Zmax, 2 g, granule cu eliberare prelungită pentru suspensie orală

Substanță activa
Azitromicină
Clasa ATC
J01FA
Format
granule cu eliberare prelungită pentru suspensie orală
Afecțiuni
exacerbări ale bronşitei cronice, sinuzite, pneumonii dobândite în comunitate, faringite/amigdalite
Producător
Pfizer Italia S.R.L.
Acțiune terapeutică
antibiotice macrolidice, acţionează prin oprirea creşterii bacteriilor care au determinat infecţia

Ce este Zmax şi pentru ce se utilizează

Zmax aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca antibiotice macrolidice. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul unui număr mare de infecţii bacteriene. Zmax acţionează prin oprirea creşterii bacteriilor care au determinat infecţia.

Zmax poate fi utilizat de către adulţi şi la copiii cu vârstă peste 12 ani.

Zmax este utilizat pentru tratamentul următoarelor afecţiuni uşoare până la moderate determinate de bacterii sensibile:

Exacerbări ale bronşitei cronice

Sinuzite

Pneumonii dobândite în comunitate

Faringite/amigdalite

Înainte să luaţi Zmax

Nu luaţi Zmax

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la azitromicină, la alte antibiotice macrolidice sau cetolidice (inclusiv eritromicină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Zmax.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zmax

  • dacă dumneavoastră aţi avut vreodată probleme după ce aţi luat orice alt medicament, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
  • dacă dumneavoastră aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (cum ar fi la galactoză, lactoză sau glucoză) spuneţi medicului dumneavoastră
  • dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Zmax: warfarină (sau oricare alt medicament utilizat pentru împiedicarea formării cheagurilor de sânge), terfenadină (medicament utilizat în tratamentul bolii fânului sau a alergiilor cutanate), ciclosporină (medicament utilizat pentru a împiedica reacţiile sistemului imun şi pentru a preveni şi trata respingerea unui organ transplantat sau a măduvei osoase transplantate), digoxină (medicament utilizat în tratamentul insuficienţei cardiace), teofilină (medicament utilizat în tratamentul astmului bronşic) sau nelfinavir (un medicament utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV).

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Zmax cu alimente şi băuturi

Luaţi Zmax pe stomacul gol (cu cel puţin 1 sau 2 ore după masă). Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua Zmax.

Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua Zmax. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există dovezi conform cărora Zmax afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Zmax

Zmax conţine 19,4 g zaharoză (numită, în mod obişnuit, zahăr). Aceasta trebuie avută în vedere dacă aveţi diabet zaharat.

Zmax conţine 148 mg sodiu, ceea ce trebuie avut în vedere dacă ţineţi dietă hiposodată.

Cum să luaţi Zmax

Luaţi întotdeauna Zmax exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Zmax asigură efectuarea unui tratament complet prin administrarea unei singure doze, astfel încât nu este necesar să luaţi acest medicament decât o dată.

Farmacistul vă poate prepara suspensia ca să o luaţi.

Dacă nu, preparaţi suspensia după cum urmează:

  • Deschideţi flaconul apăsând şi răsucind capacul.
  • Utilizând măsura dozatoare disponibilă, măsuraţi cu atenţie 30 ml apă umplând-o până la nivelul gradaţiei de 30 ml şi turnaţi apoi apa în flacon.
  • Repetaţi acest pas astfel încât să turnaţi în flacon un volum total de 60 ml apă.
  • Puneţi la loc capacul şi agitaţi bine flaconul pentru a dispersa granulele.

Pentru a lua Zmax:

Agitaţi bine flaconul apoi deschideţi-l apăsând şi răsucind capacul. Beţi întregul conţinut al flaconului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zmax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţia adversă apărută cel mai frecvent este diareea, iar cele apărute frecvent sunt durerea de cap, greaţa, durerea abdominală şi vărsăturile. Aceste efecte sunt, de obicei, uşoare sau moderate şi dispar după o zi sau două.

Reacţiile adverse apărute mai puţin frecvent sunt: astenia (starea generală de lipsă de energie şi putere), durere în piept, constipaţie, ameţeli, disgeuzie (modificare a felului în care simţiţi gustul), dispepsie (arsuri în capul pieptului), balonare, gastrită, leucopenie şi neutropenie (modificări ale hemoleucogramei), scaune moi, candidoză orală (o infecţie fungică la nivelul gurii), palpitaţii, senzaţie de mâncărime, erupţii cutanate, urticarie (piele înroşită şi care vă provoacă mâncărime), vaginită sau vertij.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zmax

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A se păstra flaconul bine închis până în momentul utilizării. A se utiliza suspensia reconstituită în decurs de 12 ore.

Nu utilizaţi Zmax dacă observaţi modificarea culorii acestuia.

Nu utilizaţi Zmax după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

  1. Ce conţine Zmax
  • Substanţa activă este azitromicina (sub formă de dihidrat). Fiecare flacon conţine 2 g azitromicină.
  • Celelalte componente sunt: dibehenat de gliceril, poloxamer, zahăr, fosfat de sodiu tribazic anhidru, hidroxid de magneziu, hidroxipropilceluloză, gumă Xanthan, dioxid de siliciu coloidal, dioxid de titan (E171), aromă artificială de cireşe, aromă artificială de banane.

Cum arată Zmax şi conţinutul ambalajului

Zmax este disponibil sub formă de granule cu eliberare prelungită pentru suspensie orală, de culoare albă sau aproape albă. Suspensia reconstituită este un lichid de culoare albă, cu aromă de fructe şi puteţi simţi granulele atunci când o beţi.

Zmax este ambalat într-o cutie cu un flacon din PEÎD cu capacitate de 100 ml, prevăzut capac din PEÎD securizat pentru copii, sigilat într-o folie termosudată din PE/Al şi cu o măsură dozatoare din PP.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Pfizer Europe MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie

Producătorul:

Pfizer Italia S.R.L., Borgo San Michele, Strada Statale 156 Km 50, Latina, Italia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentantul local al deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Pfizer Romania S.R.L.

Splaiul Independenţei 179, sector 5, Bucureşti, România Tel: +40 21 3180808 Fax: +40 21 3180809

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2006.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”