Veregen, 100 mg/g, unguent

Substanță activa
Extract din frunze de ceai verde
Clasa ATC
D06BB
Format
unguent
Afecțiuni
pentru afecţiuni la nivelul pielii, pentru tratamentul local al verucilor (Condylomata acuminata) de la nivelul organelor genitale (sexuale) sau din jurul anusului
Producător
Meditrina Pharmaceuticals LTD
Acțiune terapeutică
chimioterapice de uz local, antivirale

Ce este Veregen şi pentru ce se utilizează

Veregen este un medicament din plante utilizat numai pentru afecţiuni la nivelul pielii. Substanţa activă este un extract din frunzele de ceai verde.

Veregen este utilizat pentru tratamentul local al verucilor (Condylomata acuminata) de la nivelul organelor genitale (sexuale) sau din jurul anusului. Veregen este utilizat la adulţi cu funcţie normală a sistemului imunitar

Trebuie să vă adresaţi medicului dacă nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău după 4-6 săptămâni de tratament.

Ce trebuie să ştiţi înainte utilizaţi Veregen

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să utilizaţi Veregen

Nu utilizaţi Veregen 100 mg/g

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la extractul de ceai verde au la oricare dintre componentele acestui medicament (enumerate la pct 6).

Atenţionări şi precauţii

  • Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi orice probleme cu ficatul sau cu sistemul imunitar. Veregen nu trebuie utilizat dacă aveţi insuficienţă hepatică sau dacă sistemul imunitar este afectat (ca urmare a unor boli sau a altor tratamente pe care le urmaţi)
  • Nu utilizaţi Veregen până când zona ce trebuie tratată nu s-a vindecat după medicamentele sau tratamentele chirurgicale anterioare.
  • Evitaţi contactul cu ochii, nările, buzele şi gura. In cazul în care unguentul intră în contact cu oricare dintre aceste zone, trebuie îndepărtat şi/sau spălat cu apă.
  • Nu aplicaţi pe răni deschise sau inflamate ale pielii.
  • Veregen nu trebuie utilizat pe membranele mucoase, nu este destinat tratamentului verucilor de la nivelul vaginului, cervixului, uretrei sau în interiorul anusului.
  • Femeile cu veruci genitale, la nivelul regiunii vulvare, trebuie să utilizeze unguentul cu precauţie datorită apariţiei mai frecvent a reacţiilor adverse locale mai severe.
  • Bărbaţii necircumcişi cu veruci situate sub prepuţ trebuie să retragă prepuţul în fiecare zi şi să se spele sub acesta pentru a preveni fimoza. In cazul în care apar semne de strictură (de exemplu răni deschise, umflarea pielii sau dificultate în retragerea pielii) trebuie să opriţi imediat tratamentul şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
  • Veregen nu distruge virusul HPV şi nu protejează împotriva transmiterii bolii; prin urmare, sunt necesare măsuri de precauţie speciale înainte de activitatea sexuală; vezi pct. 3 al acestui prospect Cum să utilizaţi Veregen.
  • In cazul în care partenerul sexual prezintă veruci genitale, este recomandat tratamentul pentru a preveni reinfecţia. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
  • Nu expuneţi suprafaţa tratată la radiaţii solare, lămpi solare sau solare.
  • Veregen pătează hainele şi aşternutul.
  • La nivelul locului de aplicare pot să apară reacţii adverse uşoare, cum sunt: roşeaţă, mâncărime, iritaţie (cel mai frecvent senzaţie de arsură), durere sau mici zone umflate ale pielii; aceste reacţii sunt foarte frecvente şi nu necesită oprirea tratamentului. Aceste reacţii au tendinţa să se amelioreze după primele săptămâni de tratament; vezi pct. 4 Reacţii adverse posibile.

Veregen împreună cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente sau aţi utilizat recent alte tratamente pentru verucile de la nivelul organelor genitale sau anus. Veregen nu trebuie utilizat în asociere cu un alt tratament aplicat la nivelul verucilor. Veregen nu trebuie utilizat până când pielea este vindecată complet în urma altor tratamente.

Veregen împreună cu alimente şi băuturi

Nu există interacţiuni cu alimente sau lichide.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.

Sarcina

Nu există sau sunt date insuficiente cu privire la utilizarea Veregen la femeile gravide. Studiile efectuate la animale au evidenţiat toxicitate asupra sistemului reproducător. Veregen nu este recomandat în timpul sarcinii sau la fermeile aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri de contracepţie (vezi pct 3 Cum să utilizaţi Veregen).

Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă Veregen sau metaboliţii acestuia sunt secretaţi în laptele uman. Nu poate fi exclus un risc pentru sugar. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea fie de a întrerupe/opri tratamentul cu Veregen luând în considerare beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului pentru femeie.

Fertilitatea

Nu se cunoaşte vreun efect asupra fertilităţii al Veregen în cazul în care este utilizat conform recomandărilor

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii cu privire la efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea este puţin probabil ca tratamentul să aibe vreun efect asupra capacităţii de a conduce vehicule sau folosi utilaje.

Veregen conţine izopropil miristat

Veregen conţine, pe lângă alte componente, şi cantităţi mari de izopropil miristat care poate cauza iritaţii şi sensibilitate la nivelul pielii şi propilenglicol monopalmitostearat care poate cauza iritaţii ale pielii.

Cum să utilizaţi Veregen

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este de până la 0,5 cm unguent (250 mg) pentru toate formele de veruci, aplicat de trei ori pe zi (dimineaţa, la prânz şi seara)

  • Spălaţi-vă mâinile înainte şi după aplicarea unguentului.
  • Aplicaţi o cantitate mică de Veregen pe fiecare verucă cu ajutorul degetelor şi estompaţi pentru a obţine acoperirea completă a acestora cu un strat subţire de unguent.
  • Nu aplicaţi unguentul intern (în anus, uretră sau vagin)
  • Nu acoperiţi cu bandaje suprafaţa pe care aţi aplicat unguentul.
  • Nu este necesar să spălaţi unguentul de pe suprafaţa tratată înainte de următoarea aplicare. Atunci când spălaţi suprafaţa tratată sau faceţi baie, aplicaţi ulterior unguent.
  • Aplicaţi Veregen de trei ori pe zi (dimineaţă, la prânz şi seara).
  • Noi veruci pot să apară în timpul tratamentului; acestea trebuie să fie tratate în acelaşi mod.
  • Verucile genitale reprezintă o boală cu transmitere sexuală; prin urmare puteţi infecta şi partenerul prin activitatea sexuală. Prezervativele trebuie utilizate până la dispariţia completă a verucilor. De asemenea, utilizarea prezervativelor previne reinfectarea.
  • Veregen poate reduce eficienţa prezervativelor şi diafragmei. înainte de activitatea sexuală, îndepărtaţi întâi unguentul prin spălare cu apă călduţă şi săpun delicat şi ulterior aplicaţi prezervativul. întrebaţi doctorul despre alte metode de contracepţie adiţionale.
  • In cazul femeilor aflate la menstruaţie care utilizează absorbante: introduceţi absorbantul înainte de aplicarea unguentului. Dacă este nevoie să schimbaţi absorbantul în timp ce aveţi unguent pe piele, evitaţi ca unguentul să atingă vaginul. In cazul aplicării accidentale la nivel vaginal, curăţaţi imediat prin spălare cu apă călduţă şi săpun delicat.
  • Durata tratamentului cu Veregen trebuie să continue până la dispariţia completă a tuturor verucilor, dar nu mai mult de 16 săptămâni, chiar dacă apar noi veruci în timpul tratamentului. Dacă verucile nu dispar sau dacă reapar la terminarea tratamentului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta mai mică de 18 ani)

Veregen nu este autorizat spre utilizare la copii şi adolescenţi cu vârstă mai mică de 18 ani.

Pacienţi vârstnici

Există experienţă limitată cu privire la utilizarea Veregen la pacienţii vârstnici.

Dacă utilizaţi mai mult Veregen decât trebuie

Puteţi avea reacţii locale mai severe (vezi pct. 2 Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Veregen şi pct 4 Reacţii adverse posibile).

îndepărtaţi surplusul de unguent prin spălare cu săpun delicat şi apă.

Dacă înghiţi unguent accidental, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Veregen

Continuaţi cu schema dumneavoastră obişnuită. Nu aplicaţi o doză dublă pentru a înlocui doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Veregen 100 mg/g

Nu se mai obţine vindecarea verucilor.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai multe reacţii adverse ale Veregen se datorează acţiunii sale locale asupra pielii şi apar la nivelul sau în jurul suprafeţei tratate. Cei mai mulţi pacienţi au prezentat roşeaţă, mâncărime, iritaţie, durere sau umflături ale pielii. Aceste reacţii uşoare sunt aşteptate după utilizarea unguentului şi au tendinţa să se amelioreze după primele săptămâni de tratament. Dacă vreo reacţie cutanată devine supărătoare pe durata tratamentului şi vă afectează activitatea cotidiană sau apar vezicule, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Este posibil să fie necesară întreruperea tratamentului. Tratamentul poate fi reluat după ce reacţiile la nivelul pielii s-au diminuat. In cazul în care la nivelul locului de aplicare apar vezicule, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă prezentaţi vreo reacţie pe piele severă care vă produce disconfort mare, de exemplu inflamaţii / infecţii locale, mici răni deschise, umflarea (tumefierea) nodulilor limfatici sau alte reacţii severe (exemplu constricţia prepuţului sau uretrei, dificultăţi la urinat sau dureri severe), trebuie să opriţi tratamentul, spălaţi suprafaţa pe care a fost aplicat unguentul cu săpun delicat şi apă călduţă şi adresaţi-vă medicului dummeavoastră imediat.

Pentru estimarea reacţiilor adverse sunt utilizate următoarele frecvenţe determinate:

Foarte frecvente

Pot apărea la mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi

Frecvente

Pot apărea la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar mai mult de 1 din 100 patienţi trataţi

Mai puţin frecvente

Pot apărea la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar mai mult de 1 din 1000 patienţi trataţi

Foarte frecvente:

– Reacţii locale ale pielii la nivelul verucilor unde a fost aplicat Veregen incluzând: roşeaţă, senzaţie de mâncărime, iritaţie/senzaţie de arsură, durere, umflare a pielii, mici răni deschise, întărirea pielii şi vezicule.

Frecvente:

  • Reacţii la nivelul locului de aplicare: cruste, supuraţii, sângerări, umflare a pielii
  • Tumefierea (umflarea) ganglionilor limfatici inghinali
  • Constricţia prepuţului (fimoză)

Mai puţin frecvente:

  • Cicatrici la nivelul locului de aplicare, fisuri, piele uscată, discomfort, eroziuni, creşterea sau pierderea sensibilităţii, noduli, papule, inflamaţia pielii, modificări ale culorii pielii la nivelul locului de aplicare, necroză locală, eczemă.
  • Pustule la nivelul locului de aplicare, infecţii la nivelul locului de aplicare, herpes genital, infecţii stafilococice, infecţii produse de fungi (ciuperci) la nivelul vaginului, inflamaţia uretrei, vulvei sau vaginului.
  • Durere, creşterea frecvenţei şi necesităţii de a urina.
  • Inflamaţia prepuţului sau capului penisului, durere în timpul actului sexual.
  • Erupţie trecătoare pe piele, hipersensibilitate

Reacţii adverse ce au fost observate numai la concentraţii mari de unguent (Veregen 15%):

  • Piodermită, vulvită
  • Constricţia uretrei / dificultăţi la urinat, secreţii vaginale

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Veregen

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

A se utiliza în decurs de 6 săptămâni de la prima deschidere a tubului.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe eticheta tubului şi a cutiei .{EXP}. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Veregen

Substanţa activă este un extract din frunze de ceai verde. 1 g unguent conţine extract uscat rafinat de Camellia sinensis (L.) O. Kuntze (frunze de ceai verde) 100 mg (45-56:1), corespunzând la 55-72% (-)-epigalocatechin galat (EGCg).

Solvent de primă extracţie: apă.

Celelalte componente sunt:

parafină albă moale (conţine dl-a tocoferol),

ceară albă de albine,

izopropil miristat,

alcool oleic,

propilenglicol monopalmitostearat.

Cum arată Veregen şi conţinutul ambalajului

Veregen 100 mg/g este un unguent de culoare brună şi consistenţă uşoară, disponibil în tuburi de 2 mărimi: 15g şi 30g.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Meditrina Pharmaceuticals LTD Herakleitou 117, 15238 Halandri, Atena Grecia

MediGene AG

Lochhamer Str. 11, 82152 Planegg/Martinsried Germania

Acest medicament este autorizat în statele membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Tara

Denumirea

Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Olanda, Norvegia, Suedia:

Veregen 10%

Romania, Slovenia, Slovacia, Spania:

Veregen 100 mg/g

Danemarca, Finlanda, Polonia:

Veregen

Cipru, Grecia:

Veregreen 10%

Belgia, Luxemburg:

Veregreen

 

Acest prospect a fost aprobat în: Septembrie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”