Xenetix 350, soluţie injectabilă, 76,78 g/100 ml

Substanță activa
Iobitridol
Clasa ATC
V08AB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
pentru vizualizarea anumitor organe cu ajutorul razelor X
Producător
Guerbet
Acțiune terapeutică
mediu de contrast pentru examinare cu raze X

Ce este Xenetix 350 şi pentru ce se utilizează

Xenetix 350 este un mediu de contrast pentru examinare cu raze X, care conţine un colorant opac, adică un colorant care absoarbe razele X. Odată injectat în organism, face posibilă vizualizarea anumitor organe cu ajutorul razelor X, facilitând medicului stabilirea unui diagnostic. Xenetix 350 este un medicament utilizat numai în spital, de obicei în departamentul de radiologie. Xenetix 350 este utilizat în angiografie, care este o procedură de investigare a vaselor de sânge. Se fac angiograme atunci când este necesar să se stabilească dacă vasele de sânge sunt blocate. În mod similar, angiografia renală şi urografia pot fi folosite pentru a investiga rinichii.

Înainte să utilizaţi Xenetix 350

Nu utilizaţi Xenetix 350

  • dacă sunteţi alergic la iobitridol, la altă substanţă de contrast pe bază de iod sau la oricare dintre componentele sale;
  • dacă aţi avut în trecut o reacţie adversă majoră apărută imediat sau o reacţie la nivelul pielii apărută cu întârziere după administrarea de iobitridol;

Vă rugăm să verificaţi dacă specialistul radiolog cunoaşte faptul că anterior aţi avut o astfel de reacţie după administrarea acestui tip de preparat.

  • suferiţi de un exces de hormoni tiroidieni (tireotoxicoză);

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xenetix 350

Indiferent de calea de administrare sau de doza administrată, toate mediile de contrast iodate prezintă riscul unor reacţii adverse care, deşi în majoritatea cazurilor sunt de intensitate uşoară, uneori pot ajunge să pună viaţa în pericol. Aceste reacţii pot apare într-o oră sau mai rar, până la 7 zile după

administrare. Sunt deseori imprevizibile dar au risc mare de apariţie dacă aţi avut deja o reacţie asemănătoare cu ocazia unei administrari anterioare de produs de contrast iodat. Trebuie să informaţi specialistul radiolog dacă aţi suferit în trecut de astfel de reacţii după examinarea radiologică cu un mediu de contrast.

Anunţaţi de asemenea specialistul radiolog dacă suferiţi de orice alte boli, înainte ca acesta să injecteze substanţa de contrast, pentru a putea fi luate toate precauţiile necesare.

Informaţi-vă medicul curant sau specialistul radiolog dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai jos menţionate:

  • aţi avut o reacţie adversă în urma injectării anterioare a unui produs de contrast iodat;
  • suferiţi de insuficienţă renală, diabet zaharat, mielom (un tip de cancer al măduvei osoase).;
  • suferiţi de insuficienţă cardiacă (slăbire funcţiei inimii), insuficienţă coronariană sau de o altă boală de inimă;
  • aveţi afectată atât funcţia rinichilor cât şi a ficatului (insuficienţă hepato-renală);
  • aveţi astm bronşic şi aţi făcut o criză de astm în cele 8 zile care precedă investigaţia;
  • suferiţi de tulburări neurologice precum epilepsie sau accident vascular cerebral;
  • dacă aţi suferit recent un episod de hemoragie intracraniană;
  • aveţi feocromocitom (o tumoră în zona rinichilor care produce în exces de hormoni provocând hipertensiune arterială severă),
  • suferiţi de miastenia gravis (o afecţiune ce determină o slăbire severă a musculaturii);
  • suferiţi sau aţi suferit în trecut de o boală a tiroidei
  • dacă sunteţi anxios, agitat sau dacă suferiţi de dureri: în aceste situaţii reacţiile adverse pot fi majore;
  • suferiţi de boli ale sângelui sau ale măduvei osoase (gamapatie monoclonala: mielom multiplu sau maladie Waldenstrom)
  • sunteţi gravidă, sau bănuiţi că sunteţi gravidă

Este important ca medicul radiolog să fie informat în caz de alcoolism sau toxicomanie.

