Zocor 10 mg / Zocor 20 mg / Zocor Forte 40 mg, comprimate filmate

Producător: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL
Substanță activa
Simvastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru reducerea riscului de îmbolnăviri asociate cu boala coronariană (BC)
Producător
MERCK SHARP & DOHME BV
Acțiune terapeutică
acţionează prin scăderea producţiei de colesterol la nivelul ficatului (cea mai importantă sursă de colesterol din corp) şi prin creşterea îndepărtării colesterolului din sânge de către ficat

Ce este Zocor şi pentru ce se utilizează

Medicul dumneavoastră v-a prescris ZOCOR pentru reducerea riscului de îmbolnăviri asociate cu boala coronariană (BC).

Dacă aveţi BC, diabet zaharat, antecedente de accident vascular cerebral (AVC), sau alte boli vasculare (indiferent de nivelul colesterolului în sânge) tratamentul cu ZOCOR:

  • poate prelungi viaţa dumneavoastră prin reducerea riscului de atac de cord,
  • poate prelungi viaţa dumneavoastră prin reducerea riscului de AVC şi de atac ischemic tranzitoriu,
  • reduce riscul de infarct miocardic,
  • încetineşte progresia aterosclerozei coronariene,
  • reduce nevoia de intervenţii chirurgicale pentru mărirea fluxului sanguin către inima dumneavoastră (by-pass coronarian, angioplastie coronariană),
  • reduce nevoia de intervenţie chirurgicală pentru mărirea fluxului sanguin către membrele dumneavoastră inferioare şi către organele importante, cum este inima,
  • reduce nevoia de internare în spital pentru dureri de piept numite angină pectorală. ZOCOR reduce nivelul de colesterol din sângele dumneavoastră. Colesterolul poate produce boală coronariană prin obstrucţia vaselor sanguine care sunt calea de transport a oxigenului şi a substanţelor nutritive către inimă. Această obstrucţie sau îngroşare a arterelor se numeşte ateroscleroză. Ateroscleroza poate duce la dureri de piept (numite angină pectorală) şi la atac de cord (numit infarct miocardic acut). De asemenea ZOCOR încetineşte progresia aterosclerozei şi reduce apariţia aterosclerozei.

Creşterea colesterolului este consecinţa mai multor factori, inclusiv a consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, a anumitor boli sau stări determinate genetic şi a lipsei exerciţiului fizic. Scăderea nivelului crescut al colesterolului poate ajuta la reducerea pericolului ca dumneavoastră să faceţi boală coronariană.

Boala coronariană poate avea cauze multiple. Pericolul ca dumneavoastră să faceţi boală coronariană poate fi crescut de mai mulţi factori, inclusiv:

  • colesterolul crescut,
  • hipertensiunea arterială,
  • fumatul,
  • diabetul zaharat,
  • excesul ponderal,
  • antecedente familiale de boală coronariană,
  • sexul masculin şi
  • post-menopauza.

Puteţi contribui la controlul primelor cinci dintre aceste cauze de boală coronariană.

CE PUTEŢI FACE DUMNEAVOASTRĂ PENTRU A VĂ MENŢINE SĂNĂTATEA ŞI A REDUCE PERICOLUL DE A FACE BOALĂ CORONARIANĂ.

LĂSAŢI-VĂ DE FUMAT

Fumatul creşte pericolul ca dumneavoastră să faceţi un atac de cord.

EXERCIŢIUL FIZIC

Poate duce la creşterea colesterolului „bun” şi poate, astfel, reduce pericolul ca dumneavoastră să faceţi boală coronariană. înainte de a începe exerciţiul fizic cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

MERGEŢI REGULAT LA MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ

Medicul dumneavoastră va verifica nivelul colesterolului.

LUAŢI TRATAMENTUL MEDICAMENTOS

Luaţi regulat medicamentele pentru a menţine un nivel scăzut al colesterolului.

RESPECTAŢI DIETA RECOMANDATĂ DE MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ

Dieta vă ajută nu numai să reduceţi nivelul colesterolului, dar vă va ajuta şi să slăbiţi (dacă este nevoie).

LDL-colesterolul este numit şi colesterol „rău”, deoarece este cel care obturează arterele dumneavoastră. Pe de altă parte, se consideră că HDL îndepărtează colesterolul din vasele sanguine fiind considerat de aceea drept colesterolul „bun”.

