Venomenhal Viespe, 120 μg, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă

Substanță activa
Venin de viespe
Clasa ATC
V01AA
Format
pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă
Afecțiuni
pentru diagnosticul (testarea prick şi testare intracutanată) şi pentru tratamentul pacienţilor cu alergie la veninul de insecte care au dezvoltat o reacţie generală după o înţepătură de viespe
Producător
SC. DIAGNOSTIC TERAPIE HALCIS ALERGIE SRL
Acțiune terapeutică
ajută corpul să producă anticorpi împotriva alergenilor şi să fie mai puţin sensibil la înţepăturile de viespe

Ce este Venomenhal Viespe şi pentru ce se utilizează

Venomenhal Viespe este o pulbere liofilizată care conţine cantităţi mici de alergeni din veninul de viespe care se dizolvă într-un solvent specific şi se injectează sub piele.

Venomenhal Viespe este folosit pentru diagnosticul (testarea prick şi testare intracutanată) şi pentru tratamentul pacienţilor cu alergie la veninul de insecte care au dezvoltat o reacţie generală după o înţepătură de viespe. Când Venomenhal Viespe se administrează repetat (imunoterapie) corpul produce anticorpi împotriva alergenilor, care vă fac mai puţin sensibili la inţepăturile de viespe.

Înainte să utilizaţi Venomenhal Viespe

Venomenhal Viespe nu trebuie să vă fie administrat în scop diagnostic dacă dumneavoastră:

  • Aveţi infecţii ale pielii
  • Sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Venomenhal Viespe, altele decât substanţa activă

Venomenhal Viespe nu trebuie să vă fie administrat pentru tratament dacă dumneavoastră:

  • Aveţi infecţii acute ale ochilor, căilor aeriene sau ale organelor care aparţin sistemului imunitar
  • Aveţi afecţiuni ireversibile ale plămânilor (cum ar fi emfizem, bronşiectazie) sau ale ochilor
  • Aveţi o boală imunitară gravă sau cancer (inclusiv boli autoimune cum sunt bolile reumatice)
  • Aveţi o scădere a apărării organismului sau sunteţi în tratament cu imunosupresive
  • Aveţi forme grave şi insuficient tratate de astm sau tuberculoză
  • Folosiţi medicamente betablocante sau inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei I
  • Aveţi boli de inimă
  • Sunteţi însărcinată
  • Sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Venomenhal Viespe, altele decât substanţa activă

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Venomenhal Viespe pentru diagnostic dacă dumneavoastră:

  • Aveţi o reacţie alergică acută gravă
  • Folosiţi medicamente betablocante
  • Sunteţi însărcinată
  • Aveţi boli de inimă

Trebuie acordată o atenţie specială copiilor sub 5 ani trataţi cu Venomenhal Viespe. Medicul trebuie să analizeze raportul risc-beneficiu pentru fiecare copil.

Există puţine date privind eficacitatea clinică în cazul copiilor peste 5 ani, totuşi datele privind siguranţa nu au arătat un risc mai mare decât în cazul adulţilor.

Folosirea altor medicamente

Nu folosiţi Venomenhal Viespe pentru tratament dacă sunteţi în tratament cu imunosupresoare, betablocante sau inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei I.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă începeţi în acelaşi timp cu tratamentul cu Venomenhal Viespe şi un tratament cu medicamente care înlătură simptomele alergiei (cum sunt antihistaminicele şi corticosteroizii), sensibilitatea la dozele tolerate de Venomenhal Viespe se poate modifica.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră când trebuie să fiţi vaccinat pentru că ar putea fi nevoie de modificarea schemei de dozaj.

Sarcina şi alăptarea

Trebuie evitată începerea tratamentului dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului sau dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In foarte rare situaţii vă puteţi simţi obosit după administrarea medicamentului. Fiţi atent când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Cum să utilizaţi Venomenhal Viespe

Venomenhal Viespe se injectează sub piele (subcutanat) de către medic.

Diagnostic

Testul se efectuează pe faţa internă a antebraţului dumneavoastră. Testarea cutanată începe întotdeauna cu testul Prick, pentru a obţine anumite indicii asupra gradului dumneavoastră de sensibilizare Dacă aţi avut reacţii grave la înţepăturile de insecte sau alţi factori de risc, testul trebuie făcut într-un spital pentru ca să fiţi ţinut sub observaţie peste noapte. Testarea cutanată se face întotdeauna cu venin de Viespe. Pentru testarea prick se pune o picătură de venin dizolvat şi diluat pe piele. Pielea este apoi înţepată prin picătură cu o lanţetă prick.

Testarea intracutanată se face prin injectarea lentă a veninului în stratul cel mai superficial al pielii antebraţului dumneavoastră.

Tratament

Doctorul dumneavoastră va stabili cea mai bună schemă de dozare pentru dumneavoastră şi vă va spune cât de des vi se va administra Venomenhal Viespe şi care va fi intervalul între injecţii. Doctorul va stabili, de asemenea, şi doza, care depinde de reacţiile adverse la medicament. De aceea medicul vă va întreba despre reacţiile adverse la doza precedentă.

Tratamentul cuprinde o fază iniţială şi una de întreţinere. În timpul fazei iniţiale injecţiile sunt administrate în doze crescânde

De obicei acest tratament iniţial se desfăşoară în spital prin administrarea mai multor injecţii cu doze zilnice crescătoare, în cazul procedurii de hiposensibilizare rapidă. Dacă internarea în spital nu este posibilă sau nu este acceptată, tratamentul iniţial se poate efectua, de asemenea, în ambulator prin injecţii săptămânale. Tratamentul cu doza de menţinere se continuă în ambulator, intervalul dintre injecţii crescând progresiv de la 7 la 14, 21 şi, în final, la 28 de zile, moment în care începe faza de întreţinere.

In timpul fazei de întreţinere Venomenhal Viespe va fi administrat la fiecare 4 săptămâni. Faza de întreţinere continuă timp de 3-5 ani.

Venomenhal Viespe se injectează sub piele pe faţa externă a braţului, la o palmă deasupra cotului, în treimea medie a braţului.

Tratamentul persoanelor alergice atât la veninul de Viespe cât şi la cel de albină va începe doar cu un tip de venin. Când se ajunge la faza de întreţinere cu acesta, se începe faza iniţială cu cel de al doilea. In timpul fazei de întreţinere se recomandă ca între cele două injecţii să se lase un interval de cel puţin 2-3 zile.

Dacă apar ulterior efecte adverse generale sau locale trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Trebuie să rămâneţi sub supraveghere medicală cel puţin 30 de minute după administrarea injecţiei.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Venomenhal Viespe

Dacă vi s-a administrat mai mult Venomenhal Viespe decât trebuie pot să apară reacţii adverse (vezi punctul 4 Reacţii adverse posibile)

Ajustarea dozei în caz de reacţii locale intense.

Doctorul dumneavoastrăî va lua măsuri corespunzătoare în cazul unor reacţii locale sau sistemice apărute ca urmare a injectării de Venomenhal Viespe. Doza următoare va fi ajustată corespunzător.

Diametrul maxim al

papulei

 

Copii

Adulţi

Reducerea recomandată a dozei

< 5 cm

< 8 cm

Continuă creşterea dozei conform programului stabilit

5-7 cm

8-12 cm

Repetarea ultimei doze administrate

7-12 cm

12-20 cm

Reducerea dozei la doza administrată înaintea ultimei doze

12-17 cm

> 20 cm

Reducerea dozei la doza administrată înainte cu 2 doze de ultima administrată

>17 cm

 

Reducerea dozei la doza administrată înainte cu 3 doze de ultima administrată

Reacţii adverse sistemice moderate

Reducerea dozei la % din ultima doză administrată, apoi continuarea tratamentului cu doza în trepte între doze

Reacţii adverse sistemice grave

Reducerea dozei la 1/10 din ultima doză administrată, apoi continuarea tratamentului cu doza în trepte între doze

 

Dacă nu aţi putut să respectaţi schema de dozaj

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă intervalul dintre două administrări este mai mare decât cel recomandat (mai mult de 2 săptămâni în timpul fazei iniţiale şi mai mult de 4 săptămâni în timpul fazei de întreţinere). Este posibil ca medical dumneavoastră să modifice doza.

Dacă încetaţi să utilizaţi Venomenhal Viespe

Tratamenrul cu Venomenhal Viespe trebuie continuat pe o perioadă de 3-5 ani pentru ca să nu mai apară simptomele după încheierea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Venomenhal Viespe poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot să apară următoarele reacţii adverse (în general în primele 30 de minute după injecţie şi mai ales dacă sunteţi foarte alergic).

  • Reacţii exagerate la locul de injectare
  • Reapariţia simptomelor de alergie cum sunt reacţii sistemice uşoare (erupţie), mâncărime, roşeaţă, greaţă
  • Reacţii adverse generale grave: dispnee, urticarie, umflarea feţei (edem Quinke), modificarea tensiunii arteriale şi a pulsului
  • In cazuri foarte rare poate să apară şocul anafilactic

Semnele tipice de avertizare sunt arsură, mâncărime şi senzaţie de căldură sub limbă, la nivelul gâtului, palmei şi tălpii. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar aceste simptome.

  • Ocazional pot să apară reacţii adverse întârziate. Simptomele tipice ale bolii serului sunt febră, durere, nevrită (rar), slăbiciune, umflarea articulaţiilor şi urticarie şi alte semne de afectare vasculară. Aceste simptome apar în mod tipic după câteva ore de la injectare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Venomenhal Viespe

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.

Nu utilizaţi Venomenhal Viespe dacă soluţia a fost congelată.

Nu utilizaţi Venomenhal Viespe după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Venomenhal Viespe:

  • Flaconul cu pulbere
  • Substanţa activă este venin de viespe (Vespula germanica, Vespula vulgaris) liofilizat
  • Celălalte componente sunt: manitol, albumină serică umană
  • Flaconul cu solvent conţine: clorură de sodiu, albumină serică umană, fenol, apă pentru preparate injectabile
  • Flaconul cu diluent conţine: clorură de sodiu, albumină serică umană, fenol, apă pentru preparate injectabile

Cum arată Venomenhal Viespe şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 120 pg venin de Viespe liofilizat şi 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 1,2 ml solvent.

Cutie cu 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 120 pg venin de Viespe liofilizat, 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 1,2 ml solvent.şi cutie cu 10 flacoane de 6 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare flacon cu 4,5 ml diluent.

Producătorul

SC. DIAGNOSTIC TERAPIE HALCIS ALERGIE SRL.

Str. Mendeleev nr. 11 A, Timişoara, România

Telefon: 0256221413

Fax: 0256221413

e-mail: [email protected]

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

HAL Allergy B.V

J.H.Oortweg 15-17, 2333 CH Leiden, Olanda

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”