Dacă sunteţi programat în viitorul aproiat pentru o examinare tiroidiană sau un tratament cu iod radioactiv, informaţi specialistul radiolog.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau specialistului radiolog dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, în special dacă luaţi sau aţi luat recent:

  • metformin (medicament pentru tratarea diabetului zaharat),
  • diuretice şi beta blocante (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau insuficienţei cardiace),
  • interleukina-2

Verificaţi dacă medicul curant cunoaşte faptul că în ultimele 5-7 zile aţi mai fost supus unei examinări diagnostice (cu raze X sau prin rezonanţă magnetică) implicând injectarea unui mediu de contrast.

Mediile de contrast pot interfera temporar cu unele analize de laborator şi medicul va ţine cont de acest lucru atunci când va programa efectuarea analizelor.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau bănuiţi că sunteţi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

Este recomandat să se întrerupă alăptarea minim 24 de ore după administrarea acestui mediu de contrast.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă nu vă simţiţi bine evitaţi să conduceţi sau să folosiţi utilaje pentru cel puţin o oră de la finalizarea examinării.

Cum să utilizaţi Xenetix 350

Procedura de diagnostic exactă şi doza depind de regiunea organismului care este investigată. Dozele sunt stabilite în funcţie de factori precum tipul de investigaţie, debitul cardiac, greutatea, vârsta şi starea generală a pacientului.

Specialistul radiolog vă poate da detalii în acest sens. Aveţi nevoie de o singură injectare pentru o serie de radiografii.

Iodul nu rămâne în organismul dumneavoastră, ci trece în urină de-a lungul următoarelor ore. Specialistul radiolog va întreba femeile în legătură cu datele ultimelor menstruaţii, întrucât nu este recomandat să se efectueze această procedură în perioada dinaintea ovulaţiei şi pe timpul sarcinii. Xenetix 350 nu va fi amestecat cu nici o altă substanţă înainte de injectare.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Xenetix 350 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii de hipersensibilitate (reacţii alergice) uneori severe, se pot prezenta sub formă de:

  • reacţii imediate însoţite de mâncărime (prurit), înroşirea pielii (eritem), urticarie localizată sau extinsă, edem Quincke (tumefierea feţei şi a mucoaselor);
  • reacţii întârziate la nivelul pielii precum erupţiile maculo-papuloase şi în mod exceptional sindrom Lyell sau Stevens-Johnson (afectare importantă a pielii sub formă de vezicule);
  • manifestări respiratorii: tuse, rinită, senzaţie de obstrucţie la nivelul gâtului, dificultăţi respiratorii, spasm al bronhiilor, edem laringian, stop respirator;
  • manifestari cardiovasculare: hipotensiune arterială, vertij, stare generală de rău, tachicardie (bătăi prea rapide ale inimii), bradicardie (bătăi prea rare ale inimii), stop cardiac;
  • alte manifestari: greaţă, vărsături, dureri abdominale.

Alte reacţii adverse raportate sunt: greaţă, vărsături, înroşirea feţei, frisoane, dureri de cap sau senzaţia de frig sau căldură. Uneori pot apare la locul injectării durere şi tumefacţie lipsite de gravitate, tranzitorii. În caz de injectare accidentală în afara vasului de sânge (0,01 %), poate fi observată o reacţie inflamatorie locală mergând până la necroza ţesuturilor.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Cum se păstrează Xenetix 350

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Xenetix 350 după data de expirare înscrisă pe etichetă flaconului şi cutiei.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, protejat de lumină, în ambalajul original. A nu se utiliza decât soluţiile limpezi, lipsite de particule.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Xenetix 350

  • Substanţa activă este iobitridol. 100 ml soluţie injectabilă conţin iobitridol 76,78 g echivalent cu iod 35 g.
  • Celelalte componente sunt : edetat de sodiu şi calciu, clorhidrat de trometamol, trometamol, acid clorhidric 1N sau hidroxid de sodiu 1N, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Xenetix 350 şi conţinutul ambalajului

Xenetix 350 se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră până la galben pal, disponibilă în cutii cu un flacon a 50 sau 100 ml.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Guerbet

BP 57400, F- 95943 Roissy CdG Cedex, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2006

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”