ZOCOR acţionează prin scăderea producţiei de colesterol la nivelul ficatului (cea mai importantă sursă de colesterol din corp) şi prin creşterea îndepărtării colesterolului din sânge de către ficat. ZOCOR reduce semnificativ LDL (colesterolul rău) şi trigliceridele; şi creşte HDL (colesterolul bun). Prin asocierea dietei dumneavoastră cu ZOCOR veţi avea un control atât asupra cantităţii de colesterol pe care o ingeraţi cât şi asupra cantităţii de colesterol pe care o produce organismul dumneavoastră. Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome imediate ale colesterolului crescut. Medicul dumneavoastră poate măsura nivelul colesterolului dumneavoastră printr-o simplă analiză de sânge. Mergeţi regulat la medicul dumneavoastră, urmăriţi constant nivelul colesterolului şi stabiliţi obiectivele terapeutice cu medicul dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi Zocor

Nu utilizaţi ZOCOR

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre componentele sale,
  • dacă aveţi o boală hepatică activă,
  • dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ZOCOR

  • Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate afecţiunile de care suferiţi incluzând alergiile.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă dumneavoastră consumaţi cantităţi mari de alcool etilic.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată afectare hepatică. ZOCOR poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale. Este posibil să fie necesar să opriţi utilizarea ZOCOR comprimate pentru o scurtă perioadă de timp.
  • Medicul dumneavoastră trebuie să vă efectueze o analiză de sânge înainte de a începe să utilizaţi ZOCOR. Aceasta este pentru a verifica cât de bine vă funcţionează ficatul.
  • De asemenea, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă efectueze analize de sânge pentru a verifica cât de bine vă funcţionează ficatul după ce începeţi să utilizaţi ZOCOR.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de o boală pulmonară gravă.

Este necesar să luaţi legătura imediat cu medicul dumneavoastră în cazul apariţiei unor dureri musculare inexplicabile, a sensibilităţii sau a slăbiciunii musculare. Aceasta deoarece, rareori, aceste probleme musculare pot deveni grave, incluzând distrugere musculară ce poate duce la afectare renală; şi foarte rar au apărut decese.

Riscul de distrugere musculară este mai mare la doze crescute de ZOCOR şi este mai mare la anumiţi pacienţi. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre situaţiile urmatoare se aplică în cazul dumneavoastră:

  • consumaţi cantităţi mari de alcool etilic
  • aveţi probleme renale
  • aveţi probleme cu glanda tiroidă
  • aveţi vârsta peste 70 ani
  • aţi avut vreodată probleme musculare în timpul tratamentului cu medicamente hipocolesterolemiante numite „statine” sau fibraţi
  • dumneavoastră sau membrii apropiaţi ai familiei aveţi o afecţiune musculară ereditară.

Utilizarea la copii

ZOCOR nu este recomandat la copii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

De asemenea, trebuie să informaţi medicul care vă prescrie o nouă medicaţie, că utilizaţi ZOCOR. Asocierea ZOCOR cu oricare dintre următoarele medicamentele poate creşte riscul problemelor musculare (vezi Reacţii adverse posibile), de aceea este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

  • ciclosporină,
  • danazol,
  • medicamente antifungice (cum sunt itraconazol sau ketoconazol),
  • derivaţi de acid fibric (cum sunt gemfibrozil, bezafibrat),
  • antibioticele eritromicină, claritromicină, telitromicină şi acid fusidic,
  • inhibitori de protează HIV (cum sunt indinavir, nelfinavir, ritonavir şi saquinavir),
  • antidepresivul nefazodonă,
  • amiodaronă (un medicament pentru tratamentul aritmiilor cardiace),
  • verapamil sau diltiazem (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, anginei pectorale şi a altor boli cardiace). De asemenea, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi anticoagulante (medicamente care previn coagularea sângelui, cum sunt warfarină, fenprocumonă sau acenocumarol), niacină sau fenofibrat, un alt derivat de acid fibric.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

ZOCOR nu trebuie utilizat de către gravide, femei care intenţionează să devină însărcinate sau care bănuiesc că sunt gravide. Dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu ZOCOR, întrerupeţi administrarea şi contactaţi imediat medicul dumneavoastră. Femeile care utilizează ZOCOR nu trebuie să alăpteze.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

ZOCOR nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale ZOCOR

Deoarece conţine lactoză, dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Zocor

Utilizaţi întotdeauna ZOCOR exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră v-a prescris o anumită doză de ZOCOR. Doza uzuală pentru începerea tratamentului este de 20 sau 40 mg ZOCOR zilnic, administrat o dată seara. Medicul dumneavoastră poate ajusta doza pentru dumneavoastră până la cel mult 80 mg zilnic, administrată o dată pe zi, seara. Medicul dumneavoastră poate să vă prescrie doze mai mici mai ales dacă luaţi unele dintre medicamentele enumerate mai sus sau dacă aveţi anumite suferinţe renale.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din ZOCOR

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi ZOCOR

încercaţi să luaţi ZOCOR aşa cum v-a fost prescris. Totuşi, dacă aţi omis o doză nu luaţi o doză suplimentară pentru a compensa doza uitată. Rămâneţi la schema terapeutică obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi ZOCOR

Nu întrerupeţi tratamentul cu ZOCOR până când nu vă recomandă medicul dumneavoastră acest lucru. Dacă întrerupeţi tratamentul cu ZOCOR, colesterolul dumneavoastră poate să crească din nou.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, ZOCOR poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următorii termeni sunt utilizaţi pentru a descrie frecvenţa raportării reacţiilor adverse:

  • Rare (care au apărut la mai mult de 1 din 10000 şi la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi trataţi)
  • Foarte rare (care au apărut la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi trataţi).

Următoarele reacţii adverse grave au fost raportate

Dacă apare oricare dintre aceste reacţii adverse grave, opriţi utilizarea medicamentului şi spuneţi-i imediat doctorului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţă a celui mai apropiat spital.

– dureri musculare, sensibilitate, slăbiciune sau crampe. Rareori, aceste probleme musculare pot deveni grave, incluzând distrugere musculară ce poate duce la afectare renală; şi foarte rar au apărut decese.

– reacţii de hipersensibilitate (reacţii alergice) incluzând:

  • umflarea feţei, limbii şi gâtului care pot determina dificultate în respiraţie
  • dureri musculare grave de obicei în umeri şi şolduri
  • erupţie trecătoare pe piele însoţită de slăbiciunea membrelor şi a muşchilor gâtului
  • dureri sau inflamaţii articulare
  • inflamaţia vaselor de sânge
  • învineţire neobişnuită, erupţii şi umflături pe piele, urticarie, sensibilitate a pielii la soare, febră, congestie trecătoare la nivelul pielii
  • dificultăţi de respiraţie şi stare de rău
  • reacţii asemănătoare lupusului (incluzând erupţie trecătoare pe piele, afecţiuni articulare şi efecte asupra celulelor sanguine)

– inflamaţia ficatului cu colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor, mâncărimi, urină închisă la culoare sau scaun deschis la culoare, insuficienţă hepatică (foarte rar)

– inflamaţia pancreasului însoţită deseori de dureri abdominale grave.

De asemenea, următoarele reacţii adverse au fost rar raportate:

  • scăderea numărului de hematii (anemie)
  • amorţeală sau slăbiciunea la nivelul mâinilor şi picioarelor
  • durere de cap, senzaţie de furnicături, ameţeală
  • tulburări digestive (dureri abdominale, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree, greaţă, vărsături)
  • erupţie trecătoare pe piele, prurit, pierderea părului
  • slăbiciune
  • dificultăţi de somn (foarte rar)
  • afectarea memoriei (foarte rar).

Reacţii adverse posibile raportate la unele statine:

  • tulburări de somn, incluzând dificultăţi de somn şi coşmaruri
  • dificultăţi sexuale
  • depresie
  • probleme respiratorii incluzând tusea persistentă şi/sau dificultăţi de respiraţie sau febră.

Valori de laborator

Au fost observate creşteri ale unor valori ale testelor sanguine pentru funcţia hepatică şi a unei enzime musculare (creatin kinaza).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zocor

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi ZOCOR după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Informaţii suplimentare

Cum puteţi afla mai multe despre ZOCOR şi despre efectele colesterolului crescut?

Puteţi obţine mai multe informaţii de la medicul dumneavoastră sau farmacist. Ei au informaţii detaliate despre ZOCOR şi despre efectele colesterolului crescut.

Ce conţine ZOCOR 10 mg

  • Substanţa activă este simvastatina. Un comprimat filmat conţine 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: butilhidroxianisol, acid ascorbic, acid citric monohidrat, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, lactoză monohidrat, hipromeloză, hidroxipropilceluloză, dioxid de titan (E 171), talc, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172).

Ce conţine ZOCOR 20 mg

  • Substanţa activă este simvastatina. Un comprimat filmat conţine 20 mg.
  • Celelalte componente sunt: butilhidroxianisol, acid ascorbic, acid citric monohidrat, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, lactoză monohidrat, hipromeloză, hidroxipropilceluloză, dioxid de titan (E 171), talc, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172).

Ce conţine ZOCOR FORTE 40 mg

  • Substanţa activă este simvastatina. Un comprimat filmat conţine 40 mg.
  • Celelalte componente sunt: butilhidroxianisol, acid ascorbic, acid citric monohidrat, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, lactoză monohidrat, hipromeloză, hidroxipropilceluloză, dioxid de titan (E 171), talc, oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată ZOCOR şi conţinutul ambalajului

ZOCOR 10 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roz deschis, având imprimat pe una din feţe « MSD 735 ».

ZOCOR 20 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare gălbui-brun, având imprimat pe una din feţe « MSD 740 ».

ZOCOR FORTE 40 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare roşu-cărămizie, având imprimat pe una din feţe « MSD 749 ».

Medicamentul este ambalat în cutii cu un blister PVC-PE-PVDC/Al cu 14 comprimate filmate, respectiv în cutii cu două blistere PVC-PE-PVDC/Al a câte 14 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL.

Bucharest Business Park

Şos. Bucureşti-Ploieşti, Nr. 1A,

Clădirea C1, Etaj 3,

Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul

MERCK SHARP & DOHME BV Waarderweg 39, PO BOX 581 2031 BN, 2003 PC Haarlem, Olanda

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”