Voltaren, soluţie injectabilă, 75 mg/3 ml

Substanță activa
diclofenac sodic
Clasa ATC
M01AB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
dureri articulare reumatismale (acutizari ale artritelor cronice), dureri de spate, umar blocat (capsulita humerala), cotul de tenismen ("epicodilita humerala laterala") si alte tipuri de reumatism, atacuri de guta, durerea determinata de calculi renali sau biliari, durere si tumefactie dupa o interventie chirurgicala sau dupa traumatisme, crize severe de migrena
Producător
Novartis Pharma Stein AG
Acțiune terapeutică
antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate in tratarea durerii si inflamatiei

Ce este Voltaren şi pentru ce se utilizează

Voltaren aparţine unui grup de medicamente numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate pentru tratarea durerii si inflamatiei.

O fiola (3 ml) solutie injectabila contine 75 mg diclofenac sodic si excipienti: manitol, metabisulfit de sodiu, alcool benzilic, propilenglicol, hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Se administreaza prin injectare intramusculara sau prin perfuzie intravenoasa, dupa diluare.

PENTRU CE ESTE UTILIZAT VOLTAREN?

Voltaren amelioreaza simptomele inflamatiei cum sunt durerea si tumefactia. El nu are efect asupra cauzelor inflamatiei.

Administrarea intramusculara este utilizata pentru a trata urmatoarele afectiuni:

  • dureri articulare reumatismale (acutizari ale artritelor cronice), dureri de spate, umar blocat (capsulita humerala), cotul de tenismen („epicodilita humerala laterala”) si alte tipuri de reumatism;
  • atacuri de guta;
  • durerea determinata de calculi renali sau biliari;
  • durere si tumefactie dupa o interventie chirurgicala sau dupa traumatisme;
  • crize severe de migrena;

Perfuziile intravenoase cu Voltaren sunt utilizate pentru tratamentul si prevenirea durerii in urma unei interventii chirurgicale.

Înainte să utilizaţi Voltaren

Spuneti medicului dumneavoastra:

  • sunteti alergic la diclofenac sodic sau la oricare dintre excipientii produsului (in special, la metabisulfitul de sodiu);
  • ati avut vreodata o reactie alergica (de exemplu, eruptii cutanate sau respiratie suieratoare) la medicamentele care contin diclofenac sau alte substante antiinflamatoare (de exemplu acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul);
  • aveti ulcer gastric sau duodenal;
  • aveti sange in fecale sau fecale de culoare neagra.

Voltaren nu este potrivit probabil pentru dumneavoastra in aceste conditii.

Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Voltaren:

  • daca ati avut vreodata vreo afectiune a stomacului sau duodenului sau ati prezentat disconfort gastric sau arsuri epigastrice dupa administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • daca suferiti de oricare din urmatoarele afecţiuni: astm bronsic, boala cardiaca, hepatica sau renala, hipertensiune arteriala, tulburari hemoragice sau alte tulburari hematologice, incluzand porfiria hepatica.

Medicul dumneavoastra va lua in considerare aceste date inainte si in timpul tratamentului cu Voltaren.

Medicamente care pot interacţiona cu Voltaren

Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati orice alte medicamente in afara de Voltaren, deoarece poate fi necesara schimbarea dozei sau intreruperea unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil atat pentru medicamentele cu prescriptie medicala cat si pentru cele fara prescriptie.

Efectele urmatoarelor medicamente pot fi modificate de Voltaren:

  • litiu, digoxina, metotrexat si ciclosporina;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului, exceptand insulina;
  • medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism (diuretice);
  • medicamente utilizate pentru prevenirea coagularii sangelui (anticoagulante), de exemplu, warfarina;
  • unele medicamente utilizate in tratamentul infectiilor (antibacteriene quinolonice);
  • alte AINS cum este acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul.

Daca sunteti gravida sau alaptati?

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati. Voltaren, solutie injectabila nu este recomandat pentru utilizarea in timpul sarcinii sau alaptarii.

Copii si pacienti varstnici

Voltaren, solutie injectabila nu este recomandat pentru utilizarea la copii. La pacientii varstnici efectul Voltaren poate fii mai puternic decat la adulti. Ei trebuie sa utilizeze cea mai mica doza eficace pentru starea lor. Este important pentru pacientii varstnici sa raporteze imediat medicului lor reactiile adverse.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Unii pacienti care utilizeaza Voltaren pot prezenta ameteli, somnolenta sau tulburarea vederii. Daca remarcati asemenea reactii nu trebuie sa conduceti vehicule, sa folositi utilaje sau sa faceti alte lucruri care va necesita atentia. Spuneti medicului cat mai curand posibil daca aveti asemenea reactii.

Cum să utilizaţi Voltaren

Administrarea intramusculara

Solutia injectabila este extrasa din fiola intr-o seringa si injectata adanc in muschiul fesier.

Administrarea intravenoasa

Solutia este diluata cu cel putin 100 ml de solutie de ser fiziologic sau glucoza si infuzata lent in vena. Ea nu trebuie injectata rapid in vena.

Care este doza recomandata uzual?

De obicei, se administreaza o fiola pe zi timp de cel putin 2 zile; in unele cazuri, pot fi administrate 2 fiole pe zi. Daca este necesar tratamentul ulterior cu Voltaren, acesta poate fi administrat sub forma de comprimate sau supozitoare.

Reacţii adverse posibile

Ca majoritatea medicamentelor, Voltaren poate determina uneori reactii adverse pe langa efectele dorite.

Acestea includ disconfort gastric sau stare de rau, arsuri epigastrice, varsaturi, diaree, crampe abdominale, flatulenta, pierderea apetitului alimentar, iritatie rectala (numai in cazul supozitoarelor), durere de cap, ameteli si eruptii cutanate.

Reactii adverse rare aparute la mai putin de 1% din pacientii tratati: hematemeza (varsatura „in zat de cafea”, fecale negre, ulcer gastric sau duodenal, diaree cu sange, constipatie; somnolenta, furnicaturi la nivelul picioarelor, dezorientare, tulburari de vedere (de exemplu, vedere incetosata sau vedere dubla), tulburari auditive, sunete in urechi, insomnie, iritabilitate, ticuri, depresie, tremuraturi; urticarie, reactii cutanate severe, caderea parului, cresterea sensibilitatii pielii la expunerea la soare, hemoragii cutanate, tulburari renale care duc la edemul fetei si picioarelor; scaderea brusca a cantitatii de urina eliminata, urina sangvinolenta; tulburari hepatice care au ca rezultat ingalbenirea pielii sau a ochilor, uneori cu febra sau distensia si sensibilitatea regiunii superioare drepte a abdomenului; simptome ale unor tulburari sangvine severe cum sunt durerea de gat persistenta si temperatura crescuta; reactii alergice cum sunt respiratia suieratoare, scurtarea respiratiei sau lesinul; tensiune arteriala crescuta.

Alte reactii adverse care nu sunt enumerate mai sus pot sa apara la unii pacienti.

Daca observati oricare din urmatoarele reactii, spuneti imediat medicului dumneavoastra:

  • disconfort gastric, arsuri epigastrice sau durere in regiunea superioara a abdomenului;
  • varsaturi cu sange, fecale negre sau mictiuni sangvinolente;
  • reactii cutanate cum ar fi urticaria sau mancarime;
  • respiratie suieratoare sau dificultate la respiratie;
  • ingalbenirea pielii sau a ochilor;
  • durere in gat persistenta sau febra;
  • umflarea fetei sau a picioarelor;
  • durere de cap severa;
  • durere toracica cu tuse.

Cum se păstrează Voltaren

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informaţii suplimentare

Ambalaj

Cutie cu 5 fiole din sticla incolora, cu punct de rupere a câte 3 ml soluţie injectabilă.

Producător

Novartis Pharma Stein AG, Elvetia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Pharma AG Lichtstrasse 35, 4056 Basel, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului Martie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”