Zibor (bemiparină sodică) aparţine grupei de medicamente denumite anticoagulante, care previn coagularea sângelui în vasele sanguine.
Medicamentul, care va fi întotdeauna prescris de către medic, previne formarea cheagurilor de sânge din venele picioarelor şi/sau plămânilor, care pot să se formeze după o intervenţie chirurgicală ortopedică (şold, genunchi sau altă operaţie la oase). Se mai foloseşte la prevenirea coagulării sângelui în tubulatura aparaturii de dializă.
Citiţi cu atenţie instrucţiunile din pct. 3 (vezi „Cum să vi se administreze Zibor „).
Nu vi se va administra Zibor 3500
Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Zibor 3500
Atenţionări speciale
Copii: Nu se recomandă administrarea medicamentului Zibor la copii. Vârstnici: Se va folosi acelaşi dozaj ca în cazul adulţilor.
Disfuncţii renale sau hepatice: Nu există suficiente date disponibile pentru a recomanda o ajustare a dozei de bemiparină la această grupă de pacienţi.
Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Bemiparina nu are influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Utilizarea altor medicamente
Comunicaţi medicului dumneavoastră dacă mai luaţi şi alte medicamente anticoagulante, cum ar fi antagonişti ai vitaminei K (warfarin), medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene ca ibuprofen, inhibitori trombocitari ca acidul acetilsalicilic (aspirina), ticlopidină, clopidogrel şi altele, medicamente care previn pierderea de potasiu, medicamente pentru tratament cardiac ca nitroglicerina sau medicamente care măresc volumul sanguin, ca dextran.
Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau dacă aţi luat recent orice alte medicamente, chiar şi cele fără prescripţie medicală (cele pe care le-aţi cumpărat dumneavoastră singuri).
Teste medicale de care aţi putea avea nevoie
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcină: Nu există suficientă experienţă în administrarea medicamentului Zibor pentru a formula recomandări speciale în cazul femeilor gravide. înainte de a începe tratamentul cu Zibor, trebuie să aduceţi la cunoştinţa medicului dacă plănuiţi să rămâneţi gravidă sau bănuiţi că sunteţi gravidă. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua acest medicament.
Alăptare: Dacă sunteţi în perioada de alăptare, adresaţi-vă medicului înainte de a începe un tratament cu Zibor. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua orice medicament.
Utilizaţi întotdeauna Zibor 3500 exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.
Zibor nu trebuie injectat intramuscular sau amestecat cu orice alt medicament injectabil.
Prevenirea formării cheagurilor de sânge în timpul intervenţiilor chirurgicale:
Zibor 3500 este administrat de către medic sau de o asistentă medicală prin injecţie subcutanată (injecţia se face sub piele, de regulă într-un pliu de piele localizat la nivelul abdomenului sau în partea superioară a coapsei). Vi se va administra o doză (conţinutul unei seringi) înainte sau după operaţie. în zilele care urmează vi se va administra câte o doză (conţinutul unei seringi) zilnic. Medicul dumneavoastră vă va spune cât de lung trebuie să fie tratamentul cu acest medicament.
Prevenirea coagulării sângelui în timpul hemodializei:
Când se foloseşte în hemodializă, Zibor se administrează uzual prin injectarea in bolus a dozei (conţinutul unei seringi) în secţiunea arteriala a aparatului de dializă.
Dacă aţi utilizat mai mult Zibor decât trebuie
Pot să apară sângerări. în cazul producerii acestora, informaţi imediat medicul sau prezentaţi-vă la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital având acest prospect asupra dumneavoastră.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Zibor
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa lipsa dozei anterioare şi consultaţi medicul imediat pentru a vă da recomandările necesare într-o astfel de situaţie.
Ca toate medicamentele, Zibor 3500 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. întrerupeţi utilizarea Zibor 3500 şi anunţaţi imediat medicul sau farmacistul (sau mergeţi imediat la cea mai apropiat serviciu de urgenţă) dacă observaţi oricare din reacţiile de mai jos:
Frecvente (care afectează până la 1 din 10 pacienţi):
-Sângerări neobişnuite sau neaşteptate, de exemplu sânge în urină şi/sau materiile fecale.
Rare (care afectează până la 1 din 1000 pacienţi):
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):
Alte reacţii adverse:
Foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi):
Frecvente (care pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
Mai puţin frecvente (care pot afecta până la 1 din 100 pacienţi):
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi Zibor 3500 după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Zibor 3500 trebuie utilizat imediat după prima deschidere.
A se păstra la o temperatură sub 30°C. A nu se congela.
Recipient cu o singură doză. îndepărtaţi orice produs nefolosit. Nu folosiţi medicamentul, dacă ambalajul acestuia este deschis sau deteriorat. Se vor folosi numai soluţii incolore sau uşor gălbui, fără particule vizibile.
Medicamentele nefolosite vor fi depozitate în conformitate cu dispoziţiile locale.
Ce conţine Zibor3500
Cum arată Zibor 3500 şi conţinutul ambalajului
Zibor 3500 se prezintă sub formă de soluţie injectabilă sterilă, incoloră sau uşor gălbuie, limpede, fără particule vizibile.
Cutie cu 2 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 10 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 30 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Cutie cu 100 seringi a 0,5 ml, din sticlă incoloră, cu ac din oţel inox, cu piston din cauciuc clor-butil şi din PP, ambalate individual în folie din PVC, conţinând 0,2 ml soluţie injectabilă.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Frosst Iberica S.A.
Via Complutense, 140 Alcala de Henares, 28805 Madrid, Spania
Fabricanţii
Rovi Contract Manufacturing, S.L. C/Julian Camarillo-35, 28037 Madrid, Spania
Laboratorios Farmacéuticos Rovi, S.A., C/Julián Camarillo-35, 28037 Madrid, Spania
Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel