Zequipra, 2,5 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Letrozol
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni reapariţia cancerului de sân
Producător
West Pharma - ProduşSes de Especialidades Farmacéuticas, S.A.
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază, tratament hormonal (sau „endocrin") împotriva cancerului de sân, reduce cantitatea de estrogeni prin blocarea unei enzime („aromatază") implicate în producerea estrogenilor

Ce este Zequipra şi pentru ce se utilizează

Ce este Zequipra

Zequipra conţine o substanţă activă numită letrozol. Acesta aparţine unei grupe de medicamente denumite inhibitori de aromatază. Acesta este un tratament hormonal (sau „endocrin”) împotriva cancerului de sân.

Pentru ce se utilizează Zequipra

Zequipra se utilizează pentru a preveni reapariţia cancerului de sân. Poate fi utilizat ca primă opţiune de tratament după operaţia de cancer de sân sau după o perioadă de cinci ani de tratament cu tamoxifen. De asemenea, la pacientele cu cancer de sân avansat, Zequipra se utilizează pentru a preveni răspândirea tumorii de la nivelul sânului către alte părţi ale corpului. Zequipra trebui utilizat numai pentru:

  • cancerul de sân cu receptori pozitivi pentru estrogen şi
  • numai la femeile aflate în postmenopauză, adică după încetarea definitivă a menstruaţiei.

Cum acţionează Zequipra

Răspândirea cancerului de sân este stimulată în mod frecvent de estrogeni, care sunt hormonii specifici sexului feminin. Zequipra reduce cantitatea de estrogeni prin blocarea unei enzime („aromatază”) implicate în producerea estrogenilor. Drept consecinţă, celulele tumorale îşi încetinesc sau opresc multiplicarea şi/sau răspândirea către alte părţi ale corpului.

Monitorizarea tratamentului dumneavoastră cu Zequipra

Trebuie să luaţi acest medicament numai sub strictă supraveghere medicală. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu regularitate boala, pentru a verifica dacă tratamentul are efectul adecvat. Zequipra poate determina subţierea osului sau rarefierea ţesutului osos (osteoporoză), din cauza reducerii cantităţii de estrogeni din corpul dumneavoastră. Aceasta înseamnă că medicul dumneavoastră poate decide să vă măsoare densitatea osoasă (un mod de a monitoriza osteoporoza) înainte, în timpul şi după încheierea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări despre cum acţionează Zequipra sau de ce vi s-a prescris acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Înainte să luaţi Zequipra

Respectaţi cu atenţie toate instrucţiunile medicului dumneavoastră. Acestea pot fi diferite de informaţiile generale cuprinse în acest prospect.

Nu luaţi Zequipra

  • dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la letrozol sau la oricare dintre celelalte componente ale Zequipra, enumerate la pct. 6 al acestui prospect
  • dacă aveţi ciclu menstrual, adică nu aţi intrat încă la menopauză
  • dacă sunteţi gravidă
  • dacă alăptaţi

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi acest medicament şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zequipra

  • Dacă aveţi o boală severă a rinichilor
  • Dacă aveţi o boală severă a ficatului
  • Dacă aveţi osteoporoză sau aţi avut fracturi osoase (vezi şi pct. 1 „Monitorizarea tratamentului dumneavoastră cu Zequipra”).

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va lua în considerare aceste aspecte în timpul tratamentului dumneavoastră cu Zequipra .

Folosirea Zequipra cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)

Copiii şi adolescenţii nu trebuie să ia acest medicament.

Persoane vârstnice (cu vârsta de 65 ani sau peste)

Persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste pot utiliza acest medicament în aceeaşi doză ca şi la adulţi. Sarcina şi alăptarea

  • Nu trebuie să luaţi Zequipra dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, deoarece acest medicament îi poate face rău copilului dumneavoastră.
  • Deoarece Zequipra este recomandat doar la femeile aflate în postmenopauză, este posibil ca restricţiile privind sarcina şi alăptarea să nu fie valabile în cazul dumneavoastră.
  • Cu toate acestea, dacă vă aflaţi în postmenopauză de puţin timp sau sunteţi în perioada de perimenopauză, medicul dumneavoastră trebuie să discute cu dumneavoastră despre necesitatea efectuării unui test de sarcină înainte să luaţi Zequipra şi despre contracepţie, deoarece este posibil să puteţi rămâne gravidă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă prezentaţi ameţeli, oboseală, somnolentă sau o stare generală de rău, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi ustensile sau utilaje până nu vă reveniţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Zequipra

Comprimatele Zequipra conţin lactoză (zahăr extras din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Zequipra

Luaţi întotdeauna Zequipra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

Cât să luaţi din Zequipra

Doza uzuală este de un comprimat Zequipra o dată pe zi. Dacă luaţi Zequipra exact la aceeaşi oră în fiecare zi, acest lucru vă va ajuta să vă amintiţi să-l luaţi în fiecare zi.

Cum să luaţi Zequipra

Comprimatul trebuie înghiţit întreg, cu un pahar cu apă sau cu alt lichid. Cât timp să luaţi Zequipra

Continuaţi să luaţi Zequipra în fiecare zi, atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră.

S-ar putea să fie necesar să-l luaţi timp de câteva luni sau chiar ani. Dacă aveţi orice întrebări cu privire la cât timp trebuie să luaţi Zequipra, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Zequipra

Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Zequipra sau dacă altă persoană ia din greşeală comprimatele dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Arătaţi-le ambalajul medicamentului. Este posibil să fie necesar tratament medical.

Dacă uitaţi să luaţi Zequipra

Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză (cu 2 sau 3 ore înainte), omiteţi doza uitată şi luaţi doza următoare, la ora stabilită anterior.

Dacă este mai devreme, luaţi doza imediat ce vă amintiţi, apoi luaţi doza următoare, la ora la care o luaţi în mod obişnuit.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Zequipra

Nu încetaţi să luaţi Zequipra decât dacă vă spune medicul dumneavoastră. Vedeţi şi pct. de mai sus, „Cât timp să luaţi Zequipra „.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zequipra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea reacţiilor adverse sunt uşoare sau moderate şi, în general, dispar după câteva zile sau câteva săptămâni de tratament.

Unele dintre aceste reacţii adverse, cum sunt bufeurile, căderea părului sau sângerările vaginale pot să apară din cauza lipsei de estrogeni din organismul dumneavoastră.

Unele reacţii adverse pot fi grave

Rare sau mai puţin frecvente (adicăpot afecta între 1 şi 100 din 10000 de pacienţi):

  • Dacă simţiţi slăbiciune, paralizie sau lipsă a senzaţiilor la nivelul unui braţ sau unui picior sau a unei alte părţi a corpului, pierdere a coordonării, greaţă sau dificultăţi de vorbire sau respiraţie (semn al unei tulburări cerebrale, cum este accidentul vascular cerebral)
  • Dacă simţiţi brusc o durere însoţită de apăsare în piept (semn al unei tulburări a inimii)
  • Dacă aveţi dificultăţi la respiraţie, dureri în piept, leşin, bătăi rapide ale inimii, învineţire a pielii sau o durere bruscă în braţ sau picior (semne ale formării unui cheag de sânge)
  • Dacă remarcaţi o inflamaţie sau înroşire de-a lungul unei vene, care este extrem de sensibilă şi posibil dureroasă la atingere
  • Dacă aveţi febră severă, frisoane sau ulceraţii la nivelul gurii determinate de infecţii (scădere a numărului de celule albe)
  • Dacă aveţi vederea înceţoşată, în mod sever şi persistent

Unii pacienţi au manifestat alte reacţii adverse în timpul tratamentului cu Zequipra :

  • Inflamaţie, în principal a feţei şi gâtului (semne ale unei reacţii alergice)
  • Colorarea în galben a pielii şi albului ochilor, greaţă, pierdere a poftei de mâncare, urină de culoare închisă (semne ale hepatitei)
  • Erupţie trecătoare pe piele, înroşire a pielii, ulceraţii la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamare a pielii, febră (semne ale unei boli a pielii)

Dacă apare oricare dintre aceste reacţii adverse, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Unele reacţii adverse sunt foarte frecvente. Aceste reacţii adverse pot afecta mai mult de 10 din 100 de pacienţi.

