Venoruton, 300 mg, capsule

Substanță activa
Troxerutin
Clasa ATC
C05CA
Format
capsule
Afecțiuni
limfedeme, hemoroizi, retinopatie diabetică, insuficienţă venoasă cronică
Producător
Novartis Farmaceutica S.A.
Acțiune terapeutică
vasoprotectoare, stabilizează peretele vascular, ceea ce duce la scăderea permeabilităţii vaselor şi, în consecinţă, la diminuarea tumefacţiilor (edemelor)

Ce este Venoruton 300 mg şi pentru ce se utilizează

Ce este Venoruton 300 mg?

Venoruton 300 mg face parte dintr-un grup de medicamente care protejează vasele (denumite vasoprotectoare).

Venoruton 300 mg stabilizează peretele vascular, ceea ce duce la scăderea permeabilităţii vaselor şi, în consecinţă, la diminuarea tumefacţiilor (edemelor).

Cum acţionează Venoruton 300 mg?

Venoruton 300 mg acţionează asupra celor mai mici vase de sânge (capilare) prin reducerea pierderii de apă şi de alte substanţe prin pereţii vaselor. La pacienţii cu varice şi cu alte boli ale venelor de la picioare, aceste vase mici au pierderi excesive, ceea ce duce la umflarea gleznelor. Venoruton 300 mg reduce umflarea gleznelor şi atenuează manifestările asociate, cum sunt durere, senzaţie de greutate, oboseală, agitaţie, crampe, furnicături. Se recomandă ca aceşti pacienţi să poarte şi un suport elastic (în mod obişnuit ciorapi cu compresie gradată); s-a dovedit că aceste măsuri aduc beneficii suplimentare.

În cazul hemoroizilor, Venoruton 300 mg reduce tumefacţia din jurul anusului şi calmează manifestările cum sunt mâncărimea, sângerarea şi scurgerile lente.

La pacienţii cu limfedeme Venoruton 300 mg reduce tumefacţia, iar la cei cu retinopatie diabetică scade permeabilitatea vasculară la nivelul retinei.

Pentru ce se utilizează Venoruton 300 mg?

Atenuarea umflării gleznelor (edemelor) datorată insuficienţei venoase cronice (IVC) şi a manifestărilor asociate cum sunt durere, senzaţie de greutate, oboseală, agitaţie, crampe, furnicături; se utilizează împreună cu alte măsuri terapeutice (de exemplu, ciorapi cu compresie gradată).

Atenuarea manifestărilor provocate de hemoroizi.

Reducerea permeabilităţii capilarelor retiniene la pacienţii cu diabet zaharat (retinopatie diabetică).

Reducerea edemelor la pacienţii cu limfedeme.

Înainte să utilizaţi Venoruton 300 mg

Nu utilizaţi Venoruton 300 mg:

– dacă ştiţi că sunteţi hipersensibil (alergic) la troxerutin sau la oricare dintre componentele medicamentului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Venoruton 300 mg

Dacă prezentaţi tumefacţii (edeme) la nivelul picioarelor provocate de boli ale inimii, rinichilor sau ficatului nu trebuie să utilizaţi Venoruton 300 mg, deoarece acest medicament nu are efect în aceste boli.

Dacă aveţi hemoroizi, tratamentul trebuie să fie cât mai scurt posibil. În cazul în care manifestările nu se dispar rapid, trebuie să vă prezentaţi cât mai curând la medic.

Utilizarea altor medicamente

Venoruton 300 mg nu interacţionează cu alte medicamente utilizate concomitent.

Sarcina şi alăptarea

Ca măsură de precauţie, troxerutinul nu trebuie utilizat în primul trimestru de sarcină. În restul sarcinii, troxerutinul se va utiliza numai la recomandarea medicului.

Ca măsură de precauţie, nu se recomandă utilizarea medicamentului în timpul alăptării.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza orice medicament în timpul sarcinii şi alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În general, Venoruton 300 mg nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, totuşi, la unii pacienţi pot să apară ameţeli.

Cum să utilizaţi Venoruton 300 mg

Respectaţi cu atenţie următoarele recomandări.

Insuficienţă venoasă cronică (IVC)

Doză iniţială recomandată este de o capsulă Venoruton 300 mg (300 mg troxerutin) de 2-3 ori pe zi.

Această doză trebuie menţinută până la atenuarea totală a simptomelor şi edemelor. De regulă, atenuarea simptomelor se produce în decurs de 2 săptămâni.

După atenuarea simptomelor tratamentul se poate continua cu aceeaşi doză zilnică sau cu o doză minimă de o capsulă Venoruton 300 mg (300 mg troxerutin) de 2 ori pe zi.

Tratamentul trebuie întrerupt după combaterea totală a simptomelor şi edemelor. Dacă simptomele reapar, tratamentul se poate relua cu aceeaşi doză sau cu doza minimă de întreţinere de o capsulă Venoruton 300 mg (300 mg troxerutin) de 2 ori pe zi.

Hemoroizi

Doza recomandată este cuprinsă între 2 – 6 capsule Venoruton 300 mg (600 – 1800 mg troxerutin) pe zi.

Limfedeme

Doza recomandată este de 10 capsule Venoruton 300 mg (3000 mg troxerutin) pe zi.

Retinopatie diabetică

Doza recomandată este cuprinsă între 6 – 10 capsule Venoruton 300 mg (1800-3000 mg troxerutin) pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Venoruton 300 mg

În general, Venoruton 300 mg este bine tolerat, chiar dacă aţi depăşit doza recomandată. Cu toate acestea, în acest caz adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Venoruton 300 mg

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Efecte nedorite posibile

Ca toate medicamentele, Venoruton 300 mg poate provoca efecte nedorite, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Este posibil ca Venoruton 300 mg să provoace tulburări gastro-intestinale (flatulenţă, diaree, durere epigastrică, iritaţii gastrice), dureri de cap, ameţeli, oboseală, erupţii cutanate, înroşirea feţei şi mâncărimi. Aceste efecte nedorite sunt de obicei uşoare şi dispar rapid la întreruperea tratamentului.

Dacă vreunul dintre efectele nedorite devine grav sau dacă observaţi orice efect nedorit nemenţionat în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Venoruton 300 mg

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Alte informaţii

Conţinutul ambalajului

Cutie cu 5 blistere din Al/PVC a câte 10 capsule.

Cutie cu 5 blistere din Al/PVC-PE-PVDC a câte 10 capsule.

Producător

Novartis Farmaceutica S.A., Spania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Consumer Health S.A.

11 Route de l’Etraz, CH-1260 Nyon, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului Decembrie 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”