În ediția CSID Live din 11 martie 2024, am discutat despre radiologie și imagistică medicală, deosebit de importante în domeniul medical pentru că ajută la evaluarea, monitorizarea și confirmarea unei afecțiuni într-un mod corect și sigur. Dr. Adrian Dijmărescu, medic prima radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală la SANADOR a fost invitatul emisiunii.
„Aș vrea să încep în primul și în primul rând prin a le împărți în două mari categorii. Aceste investigații imagistice sau investigații secționale se deosebesc unele de celelalte prin tehnica fizică pe care o folosesc, și anume există investigații imagistice iradiante, adică cele care folosesc radiații X sau un fascicul care emite fotoni. Aici vorbim de radiologia convențională, banala radiografie pulmonară sau radiografia pentru o suspiciune de fractură. Iar ca și metodă superioară este tomografia computerizată.
Aș face o mică paranteză aici ca să înțeleagă practic tomografia computerizată este o înșiruire de multe, multe, multe radiografii, adică mai multe felii constând din câte o radiografie care ulterior sunt puse cap la cap și se obține o imagine de ansamblu, o imagine tridimensional, deci net superioară unei radiografii.
Pe partea cealaltă sunt examinările noniradiante, și anume imagistica prin rezonanță magnetică sau celebrul RMN care, contrar percepției publice, nu radiază. Este o examinare care are la bază principiul unui magnet, o bobină, al câmpului magnetic din această bobină și nu în ultimul rând foarte cunoscut și foarte răspândita ecografie care folosește ultrasunete. Deci cam asta ar fi principalele metode de care ne folosim în practica medicală zi de zi. Aș mai putea adăuga aici investigații imagistice hibride. Din nou, cea mai cunoscută examinare imagistică hibridă este PET-CT-ul, care este o examinare la granița a 2-a specialități, și anume imagistică medicală, cât și medicină nucleară. Practic, o astfel de examinare se realizează într-o echipă de medici din cele două specialități”, a explicat Dr. Adrian Dijmărescu.