  • Bufeuri
  • Oboseală
  • Transpiraţii abundente
  • Dureri ale oaselor şi articulaţiilor (artralgie)

Dacă oricare dintre aceste reacţii adverse vă afectează în mod sever, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Unele reacţii adverse sunt frecvente. Aceste reacţii adverse pot afecta între 1 şi 10 din 100 de pacienţi.

  • Erupţie trecătoare pe piele
  • Dureri de cap
  • Ameţeli
  • Stare generală de rău
  • Tulburări gastro-intestinale cum sunt greaţă, vărsături, indigestie, constipaţie, diaree
  • Creştere sau scădere a poftei de mâncare
  • Dureri musculare
  • Subţiere a osului sau rarefiere a ţesutului osos (osteoporoză), care duce în unele cazuri la fracturi osoase (vezi şi pct. 1 „Monitorizarea tratamentului dumneavoastră cu Zequipra „)
  • Umflare la nivelul braţelor, mâinilor, picioarelor, gleznelor (edem)
  • Stare de tristeţe (depresie)
  • Creştere a greutăţii corporale
  • Cădere în exces a părului

Dacă oricare dintre aceste reacţii adverse vă afectează în mod sever, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse sunt mai puţin frecvente. Aceste reacţii adverse pot afecta între 1 şi 10 din 1000 de pacienţi.

  • Tulburări nervoase, cum sunt anxietate, nervozitate, iritabilitate, somnolenţă, probleme de memorie, insomnie
  • Tulburări ale senzaţiilor, în special a senzaţiei tactile
  • Tulburări oculare, cum sunt vedere înceţoşată, iritaţie la nivelul ochilor
  • Palpitaţii, bătăi rapide ale inimii, creştere a tensiunii arteriale (hipertensiune arterială)
  • Tulburări la nivelul pielii, cum sunt mâncărime (urticarie), piele uscată
  • Tulburări vaginale, cum sunt sângerări vaginale, hipersecreţie vaginală, uscăciune a mucoasei vaginale
  • Dureri abdominale
  • Rigiditate articulară (artrită)
  • Dureri la nivelul sânilor
  • Febră
  • Sete, tulburări ale gustului, gură uscată
  • Uscăciune a mucoaselor
  • Scădere a greutăţii corporale
  • Infecţii ale aparatului urinar, creştere a frecvenţei urinărilor
  • Tuse

Dacă oricare dintre aceste reacţii adverse vă afectează în mod sever, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Este posibil ca în timpul tratamentului cu Zequipra să apară unele modificări ale rezultatelor analizelor de sânge, cum sunt valori mari ale concentraţiilor colesterolului din sânge (hipercolesterolemie) sau valori serice mari ale enzimelor hepatice.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zequipra

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Zequipra după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zequipra

  • Substanţa activă din compoziţia Zequipra este letrozolul. Fiecare comprimat filmat conţine letrozol 2,5 mg.
  • Celelalte componente sunt (nucleul comprimatului): lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu şi (filmul comprimatului): alcool polivinilic, talc, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, galben de chinolină (E104), oxid roşu de fer (E172) şi oxid negru de fer (E172).

Cum arată Zequipra şi conţinutul ambalajului

Zequipra este disponibil sub formă de comprimate filmate. Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galben închis, cu nucleu de culoare albă. Ambalajele conţin 10, 30 sau 60 de comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Romastru Trading S.R.L.

Strada Biharia, nr. 67 – 77, Sector 1, Bucureşti, România

Producătorul

West Pharma – ProduşSes de Especialidades Farmacéuticas, S.A. Rua Joâo de Deus, n°11, Venda Nova, 2700-486 Amadora, Portugalia Tel. 21 496 83 00 Fax 21 496 83 01

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria: Zequipra 2,5 Mr ^HnMHpaHH Ta6neTKH

România: Zequipra 2,5 mg comprimate filmate

Portugalia: Letrozol Pentafarma

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2010.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”