Yasmin este un contraceptiv oral combinat şi este utilizat pentru prevenirea sarcinii.
Fiecare comprimat conţine o cantitate mică din doi hormoni feminini diferiţi denumiţi drospirenonă şi etinilestradiol.
Comprimatele contraceptive care conţin doi hormoni sunt denumite comprimate „contraceptive orale combinate”
Informaţii generale
Înainte de a putea începe să luaţi Yasmin, medicul dumneavoastră vă va pune câteva întrebări despre istoricul dumneavoastră de sănătate personală şi cea a rudelor apropiate. De asemenea, medicul vă va măsura tensiunea arterială, şi în funcţie de situaţia dumneavoastră personală, poate efectua alte teste.
In acest prospect sunt descrise numeroase situaţii în care ar trebui să întrerupeţi administrarea Yasmin, sau în care eficacitatea Yasmin poate fi scăzută. In astfel de situaţii nu ar trebui să aveţi contact sexual sau ar trebui să utilizaţi metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu să utilizaţi prezervativul sau o altă metodă contraceptivă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau temperatura bazală. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece Yasmin modifică temperatura bazală şi mucusul cervical care apare în timpul perioadei de sângerare menstruală.
Ca toate contraceptivele, Yasmin, nu protejează împotriva infecţiei HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuală.
Când nu trebuie să utilizaţi Yasmin?
Nu utilizaţi Yasmin:
Când trebuie să aveţi grijă deosebită la utilizarea Yasmin
In unele situaţii trebuie să acordaţi o atenţie specială atunci când administraţi Yasmin sau orice alt contraceptiv hormonal combinat, iar medicul dumneavoastră ar trebui să efectueze controale periodice. Consultaţi medicul dacă apare oricare dintre condiţiile următoare sau se înrăutăţeşte în timpul utilizării Yasmin:
Yasmin şi tromboza venoasă şi arterială
Utilizarea contraceptivelor orale combinate la femei, inclusiv Yasmin, creşte riscul de a dezvolta un cheag de sânge (tromboză venoasă) comparativ cu femeile care nu iau comprimate contraceptive.
Riscul de tromboză venoasă creşte la utilizatoarele de contraceptive orale combinate:
Şansele dumneavoastră de a avea un cheag de sânge sunt crescute în cazul în care luaţi aceste comprimate:
Un cheag de sânge din vene poate ajunge la plămâni şi poate bloca vasele de sânge (denumită embolie pulmonară). Formarea de cheaguri de sânge în vene poate fi fatală în 1-2% din cazuri.
Nivelul de risc poate varia în funcţie de tipul de comprimate pe care le luaţi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră opţiunile disponibile.
Utilizarea contraceptivelor orale combinaţe a fost asociată cu o creştere a riscului de a face un cheag de sânge în artere (tromboză arterială), de exemplu, în vasele de sânge ale inimii (atac de cord) sau creierului (accident vascular cerebral).
Riscul de tromboză arterială la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creşte:
Opriţi administrarea Yasmin şi contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de tromboză, cum ar fi:
Yasmin şi cancerul
Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale, dar nu se ştie dacă acest lucru este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie detectate la femeile care iau contraceptive orale combinate, deoarece acestea sunt examinate mai des de către medicul lor. Apariţia de tumori de sân devine treptat mai mică după oprirea administrării contraceptivelor orale combinate. Este important să se verifice regulat sânii dumneavoastră şi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi orice nodul (umflătură).
In cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale puternice.
Sângerarea între ciclurile menstruale
In timpul primelor luni în care utilizaţi Yasmin, este posibil să aveţi sângerări neaşteptate (sângerare în afara săptămânii de pauză). Dacă această sângerare durează mai mult de câteva luni, sau în cazul în care începe după câteva luni, medicul trebuie să investigheze cauza.
Ce trebuie să faceţi în cazul în care nu apare sângerarea în săptămâna de pauză
Dacă aţi luat toate comprimatele corect, nu aţi avut vărsături sau diaree severă şi nu aţi luat orice alte medicamente, este foarte puţin probabil să fiţi gravidă.
