A crezut că e doar o infecție urinară. Ce diagnostic grav a primit un bărbat

  • Publicat:
A crezut că e doar o infecție urinară. Ce diagnostic grav a primit un bărbat
A crezut că e doar o infecție urinară. Ce diagnostic grav a primit un bărbat

Urinarea cu sânge, blocajul complet al tractului urinar și dificultățile de eliminare a urinei pot fi semne alarmante ale unor afecțiuni grave, precum cancerul vezicii urinare. Este esențial ca aceste simptome să nu fie ignorate, iar pacienții să solicite de urgență un consult de specialitate, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat care să prevină complicațiile.

Cu o astfel de situație s-a confruntat și Petru, în vârstă de 73 de ani. În urmă cu trei ani, bărbatul a ajuns de urgență la spital, după ce, brusc, a început să urineze cu sânge, iar apoi a suferit un blocaj complet al tractului urinar. Pentru a elimina urina acumulată și pentru a preveni alte complicații, medicii i-au montat o sondă urinară. Investigațiile amănunțite au confirmat un diagnostic sever: tumoră vezicală infiltrativă în stadiul 3b, extinsă la prostată, dar fără metastaze la distanță și fără extensie la ganglionii limfatici.

Pentru că avea nevoie urgent de operație pentru cancer, bărbatul s-a programat la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Cazul lui Petru a fost unul dificil, din cauza stadiului avansat al bolii, al vârstei, al afecțiunilor asociate și a intervențiilor chirurgicale anterioare pentru hernia de disc. Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a recomandat o cistectomie radicală cu derivație urinară și prostatectomie. Intervenția a fost realizată clasic și a fost completată de tratament oncologic.

Operația a implicat rezecția completă a vezicii urinare și a prostatei, pentru a preveni metastazele. Derivația urinară a fost efectuată prin tehnica Bricker, conectând ureterele la un segment de intestin redirecționat spre o stomă, care a permis eliminarea urinei într-un sac colector. Deși a fost o intervenție complexă, aceasta a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes.

Însă, postoperator, Petru a întâmpinat complicații legate de aderențe intestinale. Dar și acestea au fost tratate cu succes, de data aceasta minim invaziv, prin laparoscopie. După operație, pacientul a avut o evoluție favorabilă, iar markerul PSA (antigen specific prostatic) era în valori normale. În plus, investigațiile imagistice, tomografie computerizată și scintigrafie osoasă, au arătat că nu existau semne de recidivă sau metastaze. Protocolul terapeutic a inclus și tratament cu citostatice. În prezent, bărbatul se simte foarte bine, merge periodic la control și efectuează investigații imagistice și analize de sânge regulat.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice au acces la consultații de specialitate și investigații specifice, asigurate de medici cu experiență, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, pentru un diagnostic corect al bolii, cât și pentru stabilirea celui mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază, atunci când există indicație, de tratament chirurgical pentru multiple afecțiuni urologice, inclusiv pentru cancer de vezică urinară, în condiții de siguranță sporite, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii, cu ajutorul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Operațiile sunt realizate de chirurgi urologi cu experiență vastă în diferite intervenții chirurgicale, printre care se numără cistectomia, prostatectomia, nefrectomia, ureterectomia și uretroplastia, cu rezultate remarcabile pe termen lung. În funcție de caz, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR atât clasic, minim invaziv (laparoscopic sau robotic), dar și prin proceduri endourologice, precum rezecția transuretrală a tumorilor vezicii urinare (TURV) și rezecția transuretrală a prostatei (TURP), sau nechirurgicale, cum este procedura Rezum.

Urmărește CSID.ro pe Google News