Substanţa activă din Zacidate este acidul zoledronic, care aparţine unui grup de substanţe denumite bifosfonaţi. Acidul zoledronic acţionează prin fixarea sa la nivelul osului şi prin scăderea vitezei modificării osului. Se utilizează:
Urmaţi cu atenţie toate indicaţiile pe care le primiţi de la medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va efectua analize de sânge, înainte ca dumneavoastră să începeţi tratamentul cu Zacidate şi vă va verifica răspunsul la tratament, la intervale regulate.
Nu trebuie să vi se administreze Zacidate
– dacă alăptaţi.
– dacă sunteţi alergic la acid zoledronic,la alţi bifosfonaţi (grupul de substanţe căruia îi aparţine Zacidate) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
Atenţionări şi precauţii
Înainte de a vi se administra Zacidate, spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale:
Zacidate împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau urmează să luaţi orice alte medicamente. Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi şi:
Pacienţi cu vârsta de cel puţin 65 ani
Zacidate poate fi administrat persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 ani. Nu există nicio dovadă care să sugereze necesitatea oricăror precauţii suplimentare.
Copii şi adolescenţi
Zacidate nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Sarcina şi alăptarea
Nu trebuie să vi se administreze Zacidate dacă sunteţi gravidă. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă.
Nu trebuie să vi se administreze Zacidate dacă alăptaţi.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Au fost raportate cazuri foarte rare de ameţeli şi somnolenţă în cazul utilizării acidului zoledronic. De aceea, trebuie să fiţi atent când conduceţi vehicule, folosiţi utilaje sau efectuaţi alte activităţi care vă necesită întreaga atenţie.
Zacidate conţine citrat de sodiu dihidrat
Acest medicament conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) per 5 ml concentrat, adică practic „nu conţine sodiu”.
Ce cantitate de Zacidate se administrează
Cât de des se administrează Zacidate
Cum se administrează Zacidate
Pacienţilor care au concentraţii reduse de calciu în sânge li se vor prescrie şi doze suplimentare de calciu şi vitamina D, care vor fi luate zilnic.
Dacă vi se administrează mai mult Zacidate decât trebuie
Dacă vi s-au administrat doze mai mari decât cele recomandate, trebuie să fiţi supravegheat cu atenţie de către medicul dumneavoastră. Acest lucru este necesar deoarece pot apare modificări ale valorilor concentraţiilor electroliţilor plasmatici (de exemplu modificări ale valorilor concentraţiilor calciului, fosforului şi magneziului) şi/sau modificări ale funcţiei rinichilor, inclusiv insuficienţă renală severă. Dacă valoarea concentraţiei calciului scade prea mult, vi se poate administra calciu elementar în perfuzie intravenoasă.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt în general uşoare şi vor dispărea probabil după o scurtă perioadă de timp.
Frecvenţa reacţiilor adverse posibile, enumerate mai jos, este definită utilizându-se următoarea convenţie:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră despre oricare dintre următoarele reacţii adverse: Frecvente:
Mai puţin frecvente:
Adresaţi-vă cât mai curând posibil medicului dumneavoastră, în cazul apariţiei oricăreia dintre următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente:
Frecvente:
Mai puţin frecvente:
Rare:
Foarte rare:
Dacă prezentaţi orice reacţie adversă, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect.
Medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală ştiu cum se păstrează adecvat Zacidate (vezi pct.6).
Ce conţine Zacidate
Cum arată Zacidate şi conţinutul ambalajului
Zacidate concentrat pentru soluţie perfuzabilă este o soluţie limpede şi incoloră, care nu prezintă particule vizibile.
Zacidate este disponibil sub formă de concentrat lichid, într-un flacon. Un flacon conţine acid zoledronic 4 mg.
Fiecare cutie conţine flaconul cu concentrat pentru soluţie perfuzabilă. Zacidate este disponibil în ambalaje conţinând:
1,4 sau 10 flacoane.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Medico Uno Worldwide (Cyprus) Ltd. 2 Grigori Afxentiou Street, Akamia Center, 6023 Larnaca Cipru
Fabricantul
Strides Arcolab Polska Sp. Zo.o.
10, Daniszewska Str., 03-230 Varşovia,
Polonia
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Austria |
Zacidate 4 mg/5 ml, Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslösung |
Olanda |
Zacidate, 4 mg/5 ml, Concentraat voor oplossing voor infusie |
Romănia |
Zacidate 4 mg/5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă |
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:
Cum se prepară şi se administrează Zacidate
– Pentru a prepara o soluţie perfuzabilă conţinând acid zoledronic 4 mg, diluaţi Zacidate concentrat pentru soluţie perfuzabilă (5,0 ml) cu 100 ml soluţie perfuzabilă fără calciu sau alţi cationi bivalenţi. Dacă este necesară o doză mai mică de Zacidate extrageţi mai întâi volumul necesar conform indicaţiilor de mai jos şi apoi diluaţi-l cu 100 ml soluţie perfuzabilă. Pentru a evita potenţialele incompatibilităţi, soluţia perfuzabilă utilizată pentru diluare trebuie să fie clorură de sodiu 0,9% m/v sau soluţie de glucoză 5% m/v.
Nu amestecaţi Zacidate concentrat pentru soluţie perfuzabilă cu soluţii perfuzabile care conţin calciu sau alţi cationi bivalenţi, cum este soluţia Ringer lactat.
Instrucţiuni pentru prepararea dozelor reduse de Zacidate:
extrageţi volumul corespunzător din soluţia concentrată, după cum urmează:
Soluţia conţinând acid zoledronic se administrează într-o singură perfuzie intravenoasă, cu durata de 15 minute, printr-o linie separată de perfuzare. Starea de hidratare a pacienţilor trebuie evaluată înainte de şi după administrarea Zacidate pentru a se asigura că sunt hidrataţi adecvat.
Deoarece nu există date disponibile privind compatibilitatea dintre acid zoledronic şi alte substanţe administrate intravenos, Zacidate nu trebuie amestecat cu alte medicamente/substanţe şi trebuie administrat întotdeauna printr-o linie separată de perfuzare.
Cum se păstrează Zacidate
A nu se lăsa Zacidate la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Zacidate după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Soluţia perfuzabilă diluată Zacidate trebuie utilizată imediat, pentru a se evita contaminarea microbiană.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel