Zolafren, 5 mg / 10 mg, comprimate

Producător: Laboratorios Adamed Sp. z o.o.
Substanță activa
Olanzapină
Clasa ATC
N05AH
Format
comprimate
Afecțiuni
pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome cum sunt auzirea, vederea sau simţirea unor lucruri care nu există, convingerile eronate, suspiciuni neobişnuite tendinţă la izolare; pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome cum sunt starea de bună dispoziţie exagerată, faptul de a avea excesiv de multă energie, de a avea nevoie de mult mai puţin somn decât de regulă, de a vorbi foarte repede cu fugă de idei şi, uneori, cu iritabilitate severă
Producător
Adpharma Sp. z o.o.
Acțiune terapeutică
antipsihotice, stabilizator de dispoziţie

Ce este Zolafren şi pentru ce se utilizează

Zolafren aparţine unui grup de medicamente denumit antipsihotice.

Zolafren se foloseşte pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome cum sunt auzirea, vederea sau simţirea unor lucruri care nu există, convingerile eronate, suspiciuni neobişnuite tendinţă la izolare. Persoanele cu această afecţiune pot, de asemenea, să se simtă deprimaţi, anxioşi sau tensionaţi.

Zolafren este utilizat pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome cum sunt starea de bună dispoziţie exagerată, faptul de a avea excesiv de multă energie, de a avea nevoie de mult mai puţin somn decât de regulă, de a vorbi foarte repede cu fugă de idei şi, uneori, cu iritabilitate severă. Medicamentul este de asemenea un stabilizator de dispoziţie, prevenind astfel apariţia ulterioară a altor manifestări cu variaţii extreme de dispoziţie, în sens pozitiv şi negativ (depresie) asociate acestei afecţiuni.

Înainte să luaţi Zolafren

Nu luaţi Zolafren

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la olanzapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Zolafren. O reacţie alergică poate fi identificată prin erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, umflare a feţei, umflare a buzelor şi scurtare a respiraţiei. Dacă vi s-a întâmplat aşa ceva, spuneţi-i medicului dumneavoastră.
  • dacă aţi fost diagnosticat anterior cu probleme oculare ca de exemplu unele tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).

Aveţi grijă deosebită cu Zolafren

•               Medicamentele de acest tip pot provoca mişcări neobişnuite, în special la nivelul feţei sau limbii. Dacă se întâmplă aceasta după ce aţi luat Zolafren, spuneţi medicului dumneavoastră.

  • Foarte rar, medicamente de acest tip determină o asociere de febră, respiraţie accelerată, transpiraţii, rigiditate muscularăşi toropeală sau somnolenţă. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
  • Nu este recomandată utilizarea de Zolafren la pacienţii vârstnici cu demenţă având în vedere gravitatea reacţiilor adverse.

Spuneţi medicului dumneavoastră, cât mai curând posibil, dacă aveţi oricare din următoarele afecţiuni:

Diabet zaharat Boală de inimă Boală de ficat sau rinichi Boală Parkinson Epilepsie Probleme la nivelul prostatei Blocaj la nivelul intestinului (ileus paralitic) Boli ale sângelui Accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral minor (simptome temporare de accident vascular cerebral).

Dacă suferiţi de demenţă, dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte/rudele, trebuie să anunţaţi medicul dacă aţi avut vreodată accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral minor.

Ca măsură de precauţie de rutină, dacă aveţi vârsta peste 65 ani, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vămonitorizeze tensiunea arterială.

Zolafren nu este destinat pacienţilor cu vârsta sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

In timp ce luaţi Zolafren, nu luaţi alte medicamente decât dacă medicul dumneavoastră vă spune că vă este permis. Dacă luaţi Zolafren în asociere cu antidepresive sau cu medicamente folosite împotriva anxietăţii sau care vă ajută să dormiţi (tranchilizante).

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fluvoxamină (un antidepresiv) sau ciprofloxacină (un antibiotic), deoarece s-ar putea să fie necesară modificarea dozei de Zolafren. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson.

Folosirea Zolafren cu alimente şi băuturi

Nu consumaţi alcool etilic dacă utilizaţi Zolafren, deoarece Zolafren şi alcoolul etilic vă pot face să vă simţiţi somnolent.

Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă. Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă, decât după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră. Nu trebuie să luaţi acest medicament în timp ce alăptaţi pentru că mici cantităţi de Zolafren pot trece în lapte.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Atunci când luaţi Zolafren există riscul să vă simţiţi somnolent. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi nici un fel de utilaje. Discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Zolafren

Zolafren conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Zolafren

Luaţi întotdeauna Zolafren exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră vă va spune câte comprimate de Zolafren să luaţi şi cât timp trebuie să continuaţi să le luaţi. Doza zilnică de Zolafren este cuprinsă între 5 şi 20 mg. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă simptomele reapar, dar nu întrerupeţi tratamentul cu Zolafren decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Trebuie să luaţi comprimatele de Zolafren o dată pe zi, conform indicaţiei medicului dumneavoastră. încercaţi să luaţi comprimatele în fiecare zi la aceeaşi oră. Nu are importanţă dacă le luaţi cu sau fără alimente. Zolafren comprimate filmate sunt pentru administrare orală. Trebuie să înghiţiţi comprimatele de Zolafren întregi, cu apă.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Zolafren

Pacienţii care au luat mai multă Zolafren decât trebuie au prezentat următoarele simptome: bătăi rapide ale inimii, agitaţie/agresivitate, tulburări de vorbire, mişcări neobişnuite (în special la nivelul feţei sau limbii) şi un nivel de conştienţă redus. Alte simptome pot fi: confuzie acută, convulsii (epilepsie), comă, o combinaţie de febră, respiraţie accelerată, transpiraţii, rigiditate musculară şi toropeală sau somnolenţă, scăderea frecvenţei respiratorii, aspiraţie, tensiune arterială crescută sau scăzută, bătăi anormale ale inimii. Luaţi legătura imediat cu medicul dumneavoastră sau mergeţi la spital. Arătaţi medicului cutia dumneavoastră cu comprimate.

Dacă uitaţi să luaţi Zolafren

Luaţi comprimatele de îndată ce v-aţi amintit. Nu luaţi două doze în aceeaşi zi.

Dacă încetaţi să luaţi Zolafren

Nu încetaţi să luaţi comprimatele numai că vă simţiţi mai bine. Este important să continuaţi să luaţi Zolafren atâta timp cât vă spune medicul dumneavoastră.

Dacă încetaţi brusc să luaţi Zolafren, pot apare simptome precum transpiraţii, incapacitatea de a dormi, tremurături, anxietate sau greţuri şi vărsături. Înainte de a opri tratamentul, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi treptat doza.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zolafren poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse foarte frecvente: afectează 1 utilizator din 10

  • Creştere în greutate.
  • Somnolenţă
  • Creştere a valorilor prolactinei din sânge.
  • Modificări ale numărului unor celule din sânge şi ale cantităţii de grăsimi din circulaţie.
  • Creştere a valorilor zahărului din sânge şi urină.
  • Senzaţie mai accentuată de foame.
  • Ameţeli.
  • Stare de nelinişte.
  • Tremurături.
  • Rigiditate sau spasme musculare (incluzând mişcări ale ochilor).
  • Tulburări de vorbire.
  • Mişcări neobişnuite (în special la nivelul feţei sau limbii).
  • Constipaţie. Uscăciune a gurii.
  • Erupţie trecătoare pe piele.
  • Pierdere a forţei.
  • Oboseală extremă.
  • Retenţie de apă determinând umflarea mâinilor, încheieturilor şi picioarelor. La începutul tratamentului, unele persoane pot simţi senzaţie de ameţeală sau leşin (cu rărirea bătăilor inimii), în special atunci când se ridică în picioare din poziţia şezândă sau culcată. Acest lucru trece, de obicei, de la sine, dar dacă nu dispare, spuneţi-i medicului dumneavoastră.
  • Disfuncţii sexuale, cum ar fi scăderea libidoului la bărbaţi şi femei sau disfuncţie erectilă la bărbaţi.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Bătăi rare ale inimii

Deveniţi mai sensibil în cazul expunerii la lumina solară. Incontinenţă urinară. Cădere a părului.

Absenţa sau reducerea duratei ciclului menstrual.

Modificări la nivelul sânilor la bărbaţi şi femei, cum ar fi secreţia anormală de lapte sau creşterea anormală în volum.

Alte reacţii adverse posibile: frecvenţa nu poate fi estimată din datele existente.

Reacţie alergică (de exemplu umflare la nivelul gurii şi gâtului, mâncărimi, erupţie trecătoare pe piele).

Declanşare sau agravare a diabetului zaharat, asociat ocazional cu cetoacidoză (corpi cetonici în sânge şi urină) sau comă.

Scădere a temperaturii normale a corpului. Convulsii, de obicei asociate cu un istoric de convulsii (epilepsie). Ascociere de febră, respiraţie accelerată, transpiraţii, rigiditate musculară şi toropeală sau somnolenţă.

Spasme ale musculaturii oculare care determină mişcări rotative ale ochilor. Bătăi anormale al inimii . Moarte subită inexplicabilă.

Cheaguri de sânge care se pot manifesta de exemplu ca tromboză venoasă profundă a piciorului sau cheaguri de sânge la nivelul plămânilor.

Inflamaţie a pancreasului, care determină durere puternică de stomac, febră şi greaţă. Boală de ficat care se manifestată prin îngălbenirea pielii şi a albului ochilor. Boală musculară care se prezintă ca disconfort şi durere inexplicabilă. Dificultate la urinare. Erecţie prelungită şi/sau dureroasă.

Pacienţii vârstnici cu demenţă care iau olanzapină pot suferi accidente vasculare cerebrale, pneumonie, pierderi necontrolate de urină, căderi, oboseală extremă, halucinaţii vizuale, creşterea temperaturii corpului, înroşirea pielii şi tulburări de mers. La acest grup de pacienţi s-au raportat şi unele decese.

La pacienţii cu boală Parkinson, Zolafren poate agrava simptomele.

Rar, femei care utilizează medicamente de acest tip o perioadă mai lungă de timp pot să înceapă să secrete lapte şi să prezinte întreruperi sau neregularităţi ale ciclului menstrual. Dacă acestea persistă, spuneţi medicului dumneavoastră. Foarte rar, copii născuţi din mame care au luat Zolafren în ultimul trimestru de sarciniă (trimestrul al III-lea) pot avea tremurături, să fie somnolenţi sau ameţiţi. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zolafren

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Zolafren după data de expirare înscrisă pe cutie.

Zolafren trebuie păstrată în ambalajul său original pentru a fi ferit de umiditate.

Vă rugăm să returnaţi farmacistului dumneavoastră orice cantitate de medicament rămasă neutilizată. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zolafren

  • Substanţa activă este olanzapina. Fiecare comprimat de Zolafren conţine 5 mg, 10 mg de substanţă activă. Cantiatea exactă este tipărită pe cutia dumneavoastră de Zolafren.
  • Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon glicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu

Cum arată ZOLAFREN şi conţinutul ambalajului

Comprimatele de Zolafren 5 mg sunt rotunde, de culoare galbenă, biconvexe, cu linie mediana pe una din fete.

Comprimatele de Zolafren 10 mg sunt rotunde, de culoare galbenă, biconvexe.

Comprimatele de Zolafren sunt disponibile în cutii care conţin 28, 56 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere piaţă:

Laboratorios Adamed Sp. z o.o. ul.Dembinskiego 13, 01-644 Warsaw Polonia

Fabricanţii:

Adpharma Sp. z o.o. Pienkóv 148, 05-152 Czosnóv Polonia

Laboratorios Adamed Sp. z o.o. Pienkóv 149, 05-152 Czosnóv Polonia

Acest medicament este autorizat în statele membre ale SEE sub următoarele denumiri:

{Polonia} {Ranofren} {Estonia} {Zolafren} {Finlanda} {Zolafren} {Grecia} {Caprilon} {Spania} {Zolafren} {Lituania} {Zolafren} {Norvegia} {Zolafren} {Portugalia} {Zolafren} {Republica Cehă} {Zolafren} {Bulgaria} {Zolafren} {Ungaria} {Zolafren} {Letonia} {Zolafren} {România} {Zolafren} {Republica Slovacă} {Zolafren} {Germania} {Zolafren}

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”