Daca sângerarea nu apare de două ori consecutiv, aţi putea fi gravidă. Contactaţi imediat medicul dumneavoastră. Nu începeţi blisterul următoar până când nu sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă.
Yasmin şi utilizarea altor medicamente
Intotdeauna spuneţi medicului, care vă prescrie Yasmin, ce medicamente sau produse pe bază de plante utilizaţi deja. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatologului care vă prescrie un alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Yasmin. Ei pot să vă spună dacă aveţi nevoie să luaţi măsuri contraceptive suplimentare (de exemplu prezervative), şi, dacă da, pentru cât timp.
Anumite medicamente pot împiedica Yasmin să acţioneze eficient în prevenirea sarcinii, sau pot cauza sângerări neaşteptate. Acestea includ medicamente utilizate în tratamentul:
Yasmin poate influenţa efectul altor medicamente de ex.
Utilizarea Yasmin cu alimente şi băuturi
Yasmin poate fi luat cu sau fără alimente, dacă este necesar, cu o cantitate mică de apă.
Teste de laborator
Dacă aveţi nevoie de un test de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalul de laborator că luaţi comnprimate contraceptive, deoarece acestea pot afecta rezultatele unor teste.
Sarcina
Dacă sunteţi însărcinată, nu trebuie să luaţi Yasmin. Dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu Yasmin trebuie să opriţi imediat administrarea şi să contactaţi medicul. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, aveţi posibilitatea să întrerupeţi administrarea Yasmin în orice moment (a se vedea, de asemenea, „Dacă doriţi să încetaţi să luaţi Yasmin”).
Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru sfaturi îmainte de a lua orice medicament
Alăptarea
Utilizarea Yasmin nu este, în general, recomandată la femeile care alăptează. Dacă doriţi să luaţi comprimatul în timp ce alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru sfaturi îmainte de a lua orice medicament
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există informaţii care sugerează că utilizarea Yasmin afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Yasmin
Yasmin conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Luaţi un comprimat de Yasmin în fiecare zi, dacă este necesar, cu o cantitate mică de apă. Puteţi să luaţi comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să luaţi comprimatele în fiecare zi aproximativ la aceeaşi oră.
Blisterul conţine 21 comprimate filmate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua din săptămână în care trebuie administrat. Dacă, de exemplu, veţi începe într-o zi de miercuri, luaţi un comprimat cu MI lângă el. Urmaţi direcţia săgeţii pe banda până când toate cele 21 comprimate au fost luate.
In următoarele 7 zile nu veţi mai utiliza comprimate. In decursul acestor 7 zile de pauză trebuie să apară menstruaţia (sângerare de întrerupere). De obicei, aceasta va apare după 2 – 3 zile de la administrarea ultimului comprimat
Incepeţi următorul blister în a 8-a zi după ultimul comprimat de Yasmin (după 7 zile de pauză) , chiar dacă menstruaţia continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un blister nou în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va apare aproximativ în aceeaşi zi, în fiecare lună.
Dacă utilizaţi Yasmin în acest fel, sunteţi, de asemenea, protejată împotriva sarcinii în timpul celor 7 zile când nu luaţi comprimate.
Când puteţi începe să luaţi primul blister
– În cazul în care nu aţi utilizat contracepţie hormonală în ultima lună
Administrarea comprimatelor Yasmin trebuie să înceapă în prima zi a ciclului (adică în prima zi a sângerării menstruale). Dacă începeţi să luaţi Yasmin în prima zi a ciclului menstrual sunteţi imediat protejată împotriva unei sarcini. Puteţi începe, de asemenea, şi în zilele 2-5, însă, în acest caz, asiguraţi-vă că folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu, un prezervativ) pentru primele 7 zile.
– Trecerea de la un contraceptiv hormonal oral sau contraceptiv oral combinat, inel vaginal sau plasture transdermic
Puteţi începe administrarea Yasmin după ce aţi utilizat ultimul comprimat din blisterul actual (ultimul comprimat ce conţine substanţă activă) din comprimatele luate anterior, sau cel târziu în ultima zi a intervalului de pauză (sau după ultima zi de administrare a comprimatelor inactive din contraceptivul utilizat anterior). In cazul în care utilizaţi ca metoda contraceptivă inel vaginal sau plasture urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.
– Când se trece de la o metodă doar cu progesteron (comprimate numai cu progestativ, soluţie injectabilă, implant sau dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestativ)
Puteţi trece de la o metodă doar cu progesteron (de la un implant sau de la DIU din ziua în care l-aţi scos, de la soluţie injectabilă în ziua în care trebuia să faceţi următorea injecţie) dar în toate aceste cazuri trebuie să utilizaţi măsuri de protecţie suplimentare (de exemplu, un prezervativ) pentru primele 7 zile de utilizare a comprimatelor, dacă aveţi contact sexual.
– După un avort
Urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.
– După ce aţi născut
După ce aţi născut puteţi să începeţi să luaţi Yasmin după 21 până la 28 de zile. Dacă incepeţi mai târziu de 28 de zile, trebuie să utilizaţi o metodă suplimentară (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile după începerea utilizării Yasmin.
Dacă după ce aţi născut aţi avut ciclu menstrual înainte de a începe să luaţi Yasmin (din nou), trebuie să vă asiguraţi că nu sunteţi însărcinată sau trebuie să aşteptaţi până la următorul ciclu menstrual.
Urmaţi sfatul medicului în cazul în care nu sunteţi sigură.
– Dacă alăptaţi şi doriţi să luaţi Yasmin (din nou) după ce aţi născut citiţi pct. „Alăptarea „
întrebaţi medicul ce trebuie faceţi dacă nu sunteţi sigură când trebuie să începeţi.
Dacă aţi luat mai mult Yasmin decât trebuie
Nu există raportări în ceea ce priveşte supradozajul cu Yasmin.
Dacă aţi administrat mai multe comprimate odată puteţi prezenta greaţă, vărsături sau sângerări. Fetele tinere pot să aibă sângerări vaginale.
Dacă aţi luat prea multe comprimate de Yasmin sau constataţi că un copil a înghiţit Yasmin, adresaţi- vă medicului sau farmacistului pentru sfaturi.
Dacă aţi uitat să luaţi Yasmin
Există îndeosebi un risc crescut de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi comprimatele de la începutul sau de la sfârşitul blisterului. Ca urmare, trebuie să urmaţi regulile de mai jos (vezi şi diagrama de mai jos).
Administraţi comprimatul omis imediat ce v-aţi amintit chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. In următoarele 7 zile utilizaţi metode contraceptive suplimentare, de exemplu un prezervativ. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinaintea omiterii administrării comprimatului sau aţi uitat să începeţi un blister nou după perioada de pauză, există posibilitatea să rămâneţi gravidă. În acest caz, contactaţi medicul dumneavoastră.
Administraţi comprimatul omis imediat ce v-aţi amintit, chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. Eficacitatea contraceptivului se menţine şi nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.
1. Administraţi comprimatul omis imediat ce v-aţi amintit, chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. Incepeţi următorul blister imediat ce aţi terminat blisterul curent, fără pauză între blistere.
Nu veţi prezenta sângerarea menstruală până la sfârşitul celui de-al doilea blister, dar puteţi avea mici pete sau sângerări neregulate în zilele în care administraţi comprimatele.
2. Nu mai administraţi comprimatele din blisterul actual, faceţi o pauză de 7 zile sau mai puţin (numărând şi ziua când aţi omis administrarea comprimatului) Dacă doriţi să începeţi un blister nou în ziua de start fixată, lăsaţi perioada de pauză mai mică de 7 zile.
Dacă aţi urmat una dintre cele două recomandări, veţi rămâne protejată împotriva unei sarcini.
• Dacă aţi omis să administraţi un comprimat şi nu aţi avut sângerare menstruală în prima perioadă de pauză, puteţi fi însărcinată. Adresaţi-vă medicului înainte de a începe un nou blister.
Ce trebuie să faceţi în caz de vărsături sau diaree severă
Dacă vărsăturile au apărut la 3 sau 4 ore după ce aţi administrat comprimatul Yasmin este posibil ca substanţele active ale Yasmin să nu fie absorbite complet ., Situaţia este similară cu a omite uita să luaţi un comprimat. După vărsături sau diaree, trebuie să luaţi un comprimat dintr-un blister de rezervă cât mai curând posibil. Dacă este posibil acesta trebuie luat în 12 ore de când trebuia să luaţi normal, comprimatul. Dacă nu este posibil sau au trecut 12 ore, trebuie să urmaţi sfaturile de la pct. „Dacă aţi uitat să luaţi Yasmin”
Întârzierea ciclului menstrual: ce trebuie să ştiţi
Chiar dacă nu este recomandat, puteţi să amânaţi apariţia sângerării menstruale dacă începeţi cu un nou blister Yasmin, în loc să aveţi perioada de pauză, imediat după terminarea blisterului precedent. Puteţi continua cu acest blister cât timp doriţi, chiar până îl terminaţi. începeţi următorul blister după cele 7 zile de pauză.
Adresaţi-vă medicului pentru sfaturi înainte de a decide întârzierea ciclului menstrual.
Schimbarea primei zile a perioadei menstruale: ce trebuie să ştiţi
Dacă administraţi comprimatele conform recomandărilor veţi prezenta sângerarea menstruală în săptămâna fără comprimate. Dacă doriţi să schimbaţi ziua, scurtaţi perioada de pauză (niciodată nu o prelungiţi). De exemplu, dacă sângerarea menstruală începe într-o zi de vineri şi dumneavoastră vreţi să înceapă marţi (trei zile mai devreme) trebuie să începeţi blisterul cu 3 zile mai devreme ca de obicei. Dacă vreţi să scurtaţi foarte mult perioada de pauză (la 3 zile sau chiar mai puţin) se poate să nu mai prezentaţi deloc sângerare menstruală în această perioadă. Se poate întâmpla să prezentaţi sângerări neregulate sau pete în timpul utilizării următorului blister.
Dacă nu sunteţi sigură cum trebuie să procedaţi, contactaţi medicul pentru sfaturi.
Dacă doriţi să opriţi utilizarea Yasmin
Puteţi înceta utilizarea Yasmin oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a utiliza alte metode de control a sarcinii. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, întrerupeţi administrarea Yasmin şi aşteptaţi pentru o perioadă înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Veţi fi în măsură să calculaţi data naşterii aşteptată, mai uşor.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Yasmin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Ceea ce urmează este o listă a reacţiilor adverse care au fost legate de utilizarea Yasmin:
Reacţii adverse frecvente ( apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 femei):
Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000, dar mai puţin de 1 din 100 de femei):
Reacţii adverse rare (apar la mai mult de 1 din 10000, dar mai puţin de 1 din 1000 de femei):
Dacă oricare dintre reacţiile adverse devine severă, sau dacă apare orice altă reacţie adversă nemenţionată în acest prospect informaţi medicul sau farmacistul.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după „ Nu utilizaţi după” sau „ EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebaşi farmacistul cum trebuie să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului înconjurător.
Ce conţine Yasmin
– Substanţele active sunt: şi drospirenona şi etinilestradiol. Fiecare comprimat conţine 3 mg drospirenonă şi 0,03 mg etinilestradiol.
– Celelalte componente (excipienţi): nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, amidon de porumb pregelatinizat, povidonă K 25, stearat de magneziu; film: hipromeloză, macrogol 6000, talc, dioxid de titan (E 171), pigment oxid galben de fer (E 172).
Cum arată Yasmin şi conţinutul ambalajului
Natura şi conţinutul ambalajului
Yasmin se prezintă sub formă de comprimate filmate; rotunde, biconvexe, de culoare galben-deschis, marcate pe una din feţe cu literele „DO” într-un hexagon regulat.
Cutie cu un blister tip calendar a 21 comprimate filmate.
Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
BAYER PHARMA AG
MullerstraBe 178, 13353 Berlin, Germania
Data ultimei verificări a prospectului Octombrie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel