimatele placebo mai puţin de 4 zile.
Dacă respectaţi una dintre aceste două recomandări, veţi rămâne protejată în continuare împotriva sarcinii.
• Dacă aţi uitat oricare dintre comprimatele dintr-un blister şi nu aveţi sângerare în zilele placebo, aceasta poate însemna că sunteţi gravidă. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte să începeţi următorul blister.
Ce trebuie să faceţi în caz de vărsături sau diaree severă
Dacă vărsaţi în decurs de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat activ galben sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţele active să nu fie absorbite complet în organismul dumneavoastră. Această situaţie este similară cu cea în care aţi uitat să luaţi un comprimat. După ce aţi prezentat vărsături sau diaree, trebuie să luaţi imediat ce este posibil un alt comprimat de culoare galbenă dintr-un blister de rezervă. Dacă este posibil, luaţi-l într-un interval de până la 12 ore faţă de ora obişnuită de administrare. Dacă nu este posibil sau dacă au trecut 12 ore, trebuie să urmaţi recomandările făcute la subpunctul „Dacă uitaţi să luaţi Vendiol”.
Întârzierea ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi
Chiar dacă nu este recomandat, puteţi să întârziaţi sângerarea menstruală dacă nu luaţi comprimatele placebo verzi din al patrulea rând al blisterului şi treceţi direct la următorul blister de Vendiol şi îl terminaţi. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau asemănătoare menstruaţiei în timp ce utilizaţi al doilea blister. Terminaţi al doilea blister luând cele 4 comprimate verzi de pe al patrulea rând. Incepeţi apoi următorul blister.
Cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a decide să vă întârziaţi sângerarea menstruală.
Modificarea primei zile a perioadei de menstruaţie: ce trebuie să ştiţi
Dacă luaţi comprimatele conform recomandărilor, atunci ciclul dumneavoastră menstrual va începe în timpul zilelor placebo. Dacă trebuie să schimbaţi această zi, reduceţi numărul de zile placebo – zilele în care luaţi comprimatele placebo de culoare verde – (dar nu creşteţi niciodată numărul acestora – 4 este maximum!). De exemplu, dacă începeţi să luaţi comprimatele placebo vineri şi doriţi să schimbaţi aceasta zi cu marţi (3 zile mai devreme), trebuie să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Este posibil să nu aveţi sângerare în această perioadă. Ulterior, puteţi prezenta o sângerare uşoară sau asemănătoare menstruaţiei.
Dacă nu sunteţi sigură ce trebuie să faceţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră .
Dacă doriţi să încetaţi utilizarea Vendiol
Puteţi întrerupe utilizarea Vendiol oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări în legătură cu alte metode eficiente de prevenire a sarcinii.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Vendiol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Anumite reacţii adverse relativ rare necesită întreruperea tratamentului şi o vizită rapidă la medic (vezi punctul „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vendiol”):
Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 din 10 utilizatoare
Frecvente: afectează între 1 şi 10 utilizatoare din 100
Mai puţin frecvente: afectează între 1 şi 10 utilizatoare din 1.000
Rare: afectează între 1 şi 10 utilizatoare din 10.000
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10.000 de utilizatoare
Frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.
Reacţii adverse grave
Reacţiile adverse şi tulburările grave asociate cu administrareacomprimatele contraceptive sunt prezentate la punctul 2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vendiol”.
Alte reacţii adverse posibile
Frecvente, apar la 1 până la 10 utilizatoare din 100
Mai puţin frecvente, apar la 1 până la 10 utilizatoare din 1.000
Rare, apar la 1 până la 10 utilizatoare din 10.000
Foarte rare, apar la mai puţin de 1 din 10.000 de utilizatoare
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină. Nu utilizaţi Vendiol după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie. Data de expirare se referă la
ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Vendiol
Comprimate filmate active: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, hipromeloză, polacrilin potasic, stearat de magneziu, dioxid de titan (E171), triacetat de glicerin, galben de quinolină lac de aluminiu (E104)
Comprimate filmate placebo : celuloză microcristalină, lactoză anhidră, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, talc, indigocarmin lac de aluminiu (E132), galben de quinolină lac de aluminiu (E104), oxid negru de fer (E172), galben amurg FCF lac de aluminiu (E110).
Cum arată Vendiol şi conţinutul ambalajului
Comprimatele filmate active sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu diametrul de aproximativ 5,5 mm, gravate pe una din feţe cu „G43”, cealaltă faţă fiind negravată.
Comprimatele filmate placebo sunt rotunde, biconvexe, de culoare verde cu diametrul de aproximativ 6 mm, negravate.
Vendiol 15 micrograme/ 60 micrograme comprimate filmate este ambalat în blistere din PVC-PE- PVDC/Al. Blisterele sunt ambalate în cutii care conţin prospectul şi un etui pentru păstrarea blisterelor.
Mărimi de ambalaj: 24 + 4 comprimate filmate 3 x (24 + 4) comprimate filmate 6 x (24 + 4) comprimate filmate 13 x (24 + 4) comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Gedeon Richter Plc. H-1103 Budapesta Gyomroi ut 19-21 Ungaria
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Bulgaria: Vendiol
Republica Cehă: Violetta
Danemarca: Vendiol
Estonia: Violetta
Lituania: Violetta
Letonia: Violetta
Polonia: Vendiol
România: Vendiol
Republica Slovacia: Violetta
Ungaria: Soldanelle
Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel