Xantrazol comprimate gastrorezistente conţine substanţa activă omeprazol. Acesta face parte dintr-o grupă de medicamente denumite „inhibitori ai pompei protonice”. Acestea acţionează prin reducerea cantităţii de acid pe care o produce stomacul dumneavoastră.
Xantrazol este utilizat la adulţi pentru tratamentul de scurtă durată al simptomelor de reflux (cum sunt arsuri în capul pieptului şi regurgitaţie acidă).
Refluxul este refluarea acidului gastric din stomac în gât (esofag), care poate deveni inflamat şi dureros. Aceasta vă poate da simptome cum sunt senzaţie dureroasă de arsură în capul pieptului, care urcă spre gât şi un gust acru în gură (regurgitare a acidului).
Este posibil ca pentru obţinerea ameliorării simptomelor să fie necesară administrarea comprimatelor timp de 2-3 zile consecutive.
Nu luaţi Xantrazol
Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Xantrazol.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xantrazol
Nu luaţi Xantrazol timp de mai mult de 14 zile fără a discuta cu un medic. Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră nu se îmbunătăţesc sau se înrăutăţesc. Xantrazol poate ascunde simptomele altor boli. De aceea, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare dintre următoarele vi se întâmplă înainte de a începe să luaţi Xantrazol sau în timp ce îl luaţi:
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta deoarece Xantrazol poate influenţa modul în care acţionează unele medicamente, iar unele medicamente pot avea un efect asupra Xantrazol.
Nu luaţi Xantrazol dacă luaţi un medicament care conţine nelfinavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).
În mod special, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi clopidogrel (utilizat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge (trombi)).
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
Utilizarea Xantrazol împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi să luaţi comprimatele cu alimente sau pe stomacul gol.
Copii şi adolescenţi
Nu luaţi Xantrazol comprimate dacă aveţi mai puţin de 18 ani.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
înainte de a lua Xantrazol, spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Xantrazol în această perioadă.
Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Xantrazol în timp ce alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este improbabil ca Xantrazol să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi orice instrumente sau utilaje. Pot apărea reacţii adverse, cum sunt ameţeli şi tulburări de vedere (vezi pct. 4). Dacă aveţi oricare dintre aceste reacţii adverse, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Xantrazol
Xantrazol comprimate gastrorezistente conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Luaţi întotdeauna Xantrazol exact aşa cum este descris în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală este de un comprimat de 20 mg o dată pe zi, timp de 14 zile. Dacă simptomele nu dispar după această perioadă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Este posibil ca pentru obţinerea ameliorării simptomelor să fie necesară administrarea comprimatelor timp de 2-3 zile consecutive.
în general, ameliorarea completă a arsurilor în capul pieptului este obţinută în decurs de 7 zile. Dacă se obţine ameliorarea completă a simptomelor, tratamentul poate fi întrerupt.
Utilizarea acestui medicament
Ce trebuie să faceţi dacă aveţi probleme la înghiţirea comprimatelor
Dacă luaţi mai mult Xantrazol decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Xantrazol decât este recomandat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să luaţi Xantrazol
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. însă dacă se apropie ora pentru doza următoare, nu luaţi doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.
Ca toate medicamentele, Xantrazol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse rare, dar grave, încetaţi să luaţi Xantrazol şi adresaţi-vă imediat unui medic:
Reacţiile adverse pot apărea cu anumite frecvenţe, care se definesc după cum urmează:
|
Alte reacţii adverse includ:
Reacţii adverse frecvente
Reacţii adverse rare
Reacţii adverse rare
Reacţii adverse foarte rare
În cazuri foarte rare, Xantrazol poate modifica numărul de celulele albe din sânge, ducând la deficienţă imună. Dacă aveţi o infecţie cu simptome cum sunt febră sau o stare generală sever afectată sau febră cu simptome ale unei infecţii locale, ca dureri la nivelul gâtului, dureri în gât sau la nivelul gurii sau dificultăţi la urinare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil, pentru ca lipsa de celule albe din sânge (agranulocitoză) să poată fi exclusă printr-o analiză de sânge. Este important ca în această situaţie să daţi informaţii despre medicamentul dumneavoastră.
Nu vă îngrijoraţi cu privire la această listă de reacţii adverse posibile. Este posibil să nu aveţi niciuna.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ce conţine Xantrazol
Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, monostearat de glicerol 40-55, hidroxipropilceluloză, hipromeloză, macrogol 6000, stearat de magneziu, copolimer de acid metacrilic – etil acrilat (1:1) dispersie 30%, polisorbat 80, crospovidonă (tip A), hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), fumarat stearil de sodiu, sfere de zahăr (conţin zahăr şi amidon de porumb), parafină sintetică, talc, trietilcitrat, oxid roşu-brun de fer (E172), dioxid de titan (E171).
Cum arată Xantrazol şi conţinutul ambalajului
Xantrazol 20 mg comprimate gastrorezistente sunt de culoare roz şi au gravat simbolul pe o faţă şi 20 mg pe cealaltă faţă.
Mărimi de ambalaj: blistere din PA/Al-PVC cu 7 sau 14 comprimate gastrorezistente. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Bayer S.R.L.,
Şos. Pipera Nr. 42, Etajele 1, 16 ,17, Sector 2 Bucureşti, România
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Irlanda – Losec Control
Estonia,Lituania, Letonia,Bulgaria, Italia, Slovenia, România – Xantrazol
Acest prospect a fost aprobat în Mai 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel